«بازگشت به آینده» (Back To The Future) یکی از بینقصترین سهگانههای سینمایی تاریخ به شمار میآید و در این سهگانه، اغلب این بازگشت به آینده ۲ است که در مقام بهترین فیلم فرنچایز میدرخشد. تصویر خوشبینانه و فوقالعادهای که این فیلم از سال ۲۰۱۵ (که در زمان تولید فیلم، زمان آینده به شمار میآمد) ارائه میدهد بسیار جذاب است و شامل فناوریهایی میشود که حتی در سال ۲۰۲۳ هم هنوز استفاده از آنها را به طور روزمره نمیبینیم؛ مانند هاوربردها و ماشینهای پرنده. طرفداران مجموعه در ۲۱ اکتبر، همان روزی که مارتی مکفلانی در سال ۲۰۱۵ به آن سفر کرد، با به اشتراک گذاشتن پیشبینیهای محبوب خود که به حقیقت پیوستهاند، این روز را جشن میگیرند.
با وجود اینکه برداشت بازگشت به آینده ۲ از سال ۲۰۱۵ هنوز محقق نشده، اما در فیلمنامهای که باب گیل و رابرت زمکیس نوشتهاند برخی تکنولوژیهای مختلفی که امروزه در دسترس ماست به درستی شناسایی شده است. بازدید مارتی از سال ۲۰۱۵ باعث میشود او با چند ابزار غیرمعمول روبهرو شود، ابزارها و فناوریهایی که امروزه در دهه ۲۰۲۰ در بین خانوادهها عادی شده و استفاده روزمره دارند. در حالی که در زمان انتشار فیلم همهچیز آیندهنگرانه و فانتزی به نظر میرسید، جامعهی بازگشت به آینده ۲ حالا بسیار کمتر از آن موقع پیشرفته به نظر میرسد.
۱. پهپادهای فیلمبردار از پیشبینیهای فیلم بازگشت به آینده ۲
در قسمت دوم بازگشت به آینده، مارتی مکفلای پرواز پهپادها را در آسمان تماشا میکند. پهپادها یا همان هواپیماهای بدون سرنشین، از زمانی که در دهه ۲۰۱۰ به صورت تجاری در دسترس عموم قرار گرفتند، به یکی از جنبههای محبوب فرهنگ مدرن تبدیل شدند. رایجترین استفاده از چنین پهپادهایی برای عکاسی و فیلمبرداری هوایی است.
پس از صحنه تعقیب و گریز مارتی با هاوربرد، مارتی شاهد استفاده یک گروه خبری از پهپادهای فیلمبردار برای گرفتن عکسهای هوایی از خرابههای دادگاه است. مشابه همین استفاده را امروز در زندگی عادی میبینیم، از تولید سریالها و برنامههای تلویزیونی گرفته تا استفاده روزمره مردم عادی برای تهیه فیلم و عکس از خودشان در مراسمها و مناسبتهای مختلف. یک مورد دیگر که مشابهاش را مارتی در بازگشت به آینده ۲ دید و امروز به واقعیت پیوسته، پهپادهایی است که مخصوص گرداندن سگها طراحی شدهاند و امروزه در بسیاری از کشورها میتوان آنها را خریداری و ازشان استفاده کرد.
۲. لامپهایی که با صدا فعال میشوند
جنیفر پارکر در فرنچایز «بازگشت به آینده» شهرت بدی پیدا کرده، چرا که بسیاری از مخاطبان این سهگانه او را به عنوان یکی از بدترین شخصیتهای زن ژانر علمی-تخیلی میشناسند. با این وجود نقش او در بازگشت به آینده ۲ باعث شد یکی از برجستهترین اختراعات فیلم خیلی خوب به چشم بیاید. افسران پلیس شهر «هیل ولی» جنیفر (گذشته که به آینده سفر کرده بود) را تا خانه آیندهاش همراهی میکنند. آنجاست که جنیفر درمییابد روشنایی خانهاش با دستورات صوتی فعال میشود.
