به نقل از دیجیکالا:
هوش مصنوعی ChatGPT در مسیر درستِ شهرت قرار گرفته و از آن سو، هوش مصنوعی بینگ (Bing) هم خیلی قدرتمندانه در حال خودنمایی است. با این حال، شاید این سوال بسیاری از کاربران باشد که چه تفاوتهایی میان این دو هوش مصنوعی وجود دارد؟ در این مقاله به طور مفصل پاسخ میدهیم.
در نگاه اول، به نظر میرسد که هوش مصنوعی ChatGPT و بینگ از لحاظ تعبیهی یک سیستم چتبات (Chatbot) مبتنی بر هوش مصنوعی با یکدیگر مشابه هستند. با اینکه این دو هوش مصنوعی دستور العملهای مشخصی را شبیه به یکدیگر اجرا میکنند، وجه تمایز بین مدلهای زبانهای این دو هوش مصنوعی موجب خلق نتایج متفاوت میشود. بنابراین اگر شما دستورهای خود را مجدد تکرار کنید، با پاسخهای جدیدی روبهرو خواهید شد.
در این مقاله اصلا و ابدا مهم نیست که شما از کدام هوش مصنوعی بیشتر استفاده کرده و بیشتر تمایل دارید تا از کدام هوش مصنوعی برای کارهای خود استفاده کنید. در این مطلب صرفا به ۹ تفاوت عمده بین ChatGPT و بینگ میپردازیم تا در نهایت به یک جمعبندی کلی برسیم که کدام یک از هوشهای مصنوعی در حال حاضر بهتر است.
۱. هدف
با وجود اینکه هر دو هوش مصنوعی ChatGPT و بینگ از مدلهای زبانی ترانسفورماتور مولد از پیش آموزش دیده استفاده میکنند، هر دو مدل جزء پلتفرمهای متفاوتی محسوب میشوند. ChatGPT در حقیقت یک چتبات چند منظوره است. این هوش مصنوعی آموزش دیده تا از منابع محدودی که برایاش معرفی شده به منظور پاسخ دادن به سوالات کاربر و چه بسا ارتباط گرفتن با کاربر بهرهبرداری کند. این منابع شامل ژورنالهای آکادمیک، وبسایتهای بیزنسی، انتشارات و ویکیپدیاست.
از سوی دیگر، چتبات نسخهی بینگ به زبانِ علمیتر یک موتور جستوجوی مبتنی بر هوش مصنوعی است. این پلتفرم از لحاظ اسکن و نمایهسازی اطلاعات، پیچیدهتر عمل میکند. علاوه بر این موضوع، قابلیت چت هم در این هوش مصنوعی وجود دارد. به همین دلیل چتباتِ بینگ، هم یک مدل موتور جستوجو و هم یک چتبات به حساب میآید.
با وجود این تفاوتهای ظریف، بینگ و ChatGPT هر دو کاربردهای مشابهی را اجرا میکنند. اگر از این چتباتها به طور صحیح سوال شود، آنها میتوانند مقالات جالبی را نوشته، به سوالات علمی که ماهیت کلی دارد پاسخ داده، خلاصهی کتابها را بازگو کرده، استدلالها را به طور دقیق بررسی کرده و سایر وظایف را به طرز حیرتآوری انجام دهند. البته بر اساس مجموعه اطلاعاتِ به دست آمده توسط هوشهای مصنوعی، باید انتظار پاسخهای متفاوت را از آنها داشت.
۲. زبان محاورهای
ChatGPT و بینگ هر دو از مدل GPT استفاده میکنند. این سیستم پردازش زبان طبیعی پیشرفته که به NLP هم معروف است، یک ربات شبیه به انسان یک متن را مینویسد. در واقع، تنها کافی است تا کاربر سوالات مشخصی را بپرسد، هوش مصنوعی بر اساس زبان NLP میتواند مشکل و بیان مسئله را تجزیه و تحلیل کرده و سپس پاسخ دهد.
