به نقل از دیجیکالا:
دوران بلوغ در فیلمهای ماجراجویانه از موقعیتهای جذابی است که برای ارائه تجربهای خاص از زندگی یک کودک مورد استفاده قرار میگیرد؛ نمایش دوران گذار یک کودک معصوم به دنیای بزرگسالان با چاشنی هیجان و تحول شخصیت.
مخاطبان این آثار لزوما کودکان و نوجوانان نیستند؛ بزرگسالان هم با تماشای این فیلمها، میتوانند شیطنتهای دوران نوجوانی و داستانهای الهامبخش خود را در ذهنشان مرور کنند.
- ۱۰ فیلم فانتزی تاریخی که اگر «جانوران شگفتانگیز» را دوست دارید باید تماشا کنید
- ۱۰ فداکاری غیرضروری قهرمانانه در فیلمها که عواقب عجیبی داشتند
- ۱۰ فیلم تاریخی برتر تاریخ سینما که جایزه گرفتهاند (به ترتیب زمان اکران)
۱۲. احمقها (The Goonies)
- کارگردان: ریچارد دانر
- بازیگران: شان آستین، جاش برولین، جف کوهن
- تاریخ انتشار: ۱۹۸۵
- امتیاز راتن تومیتوز: ۷۶ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۷ از ۱۰
«احمقها» یک فیلم ماجراجویانه کلاسیک متعلق به دهه ۸۰ میلادی به نویسندگی ریچارد دانر، کریس کلمبوس و استیون اسپیلبرگ است. شروران وحشتناک فیلم، قبیله فراتلی، شاید برای بینندگان خردسال کمی ترسناک باشد اما افراد بالای ۱۰ سال میتوانند به راحتی از هیجانات، شیطنتها و صحنههای خندهدار فیلم بدون استرس لذت ببرند.
گروهی از افراد دوستداشتنی به امید نجات خانههایشان و از دست ندادن مالکیت آنها، به دنبال گنج گمشده دزد دریایی تکچشم، ویلی میروند. احمقها با حضور بازیگرانی ستاره در دوران نوجوانی آنها از جمله شان آستین، جاش برولین و مارتا پلیمپتون، داستانی به سبک ایندیانا جونز را با لحظاتی دیوانهوار و بچههای دنیای واقعی ترکیب میکند.
۱۱. کنارم بمان (Stand by Me)
- کارگردان: راب راینر
- بازیگران: ریور فینیکس، ویل ویتون، جری اوکانل
- تاریخ انتشار: ۱۹۸۶
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۱ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۱ از ۱۰
این فیلم از آن دسته آثار ماجراجویانه و کودکانهای است که نمیتوانید به کودکان خود نشان دهید. «کنارم بمان» با اقتباس از رمان «جسد» استفن کینگ، فیلمی به کارگردانی راب راینر است که در سال ۱۹۵۹ روایت میشود و داستان چهار کودک در جستجوی یک جسد در جنگل را تعریف میکند. این فیلم بیشتر به خاطر صحنه دلخراشی که در آن پسربچهها مجبور میشوند یک قطار سریعالسیر را بر روی یک پل مرتفع دنبال کنند، شناخته میشود.
بیشتر فیلمهای ماجراجویانه و کودکانه بر معصومیت شیرین دوران نوجوانی تمرکز میکنند اما «کنارم بمان» نگاهی بدون فیلتر به ظلم، تاریکی و اندوه چنین دنیایی دارد. این اثر برخلاف دیگر آثار این فهرست، به دلیل به تصویر کشیدن بزهکاریهای دوران نوجوانی و آسیبهایی که ریشهشان بدرفتاری است، بسیار قابل توجه است.
