ابرها یکی از زیباترین و شگفت انگیزترین پدیده های طبیعی هستند که اغلب به اشکال مختلف و سفید در آسمان آبی پهناور و حتی آسمان کوچک نقاشی های کودکانه خودنمایی می کنند.
شاید از خود پرسیده باشید چرا ابرها اغلب سفید یا خاکستری هستند و مثلا در حالت عادی به رنگ سبز، زرد یا بنفش دیده نمی شوند؟ این سوالی است که کودکان کنجکاو معمولا از والدین خود می پرسند و به دنبال جوابی قانع کننده از سوی آن ها هستند.
برای پاسخ دادن به این پرسش در ادامه مطلب با کوکا همراه شوید تا با دلیل علمی این پدیده زیبا آشنا شویم.
چرا ابرها معمولا سفید هستند؟
دلیل اصلی سفید بودن ابرها به سفید بودن نور خورشید برمی گردد.
نور خورشید یا نور مرئی دارای طیفی از رنگ ها است که هر یک با یک طول موج خاص حرکت می کنند و در یک رنگین کمان می توانید طیف کامل این رنگ ها را مشاهده کنید.
در طیف نور خورشید پرتوهای با طول موج بسیار کوتاه مانند اشعه ایکس و اشعه گاما تا امواج رادیویی با طول موج واقعا طولانی وجود دارد اما در میان نورهای مرئی که با چشم قابل دیدن هستند نور آبی کمترین طول موج و نور قرمز بیشترین طول موج را دارا می باشد.
نور خورشید وقتی به زمین تابیده می شود در راه خود با ذرات کوچک و بزرگ زیادی برخورد می کند، ذرات بسیار کوچک مانند ذرات جوی طول موج های کوتاه را بیشتر پراکنده می کنند به همین دلیل است که آسمان آبی دیده می شود.
در حالی که ذرات بزرگ تر مانند قطرات آب درون یک ابر تقریبا تمام طول موج ها را به یک اندازه پخش می کنند که حاصل آن نور سفید رنگ است و از آن جا که میلیون ها میلیون قطره آب در یک ابر وجود دارد ابر در پس زمینه آبی رنگ آسمان به طور کلی سفید دیده می شود.
چرا ابرها گاهی خاکستری هستند؟
پایه های ابر یعنی پایین ترین قسمت ابر که توسط چشم دیده می شود ممکن است خاکستری شود و علت آن نیز پراکندگی نور توسط قطرات آب داخل ابرها می باشد.
هنگامی که نور در داخل ابر پراکنده می شود معمولا به طرف بالا یا لبه های ابر پخش می شود که باعث می شود این بخش ها سفیدتر از پایه ابر که نور کمتری به آن می رسد دیده شوند.
این مسئله در ابرهای بارانی به وضوح بیشتری دیده می شود زیرا قطرات در این گونه ابرها بزرگ تر بوده و نور بیشتری را پراکنده می کنند. این یعنی نور بسیار کمتری از خورشید به پایین ابر می رسد، به همین دلیل ابرها خاکستری یا حتی سیاه می شوند و ظاهر ترسناکی پیدا می کنند.
این در حالیست که قسمت های بالای ابرها که از یک منبع دائمی نور دریافت می کنند همیشه سفید هستند و اگر داخل یک هواپیما باشید و از پنجره از بالا به ابرها نگاه کنید ابرهای زیر خود را سفید درخشان می بینید.
علت قرمز یا نارنجی شدن ابرها هنگام طلوع و غروب خورشید چیست؟
هنگام طلوع یا غروب خورشید ابرها می توانند به رنگ قرمز یا نارنجی شوند. دلیل آن این است که در این لحظات خورشید در آسمان بسیار پایین است و نور آن باید از جو بیشتری عبور کند. در نتیجه بیشتر نور آبی پراکنده شده و نور قرمز و زرد بیشتری به زمین و ابرها می رسد.
لازم به ذکر است در مواقع نادر به خصوص هنگام تندبادهای عظیم ممکن است ابرها سبز نیز دیده شوند که در مطالب بعدی دانستنی ها به طور مفصل به علت آن خواهیم پرداخت.
منبع: metoffice