درحال حاضر، بهدلیل اختلافات زمانی شب و روز، مردم همه کشورهای جهان در یک ساعت مشخص سر کار نمیروند و مشاهده میکنیم این موضوع خللی به کسبوکارهای جهانی نیز وارد نمیکند.به گزارش همشهری آنلاین، سیدمحمد حسینی؛ معاون پارلمانی رئیسجمهور در روزنامه همشهری نوشت، اواخر سال گذشته دولت سیزدهم در لایحهای به مجلس شورای اسلامی پیشنهاد داد تا ۲روز در هفته بهطور کامل تعطیل اعلام شود؛ چراکه برای مثال، هماکنون در تهران پنجشنبهها تعطیل است اما در شهرستانها اینگونه نیست. به همین ترتیب، بخشهای آموزشی برخی وزارتخانهها مثل بهداشت و آموزشوپرورش در روزهای پنجشنبه تعطیل هستند اما وزارتخانهها و بخشهای دیگر اینگونه نیستند. لذا نیاز است تا یکنواختی در بحث تعطیلات در کشور بهوجود آید. یکی از روزهای تعطیل جمعههاست اما در مورد روز تعطیل دیگر، دولت پیشنهاد داد خودش یک روز را مشخص کند. با این حال، نمایندگان مجلس شورای اسلامی اعلام کردند که روز دوم را خودشان مشخص خواهند کرد. درنهایت در اسفندماه سال۱۴۰۲ نمایندگان مجلس با کلیات لایحه کاهش ساعات کاری و افزایش تعطیلات موافقت کردند.
طبق مصوبه جدید مجلس، ساعات کار کارمندان دستگاههای اجرایی ۴۰ساعت در هفته است و تلفیق و تنظیم ساعات کار ادارات به پیشنهاد سازمان اداری و استخدامی کشور و تصویب هیأت وزیران تعیین میشود. تغییر ساعت کار کارمندان با رعایت ساعت مذکور و در چارچوب دستورالعملهای پیشنهادی سازمان اداری و استخدامی کشور که به تصویب هیأت وزیران میرسد نیز برعهده دستگاه ذیربط است. میزان ساعات تدریس معلمان و اعضای هیأت علمی از ساعات موظف در طرحهای طبقهبندی مشاغل ذیربط تعیین خواهد شد. همچنین طبق این مصوبه کارمندان میتوانند با موافقت دستگاه اجرایی ساعت کاری خود را تا یکچهارم کار روزانه – حداکثر ۱۰ ساعت – تقلیل دهند. میزان حقوق و مزایا و نحوه محاسبه سوابق خدمتی این قبیل کارمندان نیز متناسب با ساعت کار آنان تعیین خواهد شد.
ابتدا در کمیسیون اجتماعی مجلس، روز شنبه برای تعطیلی پیشنهاد میشد اما در نهایت، نمایندگان به این جمعبندی رسیدند که پنجشنبهها بهطور کامل تعطیل شود؛ چراکه هم مطابق عرف کشور ماست و هماکنون نیز عملا پنجشنبهها نیمهتعطیل است و از سوی دیگر روز شنبه یک روز جدی کاری برای ایرانیان بهحساب میآید.
از طرفی، هماکنون عصر ارتباطات است و اقتصاد جهانی بهصورت دیجیتال درحال ادارهشدن است. به این مفهوم که برای ارتباط با بازار دیگر کشورها حتما نیاز نیست مردم به ادارات و سازمانها مراجعه کنند، بلکه در هرجایی و در هر زمانی میتوانند با دیگر کشورها ارتباط برقرار کنند.
افزون بر این، اجباری بر تعطیلی همه ادارات و سازمانها در پنجشنبه نیست، بلکه ادارات و سازمانهای خصوصی که فکر میکنند نیاز به ساعات و روزهای کاری بیشتر دارند، میتوانند در روزهای تعطیل نیز سرکار بروند. هماکنون نیز در وزارت خارجه ایران بعضی از کارمندان در روزهای جمعه سر کار حاضر میشوند. بنابراین تعطیلی پنجشنبهها برای مردمان عادی در بازارها و مشاغل آزاد محدودیت آنچنانی ایجاد نخواهد کرد.
این در حالی است که درحال حاضر، بهدلیل اختلافات زمانی شب و روز، مردم همه کشورهای جهان در یک ساعت مشخص سر کار نمیروند و مشاهده میکنیم این موضوع خللی به کسبوکارهای جهانی نیز وارد نمیکند. در نهایت باید گفت دولت سیزدهم در تعیین روز تعطیل تابع تصمیم مجلس شورای اسلامی خواهد بود.