۱۰. هری پاتر و زندانی آزکابان (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban)
- کارگردان: آلفونسو کوارون
- بازیگران: دنیل ردکلیف، اما واتسون، روپرت گرینت
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۴
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۰ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۹ از ۱۰
هری پاتر پس از یک ماجراجویی هیجانانگیز، بار دیگر به هاگوارتز برمیگردد تا داستان اسرارآمیز و جادویی دیگری را تجربه کند. کارگردان فیلم این بار آلفونسو کوارون بود که مهارتش در کادربندی نماهای جذاب، عمق بسیاری به این اثر میبخشد. دنیای جادوگران در این فیلم کمی تاریکتر به نظر میرسد و کوارون بینش گوتیک و تیم برتونی خود از هاگوارتز را با عناصر موجود آن ترکیب میکند.
یکی از نماهای به یاد ماندنی، مکالمه بین آقای ویزلی و هری پاتر در میانه داستان است، جایی که پوستر متحرک سیریوس بلک (گری اولدمن) جنایتکار در پسزمینه، خشمگین به نظر میرسد. نورپردازی با کنتراست بالا و حضور وهمآور دمنتورها حال و هوایی ترسناک به این فیلم میبخشد اما عناصر جالبی مانند قورباغههای آوازخوان در گروه کر هاگوارتز این اثر را تلطیف میکنند.
۹. ای.تی. موجود فرازمینی (E.T. the Extra-Terrestrial)
- کارگردان: استیون اسپیلبرگ
- بازیگران: هنری توماس، درو بریمور، دی والاس
- تاریخ انتشار: ۱۹۸۲
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۹ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۹ از ۱۰
این فیلم کلاسیک استیون اسپیلبرگ علاوه بر داشتن موسیقی نمادینی از جان ویلیامز، داستان پسر جوانی به نام الیوت (هنری توماس) را روایت میکند که با یک موجود بیگانه به نام ای.تی. دوست میشود که ناامیدانه تلاش میکند تا به خانهاش بازگردد. ای.تی. به عنوان کاراکتری ناآشنا برای برقراری ارتباط با انسانها تلاش میکند و در این روند در نهایت با الیوت دوست میشود و آنها تجربیات خود را با یکدیگر به اشتراک میگذارند و همچنین لحظات جالبی را با هم تجربه میکنند.
الیوت و خواهرش، با بازی درو بریمور شش ساله که ظاهری متفاوت با امروز دارد شخصیتهایی بسیار جالب هستند. این دو تلاش میکنند تا ای.تی. را از مادرشان و دانشمندان بدجنسی که این موجود بیچاره را تعقیب میکنند مخفی نگه دارند. برخی از لحظات این فیلم به اندازهای دردناک هستند که حتی سرسختترین بینندگان را نیز به گریه میاندازند.
۸. سوپر ۸ (Super 8)
- کارگردان: جی.جی آبرامز
- بازیگران: ال فانینگ، جوئل کورتنی، رایلی گریفیث
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۱
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۱ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷ از ۱۰
«سوپر ۸» بسته به احساسات بینندگان شاید بهترین فیلم جی.جی آبرامز باشد. این فیلم که به شدت از آثار استیون اسپیلبرگ الهام گرفته، ماجراهای گروهی از فیلمسازان نوجوان را دنبال میکند که روند ساخت فیلمشان به دلیل تصادف قطار و آزاد شدن بار حاوی بیگانگان مختل میشود. این موجودات فضایی نیز مانند ای.تی. صرفا میخواهند به خانه برگردند اما نمیتوانند با انسانها ارتباط مسالمتآمیز برقرار کنند. به همین خاطر به اموال عمومی آسیب میزنند و افراد بسیاری را میدزدند.
بازیهای بازیگران، این فیلم را واقعا جذاب جلوه میدهد و استعداد آبرامز در ژانر اکشن و علمی-تخیلی، کل ماجرا را به اثری تماشایی و فوقالعاده تبدیل میکند. آبرامز مانند «کنارم بمان» از این فیلم برای انعکاس فقدان، غم و اندوه استفاده میکند و جلوههای ویژه عالی نیز استعارهای به یاد ماندنی برای این مفاهیم میآفرینند.