آن موقع که بازگشت به آینده ۲ منتشر شد، به نظر میرسید چنین تکنولوژیای سالهای سال از ما دور باشد و به این زودیها نتوانیم با دستورات صوتی لامپهای خانه را روشن و خاموش کنیم. با این حال امروزه مردم از این تکنولوژی مدرن استفاده میکنند و به واسطه دستگاههای هوشمندی مانند هومکیت (اپل هول) و آمازون الکسا، با دستورات صوتی روشنایی خانه خود را کنترل میکنند.
۳. عینکهای هوشمند؛ پیشبینی هوشمندانه فیلم بازگشت به آینده ۲
در قسمت دوم «بازگشت به آینده» آیندهای را میبینیم که در آن فناوریهای پوشیدنی همهگیر شدهاند. یکی از بهیادماندنیترین فناوریهای فیلم هم عینک هوشمند مارتی مکفلای جونیور است. در خانه خانواده مکفلای، مارتی جونیور سر میز شام از این عینکهای هوشمند مد روز استفاده میکند، همین هم باعث میشود متوجه نشود مادرش جنیفر چند دهه جوانتر از سن حقیقیاش به نظر میرسد.
در بازگشت به آینده ۲ میتوان با عینکهای هوشمند تلویزیون تماشا و تماس تصویری برقرار کرد. در سال ۲۰۱۴ گوگل تولید فناوریای به نام عینک گوگل را آغاز کرد که حاوی همان ویژگیهایی بود که در بازگشت به آینده ۲ دیده بودیم. متأسفانه از آنجایی که این قابلیتها در آن زمان به خصوص برای مصرفکنندگان جذابیت چندانی پیدا نکردند، در نتیجه گوگل مجبور شد این پروژه را کنار بگذارد و این محصول را به فروش نگذارد. هرچند امروز با ظهور هوش مصنوعی و واقعیت مجازی فناوریهای پوشیدنی مانند عینک هوشمند و ساعت هوشمند محبوبتر از همیشهاند.
۴. تکنولوژی پرداخت به وسیله تلفنهای هوشمند
یکی از دقیقترین پیشبینیهایی که در بازگشت به آینده ۲ میبینیم به تکنولوژی پرداخت به وسیله تلفنهای هوشمند مربوط میشود. در این فیلم کلاسیک ژانر علمی-تخیلی شاهد این هستیم که در آینده (سال ۲۰۱۵) از مارتی میخواهند از طریق یک دستگاه اسکن اثر انگشت، به برج ساعت شهر هیل ولی کمک مالی کند. این دستگاه بیشباهت به نحوه استفاده مردم از تلفنهای هوشمند خود برای پرداختهای اینترنتی نیست. گاه حتی لازم نیست رمز کارت بانکی خود را وارد کرد و تنها با اثر انگشت پرداخت تمام و کمال انجام میشود.
شخصیت بیف تانن، همان قلدری که مردم عاشق متنفر بودن از آن هستند، در قسمت دوم «بازگشت به آینده» از همین تکنولوژی برای پرداختن هزینه تاکسی استفاده میکند. شاید زمان تولید بازگشت به آینده ۲ این موضوع آیندهنگرانه محسوب میشده، اما امروز رفت و آمد روزمره ما به همین صورت انجام میشود. از طریق تلفنهای هوشمند ماشین میگیریم، مبدأ و مقصد را انتخاب میکنیم و در نهایت کرایه تاکسی را اینترنتی پرداخت میکنیم. بنابراین بازگشت به آینده ۲ و تکنولوژی پرداخت آن دیگر چندان عجیب به نظر نمیرسد.
تابلو شاسی مدل بازگشت به آینده کد FMO59
۵. دنبالههای فیلمهای محبوب
یکی از بهیادماندنیترین صحنههای فیلم بازگشت به آینده ۲ به تئاتر هولومکس هیل ولی مربوط میشود. در دنیای فیلم «بازگشت به آینده»، مکس، پسر استیون اسپیلبرگ، پا جای پای پدر خود گذاشته و با بر عهده گرفتن فرنچایز «آروارهها» (the Jaws)، نوزدهمین فیلم این فرنچایز را تولید کرده است. اگرچه در دنیای واقعی فرنچایز «آروارهها» هنوز شامل این تعداد فیلم نمیشود، اما این موضوع به طور کلی درباره فیلمهای موفق قدیمی و اوضاع حال حاضر هالیوود صدق میکند. اخیراً دنبالههای زیادی برای فرنچایزهای محبوب قدیمی تولید شده که همان حسی را به مخاطب میدهد که قسمت نوزدهم «آروارهها».
