به نقل از دیجیکالا_در حالی که داستانهای عاشقانه سنتی و متعارف، احساسات آشنا و ملموس را در مخاطبان برمیانگیزند، نگاهی تازه به عشق در تلویزیون و فیلمها میتواند جان تازهای به یک قصه بدهد. در این عصر مدرن داستانسرایی، تغییر به سمت روایتهای غیرمتعارف که به عمق و تنوع روابط انسانی میپردازند، تغییری خوشایند است. داستانهای عاشقانه متعارف به آن شکلی که میشناسیم، در فیلمها و سریالها اغلب در همان مسیر آشنا، پر از داستانهای قابل پیشبینی و پایانهای متعارف پیش میروند. با اینکه این آثار کلاسیک جذابیت جاودانه خود را دارند، امروز مخاطبان تمایل روزافزونی به سریال و فیلم عاشقانه متفاوت دارند که هنجارها را به چالش میکشند.
داستانهای عاشقانه متفاوت و نامتعارف جذابیت منحصر بهفردی دارند، مخاطبان را مجذوب خود میکنند و در عین حال، در نمایش بصری عشق خلاقیت به نمایش میگذارند. این داستانها فراتر از انتظارات سنتی هستند، جفتهای خاص را به نمایش میگذارند و موقعیتهای غیرمتعارف و خارق العادهای را به وجود میآورند. این داستانها گواهی بر ماهیت پیچیده عشق هستند و روابطی را که از محدودیتهای قصهها و کلیشههای آشنای همیشگی رهایی فاصله میگیرند، برجسته میکنند. این روایتها گواهی بر تأثیر عمیق داستانهای عاشقانه و خوانش نامتعارف از عشق در دنیای سرگرمی است.
۷. اپیزود «هنگ د دیجی» (Hang the DJ) از سریال «آینه سیاه» (Black Mirror)
- سال اکران: ۲۰۱۷
- کارگردان: تیم وان پاتن
- بازیگران: جورجینا کمبل، جو کول، جرج بلگدن، جسی کیو، گوئینت کیورث
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۳ از ۱۰۰
چهارمین قسمت از فصل چهارم مجموعه آنتولوژی علمی-تخیلی بریتانیایی «آینه سیاه» است. این اپیزود را خالق سریال «آینه سیاه» یعنی چارلی بروکر بعد از خواندن مقالهای درباره شدت گرفتن دوستیهای اینترنتی و احساس عمومی تنهایی که مردم به آن دچارند، به ذهن بروکر رسیده است. اگرچه این سریال به خاطر داستانهای ترسناک فناوریمحور آخرالزمانیاش معروف است، چند قسمت با پایانهای خوش هم دارند. یکی از این قسمتها، «هنگ د دیجی» است که در آیندهای نامشخص و جامعه انسانی حبسشده در یک سرزمین که اطرافش را دیوارهای بلند پوشانده، داستان عاشقانه میان امی و فرانک را روایت میکند. این دو یکدیگر را در جامعهای پیدا میکنند که در آن یک سیستم دوستیابی پیچیده، روابط عاشقانه را به آنها دیکته میکند و بهشان تاریخ انقضای از پیش تعیینشده میدهد. در این دستگاه و نرمافزار که «مربی» نامیده میشود، آدمها با یکدیگر آشنا شده و میتوانند مدتی را با هم زندگی کنند.
مدت زمان این رابطه را نرمافزار بر اساس خصوصیات دو طرف تعیین میکند. این میان، ایمی و فرانک علیرغم اشتراکات بسیاری که با هم دارند، فقط دوازده ساعت زمان دارند و بعد از این مدت، ایمی و فرانک به ناچار از هم جدا میشوند. پس از آنکه هرکدام سر چندین قرار عاشقانه دیگر میروند، متوجه میشوند که عاشق هم هستند و تصمیم میگیرند تا علیه سیتم شورش کنند. داستان عشق این زوج به همین دلیل شورشی بودنش نامتعارف است. ارتباط آنها مفهوم یک دلال رابطه الگوریتمی که صحت احساساتشان را میسنجد، به چالش میکشد. عشق آنها به یکدیگر نشان میدهد که عشق واقعی نمیتواند به دست نیروهای خارجی محدود شود. «هنگ د دیجی» با تحسین جهانی منتقدان همراه بود و نویسندگی و تیم بازیگریاش مورد تحسین قرار گرفت. برخی از صاحبنظران اعلام کردند که نرمافزار موجود در این قسمت شباهت زیادی به برنامههای دوستیابی همچون تیندر و سیری دارد.
