به نقل از دیجیکالا:
سروصدای موجود در جهان اطراف ما روزبهروز بیشتر میشود. بنابراین طبیعتا بسیاری از کاربران به استفاده از هدفونهای با قابلیت حذف نویز یا نویز کنسلینگ علاقه نشان میدهند تا بتوانند با ساکت کردن محیط، از موسیقی لذت بیشتری ببرند. اما این هدفونها برای برخی افراد میتوانند آزاردهنده و دردناک باشند. در ادامه به این موضوع و کارهایی که میتوانیم انجام دهیم میپردازیم.
تکنولوژی حذف نویز
اول از همه باید خاطرنشان کنیم که این نوع هدفونها به طور فیزیکی صدا را حذف نمیکنند. البته هدفونهای دارای قابلیت حذف نویز غیرفعال (PNC) از چنین رویکردی استفاده میکنند و به زبان ساده با بهرهگیری از طراحی و مواد خاص، صدا را تا حد زیادی حذف میکنند. اما این مطلب در مورد هدفونهای با قابلیت حذف نویز فعال است.
در این هدفونها در هر گوشی یک یا چند میکروفون تعبیه شده که برای بررسی صداهای محیط اطراف کاربر مورد استفاده قرار میگیرند. این میکروفونها همیشه فعال هستند و بنابراین میتوانند صداهای مختلف را زیر نظر بگیرند. بعد از دریافت این صداها، فرایند موسوم به وارونگی فاز مورد استفاده قرار میگیرد. این یعنی امواج صوتی مخالف با امواج صوتی دریافتی ایجاد میشود. چنین کاری منجر به خنثی شدن صدای دریافتی میشود و در نتیجه فرد موردنظر لذت بیشتری از موسیقی پخش شده میبرد.
اما همین فرایند، برای برخی کاربران آزاردهنده است. سوالی که مطرح میشود این است که هدفونهای با قابلیت حذف نویز چگونه چنین مشکلاتی را برای گوش افراد ایجاد میکنند؟
چرا هدفونهای با قابلیت حذف نویز برای برخی افراد آزاردهنده هستند؟
بسیاری از کاربران بدون اینکه با مشکل خاصی روبرو شوند، میتوانند از این نوع هدفونها بهره ببرند. اما با توجه به اینکه بدن افراد مختلف یکسان نیست، بنابراین در برابر دستگاههای اینچنینی هم واکنشهای مختلفی نشان میدهند. اما واقعیت این است که درد ناشی از هدفونهای با قابلیت حذف نویز اصلا نادر نیست و گاهی اوقات برخی کاربران به دلیل عوارض جانبی این هدفونها به ناچار استفاده از آنها را به طور کامل کنار میگذارند.
اما منشأ این آسیبها چیست؟ درد ایجاد شده از طرف این هدفونها ارتباط مستقیمی با نحوهی عملکرد آنها دارد. همین فرایند وارونگی فاز مغز برخی افراد را به اشتباه میاندازد و مغز این پدیده را با اختلاف فشار اشتباه میگیرد. به همین خاطر برخی افراد هنگام استفاده از چنین هدفونهایی با گوشدرد روبرو میشوند.
از سوی دیگر، برخی افراد میگویند هنگام استفاده از این نوع هدفونها با احساس سرگیجه روبرو میشوند. این موضوع معمولا مربوط به ایجاد امواج صوتی با فرکانس پایین (معمولا زیر ۱ کیلوهرتز) برای از بین بردن صداهای محیط است که همین امواج ممکن است مغز را فریب دهد و فکر کند که شما در حال حرکت هستید. چنین پدیدهای میتواند منجر به سرگیجهی کاربران شود.
اما باید خاطرنشان کنیم بر اساس پژوهشهای صورت گرفته، هیچ مدرکی مبنی بر اینکه این نوع هدفونها میتوانند به گوش آسیب دائمی برسانند، پیدا نشده است.
چگونه از مشکلات ناشی از این نوع هدفونها جلوگیری کنیم؟
برخی افراد که به طور کلی با انواع هدفونهای دارای قابلیت حذف نویز مشکل دارند، بهتر است آنها را کنار بگذارند و در عوض از هدفونهای دارای قابلیت حذف نویز غیرفعال بهره ببرند. اما در این میان برای جلوگیری از روبرو شدن با مشکلات اینچنینی میتوانید نکاتی را هم در نظر بگیرید.
اول از همه باید هدفونهای سازگار با شکل گوش خود خریداری کنید. واقعیت این است که هدفونها با برخی گوشها مشکل دارند و همین موضوع میتواند مشکلات مربوط به قابلیت حذف نویز را افزایش دهد. برخی از هدفونها در این زمینه به کاربر اجازه میدهند که شدت حذف نویز را کاهش دهند. همچنین هدفونهای ارزانتر با این قابلیت معمولا برای حذف نویز ضعیفتر عمل میکنند و در نتیجه فشار کمتری به گوش وارد میشود.
سخن آخر
به طور خلاصه، اگرچه شرکتها در تبلیغات هدفونهای خود روی قابلیت حذف نویز مانور زیادی میدهند، ولی این مشخصه لزوما مناسب تمام کاربران نیست. البته شدت آزاری که این قابلیت به گوش میرساند بین مدلهای مختلف فرق دارد. اما اگر میبینید به هر دلیلی گوش شما با این قابلیت سازگار نیست، بهتر است از هدفونهای معمولی استفاده کنید.
منبع: MakeUseOf