چرا اسکاچ ظرف‌شویی بوی بد می‌گیرد و چگونه می‌توان آن را رفع کرد؟

چرا اسکاچ ظرف‌شویی بوی بد می‌گیرد و چگونه می‌توان آن را رفع کرد؟

به نقل از دیجیکالا:

اسکاچ ظرف‌شویی وظیفه‌ی تمیز نگه داشتن ظروف و سطوح آشپزخانه را برعهده دارد. با این حال اسکاچ‌های آشپزخانه بعد از مدتی که از آن‌ها استفاده کنیم بو می‌گیرند. بویی شبیه به ترکیبی از غذاهای قدیمی و کپک ممکن است به مشام شما برسد. آیا تا به حال به این فکر کرده‌اید که چرا این اتفاق برای اسکاچ‌ها می‌افتد؟ آیا می‌توانیم کاری برای آن انجام دهیم؟ هدف از نوشتن و انتشار این مقاله، ابتدا پیدا کردن دلایل احتمالی برای بوی بد اسکاچ و سپس ارائه راه‌کارهایی برای رفع این مشکل است.

باکتری‌ها میکروارگانیسم‌های کوچکی هستند که می‌توانند باعث ایجاد و انتقال بیماری به انسان شوند. متاسفانه، تحقیقات نشان داده است که اسکاچ آشپزخانه بهترین مکان برای رشد و تکثیر این باکتری‌ها است. در واقع اسکاچ می‌تواند تا ۱۰ میلیون باکتری در هر اینچ مربع را در خود جای دهند. قرار گفتن در معرض این باکتری‌ها، می‌تواند باعث تشدید علائمی مانند ناراحتی معده و یا حتی عفونت‌های شدید شود.

شاید از خودتان بپرسید که اگر از یک اسکاچ کثیف برای شستن ظروف استفاده کنیم چقدر احتمال دارد تا دچار بیماری شویم؟ پاسخ این است: بسیار زیاد. اگر باکتری‌های مضری که روی یک اسکاچ یا سیم ظرف‌شویی وجود دارد وارد بدن شما شود، می‌تواند باعث بروز علائمی مانند گرفتگی معده، اسهال و استفراغ شود. در موارد شدیدتر حتی ممکن است باعث ایجاد یک عفونت جدی در بدن شما شود که نیاز به درمان پزشکی دارد. پس اگر سیستم ایمنی ضعیفی دارید، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری‌ها هستید.

چگونه مانع بو گرفتن اسکاچ ظرف‌شویی شویم؟

اسفنج‌های آشپزخانه می‌توانند در طول زمان باکتری‌ها را جمع کنند و منجر به بوی نامطبوع شوند. این باکتری‌ها زمانی رشد می‌کنند که اسفنج خیس باشد، زیرا محیط گرم و مرطوبی را فراهم می‌کند که برای رشد میکروارگانیسم‌ها عالی است. علاوه بر این، ذرات و بقایای غذا نیز می‌توانند در اسفنج گیر کرده و به رشد باکتری‌ها و افزایش بوی نامطبوع کمک کنند.

برای جلوگیری از این بوها، توصیه می‌شود اسفنج‌ها را به طور مرتب با استفاده از سفیدکننده ضدعفونی کنید، آن‌ها را به مدت یک یا دو دقیقه در مایکروویو قرار دهید یا مرتباً آن‌ها را تعویض کنید. برخی از اسفنج‌های جدید موجود در بازار نیز برای مقاومت در برابر باکتری‌ها و بوی بد طراحی شده اند.

نکته‌ی کلیدی در جلوگیری از بو گرفتن اسفنج ظرف‌شویی این است که آن را تمیز و خشک نگه دارید. پس از هربار استفاده، آن را با آب داغ شسته و در محلی با تهویه مناسب آویزان کنید تا سریع‌تر خشک شود. شما می‌توانید از جا اسکاچی استفاده کنید که سوراخ‌هایی برای گردش‌‌ هوا در آن تعبیه شده است.

مهم نیست چقدر از اسکاچ خود مراقبت می‌کنید تا آن را تمیز نگه می‌دارید، بالاخره باید آن را تعویض کنید. به گفته‌ی متخصصات، شما باید حداقل هر دو هفته یک‌بار اسکاچ خود را تعویض کنید. منتظر بوی نامطبوع یا حتی لزج شدن آن نباشید. بهتر است آن را دور انداخته و یک اسکاچ نو جایگزین کنید. به یاد داشته باشید که یک اسفنج تمیز یک اسفنج سالم است!