هر دو هوش مصنوعی ChatGPT و بینگ میتوانند با کاربر سر صحبت را باز کند اما هر مقدار که شما با این دو ابزار بیشتر کار میکنید، متوجه میشوید که یکی از آنها حداقل از این جنبه پیچیدهتر بوده و پاسخهایی میدهد که به نظر طبیعیتر و شبیهتر به رفتار انسانی است.
به مکالمهی تصویر زیر دقت کنید که با ChatGPT انجام شده است. این حرف و صحبت با مدل زبان GPT 3.5 انجام شده است؛ مدلی که از لحاظ دستور زبان میتواند بیانیههای حقیقی و صحیحی را ارائه دهد. هر چند، پاسخها به نظر خیلی بیروح و مصنوعی به نظر میرسند.
از سوی دیگر، هوش مصنوعی بینگ از زبان GPT-4 بهرهبرداری میکند؛ مدلی که در زمان نگارش این مقاله بهترین نسخه محسوب میشود؛ چراکه مکالمات به شدت طبیعی و باورپذیر است. البته ذکر این نکته الزامی است که در زمان نگارش این مطلب شما تنها زمانی میتوانید با ChatGPT مبتنی بر GPT-4 دسترسی داشته باشید که حساب کاربری خود را به مدل پرمیوم ارتقا دهید که در ادامهی این مطلب بیشتر در این رابطه صحبت میکنیم.
۳. دقت اطلاعات
منتقدهای متعددی نسبت به ChatGPT این نقد را وارد کردهاند که اطلاعات این هوش مصنوعی دقیق نیست. این پلتفرم بر اساس دانش محدودی که از رویدادهای بعد از سال ۲۰۲۱ دارد میتواند هر از گاهی به نشر اطلاعات نادرست کمک کند. یک نکتهی جالب اینجاست که هوش مصنوعی ChatGPT خودش نمیداند که چه زمانی خودش منتشر شده است!
از آن سو، مدل زبان پیشرفتهی هوش مصنوعی بینگ و موتور جستوجوی ادغام شدهاش میتواند اطلاعات دقیقتر و قابل اطمینانتری را تولید کند. برخلاف ChatGPT، مایکروسافتْ بینگ را بر اساس مجموعه اطلاعات محدود آموزش نداده و به جای این کار، هوش مصنوعی بینگ را به گونهای تربیت کرده تا از تمامی اطلاعات و رویدادهای جهانی برای مکالمه با کاربر استفاده کند.
یک نکتهی جذاب دیگر دربارهی هوش مصنوعی بینگ در این نکته نهفته که این هوش مصنوعی بر اساس منابعی که پاسخ میدهد، به درگاههای مختلف اینترنتی استناد کرده و کاربر میتواند منبعِ یک جملهای که توسط بینگ مطرح شده را بررسی کند. با اینکه این پلتفرم از یک دقت ۱۰۰ درصدی بهره نمیبرد، بررسی منابع ارائه شده توسط هوش مصنوعی یک ویژگی بسیار ارزشمند و قابل احترام تلقی میشود.
۴. دقت ریاضی
هوش مصنوعی ChatGPT و بینگ هر دو علم ریاضی را درک میکنند. این رباتها میتوانند معادلات را تجزیه و تحلیل کرده و بر اساس مجموعه اطلاعاتی که در اختیار دارند محاسباتی را انجام داده و یک خروجی بر اساس مدلهای زبانیشان تولید کنند. هر دو ابزار این قابلیت را دارند تا مسائل پایهی علم حساب را حل کنند. وجه تمایزها بین این دو هوش مصنوعی زمانی آشکار میشود که کاربر بخواهد عملیاتهای پیچیدهتر و پیشرفتهتر ریاضی را از این هوشهای مصنوعی بپرسد. با این اوصاف، شما نمیتوانید انتظار نتایج کاملا دقیق که صد در صد درست باشند را از این ابزار داشته باشید اما بینگ بر اساس اطلاعات گستردهتری که در اختیار دارد میتواند نسبت به ChatGPT درک بهتری از مسئلهی ریاضی داشته و به تبع پاسخ دقیقتری را ارائه دهد. برای مثال، ChatGPT به یک سوال احتمال ساده، اشتباه پاسخ میدهد:
در حالیکه، هوش مصنوعی بینگ به راحتی به این سوال پاسخ صحیح میدهد:
۵. مسائل امنیتی
مجرمان اینترنتی شروع به سو استفاده از ChatGPT به محض انتشار کردهاند. در نتیجه، بسیاری از کارشناسان حوزهی ارتباطات، هوش مصنوعی ChatGPT را یک تهدید علنی در حوزهی امنیت سایبری دانستهاند؛ چراکه مجرمان اینترنتی میتوانند با سو استفاده از ChatGPT به نوشتن ایمیلهای اسپم، توسعهی بد افزار و حتی تولید لینکهای جعلی بپردازند.
