۱۰ راهکار ساده برای جلوگیری از پرخوری

به نقل از دیجیکالا

دلایل گوناگونی برای پرخوری وجود دارند. بنا بر برخی پژوهش‌ها، بزرگسالان به دلیل استرس و درگیری‌های فکری به سراغ غذا خوردن می‌روند و در هفته‌ چندین بار بیش از اندازه غذا می‌خورند. مردم بسیاری درگیر این مشکل هستند و تلاش می‌کنند جلوی پرخوری‌اشان را بگیرند. نخستین گام برای جلوگیری از پرخوری، شناخت عادت‌های نادرست، دلایل میل به غذا و ایجاد عادت‌های نو است.

نشستن و غذا خوردن، مصرف کالری بیش‌ از اندازه، افزایش وزن و به خطر افتادن سلامتی ممکن است برای خیلی‌ها عادی باشد. شاید بسیاری از مردم مشکلی با پرخوری نداشته باشند و آن را یک عادت طبیعی در نظر بگیرند. ولی خیلی‌های دیگر هم تلاش می‌کنند از این عادت نادرست جلوگیری کنند و سلامتی‌شان را نجات دهند.

به همین دلیل، در نوشتار امروز می‌خواهیم به پرخوری و راه‌هایی برای جلوگیری از آن بپردازیم. اگر شما هم گاهی نمی‌توانید از غذا خوردن دست بکشید و حس می‌کنید سلامتی‌اتان به خطر افتاده، یا می‌خواهید چند کیلو وزن کم کنید و اندام بهتری داشته باشید، در ادامه با دیجی‌کالا مگ و ۱۰ راهکار ساده و سودمند برای جلوگیری از پرخوری همراه باشید.

۱. هنگام خرید آدامس بجوید

آدامس جویدن

شاید شنیده باشید که می‌گویند هنگام گرسنگی نباید خرید کنید. راستش را بخواهید شاید حتی بهتر باشد پیش از اینکه وارد فروشگاه‌های مواد غذایی شوید، یک تکه آدامس بدون شکر درون دهانتان قرار دهید و آن را حسابی بجوید. با توجه به دو مطالعه، هنگامی که آدامس می‌جوید احساس گرسنگی کمتری می‌کنید و همچنین دیگر خبری از هوس‌کردن‌ها و میل به خوردن خوراکی‌های گوناگون نخواهد بود.

بنابراین، با خوردن آدامس جلوی اشتهای خود را می‌گیرید و دیگر به سراغ خرید خوراکی‌های پرکالری مانند چیپس نمی‌روید. این‌گونه مجبور می‌شوید با شکمی خالی به خانه برگردید و از خوردن یک وعده‌ی خانگی، که بهتر است از سبزیجات تهیه شده باشد، لذت ببرید.

۲. با غذاهای سالم آغاز کنید

فرقی ندارد در خانه‌اتان می‌خواهید غذا بخورید یا در رستوران‌های گوناگون؛ در هر صورت، تلاش کنید نخست کار خود را با سالم‌ترین غذاها آغاز کنید. برخی مطالعه‌ها نشان داده‌اند کسانی که به رستوران و غذاخوری‌ها می‌روند، معمولا نخستین غذاهای بزرگی را که در فهرست می‌بینند، سفارش می‌دهند و در کل ترجیح می‌دهند کار خود را با غذاهای سنگین‌تر و حجیم‌تر آغاز کنند. بنابراین، پیش از سفارش غذا و پر کردن بشقابتان، حسابی به گزینه‌های پیش رو فکر کنید.

پیش از آنکه به سراغ غذاهای پرکالری و سنگین مانند گوشت و دیگر غذاهای چرب بروید، غذاهای گیاهی و سبزیجات یا غلات را امتحان کنید. با این کار، اشتهای اصلی شما برای غذاهای سالم‌تر در نظر گرفته می‌شود و هنگامی که شکمتان پر شد، جایی برای غذاهای پرکالری نخواهید داشت.

۳. با پول نقد غذا بخرید

با پول نقد غذا بخرید

هنگامی که خبری از پول کاغذی نیست، خرید غذاهای بی‌ارزش، پرکالری و دسرهای شیرین با یک تکه پلاستیک به نام کارت اعتباری بسیار آسان‌تر خواهد بود. امروزه همه از این کارت‌های اعتباری استفاده می‌کنند و پولی را که خرج می‌شود، به چشم نمی‌بینند. نکته‌ی جالب این است که خرج کردن پول کاغذی، همیشه مردم را دودل می‌کند و جلوی آن‌ها را از ول‌خرجی می‌گیرد. برای نمونه، در یک پژوهش از دانش‌آموزان دبیرستانی خواسته شد برای خرید غذاهای ناسالم مانند کیک و شیرینی از پول نقد استفاده کنند. آن‌ها در این‌باره حسابی دودل بودند و فکر کردند. در پایان، بیشتر آن‌ها به سراغ یک غذای سالم‌تر رفتند.

