به نقل از دیجیکالا:
حتما برای شما هم پیش آمده که وقتی در جمع دوستان نشستهاید، دربارهی گروه خونی یا رنگ چشمهایتان صحبت کنید یا حتی دربارهی رنگ پوست خاص و احتمالا عجیب یک بازیگر شروع به بحث و گفتوگو کنید. از نظر هر شخص یک رنگ مو و مدل مو یا یک ظاهر خاص بسیار جذاب و کمیاب است. اما برداشتهای شخصی ما از این موضوعات نمیتواند ملاک خاص بودن صد درصدی یک نشانهی ظاهری باشد.
البته اگر دربارهی این موضوع کنجکاوید بدانید شما هم جزو معدود افراد جهان که نشانههای خاص بودن را با خود به همراه دارند، هستید یا نه بهتر است این مطلب از دیجیکالا مگ را بخوانید. چون قرار است در آن تمام نشانههای افراد خاص و کمیاب جهان را معرفی و بررسی کنیم.
اولین نشانهی خاص بودن: رنگ چشم
تنها حدود ۲٪ جمعیت جهان چشمهایی به رنگ سبز دارند و علت آن به سادگی قابل توضیح نیست. دانشمندان قبلا فکر میکردند که فقط یک ژن، رنگ چشم را تعیین میکند اما این روزها مشخص شده که حقیقت کمی پیچیدهتر از این حرفها است. حدود ۷۵ درصد رنگ چشم بر اثر یک ژن به نام OCA2 تعیین میشود. این ژن، که مسئول تولید ملانین است، مادهای به نام پیگمانتاسیون تولید میکند که روی مو، چشم و پوست تاثیرگذار است. اگر از والدین خود دو نسخه غیرفعال از ژن OCA2 را به ارث ببرید، چشمان آبی خواهید داشت. اما اگر حداقل یک نسخه فعال داشته باشید، چشمان شما در طیف رنگی سبز، آبی یا قهوهای تیرهتر خواهند بود.
چشمان قهوهای رنگ، رایجترین رنگ چشم هستند. بیش از نیمی از جمعیت جهان دارای چشمانی با این رنگ هستند. بر اساس تحقیقات انجام شده در انجمن چشم پزشکی آمریکا، مشخص شده است که حدود ۱۰ هزار سال پیش تمام انسانها چشمان قهوهای داشتند. دانشمندان فرض میکنند که سطوح بالای ملانین در گذشته به مردم کمک میکرده تا از پرتوهای مضر آفتاب محافظت شوند.
اما با حرکت مردم از مناطق گرم و آفتابی آفریقا و آسیا به محیطهای خنک اروپا، نیاز به این محافظت کاهش یافته است. در یک نقطه در تاریخ، زمانی که انسانها به سمت شمال مهاجرت کردند، یک جهش ژنتیکی رخ داده و تولید ملانین را کاهش داده است. به گفتهی محققان وقتی چشمها ملانین کمتری دارند، یعنی کمتر نور جذب میکنند. چشمانی با کمترین مقدار ملانین هم به رنگ آبی دیده میشود. اما وقتی میزان ملانین به مقدار خیلی کم بیشتر شود چشمها سبز میشوند.
دومین نشانهی خاص بودن: گروه خونی
گروه خونی Rhnull، که با نام خون طلایی مشهور است، نادرترین گروه خونی است. در مقابل سایر گروههای خونی، افرادی که خون طلایی دارند، هیچ آنتیژن Rh روی سلولهای قرمز خونی خود ندارند. با این حال، از هشت گروه خونی اصلی، گروه خونی AB- کمتر از همه به چشم میخورد. پزشکان گروه خونی را براساس حضور یا عدم حضور آنتی ژنهایی که به سلول های قرمز خون متصل می شوند، دستهبندی میکنند.
اما چطور میتوان گفت که کدام گروه خونی نادر است؟ صلیب سرخ آن گروه خونی را نادر مینامد که در کمتر از ۱ در ۱۰۰۰ نفر اتفاق میافتد. گروه خونی طلایی، نادرترین گروه خونی است. داشتن گروه خونی نادر میتواند باعث سختی یا حتی ناممکن شدن دریافت خون تزریقی یا پیوند اعضا شود.
همچنین ممکن است سبب ایجاد مشکلات دیگری در سلامتی شود. به عنوان مثال، اگر خون این افراد با جنین در حال رشد سازگار نباشد، ممکن است مادربا مشکلاتی روبهرو شود. در گزارشهای ثبت شدهی جامعهی پزشکی نام یک زن ایرانی با گروه خونی طلایی به چشم میخورد که چندین بار جنین خود را از دست داده است.
بیشتر گروههای خونی، بر اساس اینکه آیا حاوی آنتیژن A یا B هستند یا نه، به یکی از چهار گروه خونی اصلی تعلق دارند. به عنوان مثال، افرادی که آنتیژن A دارند، گروه خونی A را دارند، در حالی که کسانی که آنتیژن B دارند، گروه خونی B را دارند. افرادی که هر دو آنتیژن A و B را دارند، گروه خونی AB را دارند و افرادی که هیچ آنتیژنی روی سلولهای قرمز خونی خود ندارند، گروه خونی O را دارند.