شرکت OpenAl که توسعه دهندهی ChatGPT است متوجه این دسته از ایرادات شد و به همین دلیل این شرکت مدعی شده که ChatGPT میتواند محتواهای آزاردهنده و منفی را هم تولید کند. هر چند، کارشناسهای این شرکت به طور پیوسته روی امنیت این هوش مصنوعی مشغول به کار هستند.
هوش مصنوعی بینگ هم با خطرات امنیت سایبری مشابهی دست و پنجه نرم میکند؛ با این تفاوت که بینگ در این حوزه با محدودیتهای بیشتری تلاش میکند تا میزان شانس جیل بریک شدن (نفوذ) پلتفرم را کاهش دهد. اگر هوش مصنوعی بینگ در وسط مکالمه متوجه یک نکتهی مشکوک و غیر معمول شود، به مکالمه پایان میدهد. برای مثال به مکالمهی زیر دقت کنید.
۶. دسترسی
ChatGPT دسترسی کاملا محدودی دارد. این هوش مصنوعی نسخهی دسکتاپ یا حتی موبایل ندارد؛ بنابراین، کاربرها برای استفاده از این هوش مصنوعی حتما باید به وبسایت اصلی OpenAI سر بزنند. با این حال، هوش مصنوعی بینگ یک دسترسی کراس پلتفرم را ارائه میدهد. قابلیت چت با هوش مصنوعی بینگ نه تنها روی بینگ و مایکروسافت ادج (Edge) موجود است، نرمافزار مخصوص بینگ و حتی اسکایپ هم این توانایی را برای کاربر مهیا کرده است. تنها کافی است تا شما بینگ را به گروههای چت اسکایپ اضافه کنید.
شاید تنها محدودیت بینگ در این باشد که شما نمیتوانید این هوش مصنوعی را روی مرورگرهای شرکت ثالث (Third-party) نظیر فایر فاکس موزیلا، سافاری و گوگل کروم اجرا کنید. شما تنها باید مایکروسافت ادج را دانلود کنید. با اینکه چنین نکتهای عجیب به نظر میرسد، اما در حال حاضر این محدودیت برای هوش مصنوعی بینگ وجود دارد.
۷. فرایند ثبت نام یا ساین آپ (Sign-Up)
ثبت نام برای ChatGPT خیلی آسان است. شما تنها کافی است تا یک حساب OpenAI ساخته و آن را برای استفاده از ChatGPT ثبت کرده و در نهایت صبر کرده تا این حساب کاربری تایید شود. اکثر کاربرها خیلی سریع به این هوش مصنوعی دسترسی پیدا میکنند.
از آن سو، ثبت نام برای بهرهبرداری از هوش مصنوعی بینگ مقدار بیشتری به طول میانجامد. اولین کاربرها مدت زمانی در حد چند هفته در لیست انتظار به صبر میبردند تا برای تجربهی یک مکالمه با هوش مصنوعی بینگ مورد تایید قرار گیرند. این مدت زمان برای کاربران خارج از ایالات متحدهی آمریکا بنا به دلایلی بیشتر بود.
خوشبختانه، مایکروسافت این لیست انتظار را برداشته و کاربرها میتوانند پس از ایجاد یک حساب کاربری ایمیل و دانلود مرورگر مایکروسافت ادج خیلی سریع و آنی با این هوش مصنوعی به مکالمه بپردازند.