پس شما هم از این پس از پول نقد برای خرید غذاها و خوراکی‌های گوناگون استفاده کنید تا هدر رفتن پول‌ها را ببینید و تلاش کنید آن‌ها را برای چیزهای باارزش‌تر خرج کنید.

۴. برنامه‌های آشپزی را نگاه نکنید

اگر می‌خواهید لاغر شوید، دیدن غذا در تلویزیون می‌تواند شما را از برنامه‌ریزی‌هایتان دور کند و به خوردن غذاهای رنگارنگ سوق دهد. در هر حال، نمی‌شود غذاهای خوش‌مزه و خوش‌رنگ را در برنامه‌های آشپزی تلویزیون دید و دلی از عزا درنیاورد.

پژوهش‌ها نشان می‌دهند کسانی که رژیم دارند، هنگام تماشای برنامه‌ی آشپزی در تلویزیون، بیشتر از خوراکی‌هایی مانند شکلات و آب‌نبات مصرف می‌کنند. این در حالی است که هنگام دیدن سایر برنامه‌ها میلی به خوردن خوراکی ندارند.

۵. از ظروف آبی‌رنگ استفاده کنید

از ظروف آبی‌رنگ استفاده کنید

شاید باورش کمی سخت باشد، ولی رنگ ظروفی که در آن‌ها غذا می‌خورید، می‌تواند روی اشتهای شما و میزان اشتهایتان تأثیر بگذارد. پژوهش‌ها نشان می‌دهند هر چه رنگ ظروف به رنگ غذاها نزدیک‌تر باشد، احتمالا از مقدار غذای بیشتری مصرف خواهید کرد. زیرا با یک‌دست شدن رنگ غذا و بشقاب، حجم آن را تشخیص نمی‌دهید و ظرف را حسابی پر می‌کنید. بنابراین، باید از رنگ‌هایی کمک بگیرید که تضاد زیادی با غذای شما دارند.

از آنجایی که رنگ آبی معمولا در هیچ غذایی پیدا نمی‌شود، بهترین گزینه برای جلوگیری از پرخوری خواهد بود. از این پس، غذاهایتان را در ظروف آبی‌رنگ بریزید تا جلوی اشتهایتان را بگیرید و حجم کمتری مصرف کنید.

۶. به سراغ بشقاب و کاسه‌های کوچک‌تر بروید

اندازه‌ی بشقاب و کاسه، یا هر ظرف دیگری که در آن‌ها غذا می‌خورید، به مغز شما نشان می‌دهد باید چه مقدار غذا بخورد. با این حساب، هر چه ظرف بزرگ‌تر باشد، مغز شما هم وظیفه‌ی بزرگ‌تری را در پیش رو دارد. در یک پژوهش، روی افرادی در یک غذاخوری چینی مطالعه شد. کسانی که در بشقاب‌های بزرگ غذا سفارش دادند، ۵۲ درصد غذای بیشتری نسبت به کسانی که بشقاب‌های کوچک‌تر سفارش داده بودند، در اختیار داشتند. آن‌ها همچنین ۴۵ درصد غذای بیشتری هم مصرف کردند.

کاسه و بشقاب‌های کوچک حجم کمتری را شامل می‌شوند. با دیدن یک بشقاب کوچک‌تر که پر از غذا است، مغز شما گمان می‌کند حجم زیادی را در اختیار دارد. بنابراین، شما با انتخاب یک ظرف کوچک‌تر می‌توانید مغزتان را گول بزنید و با اینکه همچنان از غذای خود لذت می‌برید، جلوی پرخوری را بگیرید و حجم کمتری مصرف کنید.

۷. بلافاصله به ندای شکمتان گوش ندهید

بلافاصله به ندای شکم‌تان گوش ندهید

غذا خوردن به دلیل بی‌حوصلگی، خستگی یا تنش و استرس می‌تواند برای بسیاری از مردم رخ دهد و کنترل زندگی‌اشان را در دست بگیرد. بهترین کار این است که در این مواقع هرگز به ندای شکمتان گوش ندهید. اگر احساس گرسنگی کردید، سرتان را ۵ تا ۱۰ دقیقه با کارهای دیگر گرم کنید. سپس ببینید آیا هنوز هم اشتهای غذا خوردن دارید یا نه. به احتمال بسیار زیاد این اشتها از بین خواهد رفت و اکنون ترجیح می‌دهید به سرگرمی‌اتان ادامه داده و بیخیال غذا خوردن شوید.