۷. عزیزم من بچهها را کوچک کردم (Honey, I Shrunk the Kids)
- کارگردان: جو جانستون
- بازیگران: ریک مورانیس، رابرت اولیوری، امی اونیل
- تاریخ انتشار: ۱۹۸۹
- امتیاز راتن تومیتوز: ۷۸ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۴ از ۱۰
«عزیزم من بچهها را کوچک کردم» داستان دانشمندی خجالتی اما دوستداشتنی به نام وین سالینسکی (ریک مورانیس) را روایت میکند که سعی دارد دستگاهی برای کوچک کردن اشیا اختراع کند. اختراع او به طور تصادفی فرزندانش و همچنین همسایههایش را کوچک میکند و او به همراه همسرش سعی میکنند تا قبل از این که بچهها له یا بلعیده شوند، اوضاع را به حالت قبل بازگردانند.
بچههایی که کوچک شدهاند در حیاط خلوت خانه گم و با مورچهای به نام آنتی دوست میشوند و در ادامه، از ماشین چمنزنی فرار و با یک عقرب مبارزه میکنند. کارگردان فیلم جو جانستون، سطح طنز داستان را بالا نگه میدارد و موسیقی جیمز هورنر نیز عناصر وحشتناک کار را تقویت میکند. کل داستان شبیه یک ماجراجویی عجیب در پارک تفریحی به نظر میرسد و جالب اینجاست که این طرح داستانی بعدا در پارک والت دیزنی نیز مورد استفاده قرار گرفت.
۶. قلمرو طلوع ماه (Moonrise Kingdom)
- کارگردان: وس اندرسون
- بازیگران: بیل مورای، کارا هیوارد، ادوارد نورتون
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۲
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۳ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۸ از ۱۰
وس اندرسون که به خاطر عشق به نماها و مناظر دقیق و با جزئیات شهرت دارد، از این ویژگی خود در «قلمرو طلوع ماه» نیز بهره میبرد که داستانی عاشقانه درباره پسر و دختری است که تصمیم میگیرند با هم فرار کنند. سم، پسر یتیمی که در یک اردوی تابستانی پیشاهنگی شرکت میکند، نقشهای برای فرار با سوزی، دختری که سال قبل در یک نمایشنامه با او آشنا شده بود دارد. استاد پیشاهنگ (ادوارد نورتون) گروهی از پیشاهنگان نوجوان را موظف به یافتن و دستگیری این دو نفر فراری میکند.
عاشقانه بین سم و سوزی در این ماجراجویی شکوفا میشود و آنها از تابستان و جایی که آن را قلمرو طلوع ماه مینامند، لذت میبرند. این فیلم به دلیل نوع دیالوگها، صحنههای خشونتآمیز و چندین مورد دیگر مناسب رده سنی بالای ۱۳ سال است اما اثری درام و مهیج محسوب میشود که در آن، این بچهها مکانی ویژه برای خود میآفرینند تا در این دنیای ظالم و خشن، احساس آزادی کنند. «قلمرو طلوع ماه» به عنوان یک اثر نوجوانانه و مستقل، داستانی شوخطبعانه و رنگارنگ را برای مخاطبان روایت میکند که از ابتدا تا انتها تجربهای واقعا منحصر به فرد است.
۵. سرگذشت نارنیا: شیر، جادوگر و کمد (The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch, and the Wardrobe)
- کارگردان: اندرو آدامسون
- بازیگران: آنا پاپلول، ویلیام موزلی، تیلدا سویینتون
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۵
- امتیاز راتن تومیتوز: ۷۶ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۹ از ۱۰
این اقتباس در سال ۲۰۰۵ از رمان دهه ۵۰ میلادی سیاس لوئیس، ترکیبی حماسی و فانتزی است که داستان چهار خواهر و برادر را دنبال میکند که به سرزمین جادویی نارنیا میروند و با شیری به نام اصلان (لیام نیسون) همراهی و با جادوگر سفید شرور (تیلدا سویینتون) مبارزه میکنند. این فیلم که در ابتدا در انگلستان و در طول جنگ جهانی دوم روایت میشود، پس از این که بچهها دروازه رابط بین دنیاها را در پشت کمد خود پیدا میکنند، به قلمرو پوشیده از برف نارنیا کشیده میشود.
