۸ راهکار برای کنار آمدن با اضطراب در دانشجویان خوابگاهی

به نقل از دیجیکالا:

اضطراب در دانشجویان خوابگاهی

زندگی در خوابگاه هم هیجان‌انگیز است و هم می‌تواند باعث اضطراب دانشجویان شود؛ به خصوص برای دانشجویانی که از شهر خودشان فاصله‌ی زیادی دارند و تازه وارد دانشگاه شده‌اند. این اضطراب در ایام امتحانات به‌خاطر اضافه شدن دغدغه‌های دیگر، بیشتر هم می‌شود. اگر دانشجوی خوابگاهی هستید و با مشکل اضطراب دست و پنجه نرم می‌کنید، در ادامه با دیجی‌کالا مگ همراه باشید تا در مورد روش‌های کاهش این اضطراب بیشتر بخوانید.

اضطراب در دانشجویان خوابگاهی چقدر رایج است؟

اضطراب در دانشجویان خوابگاهی

اگر شما هم این اضطراب را تجربه کرده‌اید، تنها نیستید. این نوع اضطراب به‌خصوص در سال اول دانشگاه بسیار رایج است. شما از شهر و خانواده‌ی خود فاصله می‌گیرید و در محیط جدیدی قرار می‌گیرید. در این محیط جدید با افراد جدیدی آشنا می‌شوید که از فرهنگ‌ها و شهرهای مختلف هستند.

این اضطراب طبیعی است ولی راهکارهایی هم برای کاهش آن وجود دارد.

علائم اضطراب در دانشجویان خوابگاهی

اضطراب در دانشجویان خوابگاهی احساسی بیش از عصبی بودن یا نگرانی است. علائمی که در این مدت ممکن است ظاهر شوند، ناتوان‌کننده هستند و بدون مداخلات صحیح می‌توانند تأثیر طولانی مدت و منفی روی عملکرد دانشجو داشته باشند و این تاثیر حتی تا بعد از دوران دانشگاه هم ادامه پیدا کند.

برخی از علائم اضطراب که باید آن را جدی بگیرید عبارت‌اند از:

  • عصبی بودن یا ناراحتی برای بازه‌های زمانی طولانی
  • ناتوانی در حفظ تمرکز
  • نگرانی غیرقابل‌کنترل
  • اختلالات خواب یا بی‌خوابی
  • از دست دادن کلاس‌های درس یا انجام ندادن تکالیف
  • گوشه‌گیری و دوری از خانواده، دوستان و همکلاسی‌ها
  • تغییر در عادات غذایی
  • چرخه‌ی افکار منفی

اضطراب در مقابل واکنش‌های عادی استرس

استرس بخشی از زندگی است و همه‌ی افراد گاهی با نگرانی و استرس دست‌ و پنجه نرم می کنند. با این حال، زمانی که واکنش‌ها به استرس، کم‌کم مانع عملکرد طبیعی شما می‌شوند، یک استرس ساده می‌تواند به اضطراب دائمی تبدیل شود.

۸ راهکار برای کاهش اضطراب در دانشجویان خوابگاهی

اضطراب در دانشجویان خوابگاهی

اگر دچار این اضطراب هستید و در ایام امتحانات، نگرانی و اضطراب شما بیشتر شده، از این روش‌ها برای کاهش نگرانی‌های خود استفاده کنید.

۱. پیدا کردن حامی در بین دوستان جدید

این اضطراب رایج است ولی دانستن این نکته، شاید کمکی به شما نکند. اگر بتوانید دوستان جدیدی پیدا کنید که آن‌ها هم شرایط مشابهی داشته باشند، احساس می‌کنید که یک حامی دارید و کسی هست که شما را درک کند. البته این کار در ظاهر ساده است ولی ممکن است برای کسی که تازه وارد دانشگاه در یک شهر یا حتی کشور جدید شده، سخت باشد.

فراموش نکنید که مرحله از زندگی برای بسیاری از همکلاسی‌های شما جدید است و به آن عادت ندارند. هر تجربه‌ی جدیدی می‌تواند باعث ایجاد اضطراب شود. برای اینکه اضطراب خود را کاهش دهید عضو گروه‌ها و باشگاه‌های دانشگاه شوید و در کارهای داوطلبانه مشارکت کنید.

