به نقل از دیجیکالا:
تکالیف میتوانند منبع بزرگ درماندگی والدین و فرزندان در خانه باشند. به خصوص وقتی که کودکان تکالیف خود را کامل انجام نمیدهند و آنها را از خانه به مدرسه منتقل میکنند. اگر فرزند شما هم با انجام دادن تکالیفش مشکل دارد، این مقاله را تا انتها دنبال کنید. ما چندین راهکار برای کمک به تکالیف فرزندان معرفی کردهایم که میتوانید آنها را امتحان کنید.
فراموش نکنید که یک راهکار برای همهی کودکان کار نمیکند. برای شروع چند مورد را انتخاب کنید و ببینید که کدام یک از آنها، برای فرزند شما موثرتر است.
همچنین اگر معلمی هستید که به دنبال راههایی برای کمک به دانشآموزان خود میگردید، این مقاله میتواند به شما کمک کند. حتی میتوانید آموختههایتان را با والدین به اشتراک بگذارید، تا آنها نیز شما را در این مسیر همراهی کنند.
۱. از پوشهی تکالیف استفاده کنید
یک پوشه برای تکالیفی مثل کاربرگها و فعالیتهای خارج از دفتر مشق مشخص کنید و یک طرف آن را برای فعالیتهایی که باید انجام شوند، و طرف دیگر را برای کارهای تمامشده بگذارید. پیشنهاد میکنم که پوشهی باکیفیتی انتخاب کنید تا بتوانید مدت بیشتری از آن استفاده کنید. بهتر است با کودکتان به فروشگاه بروید تا خودش طرح و رنگ آن را انتخاب کند. این کار باعث میشود که هم فرزندتان بخشی از فرایند سازماندهی تکالیف باشد، و هم به استفاده از آن تشویق شود.
۲. سازماندهی و نظم را به صورت مداوم آموزش دهید
از آنجایی که بخش عمدهای از انجام تکالیف مدرسه، مربوط به سازماندهی و نظم است، باید این مهارتها را به طور مستمر آموزش دهید و تمرین کنید. در مورد این که وسایل را باید در کجای خانه قرار دهید صحبت کنید. هنگامی که برای سازماندهی کارها و ذهنتان به زمان نیاز دارید، یک استراحت ۵ دقیقهای در نظر بگیرید و در نهایت، نمونهای از اینکه چگونه باید تکالیف را مرتب کنید و پیش ببرید، به او نشان دهید.
۳. جای مخصوصی برای حل تکالیف مشخص کنید
یک نقطه از خانه را انتخاب کنید که فرزندتان همیشه بتواند تکالیفش را در آنجا انجام دهد. این مکان مشخص میتواند یک اتاق کار یا صرفا میز آشپزخانهتان باشد. هدف اصلی این است که جای مشخص و ثابتی را با کمترین حواسپرتی، برای او درست کنید.
۴. مکان مورد نظر را مجهز و تمیز نگه دارید
یکی از مهمترین کارها برای کمک به تکالیف فرزندان، آماده داشتن مداد یا خودکار اضافه، وسایل رنگآمیزی و چند کاغذ است، تا هنگامی که فرزندتان به چیزی نیاز دارد، بدون دردسر به آنها دسترسی پیدا کند. منظم و آماده نگه داشتن جای حل تکالیف، باعث میشود که نه شما و نه کودکتان، وقتتان را صرف گشتن دنبال وسایل نکنید.
۵. تکالیف را با هم بررسی کنید
پیش از شروع تکالیف، چند دقیقه وقت بگذارید و با فرزندتان دفترچهی تکالیف را مرور کنید. از او بخواهید تا وظایفی را که امشب باید انجام دهد، به شما بگوید. این کار کمک میکند تا قبل از هر چیزی، تکالیف آن روز کاملا مشخص شوند. همچنین اگر کودکتان به صورت واضح لیست کارهایش را یادداشت نمیکرد، میتوانید با او همفکری کنید تا بتواند روزهای دیگر دقیقتر و کاملتر بنویسد.
برای مثال اگر فرزندتان برای تکلیف ریاضی، فقط کلمهی «مطالعه» را نوشته بود، با او صحبت کنید که چطور میتوانید دقیقتر بنویسید و فصلها و موضوعات مطالعه را هم مشخص کنید. این موضوع مسئولیتپذیری کودکان را نیز بیشتر میکند.
۶. برای فهمیدن تکالیف روشهای جایگزین پیدا کنید
کودکان و نوجوانان معمولا لیست تکالیفشان کامل نمینویسند. از معلمشان بپرسید که وبسایت یا کانالی در فضای مجازی دارد که تکالیف را در آن نوشته باشد یا نه. اگر چنین چیزی وجود داشت، از فرزندتان بخواهید که وقتی نوشتن کارهایش را فراموش میکند، به آن سایت یا کانال سر بزند. اگر معلم تکالیف را در جایی قرار نمیدهد، بهتر است که کودکان با همکلاسی و دوست خود تماس بگیرند و از آنها بپرسند.
