۱۳ نشانه‌ی رایج افسردگی که باید جدی بگیرید

به نقل از دیجیکالا:

۱۳ نشانه‌ی رایج افسردگی که باید جدی بگیرید

۳ تیر ۱۴۰۰ | ۱۴:۰۰زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۹ دقیقه

علائم افسردگی

اینکه هر از گاهی احساس غم و اندوه را تجربه کنیم، جزئی طبیعی از زندگی است. اما وقتی که احساساتی مانند ناامیدی و استیصال بر شما غلبه می‌کنند و با گذشت زمان هم از بین نمی‌روند، این امکان وجود دارد که دچار افسردگی شده باشید.

افسردگی همانند غم و اندوه صرفاً واکنشی طبیعی و گذرا به ناکامی‌ها و چالش‌های روزمره زندگی نیست، بلکه این اختلال نحوه‌ی تفکر، ادراک احساسی و عملکرد شما را در فعالیت‌های روزمره‌تان تحت تأثیر خود قرار می‌دهد. افسردگی می‌تواند ابعاد مختلف زندگی شما را مثل کار، تحصیلات، تغذیه، خواب و حتی توان لذت بردن از زندگی را مختل کند. برای شخص افسرده حتی گذراندن روز هم می‌تواند سخت و طاقت‌فرسا باشد.

برخی افراد افسردگی را به «زندگی در یک سیاهچاله» تشبیه می‌کنند یا احساسی همانند یک عذاب قریب‌الوقوع. برخی دیگر هم افسردگی را به شکل احساس بی‌روحی، پوچی و بی‌احساسی مطلق توصیف می‌کنند.

مردان ممکن است در هنگام افسردگی احساس عصبانیت و بی‌قراری را تجربه کنند. با این وجود باید در خاطر داشته باشید که در صورت ابتلا به افسردگی شما مشکلی را تجربه می‌کنید که بدون درمان مناسب می‌تواند به یک بیماری جدی تبدیل شود. اما مهم است که این مسأله را هم در خاطر داشته باشید که احساس درماندگی و ناامیدی اگرچه جزو علائم افسردگی است، اما آن‌ها نه واقعیت هستند و نه توصیف‌کننده‌ی وضعیت شما.

مهم نیست که چقدر احساس ناامیدی می‌کنید، مهم این است که همیشه می‌توانید بهتر شوید. با درک دلایل و شناخت علائم و انواع مختلف افسردگی، می‌توانید اولین قدم‌ها را برای بهتر شدن و غلبه بر مشکل خود بردارید.

تعیین اینکه آیا احساسات ناخوشایند و پایدار شما در نتیجه افسردگی است یا نه، می‌تواند اولین قدم به سمت بهبودی و سلامتی باشد.

در ادامه این مقاله از دیجی‌کالا مگ ۱۳ مورد از علائم و نشانه‌های رایج افسردگی آمده است که به شما کمک می‌کند تا ضمن بررسی وضعیت روحی خود، با گزینه‌های درمانی موجود آشنا شده و در صورت نیاز به یک متخصص سلامت روان مراجعه کنید. با ما همراه باشید.

۱۳ نشانه‌ی رایج افسردگی

افسردگی

انواع مختلفی از افسردگی وجود دارد و علائم آن‌ها نیز در افراد متفاوت است.

اگرچه هر یک از ما می‌تواند برخی از این علائم را گاه به گاه تجربه کند، اما یک روان‌پزشک فقط در صورت بروز گروه خاصی از علائم که به مدت حداقل ۲ هفته یا بیشتر ادامه پیدا کرده باشند اختلال افسردگی را تشخیص می‌دهد.

۱. احساس غم یا پوچی

تغییر روحیه یکی از رایج‌ترین علائم افسردگی است. فردی که دچار افسردگی است ممکن است برای مدت طولانی احساس غم یا ناراحتی را تجربه کند.

این افراد همچنین ممکن است اعلام کنند که احساس «پوچی» می‌کنند یا قادر به تجربه کردن احساس شادی و خوشبختی نیستند. برخی دیگر هم ممکن است این غم و اندوه را به شکل ناامیدی توصیف کنند.