پیدا کردن دوست جدید که با شما هم‌فکر باشد ممکن است طول بکشد. ناامید نشوید و ادامه دهید.

۲. حفظ ارتباط با خانواده و دوستان قدیمی

در عین حال که برای پیدا کردن گروه‌های دوستی جدید تلاش می‌کنید، ارتباط خود را با خانواده و دوستان قدیمی حفظ کنید. بر اساس تحقیقات انجام شده، حفظ ارتباط‌های قدیمی برای کاهش استرس بسیار مهم است.

محققان دریافته‌اند که با افزایش استرس روزانه دانشجویان، احساس تنهایی و افسردگی آن‌ها نیز افزایش می‌یابد و کمتر احساس شاد بودن می‌کنند. ارتباط با والدین عامل مهمی در بهبود شرایط روحی دانشجویان در طول گذار به دوران جدید زندگی است.

اگر احساس دلتنگی می‌کنید حتما با خانه تماس بگیرید. اگر در ابتدا بیشتر از حد معمول نیاز دارید که با والدین خود در تماس باشید، نباید به خاطر آن شرمنده باشید.

۳. تغییر محیط خوابگاه برای احساس راحتی بیشتر

اگر بتوانید فضای اتاق خود در خوابگاه را طوری بچینید که احساس کنید در خانه هستید، تا حد زیادی استرستان را کاهش می‌دهید. فضای اتاق اگر گرم و دنج باشد و احساس آرامش خانه را داشته باشد، کمک می‌کند که بهتر بخوابید و کمتر احساس دلتنگی کنید.

به‌عنوان مثال می‌توانید از روش‌های زیر استفاده کنید:

  • عکس‌هایی که شما را به یاد خانه و روزهای شادتان می‌اندازد در معرض دید بگذارید.
  • مطمئن شوید که تخت راحتی برای خوابیدن دارید.
  • تا جایی که می‌توانید اتاق را مرتب کنید و از به‌هم‌ریختگی آن جلوگیری کنید.
  • یخچالتان را پر از خوراکی‌هایی کنید که واقعا دوست دارید.

۴. تمرین خود مراقبتی

خود مراقبتی برای افراد مختلف، معنای متفاوتی دارد. خود مراقبتی مجموعه‌ای از کارهایی است که باعث می‌شود شما از نظر جسمی و روحی، احساس بهتری داشته باشید تا با عوامل استرس‌زا بهتر کنار بیایید. خود مراقبتی نباید گران باشد و به شما هزینه‌ی اضافه تحمیل کند. برخلاف تصور عمومی، خود مراقبتی فقط مخصوص زنان نیست!

به‌عنوان نمونه می‌توانید کارهای زیر را تجربه کنید و تاثیر آن را در روحیه‌ی خود بررسی کنید:

  • ورزش کردن منظم: ورزش کمک می‌کند که استرس را مدیریت کنید، خواب بهتری داشته باشید و بهره‌وری و اعتماد به‌ نفس خود را افزایش دهید. حتی یک پیاده‌روی کوتاه هم می‌تواند مفید باشد.
  • داشتن خواب آرام و باکیفیت: نداشتن خواب کافی و باکیفیت باعث افزایش استرس و اضطراب می‌شود. این بی‌خوابی می‌تواند روی تمرکز شما در دانشگاه و درس خواندن و انجام تکالیف هم تاثیر بگذارد. در اتاقتان در خوابگاه، فضایی راحت و آرام برای خوابیدن ایجاد کنید. اگر سروصدا مانع خوابیدن راحت می‌شود از گوش‌گیر استفاده کنید.
  • دیدن فیلم‌های جذاب: در خوابگاه سرگرمی‌های همیشگی خود را فراموش نکنید. گاهی همراه با دوستان خود یک فیلم کمدی ببینید. تحقیقات نشان داده است که خندیدن می‌تواند استرس شما را تا حد زیادی کاهش دهد و فیلم کمدی بهترین روش برای خندیدن و گذراندن وقت با دوستان است.