در سالهای اخیر دنبالههایی برای فیلمهای محبوب و نوستالژیکی مانند «جومانجی» (Jumanji) و «تاپ گان» (Top Gun) بر سینما حکمرانی کردهاند. بنابراین این پیشبینی بازگشت به آینده ۲ هم تا حدودی به واقعیت پیوسته است. علاوه بر این، قسمت دوم بازگشت به آینده پیشبینی کرد که یکی از فرنچایزهای استیون اسپیلبرگ در اواسط دهه ۲۰۱۰ قسمتهای جدیدی خواهد داشت. از آنجایی که فیلمهای «دنیای ژوراسیک» (Jurassic World) به طرز ماهرانهای فرنچایز «پارک ژوراسیک» (Jurassic Park) را احیا کردند، این پیشبینی نیز به واقعیت پیوست.
۶. تکنولوژی اثر انگشت؛ پیشبینی زیرکانه فیلم بازگشت به آینده ۲
تکنولوژی اثر انگشت در سراسر قسمت دوم بازگشت به آینده دیده میشود و امروزه هم به یک تکنولوژی رایج تبدیل شده است. در بازگشت به آینده ۲ دکتر براون که یکی از بهترین شخصیتهای نرد سینما به شمار میآید، متوجه این تکنولوژی هوشمندانه در دستان پلیس شهر هیل ولی میشود. آنها با استفاده از اثر انگشت هویت جنیفر مکفلای را تأیید میکنند. امروز نیز نیروهای پلیس در سراسر دنیا از اثر انگشت برای شناسایی مجرمها در هنگام دستگیری استفاده میکنند.
همانطور که در فیلم بازگشت به آینده ۲ دیدیم جنیفر مکفلای وقتی گوشه و کنار خانه آینده خود را بررسی میکرد، از اثر انگشت خود برای باز کردن قفل درها استفاده کرد. اگرچه این تکنولوژی هنوز در تمام خانههای مدرن رایج نشده، اما اکنون برخی از خانهها به درهایی مجهز شدهاند که میتوانند با اسکن اثر انگشت باز شوند. اما واضح است که این تکنولوژی به سرعت همهگیر خواهد شد و تنها مسأله موجود، مسأله زمان است.
۷. نوستالژی دهه ۸۰ میلادی
در قسمت دوم «بازگشت به آینده» شاهد حضور مارتی در رستورانی هستیم که شباهت زیادی به رستورانهای زمان خود مارتی دارد. او به رستوران کافه دهه ۸۰ میرود و پیشخدمتهای مجازی را در قالب شخصیتهای شناخته شده دهه ۸۰، مانند مایکل جکسون و رونالد ریگان را میبیند که در حال سرو کردن غذا برای مشتریان هستند.
این پیشبینی بازگشت به آینده ۲ چندان بیشباهت به نحوه حضور افراد مشهور دهه ۸۰ مانند بیل موری و دنی مکبراید در تبلیغات نمادین سوپر بال نیست، یا همچنین بازآفرینی کمدیهای دهه ۸۰ از جمله «روز گراندهاگ» (Groundhog Day) و «داندی کروکودیل» (Crocodile Dundee)، و به خصوص سریال محبوبی مانند «چیزهای عجیب» (Stranger Things) که در دهه ۸۰ رخ میدهد و روایت داستان ماجراجویانه خود مملو از نوستالژیهای این دهه است.