ممکن است تعجب کنید که این باکتری‌ها با چه سرعتی در وسایل شست‌وشوی شما تکثیر می‌شوند. تحقیقات نشان داده تنها چند ساعت طول می‌کشد تا باکتری‌ها روی یک اسکاچ مرطوب شروع به رشد کنند. در عرض یک روز، می‌تواند میلیون‌ها باکتری را در خود جای دهد. به همین دلیل است که تمیز نگه داشتن و تعویض به موقع اسکاچ ظرف‌شویی از اهمیت بالایی برخوردار است.

به خاطر داشته باشید که تنها تمیز نگه داشتن اسکاچ مانع از ایجاد بستری برای رشد باکتری‌های مضر در آشپزخانه نمی‌شود. شما باید به طور مرتب سینک خود را تمیز و خشک نگه دارید. نگه داشتن طولانی ظروف غذایی درون سینک، باعث ایجاد رشد باکتری‌ها در سینک می‌شود. ظروف خود را به مدت طولانی رها نکنید سعی کنید سریعا آن‌ها شسته و خشک کنید. از مواد جرم‌گیر مخصوص شستن سینک می‌توانید برای تمیز کردن آن استفاده کنید.

روش‌های ایمن برای پاک‌سازی اسکاچ ظرف‌شویی

رفع بوی بد اسکاچ ظرف‌شویی

ساختار اسفنج‌های ظرف‌شویی معمولاً شامل یک ماده متخلخل و جاذب مانند سلولز است که با یک قسمت ساینده که از موادی مانند نایلون یا پلی‌استر ساخته شده است، ترکیب می‌شود. این ساختار برای تمیز کردن موثر سطوح با به دام انداختن ذرات و زباله های غذا طراحی شده است، در حالی که سمت تمیزکننده به از بین بردن لکه‌ها و بقایای سخت‌تر کمک می‌کند. با این حال، همان ساختار متخلخلی که اسفنج‌ها را در تمیز کردن موثر می‌سازد، در صورت عدم نگهداری مناسب، آن‌ها را به بستر مناسبی برای رشد باکتری‌ها تبدیل می‌کند. تمیز کردن و ضدعفونی منظم اسفنج‌ها می‌تواند به جلوگیری از تجمع باکتری‌ها و از بین بردن بوی نامطبوع کمک کند.

باکتری‌ها برای رشد و تکثیر نیاز به شرایطی گرم و مرطوب دارند. بنابراین باقی ماندن اسکاچ در سینک می‌تواند عامل موثری در رشد این باکتری‌های مضر و ایجاد بوی نامطبوع شود. سعی کنید اسکاچ خود را بعد از استفاده، در محلی قرار دهید که هوا در گردش باشد. تکنیک‌های برای تمیز و خشک کردن اسکاچ وجود دارد که در ادامه به معرفی این روش‌ها می‌پردازیم.

ماکروویو

روش اول این است که اسکاچ آشپزخانه را به مدت ۱ الی ۲ دقیقه در ماکروویو قرار دهید. حرارت بالای دستگاه باعث از بین رفتن باکتری‌ها، کپک‌ها و مخمرهایی می‌شود که در حال رشد و تکثیر بر روی اسکاچ شما هستند. به خاطر داشته باشید که اسکاچ را به صورت خشک در ماکروویو قرار ندهید چرا که ممکن است مشتعل شود. از قرار دادن هر نوع اسکاچی که دارای الیاف فلزی است، در ماکروویو خودداری کنید. به اسکاچی که در ماکروویو بوده اجازه دهید خنک شود سپس آن را بردارید.

ماشین ظرف‌شویی

یکی دیگر از روش‌های شست‌وشوی اسکاچ شما، ماشین ظرف‌شویی است. هنگامی که ماشین ظرف‌شویی شما پر از ظروف کثیف شد، اسکاچ خود را نیز در قفسه بالایی قرار داده و بگذارید همراه با ظروف با آب و حرارت بالا شسته و خشک شود.

سفیدکننده (وایتکس)

سفیدکننده یک ضدعفونی‌کننده‌ی بسیار قوی است که در از بین بردن باکتری‌های روی اسفنج بسیار موثر عمل می‌کند. فقط به یاد داشته باشید که قبل از استفاده باید با آب رقیق شود. برای تهیه‌ی محلول ضدعفونی‌کننده، ۱ تا ۳ قاشق غذاخوری سفید کننده را با ۱ لیتر آب ترکیب کنید. اجازه دهید برای ۵ دقیقه اسکاچ در این محلول باقی بماند.