۶. «شکل آب» (The Shape of Water)؛ فیلم عاشقانه متفاوت
- سال اکران: ۲۰۱۷
- کارگردان: گیرمو دل تورو
- بازیگران: سالی هاوکینز، مایکل شنون، ریچارد جنکینز، داگ جونز، مایکل استلبرگ، اکتاویا اسپنسر
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۲ از ۱۰۰
عاشق یک دوزیست شدن به خودی خود غیرمتعارف است. تضاد قابل توجه بین الایزا، یک سرایدار لال و تنها، و یک دوزیست ماورایی، ارتباطی را به نمایش میگذارد که فراتر از داستانهای عاشقانه سنتی است. بهترین فیلم گیلرمو دل تورو عشقی غیرقابل انکار را در حالی که در سکوت رشد میکند، به تصویر میکشد و ارتباط عاطفی عمیقی را که میتواند بین دو موجود بدون توجه به تفاوتهایشان وجود داشته باشد، برجسته میکند. این فیلم از مفهوم پذیرش و همدلی میگوید و پیامش این است که عشق مرز نمیشناسد. داستان این فیلم عاشقانه متفاوت در ژانر فانتزی تاریک و رمانتیک که در جشنوارههای سینمایی معتبر مختلف تحسین شد، در سال ۱۹۶۲ و در شهر بالتیمور اتفاق میافتد و وقایع زنی لال بنام الیسا را دنبال میکند که در آزمایشگاهی دولتی به عنوان نظافتچی کار میکند. با ورود موجود دوزیست عجیبی به آزمایشگاه، رابطهای عاشقانه بین الیسا و آن موجود شکل میگیرد که این سبب آغاز ماجراهایی پرخطر برای او میشود.
«شکل آب» در هفتاد و چهارمین جشنواره فیلم ونیز، مورد تحسین و استقبال منتقدان قرار گرفت و دل تورو در نهایت توانست جایزه شیر طلایی را از آن خود کند. این فیلم همچنین در جشنواره بینالمللی فیلم تورنتو ۲۰۱۷ هم مورد تحسین گسترده منتقدان و تماشاگران قرار گرفت و منتقدان قلم داستانی، کارگردانی، موسیقی، جلوههای ویژه و بازی سالی هاوکینز را ستودند. بنیاد فیلم آمریکا «شکل آب» را یکی از ده فیلم برتر سال ۲۰۱۷ دانست. این فیلم همچنین در در نودمین دوره جوایز اسکار در سیزده رشته مختلف نامزد شد؛ از جمله جایزه اسکار بهترین فیلم، جایزه اسکار بهترین بازیگر نقش اول زن برای سالی هاوکینز، جایزه اسکار بهترین کارگردانی و جایزه اسکار بهترین فیلمنامه غیراقتباسی برای دل تورو. «شکل آب» بیشترین نامزدی را در این مراسم داشت و در نهایت موفق شد چهار جایزه اسکار بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین موسیقی متن و بهترین طراحی صحنه را به دست آورد.
۵. روزگار آدلین (The Age of Adaline)
- سال اکران: ۲۰۱۵
- کارگردان: لی تولند کریگر
- بازیگران: بلیک لایولی، میخیل هایسمان، کتی بیکر، هریسون فورد، الن برستین
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۵۵ از ۱۰۰
این فیلم عاشقانه متفاوت محصول امریکا در ژانر فانتزی یکی از بهترین فیلمهای عاشقانه سال ۲۰۱۵ است. «عصر آدالین» با بازی بلیک لایولی و هریسون فورد، داستان آدالین بومن، زنی را روایت میکند که پس از تصادفی مرموز در دهه ۱۹۳۰، دیگر پیر نمیشود. با گذشت سالها، آدالین پیر شدن عزیزانش را تماشا میکند و به انزوا کشیده میشود تا راز خود را حفظ کند. دنیای او با ملاقات با الیس جونز تغییر میکند. عشق آنها غیرمتعارف است، چرا که آدالینِ جاودانه ابدی و جوان را با معضل اخلاقی آشکار کردن خود واقعیاش روبهرو میکند. این داستان با کاوش در پیچیدگیهای عشق ابدی، فداکاری و پذیرش تفاوتهای عمیق با داستانهای عاشقانه سنتی فرق دارد. فیلم در زمان اکران با انتقادات متفاوتی از سوی منتقدان روبهرو شد اما نقشآفرینی لایولی و فورد از سوی بسیاری از منتقدان مورد تحسین قرار گرفت و اغلب از آن به عنوان بهترین فیلمهای هر دو بازیگر در سالهای اخیر یاد کردند.