چیزی که اهمیت دارد این است که مسئولیت این کار با فرزندتان باشد، نه شما. در این صورت میتوانید به آنها آموزش دهید که بهترین گزینه، نوشتن لیست تکالیف در همان کلاس درس است.
۷. فرزندتان را تشویق کنید
همه میدانند که حل تکالیف، فعالیت مورد علاقهی هیچکدام از دانشآموزان نیست. یکی از کارهایی که برای کمک به تکالیف فرزندان میتوانید انجام دهید، تشویق و حمایت فرزندتان است. با همین کار ساده میتوانید حل تکالیف را برای آنها راحتتر کنید.
۸. از تایمر استفاده کنید
استفاده از تایمر به شما کمک میکند تا مرز بین کار و استراحت را مشخص کنید. زمانی را که فرزندتان باید کار کند «مثلا ۲۰ دقیقه»، تنظیم کنید و بعد از تمام شدن آن، به فرزندتان یک استراحت ۵ یا ۱۰ دقیقهای بدهید. این وسیلهی کوچک به کودکان نشان میدهد که چقدر تا زمان استراحت بعدی باقی مانده است.
۹. از گوشی همراه استفاده نکنید
نه فقط کودکان و نوجوانان، که بسیاری از بزرگسالان نیز عاشق گوشیهای همراه خود هستند. واقعیت این است که موبایلها در زمان کاری مانع از تمرکز و مزاحم وظایف اصلی ما میشوند. از فرزندتان بخواهید که در زمان حل تکالیف، از موبایل خود استفاده نکند. البته ممکن است این موضوع در ابتدا برای برخی از کودکان دشوار باشد، اما تلاشتان را ادامه دهید تا بتوانید آن را به یک عادت طولانیمدت تبدیل کنید.
۱۰. برای زمانهای استراحت برنامهریزی کنید
در نظر گرفتن زمان استراحت تاثیر زیادی بر سلامتی افراد میگذارد. سعی کنید بعد از هر کدام از تکالیف یا بعد از زمان مشخصی، استراحت کافی داشته باشید. تعداد استراحتها به بازدهی فرزند شما بستگی دارد.
۱۱. زمان انجام تکالیف را مشخص کنید
وقتی حرف از تکالیف مدرسه میشود، داشتن روتین یکی از مهمترین بخشهای آن است. تا حد امکان تکالیف را بهطور منظم در برنامهریزی روزانهی خود جای دهید. این میتواند بعد از استراحت کوتاهی پس از آمدن به خانه باشد، یا هر زمانی که بسته به شرایط اعضای خانواده و برنامههای خانوادگی مناسبتر است. مهم است که به این برنامهی زمانی پایبند باشید تا تبدیل به روتین روزانهی فرزندتان شود.
۱۲. کار متمرکز را به طور عملی نشان دهید
یکی دیگر از کارهایی که میتوانید برای کمک به تکالیف فرزندان انجام دهید، نشان دادن کار متمرکز به کودکان است. وقتی که فرزندتان در حال انجام تکالیفش است، شما هم کتاب بخوانید، بنویسید یا کارهایتان را انجام دهید.
۱۳. به کودکان حق انتخاب دهید
به کودکان دربارهی کارهای مدرسه حق انتخاب دهید. برای مثال، بگذارید خودشان انتخاب کنند که ابتدا کدام تکلیف را میخواهند انجام دهند یا چگونه میخواهند فعالیتهای خارج از کلاسشان را شروع کنند. این کار به آنها کمک میکند تا احساس قدرت و استقلال بیشتری داشته باشند.
۱۴. لیست کارها را بنویسید
به فرزندتان کمک کنید تا هر روز لیست تکالیف روزانهی خود را بنویسد. ابتدا همه کارها را در کاغذ یادداشت کند، و سپس وظایفی را که اهمیت بیشتری دارند، در اولویت قرار دهد و از آنجا شروع کند. حالا وقت آن است که او را برای تمام کردن لیست کارها تشویق کنید و سپس هر کدام از فعالیتها را تیک بزنید. این کار را میتوانید روی یک کاغذ یا تخته وایتبرد انجام دهید.
۱۵. یک دوست برای انجام دادن تکالیف پیدا کنید
مطمئن شوید که فرزندتان یک دوست یا همکلاسی دارد که بتواند در صورت نیاز با او ارتباط بگیرد. این موضوع کمک بسیار زیادی به آنها میکند، به خصوص اگر تکالیف آن روز را فراموش کرده یا در مورد مسئلهای خاص، سوال داشته باشند.