۲. احساس ناامیدی یا درماندگی

افسردگی می‌تواند احساس ناامیدی در شما ایجاد کند، به شکلی که احساس می‌کنید این احساس هیچ‌وقت پایان نخواهد یافت.

همچنین ممکن است که فرد احساس ناتوانی کند. به این شکل که ممکن است اعلام کنند یا با خود تصور کنند که هیچ‌کس نمی‌تواند به بهتر شدن آن‌ها کمکی بکند و همیشه احساس افسردگی خواهند کرد.

۳. احساس بی‌ارزشی

احساس بی‌ارزشی

فردی که دچار افسردگی است ممکن است احساس کند که هیچ ارزشی ندارد یا هیچ معنایی در زندگی‌اش وجود ندارد.

این افراد ممکن است بر این باور باشند که برای دیگران سنگینی باری و دشواری به همراه می‌آورند و یا اینکه بدون آن‌ها وضعیت دنیا یا خانواده‌شان بهتر خواهد بود.

۴. احساس گناه بیش از حد

گناه یک واکنش طبیعی است نسبت به بیان سخنی یا انجام دادن کاری که بعداً از انجامش پشیمان می‌شویم، اما افراد افسرده ممکن است نسبت به تمام رفتارهای خود احساس گناهی مداوم داشته باشند که این احساس با رفتارهایی که انجام داده‌اند تناسب ندارد.

این افراد ممکن است انرژی زیادی را صرف فکر کردن به این احساس گناه خود کنند و نسبت به خود و چیزهایی که گفته‌اند یا انجام داده‌اند (حتی اتفاقاتی که مدت‌ها از آن‌ها گذشته است) احساس بدی داشته باشند.

۵. عدم علاقه و لذت نسبت به فعالیت‌های مختلف

برخی از افراد مبتلا به افسردگی علاقه خود را نسبت به چیزهایی که قبلاً از آن لذت می‌بردند، مانند ورزش، بیرون رفتن با دوستان، موسیقی یا حتی روابط خود، از دست می‌دهند. این افراد ممکن است پیشنهادات یا فرصت‌های پیش‌آمده برای انجام فعالیت‌های گروهی و جمعی را رد کنند.

۶. عصبانیت و تحریک‌پذیری

تحریک پذیری

به نظر می‌رسد فرد مبتلا به افسردگی از دست دیگران عصبانی است. این افراد ممکن است به راحتی اذیت و یا تحریک شوند.

مؤسسه‌ی ملی بهداشت روان ایالات متحده اظهار داشت که مردان مبتلا به افسردگی بیشتر از زنان حالت تحریک‌پذیری و عصبانیت را تجربه می‌کنند. با این حال، این علائم ممکن است در زنان و کودکان نیز وجود داشته باشد.

تحریک‌پذیری همچنین با سایر علائم افسردگی نیز ارتباط دارد. به عنوان مثال، اگر شخصی خوب نخوابد و احساس خستگی کند، ممکن است بیشتر در معرض تحریک‌پذیری باشد.

۷. احساس خستگی و کمبود انرژی

برای برخی از افراد مبتلا به افسردگی ممکن است بیدار شدن از خواب در صبح سخت باشد زیرا این افراد دائما احساس خستگی و فرسودگی دارند.

آن‌ها ممکن است برای انجام کارهای روزمره خود، مانند رفتن به محل کار یا پختن غذا، بیش از حد خسته شوند. این افراد همچنین ممکن است زمان زیادی را در خانه به استراحت یا خواب اختصاص دهند.

خستگی افسردگی باعث می‌شود فرد با وجود خواب کافی در شب باز هم احساس کند که همیشه خسته است. با این حال، برخی دیگر از مبتلا به افسردگی خواب منقطع و بی‌کیفیتی را تجربه می‌کنند.

۸. بی‌خوابی یا کمبود خواب

طبق تحقیقات صورت گرفته، حدود ۷۵٪ از افراد مبتلا به افسردگی علائم بی‌خوابی را تجربه می‌کنند.