۴. «خرچنگ» (The Lobster)؛ فیلم عاشقانه متفاوت
- سال اکران: ۲۰۱۵
- کارگردان: یورگوس لانتیموس
- بازیگران: کالین فارل، ریچل وایس، بن ویشاو، لئا سیدو، جان سی ریلی، اشلی ینسن، الیویا کلمن، جسیکا باردن، راجر اشتون-گریفیتس، مایکل اسمیلی، آریان لابد، آنگلیکی پاپولیا، اون مکاینتاش
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۷ از ۱۰۰
از کارگردانی همچون یورگوس لانتیموس فیلم عاشقانه متفاوت چیز عجیبی نیست؛ طبیعی است که او اگر سراغ این ژانر برود، شبیه دیگران فیلم نسازد. این فیلم که نامزد دریافت نخل طلای جشنواره فیلم کن ۲۰۱۵ بود، موفق شد جایزه هیئت داوران این جشنواره را از آن خود کند. «خرچنگ» یکی از بهترین فیلمهای عاشقانه سیاه تمام دوران است که در دنیایی دیستوپیایی اتفاق میافتد و در آن مجردها با یک اولتیماتوم روبهرو میشوند؛ اینکه ظرف چهل و پنج روز شریک زندگی پیدا کنند یا تبدیل به یک حیوان شوند. دیوید (با بازی کالین فارل) امیدوار است که از تبدیل شدن به یک خرچنگ، حیوان انتخابی خود اجتناب کند و ارتباط غیرمنتظرهای با زنی کوتهبین (ریچل وایز) پیدا میکند. در این دنیای خیالی، عشق به صفات و خصلتهای سطحی تقلیل مییابد که نشان از همسانی جامعه دارد. چیزی که ارتباط شخصیتهای اصلی فیلم را غیرمتعارف میکند، اصالت احساسات آنها در دنیایی است که عشق را تبدیل به کالا میکند. رابطه این دو با عادی بودن پوچی مخالف است. از طریق این زوج، «خرچنگ» داستانهای عاشقانه سنتی را به چالش میکشد و مقاومت عشق در محیطهای محدودکننده را برجسته میکند.
۳. سریال «خون حقیقی» (True Blood)
- سال پخش: ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۴
- خالق: آلن بال
- بازیگران: آنا پاکوین، استیون مویر، سام ترمل، رایان کوانتن، روتینا وسلی، کریستین باور وان استراتن، مکد بروکس، انا کمپ، لیزی کاپلان، لین کولینز، نلسون الیس، میچل فوربز، ماریانا کلاونو، تاو لو، مایکل مکمیلین، جیم پرک، ادینا پورتر، کری پرستون، مایکل ریموند-جیمز، استیون روت، ویلیام ساندرسون، الکساندر اسکاشگورد، لوئیس اسمیت، دبورا ان ول، تینا میجرینو، جین اسمیت-کمرون، کریستینا آناپاو
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۶۸ از ۱۰۰
ابن سریال تلویزیونی درام محصول امریکا برداشت آزادی از سری رمانهای «اسرار خونآشام جنوب» نوشته شارلین هریس است و به شرح جزئیات همزیستی خونآشامها و انسانها در بن تمپز، شهری خیالی در ایالت لوئیزیانا، میپردازد. شخصیت اصلی داستان سوکی استکهاوس (با بازی آنا پاکوین) نام دارد، پیشخدمتی با قدرت تلهپاتی که دلباخته خونآشامی به نام بیل کامپتون (با بازی استیون مویر) میشود. نامتعارف کلمه مناسبی برای توصیف این سریال محصول اچبیاو است و داستان عشق بین سوکی استک هاوس و بیل کامپتون نیز با این توصیف مطابقت دارد. تنش اجتماعی میان انسانها و خونآشامها، و همچنین پیچیدگیهای تواناییهای ماوراء طبیعی سوکی و بیل، چالشهایی را به عشق این دو اضافه میکند. با این حال، همین چیزها هم رابطه آنها را جذابتر میکند. «خون حقیقی» چالشهای عاشقانهای میان انسان و خونآشام را بررسی میکند، و آن را به یک داستان عاشقانه جذاب و منحصربهفرد تبدیل میکند که هنوز هم بهطور باورنکردنی ملموس است.
