به نقل از دیجیکالا:
قطعات الکترونیکی عمر محدودی دارند و طبیعتا قرار نیست برای همیشه کار کنند. هارد دیسک و حافظه SSD هم از جمله قطعات مهم موجود در کیس کامپیوتر و لپتاپ محسوب میشوند. اگر به هر دلیلی میخواهید هارد دیسک یا حافظه SSD کامپیوتر را ارتقا دهید، قبل از انجام این کار باید چند سوال از خود بپرسید. در این مطلب به ۵ مورد از این سوالات میپردازیم.
آیا میتوانید فایلهای اضافی را حذف کنید؟
اگر به دلیل کمبود فضا میخواهید هارد یا حافظه SSD کامپیوتر را ارتقا دهید، ابتدا باید ببینید که امکان انتقال یا حذف برخی از فایلها وجود دارد یا نه. زیرا بهعنوان مثال ممکن است بتوانید بخش قابل توجهی از این فایلها را به هارد اکسترنال یا سرویسهای ذخیرهسازی ابری منتقل کنید و با این کار عملا دیگر نیازی به ارتقای هارد دیسک و SSD کامپیوتر نخواهید داشت.
آیا سرعت هارد و SSD کاهش پیدا کرده است؟
در زمینهی کاهش سرعت حافظه کامپیوتر، معمولا دو دلیل اصلی مطرح میشود. دلیل نخست پر شدن ظرفیت آن است. فارغ از اینکه برای حافظه کامپیوتر از کدام تکنولوژی استفاده میکنید، زمانی که ظرفیت آن تا حد زیادی پر میشود، با کاهش سرعت و افت عملکرد روبرو میشوید. البته تمام حافظههای SSD با این مشکل روبرو نمیشوند ولی به احتمال زیاد در صورت استفاده از مدلهای قدیمی یا ارزانقیمت SSD، باید انتظار برخورد با این مشکل را داشته باشید.
اما در کل هارد دیسکها در این زمینه ضعف جدیتری دارند. به زبان ساده زمانی که ظرفیت هارد دیسکها تا حد زیادی پر میشود، دسترسی به دادههای نوشته شده سختتر خواهد شد. زیرا زمانی که ظرفیت آزاد موجود در هارد دیسک محدود باشد، این هارد برای نوشتن دادههای یک فایل باید از محدودههای مختلف در دیسک استفاده کند. برای درک بهتر این موضوع، میتوانیم هارد دیسک را به آپارتمان تشبیه کنیم. زمانی که تازه اسبابکشی کردهاید، بعضی وسایل را نزدیک درب خانه قرار میدهید و با گذشت زمان برخی وسایل انتهای آپارتمان قرار میگیرند. در این میان اگر بخشی از فضای خانه خالی شود، شاید برای پیدا کردن یک لباس مجبور شوید به قسمتهای مختلف آپارتمان سر بزنید.
بنابراین همواره توصیه میشود حداکثر از حدود ۸۰ درصد ظرفیت هارد دیسک یا SSD استفاده کنید. اما در نهایت اگر انجام این کار برای شما امکانپذیر نیست، میتوانید از قابلیت TRIM برای SSD و ابزارهای defragment برای هارد دیسکها استفاده کنید تا عملکرد آنها تا حدی بهبود پیدا کند.
آیا از هارد دیسک برای درایو بوت سیستم استفاده میکنید؟
قطعا میدانید که هارد دیسکها در برابر حافظههای SSD مانند لاکپشت هستند. سرعت خواندن و نوشتن هارد دیسک معمولا بین ۸۰ تا ۱۶۰ مگابایت در ثانیه است ولی حافظههای SSD معمولا سرعت خواندن و نوشتن بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ مگابایت در ثانیه ارائه میکنند و مدلهای پرچمدار و بسیار گرانقیمت آنها حتی به سرعت ۱۰ هزار مگابایت در ثانیه هم میرسند. حتی حافظههای SSD ضعیف که سرعت آنها به حدود ۲۰۰ مگابایت در ثانیه کاهش پیدا میکنند، میتوانند هارد دیسکها را پشت سر بگذارند.
زمانی که نمیخواهید با فایلهای مشخصی مرتبا سروکار داشته باشید، استفاده از هارد دیسک اصلا مشکل خاصی ایجاد نمیکند. اما برای درایو بوت که فایلهای مهمی مانند فایلهای سیستمی و دادههای اساسی برنامهها و دیگر موارد اینچنینی که سرعت بالای دسترسی به آنها اهمیت زیادی دارد، حافظه SSD نقش مهمی را ایفا میکند. به همین خاطر با استفاده از حافظه SSD برای درایو بوت کامپیوتر، سرعت بالا آمدن ویندوز و سرعت بارگذاری برنامههای مختلف به طور قابل توجهی افزایش پیدا میکند.
حتی اگر از حافظه SSD قدیمی برای درایو بوت استفاده میکنید، در صورت پشتیبانی کامپیوتر از حافظههای SSD بهتر، با ارتقای این حافظه با سرعت بسیار بهتری روبرو میشوید. از سوی دیگر طبیعتا ارتقای درایو بوت از هارد دیسک به حافظه SSD، عملکرد کامپیوتر را به طور شگفتانگیزی بهتر میکند.
آیا امکان استفاده از چند هارد یا حافظه وجود دارد؟
معمولا بسیاری از کامپیوترهای دسکتاپ و لپتاپها از چند درایو ذخیرهسازی پشتیبانی میکنند که میتوانید از این ویژگی مهم استفاده کنید. طبیعتا اگر میخواهید سیستم دسکتاپ اسمبل کنید، با توجه به اندازهی کیس و محدودیتهای مادربرد، میتوانید به راحتی از چند هارد دیسک یا حافظه SSD استفاده کنید. اما برای لپتاپها، محدودیتهای بسیار بیشتری وجود دارد و قبل از تصمیم، باید از محدودیتهای موردنظر خبردار شوید.
در این زمینه کافی است مدل لپتاپ را جستجو کنید و به سایت شرکت سازنده سر بزنید. بنابراین اگر مثلا هارد دیسک به عنوان درایو بوت مورد استفاده قرار میگیرد، برای لپتاپ میتوانید یک حافظه SSD را جایگزین درایو بوت کنید و از سوی دیگر همان هارد را بهعنوان حافظه ثانویه برای ذخیرهسازی فایلهای مختلف استفاده کنید. در کل پشتیبانی لپتاپ از این مشخصه، دست شما را برای ارتقای حافظه و بهبود وضعیت آن بازتر میکند.
درایو ذخیرهسازی کامپیوتر شما چه سن و سالی دارد؟
هارد دیسک و حافظه SSD عمر محدودی دارند. بنابراین اگر از جمله کاربرانی هستید که تا زمان خرابی کامل از قطعات مختلف استفاده میکنید، قبل از اینکه با دردسر روبرو شوید به رفتار هارد دیسک یا حافظه SSD کامپیوتر خود توجه کنید. معمولا قبل از خرابی این قطعات، نشانههایی از خود بروز میدهند که در صورت نادیده گرفتن آنها و عدم وجود بکآپ از اطلاعات، به دردسر میافتید.
از سوی دیگر باید ببینید از هارد یا SSD موردنظر چند سال استفاده کردهاید. اگر فکر میکنید عمر مفید آن تمام شده، بهتر از قبل خرابی کامل به فکر جایگزین کردن آنها باشید.
منبع: PCWorld