گاهی اوقات، فرد مبتلا به افسردگی ممکن است نتواند خوب بخوابد، یا به طور بالقوه در به خواب رفتن و در خواب ماندن مشکل داشته باشد. این افراد همچنین ممکن است شب خیلی تا دیروقت بیدار باشند یا صبح خیلی زود بیدار شوند.

۹. مشکل در تمرکز، به خاطر سپردن و تصمیم‌گیری

مشکل در تمرکز

یک فرد مبتلا به افسردگی ممکن است تغییرات خلقی را تجربه کند.

افسردگی می‌تواند در توانایی‌های شناختی فرد اختلال ایجاد کند. افراد مبتلا به افسردگی ممکن است در تمرکز روی امور تحصیلی یا شغلی خود با مشکل مواجه باشند. آن‌ها همچنین ممکن است برای تصمیم‌گیری از جمله انتخاب‌های کوچک و روزمره با مشکل و دشواری مواجه باشند.

این افراد همچنین ممکن است متوجه شوند که نمی‌توانند چیزهایی را که قبلاً در خاطر داشتند به خاطر بیاورند. آن‌ها ممکن است قرارها یا تعهدات خود را فراموش کنند و مواردی را که اخیراً گفته‌اند یا انجام داده‌اند به خاطر نیاورند.

۱۰. بی‌اشتهایی

افراد مبتلا به افسردگی ممکن است میل و اشتهای خود به غذا را از دست بدهند، که این امر می‌تواند باعث کاهش وزن آن‌ها شود. آن‌ها همچنین ممکن است تمایل کمی به غذا خوردن داشته باشند و مدتی طولانی را بدون غذا سپری کنند.

۱۱. پرخوری و افزایش وزن

بعضی از افراد ممکن است در زمان افسردگی اشتهایشان بیشتر شود و بیشتر غذا بخورند. غذا می‌تواند به یک مکانیسم راحتی برای فراموش کردن احساسات منفی تبدیل شود یا راهی برای کنار آمدن با کسالت و تنهایی.

افسردگی می‌تواند انگیزه‌ی بیرون رفتن یا ورزش کردن را در افراد کاهش دهد. این مسأله همراه با افزایش مصرف غذا، می‌تواند منجر به افزایش وزن و چاقی شود.

۱۲. درد و علائم جسمی

درد به واسطه افسردگی

فرد مبتلا به افسردگی ممکن است علائم و مشکلات جسمی پایداری را تجربه کند که به درمان پاسخ نمی‌دهد.

این موارد شامل:

  • سردرد
  • اختلالات گوارشی
  • دردهای بدون دلیل

۱۳. افکار مرتبط با مرگ یا خودکشی

فرد مبتلا به افسردگی ممکن است بیشتر در مورد مرگ فکر کند. آن‌ها همچنین ممکن است در مورد خودکشی و اینکه چگونه می‌توانند به زندگی خود پایان دهند فکر کنند. این افکار را ایده‌ی خودکشی می‌نامند.

بعضی اوقات، ممکن است شخص این افکار را به دیگران بگوید. اگر کسی در مورد مرگ یا خودکشی صحبت می‌کند، این مسأله ممکن است درخواست کمک غیر مستقیم آن‌ها باشد که در این مواقع دریافت کمک تخصصی بسیار حیاتی است.

در موارد شدید افسردگی، فرد ممکن است به خود آسیب برساند.

افسردگی یک بیماری شایع اما جدی است که می‌تواند زندگی شما را تهدید کند. هر شخصی که به خودکشی فکر می‌کند الزاما آن را امتحان نمی‌کند. با این حال، اگر کسی در مورد خودکشی صحبت کرد، باید با یک پزشک تماس بگیرید یا به او کمک کنید تا فوراً مراقبت‌های لازم را دریافت کند.

تشخیص

داشتن یکی از این علائم به معنای ابتلای فرد به افسردگی نیست. به عنوان مثال، برخی از بیماری‌ها یا برخی از داروها می‌توانند باعث افزایش وزن یا بی‌خوابی شوند.

