کنه پوستی؛ علائم، تشخیص و راه درمان

کنه پوستی؛ علائم، تشخیص و راه درمان
آیا تا به حال اسم کنه پوستی را شنیده اید؟ آیا می دانید چند نوع کنه پوستی وجود دارد و این موجودات کوچک چه مشکلاتی برای ما به وجود می آورند؟ برای رسیدن به جواب تمام سؤالات خود در این زمینه تا انتهای مقاله از مجله مهتاطب با ما همراه باشید. ّبه طور کلی دو نوع کنه پوستی وجود دارد.
  1. کنه هایی که به صورت طبیعی بر روی پوست ما زندگی می کنند.
  2. کنه هایی که از محیط اطراف وارد بدن ما می شوند

 

کنه های طبیعی روی پوست

در پاسخ به این سؤال که کنه پوستی چیست باید گفت که این موجودات که با نام Demodex folliculorum نیز شناخته می شوند، ارگانیسم های کوچکی، مشابه حشرات هستند که در فولیکول های مو زندگی کرده و از سلول های مرده پوست تغذیه می کنند. اندازه این هشت پاهای بسیار کوچک معمولاً بین 0.2 تا 0.4 میلی متر است و دیدن آن ها با چشم غیر مسلح امکان پذیر نیست.
تصور وجود همچنین موجودات ریز میکروسکوپی بر روی پوست، ممکن است شما را مضطرب کند. در واقع روی پوست تمام انسان ها تعداد کمی از این ارگانیسم های کوچک زندگی می کنند و ممکن است هرگز متوجه حضور آن ها نشوید. کنه های پوستی در بیشتر مواقع برای پوست ما مفید هستند و به پاکسازی آن کمک می کنند. اما اگر بیماری پوستی خاصی مانند اگزما داشته باشیم ممکن است مشکلاتی برای ما ایجاد کنند.

کنه های پوستی روی پوست

آشنایی با انواع کنه پوستی طبیعی

دو نوع کنه پوستی طبیعی یا Demodex وجود دارد:

  • Demodex folliculoru
  • Demodex brevis

این کنه ها معمولاً در قسمت هایی از بدن که پوست نازک و چروکیده ای دارند، مانند آرنج، زانو، نزدیک گردن، اطراف پلک و مژه ها زندگی می کنند. همچنین ممکن است در قسمت های مرطوب بدن مثل زیر سینه، زیر بغل و یا ناحیه تناسلی نیز وجود داشته باشند.
زمانی که سرعت تکثیر کنه های پوستی زیاد شود و سیستم ایمنی بدن قادر به کنترل آن ها نباشد، این موجودات کوچک باعث ایجاد عفونت های آزاردهنده در پوست شده که به آن دمودیکوز عفونی نیز گفته می شود و معمولاً به شکل جوش های کوچک سر سفید بر روی پوست ظاهر می گردد.

علائم دمودیکوز یا کنه پوستی چیست؟

 دمودیکوز عفونی باعث ایجاد عفونت های آزاردهنده در پوست

این موجودات کوچک باعث ایجاد عفونت های آزاردهنده در پوست شده که به آن دمودیکوز عفونی نیز گفته می شود. همان طور که گفته شد، کنه پوستی عفونی معمولاً به شکل التهابات کوچک و بزرگ بر روی پوست ظاهر می شود. البته این مشکل علائم دیگری نیز دارد که عبارت است از:

 

عوامل تشدید کننده کنه پوستی چیست ؟

لبتلا به کنه در بیماری های خود ایمنی

افرادی که با بیماری های خود ایمنی درگیر هستند، بیشتر در معرض خطر دمودیکوز قرار می گیرند.
کنه های پوستی به صورت طبیعی در تمام پوست های سالم وجود دارند؛ اما همان طور که گفته شد در صورت تکثیر بیش از اندازه مشکل ساز می شوند. این مشکل پوستی معمولاً واگیردار است و از طریق تماس نزدیک، مانند استفاده مشترک از رخت خواب یا لباس، از فردی به فرد دیگر منتقل می شوند.
افرادی که با بیماری های خود ایمنی درگیر هستند، بیشتر در معرض خطر دمودیکوز قرار می گیرند. در این حالت سیستم ایمنی بدن توانایی کنترل رشد کنه ها را نداشته و باعث بروز مشکلات خاص پوستی در بدن می شود. به طور کلی عوامل تشدید کننده کنه پوستی به سه دسته تقسیم می شود.