۱۶. انعطافپذیر باشید
اگر فرزندتان میخواهد تکالیف را کمی متفاوت از پیشنهاد شما انجام دهد، به او اجازه دهید تا امتحان کند. به عنوان مثال، ممکن است فرزندتان دوست داشته باشد که روی زمین دراز بکشد و کار کند، یا بازدهیاش هنگام گوش دادن به موسیقی، بیشتر شود. البته اینها فقط چند مثال هستند و هیچ روش ثابتی و اثرگذاری برای همه وجود ندارد.
بنابراین انعطافپذیر باشید و با ذهن باز بررسی کنید، که چه چیزی برای کودک شما بهتر است.
۱۷. به زمان بیشازاندازهی حل بعضی از تکالیف دقت کنید
شما بهترین فرد برای شناخت دلیل رفتارهای فرزندتان هستید. اگر میبینید حل یکی از تکالیف بیشتر از دو ساعت طول کشیده است، با همدیگر آن را بررسی کنید. در این مواقع حمایت کردن و تشویق کردن او، کمک بزرگی است تا بتواند کارهایش را راحتتر جلو ببرد. همچنین هنگامی که هیچ کاری انجام نمیدهد، میتوانید در پشت صفحه یادداشتی برای معلم اضافه کنید یا با او تماس بگیرید، تا معلم را از چالشهایی که به آن مواجه شدهاید، باخبر سازید.
۱۸. تکالیف انجامشده را بررسی کنید
برای بعضی از کودکان، بررسی و مرور تکالیف اهمیت زیادی دارد. با این کار نه تنها از کامل بودن مشقها مطمئن میشوید، که میتوانید درستی آنها را نیز بررسی کنید. اگر کاری به طور کامل انجام نشده بود، از فرزندتان بخواهید موارد مورد نیاز را اضافه کند. هدف این است که آنها یاد بگیرند که بهتر است اولین بار کار را به درستی انجام دهند.
۱۹. برای فعالیتهای جذاب بعد از تکالیف، برنامهریزی کنید
یکی از سادهترین راههای کمک به تکالیف فرزندان، برنامهریزی برای فعالیتهای مورد علاقهی فرزندتان است. انجام یک بازی خانوادگی، تماشای برنامهی تلویزیونی مورد علاقهاش، رفتن به بستنیفروشی یا هر فعالیت جذاب دیگری، راههای فوقالعادهای برای پاداش دادن بعد از حل تکالیف هستند.
۲۰. یک انگیزهی عالی برای او ایجاد کنید
اگر بعد از مدتی احساس کردید که فرزندتان دیگر انگیزهی کافی برای انجام تکالیف را ندارد، میتوانید یک سیستم پاداشدهی درست کنید. با او در مورد چیزهایی که میخواهد صحبت کنید، مثل فیلم دیدن شبانه با دوستان یا خوابیدن در کنار آنها. شرایط رسیدن به آن را تعیین کنید «مثل هر شب انجام دادن تکالیف به مدت یک هفته» و در نهایت برنامه را اجرا کنید. با این کار میتوانید عادات مثبت را در آنها تقویت کنید.
سیستم پاداش در تربیت فرزند؛ چطور یک سیستم تاثیرگذار داشته باشیم؟
۲۱. با معلمان در ارتباط باشید
همیشه با معلم فرزند خود در ارتباط باشید. آنها بیشتر اوقات راهکارهای مفیدی برای چالشهای مربوط به دانشآموزان دارند، اما اگر ندانند که فرزند شما با چه مشکلاتی روبهرو شده است، نمیتوانند اطلاعات مفید را در اختیار شما بگذارند. در مورد چالشها و مشکلاتی که در خانه مشاهده کردهاید، با او مشورت کنید.
فراموش نکنید که به هیچ عنوان سرزنش کردن نباید جایی در این گفتگوها داشته باشد. اگر مشکلات ادامهدار شدند، آنها را در جایی ثبت کنید و از معلم بخواهید که یک جلسهی حضوری برای صحبت بیشتر و کاملتر با همدیگر داشته باشید.
۲۲. در جبههی متحد با معلمها بمانید
حتی اگر تکالیف خانه تبدیل به منبع بزرگی از ناامیدی شوند، بهتر است که در کنار معلمان بمانید. گفتن نگرانیها و ناراحتیهایتان به صورت خصوصی به معلم، مفید است، اما انجام این کار در حضور فرزندتان، میتواند پیام اشتباهی را منتقل کند.
حرف آخر
به یاد داشته باشید که برای کمک به تکالیف فرزندان، ابتدا با چند مورد از راهکارها شروع کنید و به آنها فرصت دهید تا بتوانید میزان اثربخشی آنها را بفهمید. هدف اصلی این است که فرزند شما بتواند تکالیف را به تنهایی انجام دهد و احساس موفقیت کند. این موضوع ممکن است نیاز به زمان، تمرین و تغییر مداوم استراتژیها در طول راه داشته باشد، اما در نهایت به موفقیت در انجام تکالیف مدرسه میرسد.
منبع: thepathway2success