با این حال، افرادی که دارای یک یا چند مورد از این علائم هستند و نگران افسردگی هستند، باید با یک روان‌پزشک صحبت کنند.

طبق اعلام انجمن روانپزشکی آمریکا، فردی که افسردگی دارد، بیش از ۲ هفته چندین مورد از علایم فوق را تجربه می‌کند.

هیچ آزمایش واحدی وجود ندارد که بتواند ابتلای به افسردگی را تشخیص دهد. معمولاً یک متخصص روان‌پزشکی علائم، سابقه‌ی خانوادگی و سابقه‌ی پزشکی فرد را برای تشخیص افسردگی بررسی می‌کند. همچنین روان‌پزشکان ممکن است از پرسش‌نامه‌ها و ابزارهای غربالگری خاص نیز استفاده کنند.

درمان

درمان افسردگی

بسیاری از افراد مبتلا به افسردگی برای کنترل علائم از روان‌درمانی، درمان دارویی یا هر دو مورد استفاده می‌کنند. مسأله‌ی مهم این است که طبق قرارهای قبلی به ملاقات پزشک خود رفته و داروها را همان‌طور که پزشک آن‌ها را تجویز کرده مصرف کنید.

درمان افسردگی ممکن است زمان‌بر باشد و ممکن است فوراً باعث ایجاد احساس بهتری در شما نشود. اثرگذاری داروهای ضد افسردگی ممکن است چندین هفته طول بکشد. درست مثل روان‌درمانی که در طولانی مدت اثرات مثبتش مشخص می‌شود.

اقدامات زیر می‌تواند به افراد مبتلا به افسردگی در زمینه‌ی مدیریت علائم آن‌ها کمک کند:

  • ورزش، که می‌تواند در بعضی موارد به اندازه‌ی دارو مؤثر باشد.
  • وقت گذراندن با دوستان یا عزیزان حامی
  • پرهیز از مصرف الکل و مواد مخدر
  • یادگیری تکنیک‌های مدیریت استرس، مانند یوگا یا ثبت خاطرات
  • از مصرف داروهای گیاهی و مکمل‌ها بدون صحبت با پزشک خودداری کنید، زیرا برخی از این موارد ممکن است با داروهای ضد افسردگی تداخل داشته باشند.
  • تقسیم وظایف بزرگ به کارهای کوچک‌تر و فقط انجام وظایفی که در اولویت هستند.

اگر دوست یا یکی از عزیزان شما علائم افسردگی را نشان می‌دهد، شما می‌توانید به شیوه‌های زیر به او کمک کنید:

  • از او بخواهید که به پزشک خود یا یک متخصص سلامت روان مراجعه کند.
  • ارائه‌ی کمک و پشتیبانی، درک و تأیید کردن آن‌ها
  • دعوت آن‌ها به رویدادهای اجتماعی و گردش
  • کاهش عوامل استرس‌زا در خانه یا محل کار آن‌ها
  • کمک به تغذیه‌ی خوب آن‌ها و گذراندن وقت با آن‌ها در فضای باز

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟

هر کسی که علائم افسردگی را دارد باید با یک روان‌پزشک در مورد گزینه‌های درمانی صحبت کند.

اگر فردی مشکوک به افسردگی است، باید با یک روان‌پزشک یا متخصص سلامت روان صحبت کند. درمان به موقع می‌تواند علائم را کاهش داده و از بدتر شدن آن‌ها جلوگیری کند.

نکته‌ی پایانی

افسردگی نوعی بیماری روانی قابل درمان است که می‌تواند باعث ایجاد طیف وسیعی از علائم شود.

هر کسی که نگران است که یکی از عزیزانش علائم افسردگی را تجربه می‌کند باید با یک روان‌پزشک صحبت کند. درمان و رسیدگی مناسب به افسردگی می‌تواند کیفیت زندگی را به طور قابل توجهی بهبود بخشد و حتی زندگی آن فرد را نجات دهد.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: HelpGuideMedical News Today