۵. سرگرم کردن خود با فعالیت‌های متعدد

اگر استرس و اضطراب شما ناشی از شلوغ بودن برنامه‌ی کاری نباشد، یک روش عالی برای کاهش استرس، سرگرم نگه داشتن خودتان است. وقتی احساس غم و افسردگی داریم اولین کاری که می‌کنیم منزوی شدن است؛ درحالی که انزوا بدترین کار در این شرایط است.

برای سرگرم کردن خودتان می‌توانید در فعالیت‌های دانشگاهی و خوابگاهی شرکت کنید؛ مثلا عضو یکی از تیم‌های ورزشی شوید.

۶. واقع‌بینی در مورد برنامه‌ی آموزشی

درس‌های دانشگاه با درس‌های دوران دبستان بسیار متفاوت است. بسیاری از مباحث درسی را باید خودتان دنبال کنید و مطالعه‌ی بیشتری در مورد آن داشته باشید. اشکالی ندارد اگر بخواهید در دانشگاه بلندپروازی کنید ولی در مورد برنامه‌ی درسی و حجم کاری که دارید، واقع‌بین باشید.

موقع انتخاب واحد خصوصا برای ترم‌های اول، زیاده‌روی نکنید. وقتی برنامه‌ی تحصیلی شلوغی داشته باشید، چه در طول ترم چه در موقع امتحانات، به شدت احساس خستگی می‌کنید و اضطراب شما افزایش پیدا می‌کند. یکی از دلایل اضطراب در دانشجویان خوابگاهی همین برنامه‌ی درسی شلوغ و به‌هم ریختن تعادل بین درس و زندگی شخصی است.

موقع انتخاب واحد به امتحانات، حجم درس‌ها، تعداد روزهایی که باید سر کلاس حاضر شوید، حجم کارهای عملی و… دقت کنید و یک برنامه‌ی واقع‌بینانه بریزید. حتما زمانی را برای استراحت دادن به خودتان در نظر بگیرید

۷. شناسایی عوامل محرک

اضطراب در دانشجویان خوابگاهی

اگر بتوانید عوامل ایجاد و تشدید اضطراب خود را شناسایی کنید، راحت‌تر می‌توانید آن را مدیریت کنید. بعد از شناسایی عوامل محرک، تا جایی که می‌توانید از آن اجتناب کنید. مصرف زیاد کافئین، بیدار ماندن تا دیروقت، عقب انداختن کارها و فرار کردن از زیر درس، نداشتن رژیم غذایی مقوی و سالم از جمله چیزهایی است که می‌تواند محرک ایجاد استرس باشد.

در کنار عادات جدیدی که در سبک زندگی شما ایجاد شده، سایر محرک‌های رایج اضطراب در دانشجویان عبارتند از:

  • دلتنگی
  • مشکل در پیدا کردن دوستان جدید
  • برنامه‌ی درسی سنگین
  • سازگاری با محیط جدید
  • مسئولیت زندگی به تنهایی
  • عدم اطمینان یا ترس در مورد آینده

۸. کمک گرفتن از مشاور

گاهی اوقات شدت اضطراب ما به قدری زیاد می‌شود که به تنهایی و با تغییر عادت‌ها، از پس آن برنمی‌آییم. در این شرایط باید از کمک مشاور استفاده کنید. در بیشتر دانشگاه‌ها مراکز مشاوره وجود دارد که با کمال میل آماده‌ی کمک به دانشجویان هستند. اگر فکر می‌کنید راهکارهای بالا برایتان کافی نیستند، حتما با مشاور صحبت کنید.

جمع‌بندی

اضطراب در دانشجویان خوابگاهی

اضطراب در دانشجویان خوابگاهی به‌خصوص در سال اول دانشگاه، بسیار رایج است. این دانشجویان به‌طور ناگهانی با یک سبک زندگی جدید مواجه می‌شوند و باید بار زندگی کردن به تنهایی و بیشتر مسئولیت‌های زندگی را به دوش بکشند. اگر شما هم در این شرایط قرار دارید برای کاهش استرس خود از راهکارهایی مثل فعالیت‌های گروهی، پیدا کردن دوست، حفظ ارتباط با خانه، ورزش و تفریح و مشاوره استفاده کنید.

برای شرکت در کمپین بازگشت به مدرسه دیجی‌کالا کلیک کنید

این مطلب صرفا جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: Healthline