روش‌های طبیعی برای تمیز کردن اسکاچ ظرف‌شویی

برای شستن اسکاچ خود می‌توانید از روش‌های دیگری هم استفاده کنید. می‌توانید آن را به طور کامل در سرکه سفید و یا آبلیمو فرو کنید تا باکتری‌ها از بین برود. این کار به اندازه ماکروویو اسکاچ شما را تمیز نمی‌کند اما باعث از بین رفتن درصد خوبی از باکتری‌های موجود می‌شود.

به جای اسکاچ از چه وسایلی می‌توانیم استفاده کنیم؟

رها نکردن اسکاچ ظرف‌شویی در سینک

۱. ماشین ظرف‌شویی

کارآمدترین روش برای شستن ظروف استفاده از ماشین ظرف‌شویی است که با چرخه آب گرم و مواد شوینده قوی تمیز بودن ظروف را تضمین می‌کند. یکی دیگر از مزایای ماشین ظرف‌شویی این است که مصرف آب کمتری نسبت به شست‌وشوی دستی دارد.

۲. برس مخصوص شستن ظرف

برای شستن ظروف دستی بهتر است از برس ظرف‌شویی استفاده کنید، زیرا تعداد میکروارگانیسم‌های کمتری نسبت به اسکاچ در آن باقی می‌ماند. این احتمالاً به دلیل زمان خشک شدن سریع‌تر آن است. با این حال، تمیز کردن باقی مانده مواد غذایی از برس پس از استفاده بسیار مهم است. نتایج تحقیقی در سال ۲۰۲۲ توسط کمیسیون اروپا انجام شده است استفاده از برس را به جای اسفنج برای شستن ظروف توصیه می‌کند.

۳. دستمال مرطوب

برای تمیز کردن سطوح آشپزخانه، میز، درهای کابینت و یخچال، بهتر است دستمال مرطوب آشپزخانه و دستمال کاغذی را انتخاب کنید که پس از یک‌بار استفاده دور ریخته می‌شود. با استفاده از دستمال مرطوب یک‌بار مصرف می‌توانیم از انتقال باکتری به سطوح دیگر و بقیه فضای زندگی خود جلوگیری کنیم.

نتیجه‌گیری

ساختار متخلخل اسکاچ آشپزخانه، باعث می‌شود تا رطوبت زیادی همراه با باقی‌مانده مواد غذایی در درون آن بماند و همین بستر مناسبی برای رشد باکتری‌ها و میکروارگانیسم‌های مختلف است. باکتری‌های موجود بر روی اسکاچ ظرف‌شویی دلیل ایجاد بوی نامطبوع آن هستند. باقی‌مانده‌ی مواد غذایی را به خوبی از روی اسفنج خود شسته و سپس آن را خشک کنید. اگر اسکاچ شما از قبل بو می‌دهد تلاشی برای نگه‌داشتن آن نکنید، سریعا آن را دور انداخته و جایگزین کنید.

با انجام چند اقدام ساده برای تمیز و خشک نگه داشتن اسکاچ ظرف‌شویی خود و تعویض منظم آن، می‌توانید از خود و خانواده خود در برابر باکتری‌های مضری که بر روی آن رشد می‌کند، محافظت کنید. به یاد داشته باشید که اسفنج خود را به طور مرتب تمیز و ضدعفونی کنید و از بیرون انداختن آن در صورت شروع بوی نامطبوع نترسید. با استفاده از این نکات می‌توانید آشپزخانه خود را خوش‌بو و خانواده‌ی خود را سالم نگه دارید.

سطوح آشپزخانه را با دستمال مرطوب و یا دستمال کاغذی مناسب تمیز و خشک کنید. دستمال مرطوب را حتما بعد از استفاده دور بندازید. سینک ظرف‌شویی را به طور کامل می‌توان با استفاده از مواد مخصوص و یا جرم‌گیرهایی که برای این کار تعبیه شده‌اند، تمیز کرد. سینک ظرف‌شویی نیز همانند اسکاچ‌ها می‌تواند محل مناسبی برای رشد باکتری‌ها باشد. با تمیز نگه داشتن آن می‌توانید خطر ابتلا به بیماری‌ها را برای خود و خانواده‌تان کاهش دهید.

از دستمال‌های مرطوب مخصوص آشپزخانه می‌توان برای تمیز کردن اجاق گاز، یخچال و کابینت‌ها نیز استفاده کرد. این وسیله به شما اجازه می‌دهد تا سطوح را به خوبی پاک کرده و لکه‌گیری کنید. به خاطر داشته باشید که برای جلوگیری از انتقال باکتری‌ها به سطوح مختلف، بعد از پاک کردن هر سطح دستمال را دور انداخته و برای تمیز کردن سطح جدید از دستمال دیگری استفاده کنید.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با یک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: on better livinghunker