  1. سن: کنه های پوستی معمولاً قبل از 40 سالگی ظاهر نمی شوند و این مشکل در افراد مسن بسیار شایع تر است.
  2. جنسیت: مردان بیشتر از زنان با این بیماری پوستی درگیر می شوند.
  3. عملکرد سیستم ایمنی: افرادی با سیستم ایمنی ضعیف، بیشتر در معرض این بیماری قرار می گیرند.

 

راه های تشخیص کنه پوستی چیست؟

پزشکان همچنین با معاینه ظاهری پوست قادر به تشخیص این مشکل هستند.

پزشکان همچنین با معاینه ظاهری پوست قادر به تشخیص این مشکل هستند.
کنه های پوستی از چربی پوست تغذیه می کنند و در بیشتر مواقع در نواحی چرب بدن مانند کناره های بینی و لب قرار دارند. برای تشخیص بیماری معمولاً پزشک معالج به آرامی قسمتی از سلول های پوست این نواحی را جدا کرده و فولیکول های مو را با استفاده از میکروسکوپ بررسی می کند و اگر تعداد زیادی از این موجودات کوچک را در زیر میکروسکوپ خود کشف کند، بلافاصله روش های درمانی متفاوتی را برای از بین بردن آن ها شروع می کند.
پزشکان همچنین با معاینه ظاهری پوست قادر به تشخیص این مشکل هستند. در بیشتر مواقع افراد درگیر با بیماری دمودیکوز دارای پوستی درخشان و سفید بوده که به یخ زدگی Demodex نیز معروف است.

بیشتر بخوانید: شامپو ضد شپش

عوارض بیماری کنه پوستی چیست؟

این بیماری معمولاً به راحتی قابل درمان است و بعد از درمان نیز مشکل خاصی ایجاد نمی کند، اما در صورت عدم پیگیری ممکن است عوارض زیر را به همراه داشته باشد:
1) Rosaceaروزاسه یک بیماری پوستی که باعث التهاب، قرمزی و جوش صورت می شود.
2) Blepharitis: بیماری التهاب پلک ها که موجب قرمزی و آبریزش از چشم می شود.
3) Dermatitis: درماتیت سبورئیک یک نوع بیماری پوستی که با خارش، سوزش شدید و قرمزی پوست همراه است.

درمان های خانگی کنه پوستی چیست؟

استفاده از آلوئه ورا موجب تسکین خارش و قرمزی پوست می شود.
در صورتی که با این بیماری درگیر شدید بهترین کار مراجعه به پزشک و مشاور گرفتن از یک متخصص است، اما چندین روش خانگی برای درمان و کاهش التهابات پوستی وجود دارد که در ادامه مقاله به آن ها اشاره می کنیم.
استفاده از آلوئه ورا موجب تسکین خارش و قرمزی پوست می شود.
  1. استفاده از روغن درخت چای برای کاهش خارش های پوستی مناسب است، اما ممکن است باعث تحریک آن شود.
  2. استفاده از آلوئه ورا موجب تسکین خارش و قرمزی پوست می شود.
  3. استفاده موضعی از زردچوبه موجب کاهش علائم ظاهری این مشکل شده، ولی تأثیری در درمان بیماری ندارد.
  4. استفاده موضعی از سرکه سیب نیز در درمان کنه پوستی مؤثر است.

همچنین شستن لباس ها و پارچه های رو تختی که در تماس مستقیم با پوست شما قرار دارند، در کنترل این بیماری تأثیر گذار بوده و از گسترش آن جلوگیری می کند. ولی یادتان باشد قبل از هر اقدامی بهتر است با یک پزشک متخصص مشورت کنید.