۸. هولوگرامها
یکی از خندهدارترین صحنههای فیلم بازگشت به آینده ۲ خارج از سالن تئاتر هولومکس اتفاق میافتد. مارتی مکفلای پس از آنکه یکی از بهترین دیالوگهای قسمت دوم «بازگشت به آینده» را به زبان میآورد، به واسطه یک کوسه هولوگرامی که برای تبلیغ قسمت ۱۹ «آروارهها» استفاده میشود، وحشتزده میشود. در دهه ۱۹۸۰ دستگاههای هولوگرامی فقط در فیلمهای علمی-تخیلی وجود داشتند، اما این تکنولوژی الهامبخش از قسمت دوم «بازگشت به آینده» اکنون به واقعیت تبدیل شده است.
امروزه هولوگرامها معمولاً در کنسرتهای موسیقی کاربرد دارند و هنرمندان محبوبی از جمله فردی مرکوری و الویس پرسلی را روی صحنه به زندگی برمیگردانند. نزدیکترین چیزی که امروزه میتوان به تئاتر هولومکس در بازگشت به آینده ۲ پیدا کرد، ABBA Voyage است. این مکان که در لندن واقع شده، سالنی مخصوص برگزاری کنسرت به شمار میآید و به طور خاص برای اجراهای هولوگرامی طراحی شده است.
برچسب لپ تاپ طرح مک فلای بازگشت به آینده کد ۱۵۰۳
۹. بازی کردن بازیهای ویدیویی بدون نیاز به دست
همه پیشبینیهای فیلم بازگشت به آینده ۲ یک طرف، پیشبینی جسورانه آن از آینده صنعت بازیهای ویدیویی هم یک طرف. وقتی مارتی مکفلای به کافه دهه ۸۰ میرود، آنجا با گروهی از بچهها ملاقات میکند که معتقدند بازی «تیرانداز تنها» (Lone Gunman) فقط به درد بچههای خردسال میخورد، چرا که برای بازی کردن با آن، باید از دستان خود استفاده کرد. امروز که به این صحنه بامزه از بازگشت به آینده ۲ نگاه میکنیم، چند دستگاه جانبی مخصوص بازی به یادمان میآید که در اواخر دهه ۲۰۰۰ بسیار محبوب شدند.
دستگاههایی مانند پلیاستیشن موو، نینتندو وی و محبوبترین آنها، ایکس باکس کینکت که همه مطابق با پیشبینی بازگشت به آینده ۲ هیچ نیازی به دست برای بازی کردن نداشتند و بازیکنها با استفاده از بدن خود شخصیتهای بازی را کنترل میکردند. این نوع بازیها اکنون با جوی کانهای کنسول نینتندو سوییچ که دارای فناوری مبتنی بر حرکت است، به حیات خود ادامه میدهند.
۱۰. تماس تصویری؛ از اصلیترین پیشبینیهای فیلم بازگشت به آینده ۲
تماس تصویری یکی از اصلیترین نوآوریهایی بود که در قسمت دوم «بازگشت به آینده» دیدیم. زمانی تکنولوژی تماس تصویری را در فیلم میبینیم که رئیس نسخه آینده مارتی مکفلای متوجه میشود مارتی و نیدلز برای کلاهبرداری از شرکت تلاش کردهاند؛ رئیس مارتی از طریق یک تماس تصویری او را اخراج میکند. در این فیلم آیندهای به تصویر کشیده شده که در آن مردم به جای استفاده از تلفنهای سنتی، تماس تصویری برقرار میکنند.
از زمانی که فیلم بازگشت به آینده ۲ پخش شده تا به امروز، تکنولوژی تماس تصویری راه طول و درازی را طی کرد. مدتهاست امکان برقراری تماس تصویری مهیا شده، اما تا قبل از همهگیری ویروس کووید ۱۹ بین تمام مردم جهان رایج نشده بود. پس از همهگیری و قرنطینهها، مردم در سرتاسر جهان از برنامههایی مانند زوم استفاده کردند تا با دوستان و بستگان خود تماس تصویری برقرار کنند یا سر کلاسهای مدرسه، دانشگاه و یا حتی سر کار خود، حاضر شوند. امروزه کمتر خانهای از تلفنهای قدیمی استفاده میکند و همه یا از تلفنهای هوشمند خود برای تماس گرفتن با دیگران استفاده میکنند، یا به تماس تصویری روی آوردهاند.
ماگ الینور طرح بازگشت به آینده مدل ELM1870
منبع: CBR