به نقل از دیجیکالا:
شناسایی و رفع مشکل کم خوری بسیار مهم است و اطلاعات نادرست زیادی در مورد انواع رژیمها و روشهای کاهش وزن در اینترنت وجود دارد که میتواند به بدن آسیب زیادی وارد کند. رژیمهای کم کالری یا رژیمهای سخت ممکن است تحت نظارت پزشک برای کسانی که شرایط پزشکی خاصی دارند بیخطر باشند، اما برای افراد عادی این نوع رژیمها منجر به عوارض جانبی مانند خستگی و مشکلات گوارشی میشوند. علائم فیزیکی مانند سرگیجه، سطح انرژی پایین، اختلال در چرخهی تولید مثل و مشکلات مو، پوست و ناخن و مشکلات سلامت روانی میتواند همه نشانههای کمخوری و نرسیدن ویتامین و غذای کافی به بدن باشد.
۱. خستگی
خستگی اولین نشانهی کمخوری است و به شما میگوید که به اندازهی کافی غذا نمیخورید. کالریها واحدهای انرژی هستند و اگر به اندازهی کافی کالری دریافت نکنید انرژی لازم را نخواهید داشت. بیشتر بزرگسالان به حداقل ۱۰۰۰ کالری در روز نیاز دارند تا بدن آنها انرژی لازم برای انجام اصلیترین عملکردها را داشته باشد. در واقع کالری مورد نیاز به متابولیسم یا میزان سوختوساز بدن بستگی دارد. دریافت کالری کم باعث ایجاد احساس خستگی در شما میشود. اگر به اندازهی کافی غذا نخورید و در طول روز فعالیت بدنی داشته باشید، حتی بیشتر احساس خستگی خواهید کرد. اگر سطح انرژی شما بعد از غذا خوردن به میزان قابل توجهی بهبود مییابد، میتواند نشانهی این باشد که شما دچار کمخوری هستید.
۲. اختلال در عادت ماهیانه
اثرات کمخوری میتواند از طریق مشکلات هورمونی و تولید مثل نمایان شود. اگر پریود میشوید، به چرخهی عادت ماهیانه خود توجه کنید. کمخوری میتواند باعث اختلال در چرخهی پریود شود و محدودیت شدید کالری میتواند منجر به توقف تولید هورمونهای مورد نیاز برای تخمکگذاری در بدن شود. این وضعیت «آمنوره هیپوتالاموس» نامیده میشود و در زنان جوان بسیار شایع است. در واقع قطع پریود به بدن میگوید که غذای کافی برای تخمگگذاری و بارداری وجود ندارد. برای رفع این مشکل بهتر است به یک متخصص مراجعه کنید. تخمکگذاری باید طی شش ماه پس از خوردن حداقل ۲۵۰۰ کالری در روز با ۲۰۰ گرم نشاسته از سر گرفته شود.
۳. مشکلات مو، پوست و ناخن
آیا مشکل ناخن شکننده، موهای نازک یا پوست حساس دارید؟ کم خوری میتواند این علائم را ایجاد کند. کمبود پروتئین و ویتامین باعث ریزش مو و تغییرات ناگهانی در ساختار مو میشود و کمبود ویتامین E باعث میشود پوست شما در معرض اشعهی ماوراء بنفش بیشتر آسیب ببیند. ناخنهای شکننده نشانهی دیگری از این است که شما به اندازهی کافی غذا نمیخورید. برای درمان ناخنهای شکننده میتوانید یک سفتکنندهی ناخن را امتحان کنید و از محصولات آسیبرسان مانند پاککنندههای لاک ناخن و استون استفاده نکنید. همچنین اگر پوست حساسی دارید از ضدآفتابهایی با SPF زیاد و از آلوئهورا برای تسکین سوزش استفاده کنید. برای موهای نازک محصولاتی مانند شامپوهای مخصوص و سرمهای مو وجود دارد که میتواند ضخامت مو را افزایش دهند و باعث پرپشتی مو شوند.
محلول تقویت کننده ناخن هیدرودرم کد ۰۱ حجم ۸ میلی لیتر
۴. بیخوابی
کمخوری باعث بیخوابی میشود و زمانی که به اندازهی کافی غذا نمیخورید، ممکن است به دلیل مشکلات قند خون در خوابیدن و بیدار شدن دچار مشکل شوید. هنگامی که کم غذا میخورید، کبد شما گلیکوژن کافی برای حفظ سطح قند خون سالم ندارد. در پاسخ بدن شما هورمونهای استرس را برای تولید گلوکز ترشح میکند و یکی از آنها آدرنالین است. هورمون دیگر کورتیزول است که به عنوان هورمون استرس شناخته میشود. زمانی که این هورمونها زیاد تولید شوند میتوانند مانع خوابیدن شما شوند یا حتی در نیمههای شب شما را از خواب بیدار کنند. برای رفع این مشکل یک میان وعده قبل از خواب یا یک یا دو ساعت قبل از خواب بخورید، اما اگر به غذا خوردن در آخر شب عادت ندارید، میتوانید در طی روز یا موقع شام به اندازهی کافی غذا بخورید.