کنه هایی که از محیط اطراف وارد بدن می شوند

در این قسمت از مقاله کنه پوستی چیست، نوع دیگری از کنه ها که از محیط اطراف وارد بدن می شوند را بررسی می کنیم. این موجودات کوچک به صورت گروهی زندگی می کنند و می توانند به ما و یا حیوانات خانگی ما آسیب برسانند.
در واقع بسیاری از گونه های کنه و کک، آسیب زیادی به انسان نمی رسانند، اما جای نیش بعضی از آن ها باعث ایجاد التهاب، خارش، آلرژی پوستی و یا سایر واکنش های پوستی می شود.
اگر بخواهیم این موجودات کوچک را دسته بندی کنیم باید بگوییم آن‌ ها در واقع از خانواده بندپایان هستند و حشره به حساب نمی آیند. این دسته از گونه های جانوری معمولاً از حشرات، گیاهان و یا سایر جانوران مرده تغذیه می کنند.

بیشتر بخوانید:    قرص ضد حساسیت

کنه هایی که ممکن است با حضور در محیط زندگی، مشکلاتی برای ما ایجاد کنند عبارتند از:

  • چیگر(Chigger)
  • گال(Scabies)
  • کنه های موش صحرایی(Rat mites)
  • کنه های پرنده(Bird mites)
  • کنه های مرغ شمالی(Northern fowl mites)

 

کنه ها از کجا می آیند؟

در جواب به این سؤال که سرچشمه کنه پوستی چیست، باید بگوییم که منشأ این نوع از جانوران که ممکن است برای سلامتی انسان مضر و دردسرساز باشند، در واقع حیوانات هستند. این نوع از کنه ها لانه حیوانات، بخصوص پرندگان و موش ها را آلوده کرده و پس از زیاد شدن در محیط اطراف پخش می شوند.
در بیشتر موارد گزیدگی توسط این موجودات باعث التهاب، خارش و قرمزی شدید پوست شده، که ممکن است تا چند روز ادامه داشته باشد. استفاده از کرم های خنک کننده و ضد خارش مانند هیدروکورتیزون در کنترل تورم و خارش های پوستی از این نوع، بسیار کمک کننده است. در صورتی که این علائم بیشتر از یک هفته ادامه داشت بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

بهترین روش از بین بردن کنه پوستی خارجی

برای از بین بردن آن ها اولین و مهم ترین کار پاکسازی محیط اطراف و دور کردن حیوانات است.

برای از بین بردن آن ها اولین و مهم ترین کار پاکسازی محیط اطراف و دور کردن حیوانات است.
همان طور که گفتیم این موجودات در واقع از بدن و آشیانه حیوانات دیگر وارد منازل ما می شوند. برای از بین بردن آن ها اولین و مهم ترین کار پاکسازی محیط اطراف و دور کردن حیوانات است.
بیشتر مردم برای حل این مشکل به دنبال یک اسپری یا سم ضد کنه هستند، اما در واقع قبل از هر چیزی باید محل زندگی خود را از وجود حیواناتی مانند پرندگان یا موش ها پاک کنید.
البته موارد استثنا نیز وجود دارد به عنوان مثال برای از بین بردن کنه گال بهتر است علاوه بر درمان دارویی، وسایل مصرفی ومنزل خود را نیز ضدعفونی کنید. گال ها از بدن انسان تغذیه می کنند و اگر روی پوست نباشند، مدت زمان زیادی زنده نمی مانند. در صورتی که بدن شما با این نوع از کنه آلوده شد، همزمان با مصرف دارو می توانید، منزل خود را با جارو برقی تمیز کرده و همچنین با شستشوی وسایل شخصی مانند حوله، ملافه و لباس ها در آب داغ و خشک کردن آن ها با اتو مطمئن شوید این موجودات ریز دردسر ساز به طور کامل از بین رفته اند.
البته از بین بردن کامل گروهی از این موجودات میکروسکوپی مانند کنه گرد و غبار، تقریباً غیر ممکن است. اما نظافت و گردگیری مکرر منزل، استفاده از دستگاه های تصفیه هوا مجهز به فیلتر HEPA و شستشوی ملافه ها با آب گرم، به کاهش این نوع موجودات مضر و آلرژی زا و کاهش کمک بسیاری می کند.

مقالات پیشنهادی:
درمان قارچ پوستی
علت خشکی پوست نوزادان
سرطان پوست
درمان زگیل و انواع آن

روتین مراقبت از پوست حساس
روتین مراقبت از پوست خشک
روتین مراقبت از پوست چرب
انواع پوست
بهترین کرم های مرطوب کننده سینره
کرم مرطوب کننده چیست؟