بلیت سینما چند باشد برای شما مناسب است؟ تا به حال پیش آمده رسیده باشید جلوی گیشه و خواسته باشید بلیت فیلمی را بخرید، اما قیمت بالای بلیت مانع شده باشد؟ اصلا بلیت سینما با توجه به درآمد شما و تورم فزاینده گران است یا ارزان؟
همشهری آنلاین: هفته پیش اعلام شد قیمت بلیت سینما در ساعات پیک و سئانسهای طلایی روزهای پنجشنبه و جمعه در سینماهای مدرن تا سقف ۸۰ هزار تومان و در سینماهای ممتاز تا سقف ۶۰ هزار تومان خواهد شد و در سایر سینماها با توجه به درجه کیفیشان کماکان قیمت بلیت به صورت شناور بین مبلغ ۲۰ تا ۶۰ هزار تومان خواهد بود. این افزایش قیمت بلیت سینما در حالی انجام میشود که اسفند سال گذشته قیمت بلیت سینما ۶۰ هزار تومان شده بود و حالا در کمتر از یک سال دوباره بلیت سینما گران شده است. راهکاری که مدیران سازمان سینمایی برای تخفیف واکنشها به گرانی بلیت سینما اتخاذ کردهاند، افزایش روزهای بلیت نیمبها از یک روز به ۲ روز در هفته است که اگر از این طرح استقبال شود، ادامه پیدا کند.
با سجاد نوروزی، مدیر سینما آزادی، درباره گران شدن بلیت سینما گفتوگو کردیم تا ببینیم آیا او با گرانی بلیت سینما موافق است یا نه و مهمتر از آن دلیل موافقت یا مخالفتش را توضیح دهد.
شما با گران شدن بلیت سینما موافقاید؟
با یک بله و خیر ساده نمیشود به این سوال جواب داد. در همه دنیا نظام ارزشگذاریای برای بلیت سینما داریم، الا ایران. این نظام چه جوری است؟ هفته اول اکران فیلم، بلیت یک قیمت است، هفتههای دوم و سوم یک قیمت، هفتههای چهارم و پنجم یک قیمت و همینطور که جلوتر میرود، این قیمت کمتر میشود. فیلم دو تا سه ساعته یک قیمت است و فیلم یکساعتونیمه یک قیمت. قیمت بلیت برای خانهدار، دانشجو و بازنشسته فرق میکند. حتی در کشور همسایه ترکیه، سینما یک روز در هفته رایگان است چون سینماهایشان کامپلکس است و در داخل مجموعهای است که خدمات فرهنگی متنوعی به مردم میدهد و کسی که میخواهد کتاب بخرد یا کافه برود، در سینما این خدمات وجود دارد. پس اشتباه است که بخواهیم خودمان را با دنیا مقایسه کنیم و بخواهیم به پرسشهایی از این دست بله و خیر بگوییم. افزایشی هم صورت نگرفته. صرفا قیمت بلیت دو سانس پیک در روزهای پنجشنبه و جمعه زیاد شده. به اینکه نمیشود گفت افزایش قیمت بلیت. یک روز نیمبها هم که اضافه شده است. من اسم این را افزایش قیمت بلیت نمیگذارم. سانه های ما منتظرند قیمت بلیت سینما تغییری پیدا کند و تحت عنوان گران شدن به آن بپردازند. اما واقعا تا حالا رسانهها گزارشی درباره هزینه اداره یک سینما منتشر کردهاند؟ من رسانهها را دعوت میکنم که یک روز با همدیگر برویم و هزینههای ۵ پردیس تهران را از نزدیک بررسی کنیم. سینما که بوتیک نیست فقط یک لامپ در آن روشن باشد. سینما مجموعهای از خدمات است که ارائه آنها به تماشاگر هزینهبر است. تهویه مناسب، کیفیت صندلی، پروژکتور و خیلی موارد دیگر هزینهبر است و رایگان نیست. الان قیمت یک پروژکتور که قبل از تحریم میخریدیم ۲۰۰ میلیون تومان، شده ۸۰۰ میلیون تومان.
اگر بلیت سینما در کشورهای دیگر گران است، این مسئله هم هست که چه تناسبی بین متوسط درآمد افراد و قیمت بلیت سینما وجود دارد.
اگر قرار است خودمان را با بقیه دنیا مقایسه کنیم، چیزهای دیگرمان هم باید شبیه آنها شود. در بقیه دنیا مخصوصا اروپا، هزینه زیرساخت فضاهای فرهنگی و هنری با حاکمیت است. مثلا مراکز فرهنگی پول آب و برق نمیدهند. حاکمیت این هزینه را تقبل میکند. وقتی شکل بقیه دنیا شدیم، بعد خودمان را با آنها مقایسه کنیم. از طرف دیگر، میخواهیم همهچیز را هم بندازیم گردن ارشاد. ۴۰ سال است که این کشور نظام صنفی سینما دارد، اما چه قدمی برای سینما برداشته؟ چه خروجیای داشته؟ در کدام یک از مسائل بنیادی سینما راهحل ارائه داده؟ قیمتگذاری بلیت سینما آخرین حلقه از یک زنجیره اصلی است، برای کدامیک از اجزای این زنجیره کاری شده است؟ یک فیلم از لحظه کلید خوردن تا اکران هیچچیزش استاندارد نیست، چرا باید بلیتفروشیاش استاندارد باشد؟
اگر سینما امسال آنقدر تماشاگر نداشت، باز هم بلیتش گران میشد؟
این جبر است، نمی شود گران نشود.
این نگرانی هم وجود دارد که اسفندماه باز بلیت سینما گران شود؟
چرا نگرانی!؟ مگه قیمت چی ثابت مانده که سینما بماند؟ ما در یک لوپ تورمی دستوپا میزنیم و طبیعی است که بلیت سینما هم گران شود. این حرفها یعنی اینکه من موافقم گران شدن هستم؟ نه، من فقط آینهای برابر این وضع گرفتم.