۲. «او» (Her)؛ فیلم عاشقانه متفاوت
- سال اکران: ۲۰۱۳
- کارگردان: اسپایک جونز
- بازیگران: واکین فینیکس، امی آدامز، رونی مارا، اولیویا وایلد، اسکارلت جوهانسون
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۴ از ۱۰۰
بعد از موجود دوزیست و خونآشام و کسی که تا ابد جوان میماند، طبیعی است به سراغ داستان عاشقانهای برویم که شخصیت اصلیاش عاشق یک ربات سخنگو میشود. و عاشق یک ربات شدن قطعاً در دسته غیرمتعارفها قرار میگیرد. این فیلم عاشقانه متفاوت در سالهای میان ۲۰۱۷ تا ۲۰۷۷؛ داستان ارتباط عاشقانه بین تئودور تومبلی (واکین فینیکس) و یک سیستم عامل هوش مصنوعی به نام سامانتا (با صدای اسکارلت جوهانسون) را روایت میکند. آنچه داستان عشق آنها را برجسته میکند – به جز همان پیرنگ اصلی – این واقعیت است که ارتباط تئودور و سامانتا از مرزهای فیزیکی روابط سنتی فراتر میرود. ارتباط آنها با صمیمیت عاطفی عمیق، ارتباط فکری و آگاهی در حال تکامل تعریف میشود. «او» هنجارهای اجتماعی را با کاوش در عشق در جهان آینده که از نظر تکنولوژیکی پیشرفته است، به چالش میکشد؛ جهانی که در آن پیوندهای عاطفی از قلمرو فیزیکی فراتر میرود.
۱. خورشید ابدی ذهن پاک (Eternal Sunshine of the Spotless Mind)
- سال اکران: ۲۰۰۴
- کارگردان: میشل گوندری
- بازیگران: جیم کری، کیت وینسلت، کیریستن دانست، مارک رافلو، الایجا وود، تام ویلکینسون
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۲ از ۱۰۰
در این فیلم عاشقانه متفاوت و تلخ با فیلمنامه چارلی کافمن که به داستانهای غیرمتعارف، پیچیده و عمیقش معروف است، شاهد یکی از متفاوتترین و بهترین بازیهای هر دو بازیگر اصلی، بهخصوص جیم کری هستیم. فیلم داستان عشق میان جوئل باریش (جیم کری) و کلمنتین کروچینسکی (کیت وینسلت) را روایت میکند که هر دوی پس از یک جدایی کثیف تحت عملی قرار میگیرند تا خاطرات خود را پاک کنند. از آنجا که در این فیلم رابطه جوئل و کلمنتاین از ابتدا تا انتها در یک سکانس سورئال و رؤیاگونه به تصویر کشیده میشود، فیلم این تصور را به چالش میکشد که عشق صرفاً بر اساس خاطرات خوش ساخته میشود. «خورشید ابدی ذهن پاک» با تأکید بر نقص موجود در روابط، با داستانهای عاشقانه سنتی تفاوت دارد و نشان میدهد که عشق واقعی حتی زمانی که هر دو نفر گذشته را فراموش کرده باشند، میتواند دوام بیاورد.
این فیلم کندوکاوی جالب درباره پایایی در روابط است. عنوان فیلم نقل قولی از شعر الویسا به آبلارد اثر الکساندر پوپ در سال ۱۷۱۷ است. این فیلم حاوی عناصر درام روانشناختی، علمی-تخیلی و روایت غیرخطی برای پرداختن به ماهیت حافظه و عشق رمانتیک است. بدیهی است که «خورشید ابدی ذهن پاک» مورد تحسین گسترده منتقدان و مخاطبان قرار گرفته باشد و به یکی از بهیادماندنیترین فیلمهای ژانر عاشقانه تبدیل شود. فیلم برای طرح داستانی، فیلمنامه، کارگردانی گوندری و نقشآفرینیها مورد تحسین قرار گرفت. همچنین برنده جایزهٔ اسکار بهترین فیلمنامه غیراقتباسی شد و وینسلت هم برای نقشآفرینیاش نامزد دریافت جایزهی اسکار بهترین بازیگر نقش اول زن شد. «خورشید ابدی ذهن پاک» در سالهای پس از اکران به محبوبیت بیشتری دست یافت و از سوی بسیاری از منتقدان به عنوان یکی از بهترین فیلمهای قرن بیست و یکم در نظر گرفته شده است.
منبع: screenrant