۵. عدم کاهش وزن
از نظر تئوری خوردن کالری کمتر از کالری که میسوزانید باعث کاهش وزن میشود. اما برخی افراد حتی زمانی که کالری دریافتی خود را کاهش میدهند، باز هم نمیتوانند وزن خود را کاهش دهند. در واقع کم خوری میتواند کاهش وزن را برای شما سختتر کند، زیرا کم خوری شدید میتواند بر سرعت سوخت و ساز انرژی تأثیر بگذارد. اگر به اندازهی کافی برای برآوردن نیازهای روزانه خود غذا مصرف نکنید، ممکن است متابولیسم شما کاهش یابد، زیرا بدن شما به حالت حفاظتی میرود. هنگامی که این اتفاق میافتد، بدن شما چربی را ذخیره میکند، زیرا کمبود غذا را احساس میکند. افرادی که رژیم سخت میگیرند، بدن آنها برای دفع گرسنگی تا حد امکان به آهستگی چربی را میسوزاند.
۶. پرخوری
عوامل متعددی میتواند منجر به پرخوری شود، از جمله میتوان به رژیمهای غذایی محدود و مصرف نکردن کالری کافی اشاره کرد. با کمخوری ممکن است مغز خود را متقاعد کنید که غذا همیشه در دسترس شما نیست، بنابراین وقتی که میخواهید غذا بخورید، بیشتر از چیزی که نیاز دارید غذا میخورید. در واقع داشتن یک رژیم غذایی ناسالم میتواند شما را به پرخوری بدون کنترل سوق دهد.
۷. مشکلات سلامت روان
کمخوری علاوه بر خستگی جسمی میتواند باعث ایجاد مه مغزی در شما شود. مه مغزی معمولاً با احساس گیجی، فراموشی و نداشتن تمرکز و شفافیت ذهنی توصیف میشود. نخوردن غذای کافی میتواند منجر به کاهش عملکرد شناختی مغز شود. اگر احساس فراموشی، سردرگمی یا مشکل تمرکز دارید، این نشانهها را جدی بگیرید و رژیم غذایی خود را اصلاح کنید. کم خوری همچنین ممکن است علائم بیماریهای روانی را بدتر کند و بر عملکرد شناختی تأثیر بیشتری بگذارد. همهی ما به غذای کافی نیاز داریم تا تمام مواد مغذی مورد نیاز مغز و بدن را برای بهترین عملکرد خود فراهم کنیم. اگر به اندازهی کافی غذا نخورید، بیشتر در معرض افسردگی و اضطراب هستید. کم خوری میتواند منجر به افزایش تحریکپذیری و نوسانات خلقی شود.
۸. احساس سبکی سر
نخوردن غذا به اندازهی کافی میتواند باعث سرگیجه و سبکی سر شود. سبکی سر به دلیل سطح پایین قند خون رخ میدهد. اگر به اندازهی کافی غذا نخورید قند خون شما خیلی پایین میآید و نتیجهی آن احساس سرگیجه است. زمانی که احساس سبکی سر میکنید، غذاهایی حاوی کربوهیدرات و پروتئین بخورید، زیرا این نوع غذاها باعث افزایش سطح قند خون و ثابت نگه داشتن آن میشود. در موارد شدید قند خون پایین که به عنوان هیپوگلیسمی نیز شناخته میشود، ممکن است دچار عرق کردن، لرزش، رنگ پریدگی پوست و حتی از دست دادن هوشیاری شوید. در صورت افت شدید قند خون که معمولاً در نتیجهی دیابت اتفاق میافتد، اما میتواند در افراد بدون دیابت نیز رخ دهد، میتوانید قرصهای گلوکز بخورید. اگر افت شدید قند خون را تجربه میکنید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
کلام آخر
رژیمهای غذایی اشتباه و کم خوری میتواند باعث مشکلات جدی در بدن شود. اگر علائمی مانند سرگیجه، سبکی سر، بیخوابی، ریزش مو و مشکلات پوستی، پرخوری و عدم کاهش وزن را تجربه کردهاید ممکن است دلیل آنها عدم مصرف غذای کافی باشد. برای دریافت انرژی کافی باید به میزان مناسب غذا بخورید.
منبع: glam