علاوه بر گروه خونی، شخص میتواند فاکتور Rh را در سلولهای قرمز خونی خود حمل کند یا نداشته باشد. فردی که فاقد فاکتور Rh باشد، گروه خونی Rh- را دارد، در حالی که فردی که آن را دارد، گروه خونی Rh+ را دارد. به عنوان مثال، فردی که گروه خونی AB دارد و فاکتور Rh را دارد، گروه خونی AB+ را دارد.
جالب است بدانید که تا امروز بیش از ۳۰ گروه خونی دیگر و بیش از ۶۰۰ آنتیژن شناخته شده کشف شده است.
سومین نشانهی خاص بودن: مدل مو
دو مدل مو در جهان بسیار کمیاب است، موهای لَخت و موهای فر. موهای لخت مثل موهای بلند زنان ژاپنی که صاف و درخشان است و همیشه تمیز دیده میشود. جالب است بدانید فقط ۲٪ از مردم جهان به صورت طبیعی چنین موهایی دارند. البته شما میتوانید با کمک شامپوها، نرمکنندهها و محصولات مراقبت از مو، حالت موهایتان را به این شکل تغییر دهید.
دومین مدل موی کمیاب موهای فر است. البته نه موهای فری که در مردم آفریقا میبینیم. این مدل موی فر را میتوانید در مردم جنوب ایران بیشتر مشاهده کنید. سومین مدل موی کمیاب هم همان موهای فر آفریقایی است که فر بسیار ریزی دارد و در هم گره خورده است.
چهارمین نشانهی خاص بودن: رنگ مو
شرایط آبوهوایی در کنار ژنتیک عامل اصلی ایجاد رنگ مو در افراد مختلف است. کمیابترین رنگ موی طبیعی در جهان قرمز است و فقط ۲٪ از مردم جهان موهایشان به صورت طبیعی به این رنگ است. پس میتوان گفت که این کمیابترین و خاصترین رنگ موی طبیعی در جهان است. در زیر، لیستی از پنج رنگ طبیعی رایج در جهان را میبینید:
۱. موهای قرمز طبیعی: موهای قرمز طبیعی کمیابترین رنگ موی جهان هستند. تنها یک تا دو درصد از مردم موهای قرمز طبیعی دارند.
۲. موهای بلوند: موهای بلوند دومین رنگ موی کمیاب در جهان هاستتند. حدود دو تا سه درصد از مردم موهای بلوند دارند.
۳. موهای خاکستری: با افزایش سن، موهای خاکستری شروع به رشد میکنند. در واقع رنگ موهای شما با بالا رفتن سن تغییر کرده و به رنگ خاکستری در میآید. جالب است بدانید که حدود دو تا هشت درصد از مردم موهای خاکستری دارند.
۴. موهای قهوهای: موهای قهوهای چهارمین رنگ موی طبیعی کمیاب در جهان است. حدود یازده تا سیزده درصد از مردم موهای قهوهای دارند.
۵. موهای مشکی: مشکی رایجترین رنگ مو در جهان است و حدود ۷۵ تا ۸۵ درصد از مردم جهان موهای مشکی دارند. البته آنچه که به عنوان موی مشکی میشناسیم در واقع تیرهترین نوع موی قهوهای است.
پنجمین نشانهی خاص بودن: رنگ پوست
این همان بخشی است که احتمالا قرار است بسیار متعجب شوید. کمیابترین رنگ پوست در جهان پوست کاملا سفید است که به دلیل «البینیسم» ایجاد میشود. البینیسم یک جهش ژنتیکی است که باعث کاهش تولید ملانین در بدن انسان میشود و در نسبت ۱ به هر ۳،۰۰۰ تا ۲۰،۰۰۰ نفر از جمعیت دیده میشود. رایجترین رنگ پوست در جهان هم پوست سفید با رنگدانههای صورتی است که ۴۲.۳ درصد از تصاویر آناتومیکی را شامل میشود.
بعد از پوست سفید، پوست زیتونی کمیابترین و خاصترین رنگ پوست به شمار میرود که فقط در خانمها مشاهده میشود. دانستن این نکته هم جالب است که این نوع متغیرها حدود نیم میلیون سال پیش پدید آمدهاند. پس میتوان گفت که ممکن است پیشینیان انسان پوستی به رنگ تیرهی متوسط داشتهاند. این نوع رنگ پوست را میتوانید در سرخپوستان استرالیا و بعضی از هندیها مشاهده کنید.
مرور کلی
نشانههای ظاهری هر فرد میتواند او را در بین افراد دیگر متمایز کند یا در دستهی خاصی از افراد و اقلیمها قرار دهد. اما در بین تمام این دستهبندیها و نشانهگذاریها، عدهای از افراد هستند که نشانههای بسیار کمیابی دارند. دقیقا به دلیل کمیاب بودن هم به آن را نشانههای خاص بودن مینامند. در این مطلب ۵ نشانهی ظاهری کمیاب معرفی شده است. شما میتوانید با بررسی آنها ببینید چقدر به خاص بودن از نظر ظاهری نزدیک هستید.
منابع: AARP, medicalnewstoday, weheartthis, colouredhaircare, osgamers