۸. خوراکی‌های ناسالم را پنهان کنید

خوراکی‌های بی‌ارزش که ارزش غذایی پایینی دارند، مانند آب‌نبات و چیپس را در جاهایی پنهان کنید تا چشمتان به آن‌ها نیفتد. این‌گونه شاید بتوانید جلوی اشتهای ناگهانی را برای خوردن این خوراکی‌های پرکالری، چرب و شیرین بگیرید. برای نمونه، در یک بررسی نشان داده شد کارمندانی که شکلات روی میز کارشان داشتند، ۴۸ درصد شکلات بیشتر نسبت به زمانی که چند متر با آن فاصله داشتند، مصرف کردند. همچنین هنگامی که شکلات‌ها را درون کشوی میز قرار می‌دادند، با کاهش ۲۵ درصدی مصرف شکلات نسبت به هنگامی که روی میز بود، مواجه شدند.

اگرچه، بهتر است هرگز این خوراکی‌ها را نخرید و از آن‌ها دوری کنید. ولی اگر خریدید، دست‌کم جلوی چشمانتان قرارشان ندهید تا ناگهان هوس نکنید آن‌ها را بخورید. این‌گونه می‌توانید خوراکی‌ها را در دوره‌ی زمانی بلندتری مصرف کرده و کالری کمتری وارد بدنتان کنید.

۹. همیشه اندازه‌ی کوچک‌تر را سفارش دهید

همیشه اندازه‌ی کوچک‌تر را سفارش دهید

یک ظرف بزرگ می‌تواند شما را وسوسه کند تا حجم بیشتری غذا مصرف کنید، حتی اگر سیر شده باشید یا از آن غذا خوشتان هم نیامده باشد. در یک پژوهش، به چند تن از کسانی که به سینما رفته بودند، بسته‌های بزرگ و متوسط پاپ کورن داده شد. برخی از آن‌ها تازه و ترد بودند و برخی هم مانده و به‌نسبت بدمزه! کسانی که پاپ کورن تازه در ظروف بزرگ‌تر داشتند، ۴۵ درصد بیشتر از کسانی که از بسته‌های متوسط مصرف می‌کردند، پاپ کورن خوردند. حتی کسانی که بسته‌های بزرگ از پاپ کورن مانده و بدمزه داشتند هم ۳۳ درصد بیشتر از کسانی که بسته‌ی متوسط داشتند، مصرف کردند.

بنابراین، ظروف بزرگ می‌توانند شما را به خوردن سرگرم کنند و بدون اینکه متوجه شوید، کالری بسیار بالایی وارد بدنتان کنند. از این پس، پیش از سفارش غذا و خوراکی یاد این راهکار بیفتید و ظرف کوچک‌تر را سفارش دهید.

۱۰. آب بنوشید و آرام‌تر غذا بخورید

از قاشق‌های کوچک‌تر استفاده کنید، گازهای کوچک‌تری از غذایتان بگیرید، مقدار کمتری خوراکی درون دهانتان بگذارید و سپس آرام‌تر آن‌ها را بجوید و قورت دهید. بین هر بار قرار دادن غذا در دهانتان، کمی درنگ کنید و وقت هدر دهید. همچنین پیش از غذا و هنگام غذا خوردن کمی آب بنوشید. با این کار می‌توانید شکمتان را پر کنید و جلوی اشتهای خود را بگیرید.

گفته می‌شود احساس سیری معده کم‌وبیش ۲۰ دقیقه به درازا می‌کشد تا به مغز برسد. بنابراین، تلاش کنید آرام‌تر غذا بخورید تا آن احساس سیری به مغز برسد و جلوی شما را برای خوردن حجم بیشتری از غذا و خوراکی‌ها بگیرد.

این درنگ کردن و وقت هدر دادن، شیوه‌ای ساده برای مصرف کمتر کالری و جلوگیری از پرخوری به شمار می‌رود.

سخن پایانی

با گذشت زمان، خوردن زیادی می‌تواند منجر به افزایش وزن شود و خطر ابتلا به بیماری‌های گوناگونی مانند دیابت و انواع بیماری‌های قلبی را افزایش دهد.

صرف‌نظر از اینکه انگیزه‌ی بنیادین شما برای غذا خوردن چیست و چه مواقع بیش از اندازه غذا مصرف می‌کنید، دست کشیدن از این کار می‌تواند سخت و چالش‌برانگیز باشد. با وجود این، راهکارهای گوناگونی برای جلوگیری از پرخوری وجود دارند و اکنون با ۱۰تای آن‌ها آشنا شدید.

از این پس، از این راهکارهای ساده کمک بگیرید تا غذای کمتری مصرف کنید و سلامتی‌اتان را بهبود ببخشید.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: MedicineNet