به نقل از دیجیکالا:
در حالی که همه چیز برای پرتاب موشک مأموریت آرتمیس ۱ فراهم بود، کمتر از یک ساعت پیش از زمان برنامهریزی شده، ناسا عملیات را متوقف کرد تا نقص جریان هیدروژن را در یکی از موتورها بررسی کند.
پرتاب موشکی که تا کنون در عمل آزمایش نشده است، یک امر بسیار دشوار و پرخطر است. این موضوع وقتی بیشتر به چشم میآید که میلیاردها دلار برای ساخت موشک هزینه شده باشد. اکنون نخستین نمونهی کامل شدهی موشک «سامانهی پرتاب فضایی» (SLS) راه دشواری را پیش رو دارد.
این قدرتمندترین راکت ساخته شده، قرار است در مأموریتهای آینده انسان را توسط فضاپیمای «اوریون» (Orion) با خود با فضا ببرد و به همین دلیل در سفر آزمایشی و بدون سرنشین آرتمیس ۱ باید همه چیز کاملا تحت نظارت باشد.
پرتاب آرتمیس ۱ برای ساعت ۸:۳۳ صبح منطقهی زمانی شرقی (۱۷:۰۳ به وقت تهران) از مجتمع پرتاب تاریخی ۳۹B مرکز فضایی کندی برنامهریزی شده بود.
پیش از این هم موشک سامانهی پرتاب فضایی در روند توسعه مشکلاتی را تجربه کرده بود. ازجمله در هنگام تمرین لباس خیس، نشت هیدروژن روی داده بود اما ناسا سرانجام آخرین تمرین لباس خیس را با موفقیت به پایان رساند.
حالا ظاهرا مشکل مشابه دیگری، این بار عملیات پرتاب موشک آرتمیس ۱ را به تعویق انداخته است. این مشکل در موتور شماره ۳ دیده شد و باعث شد تا عملیات در ۴۰ دقیقه مانده به پرتاب (T-40) متوقف شود. کارشناسان پس از بررسی اولیه اعلام کردند که زمان این تعویق نامشخص است.
بررسیهای بیشتر هم نشان داد موتور موشکی RS-25 شماره ۳ سامانهی پرتاب فضایی، در فرآیند آزادسازی سوخت برای شروع به کار موتور، نرخ جریان مورد نظر را که برای پرتاب باید توسط هر چهار موتور برقرار باشد، تولید نمیکند.
این هماهنگی بهویژه از این جهت اهمیت دارد که هر چهار موتور موشک برای پرتاب باید در دمای مناسب قرار داشته باشند. پس از چندین تلاش ناموفق برای عیب یابی، سرانجام زمان تیم پرتاب پایان یافت و پیش از بسته شدن پنجرهی پرتاب امروز، نتوانست مقدمات لازم را برای پرتاب موشک آرتمیس ۱ فراهم کند.
طبق اعلام ناسا موشک در شرایط پایدار است و مهندسان با سوخترسانی جزئی، به جمعآوری دادههای بیشتر دربارهی علت مشکل موتور ادامه خواهند داد.
نشت سوخت تنها مشکل ناسا در طول شمارش معکوس پرتاب روز دوشنبه نبود. طوفانهای دریایی و رعدوبرق هم سوخترسانی به موشک SLS را نزدیک به یک ساعت به تأخیر انداختند و کنترلکنندههای پرتاب ناچار شدند برای جبران زمان از دست رفته سریعتر کار کنند. علاوه بر این در زمان توقف عملیات هم، در منطقهی پرتاب رگبار شروع به باریدن کرد.
ناسا حداقل دو فرصت پشتیبان را برای پرواز مأموریت آرتمیس ۱ به مقصد ماه درنظر دارد. اگر مشکلات پیش آمده در عملیات امروز حل شوند و در صورت مساعد بودن هوا، ناسا دوباره در ۲ یا ۵ سپتامبر (۱۱ یا ۱۴ شهریور) برای پرتاب اقدام خواهد کرد.
عکس کاور: موشک آرتمیس ۱ بر سکوی پرتاب ۳۹B مرکز فضایی کندی
Credit: NASA/Joel Kowsky