همه چیز پس از پایان زمستان، با جلوههای ویژه گرافیکی پیوند میخورد و زمینه برای نبردی بزرگ بین موجودات افسانهای با قهرمانان ما در راس داستان فراهم میشود. این فیلم سعی میکند تمثیل مسیحی رمان اصلی را با دنیای فانتزی فیلمهای «ارباب حلقهها» اثر پیتر جکسون پیوند دهد و با موفقیت به این مضامین عینیت میبخشد. این اثر همچنین یکی از بهترین دیالوگهای تاریخ فیلمهای فانتزی را دارد، جایی که اصلان با صداپیشگی نیسون به ملکه سفید میگوید: «قوانین جادوی اصلی را برای من نقل نکن، ای جادوگر. من زمانی که این قوانین نوشته میشد آنجا بودم.»
۴. پونیو (Ponyo)
- کارگردان: هایائو میازاکی
- صداپیشگان: لیام نیسون، نوآ سایرس، مت دیمون
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۸
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۱ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۶ از ۱۰
«پونیو» یک ماجراجویی جادویی برای بچهها و یک انیمه زیبا از استودیو جیبلی است که در میان بهترین آثار این استودیو قرار دارد. شخصیت عنوان، پونیو (یوریا نارا) یک برونهیلد و در واقع یک ماهی انساننمای کوچک است که با خواهر و برادر و پدرش، فوجیموتو (جورج توکورو)، زیر دریا زندگی میکند. او پس از آشنایی با یک پسر پنج ساله به نام سوسوکه (هیکوری دوی)، تصمیم میگیرد که به یک انسان تبدیل شود و نام خود را به پونیو تغییر میدهد و دستها و پاهایش از طریق نیروی اراده محض (و احتمالا کمی جادو) رشد میکنند.
در ادامه سطح دریا به دلیل عدم تعادل نیروهای طبیعی بالا میآید و پونیو و سوسوکه یک ماجراجویی خاص را برای یافتن مادر سوسوکه در مرکز بازنشستگی کار میکند، آغاز میکنند. این فیلم مانند «همسایه من توتورو» بیشتر درباره خود ماجراجویی است تا مقصد و هدف و صحنه به صحنهاش لحظاتی شاد و جادویی را برای بیننده رقم میزند. نتیجه کار یک تجربه دگرگونکننده است که به بیننده اجازه میدهد تا دنیا را از چشم یک کودک ببیند و عشق معصومانه او را باور کند و همین قضیه منطق مخاطب را به چالش میکشد.
۳. پارانورمن (ParaNorman)
- کارگردان: کریس باتلر
- صداپیشگان: کودی اسمیت، آنا کندریک، کریستوفر مینتز
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۲
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۹ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷ از ۱۰
«پارانورمن» یک انیمیشن کمدی استاپموشن درباره عواقب زود قضاوت کردن دیگران است. نورمن به عنوان کودکی ۱۱ ساله یک توانایی شگفتانگیز دارد و میتواند با مردگان صحبت کند اما خانواده و همسالان او فکر میکنند که او همه این حرفها را از خود میسازد و همین موضوع باعث طرد شدن نورمن میشود. در ادامه مردمان شهر او به نفرین مردگان دچار میشوند و نورمن، خواهرش و دوستانشان باید اوضاع را سر و سامان دهند.
