به نقل از دیجیکالا:
کارت گرافیک GTX در برابر RTX انویدیا؛ تفاوت در چیست؟
انویدیا سالهاست که در زمینهی کارت گرافیک برند مشهوری محسوب میشود. کارت گرافیکهای این شرکت در حال حاضر به دو دستهی اصلی RTX و GTX تقسیم میشوند که بسیاری از کاربران از تفاوت بین آنها خبر ندارند. در این مطلب به تفاوت کارت گرافیکهای RTX و GTX میپردازیم.
GTX چه معنایی دارد؟
انویدیا در سال ۲۰۰۵ از اولین کارت گرافیک دارای برند GTX رونمایی کرد و با گذشت زمان، این مدلها محبوبیت بسیار بیشتری پیدا کردند. در سال ۲۰۰۸ هم با عرضهی کارتهای گرافیک سری GTX 2000، به طور کامل به بهرهگیری از این برند روی آورد. خود کلمهی GTX هم مخفف Giga Texel Shader eXtreme است.
خود کلمهی Texel (یا بافت پیکسل) به واحد استفاده شده در نقشههای مبتنی بر بافتها (Textures) در بازیها اشاره دارد. با این حال، این اصطلاح لزوما به بهرهگیری از فناوری خاص اشاره ندارد و حالا عمدتا باید بهعنوان یک برند تجاری آن را در نظر بگیریم. انویدیا برای سالها از برند GT هم در کنار GTX استفاده میکرد که کارتهای گرافیک دارای برند GT سطح پایینتری از عملکرد را ارائه میکردند. در سال ۲۰۱۸ انویدیا استفاده از برند GTX را برای کارت گرافیکهای پرچمدار خود متوقف کرد ولی هنوز هم به طور پراکنده از این برند بهره میبرد. بهعنوان مثال میتوانیم به عرضهی کارت گرافیک GTX 1630 در سال ۲۰۲۲ اشاره کنیم.
RTX چه معنایی دارد؟
در حال حاضر کارت گرافیکهای میانرده و پرچمدار انویدیا از برند RTX بهره میبرند که از سال ۲۰۱۸ این کار صورت میگیرد. RTX مخفف Ray Tracing Texel eXtreme است و همانطور که میتوانید ببینید، مهمترین تفاوت این کارتها با مدلهای GTX، به پشتیبانی از قابلیت رهگیری پرتو یا همان ری تریسینگ برمیگردد.
رهگیری پرتو به زبان ساده فناوری پیشرفتهای است که تابش و بازتابش نور در صحنههای مختلف مجازی را ردیابی میکند تا بتواند صحنههای واقعیتری در اختیار کاربر قرار دهد. این مشخصه جذابیت گرافیک بازیها را به طور قابل توجهی افزایش داده است و در حقیقت رهگیری پرتو برای انویدیا آنقدر اهمیت داشته که برند کارت گرافیکهای خود را تغییر داده است. این کارتها از هستههای پردازشی اختصاصی برای رهگیری پرتو بهره میبرند که وظیفهی اصلی این هستهها، انجام محاسبات پیشرفتهی مربوط به این مشخصه است.
کارت گرافیک RTX در برابر GTX؛ کدام مدل انویدیا را بخریم؟
برند GTX در حال حاضر دیگر تا حد زیادی کنار گذاشته شده است. انویدیا حتی برای کارت گرافیکهای مقرونبهصرفهی خود هم از برند RTX استفاده میکند. بنابراین اگر در حال اسمبل کردن کیس جدید هستید یا میخواهید کارت گرافیک سیستم را تعویض کنید، خرید از بین مدلهای GTX اصلا منطقی نیست.
اما اگر هیچ علاقهای به گیمینگ سنگین یا انجام کارهای گرافیکی پیشرفته ندارید، احتمالا مدلهای GTX هم میتوانند تا حد زیادی نیازهای شما را برطرف کنند. به عنوان مثال مدلهایی مانند GTX 1650 یا GTX 1660 هم برای بازیهای نهچندان سنگین در حالت گرافیک نهچندان پیشرفته جواب میدهند. از طرف دیگر امکان خرید کارت گرافیکهای دست دوم هم وجود دارد که البته انجام این کار را توصیه نمیکنیم.
اما عملا برای بسیاری از کاربران که به دنبال خرید کارت گرافیک انویدیا هستند، خرید مدلهای RTX را توصیه میکنیم که اگرچه قیمت بسیار بالاتری نسبت به مدلهای GTX دارند، اما در عوض تا سالها بهخوبی انجام وظیفه میکنند.
منبع: HowToGeek