چیزی که «پارانورمن» را از دیگر آثار سرگرمکننده کودکان و نوجوانان متمایز میکند، پرداختن به این موضوع است که مردم میتوانند بدون این که ذاتا شرور باشند، تصمیمهای شرورانه بگیرند. برخورد و رفتار شخصیت شرور فیلم نشان میدهد کسانی که اشتباه میکنند شاید هنوز شایستگی رستگاری داشته باشند که این مفهوم برداشتی دلسوزانه برای یک فیلم ماجراجویانه و کودکانه است. «پارانورمن» با اذعان به این که انسان ها از نظر اخلاقی پیچیده و آدمهای بد گاهی اوقات سزاوار همدلی هستند، از دیگر آثار مشابه خود متمایز است.
۲. چگونه اژدهای خود را تربیت کنیم (How to Train Your Dragon)
- کارگردان: کریس سندرز
- صداپیشگان: جی باروشل، جرارد باتلر، امریکا فررا
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۹ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۱ از ۱۰
«چگونه اژدهای خود را تربیت کنیم» یکی از آثار نادر دریمورکس در تلاش برای به تصویر کشیدن جادوی آثار کلاسیک دیزنی است. این انیمیشن با دنیای خارقالعاده، موجودات کاریزماتیک و سبک هنری خاص خود بر ماجرای هیکاپ (جی باروشل) متمرکز است که به عنوان یک وایکینگ لاغر قادر به مبارزه با اژدهایان نیست. هیکاپ دستگاههایی میسازد که با آنها به دیگران کمک میکند و به واسطه یکی از این وسیلهها یک اژدهای نادر را شکار میکند. او با این اژدها دوست میشود و این موجود را بیدندان مینامد و با مطالعه بر رفتار وی متوجه میشود که به جای تداوم چرخه معمول یورش و تلافی و جنگ، میتوان با این جانوران دوست بود و با آنها همکاری کرد.
مضمون فیلم پیشگامانه نیست اما خود انیمیشن از نظر سبک بصری، عالی به نظر میرسد. «چگونه اژدهای خود را تربیت کنیم» دارای باشکوهترین صحنههای پرواز مانند فیلمهای «علاالدین» یا «آواتار» جیمز کامرون است. هیکاپ در ادامه یک جوخه از وایکینگهای جوان را در یک نبرد نهایی وحشیانه هدایت میکند و این اثر در این نبرد کاملا روح فیلمهای ماجراجویانه و کودکانه را به خود میگیرد.
۱. انولا هولمز (Enola Holmes)
- کارگردان: هری بردبیر
- بازیگران: میلی بابی براون، هنری کویل، سم کلفلین
- تاریخ انتشار: ۲۰۲۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۱ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۶ از ۱۰
«انولا هولمز» با بازی میلی بابی براون که به واسطه سریال «چیزهای عجیب» شهرت پیدا کرد، اقتباسی از اولین کتاب از مجموعهای به قلم نانسی اسپرینگر است که بر روی داستان خواهر کوچکتر کارآگاه مشهور، شرلوک هلمز تمرکز دارد. براون نقش انولا را با جذابیت تمام بازی میکند و گاهی اوقات دیوار چهارم را میشکند تا با بیننده ارتباط برقرار کند. انولا با یک جوان فراری به نام توکسبری (لوئیس پارتریج) آشنا میشود و از اینجا به بعد، همه چیز از قالب آثار کلاسیک سر آرتور کانن دویل به داستانی ماجراجویانه تبدیل میشود.
این دو آرامآرام تنشهایی عاشقانه را در داستان فیلم ایجاد میکنند. البته انولا گاهی اوقات به پیشرفتهای توکسبری حسادت میکند و با گذشت زمان متوجه جایگاه مهم و ویژه برادر خود میشود. این فیلم با ترکیب یک معمای مهیج با یک عاشقانه لذتبخش، انتخابی عالی برای بینندگان کنجکاو است. دنباله این فیلم در تاریخ ۴ نوامبر بر روی پلتفرم نتفلیکس منتشر میشود.
منبع: collider