۸. عملکرد
هوش مصنوعی بینگ همانطور که قبلا به آن اشاره شد، یک مدل زبان پیشرفتهتر با مجموعه اطلاعات گستردهتر را در اختیار دارد. همین موضوع میتواند موجب شود تا بینگ از لحاظ عملکردی قویتر از ChatGPT باشد. هوش مصنوعی بینگ حتی قبل از پاسخ از موتور جستوجو استفاده میکند. بنابراین، شما میتوانید پاسخ و اطلاعات بهروزتر، قابل اطمینانتر و دقیقتری را از این هوش مصنوعی انتظار داشته باشید.
متاسفانه، معیارهای امنیتی بینگ موجب شده تا نتوان خیلی راحت با این چتبات ارتباط برقرار کرد؛ چراکه مکالمات بین کاربر و بینگ به محض اینکه از خط قرمزهای بینگ رد شود، به طور خودکار به پایان میرسد. علاوه بر این موضوع، کاربرها باید بعد از هر ۱۵ پیامی که به بینگ میدهند، یک موضوع جدید را برای ادامهی مکالمه انتخاب کنند.
اگر این محدودیتهای هوش مصنوعی بینگ برای شما چندان جالب نبوده و شما دلتان میخواهد تا کنترل بیشتری روی موضوعات داشته باشید، پس ChatGPT بیشتر به کار شما میآید. هر چند، مجموعه اطلاعات ChatGPT محدود بوده و تنها از زبان GPT 3.5 استفاده میکند. با این اوصاف، اگر شما به شیوهی درست از این هوش مصنوعی سوال کنید، نتایج بهتری دستگیرتان خواهد شد.
۹. هزینه
ChatGPT یک چتبات چند منظورهی قدرتمند اما رایگان است. کاربرها میتوانند دنیایی از دستور العملها را با مدل زبانی GPT 3.5 اجرا کنند اما اگر شما به یک دستیار هوش مصنوعی پیشرفتهتر نیاز دارید، شرکت OpenAI نسخهی ChatGPT Plus را با حق اشتراک ۲۰ دلار به صورت ماهیانه به شما ارائه میدهد. نسخهی پلاس با زبان GPT 4 اجرا میشود که دسترسی گستردهتری به منابع داشته و سریعتر هم به سوالات پاسخ میدهد. نسخه ChatGPT Plus در ابتدا تنها برای کاربران کشور آمریکا منتشر شد اما توسعهدهندگان از ماه فوریهی ۲۰۲۳ میلادی شروع به توسعهی این ابزار برای کاربران خارج از آمریکا کردهاند.
با وجود اینکه پرداخت ماهیانهی ۲۰ دلار برای کاربران خارجی رقم آنچنان حائز اهمیتی نیست، میتوان به جای پرداخت هزینه برای کنترل یک هوش مصنوعی چند منظوره، از هوش مصنوعی بینگ استفاده کرد. شرکت مایکروسافت تصمیم دارد تا از هوش مصنوعی بینگ بر اساس تبلیغاتی که در بدنهی بینگ وجود دارد برای مانیتایز کردن استفاده کند. بنابراین، پلتفرم هوش مصنوعی بینگ احتمال میرود رایگان باقی بماند. همانطور که قبلا به این نکته اشاره کردهایم، هوش مصنوعی بینگ از مدل زبان GPT 4 استفاده میکند که نسبت به هوش مصنوعی ChatGPT به مراتب قویتر است.
آیا باید از هوش مصنوعی ChatGPT استفاده کنیم یا بینگ؟
بر اساس مقایسهی این دو هوش مصنوعی احتمالا متوجه شدهاید که بینگ میتواند در بحث سرعت، دقت و به تبع عملکرد بهتر از ChatGPT باشد. با این حال، فناوریهای حوزهی هوش مصنوعی به طور لحظهای در حال تکامل است. هوش مصنوعی بینگ و ChatGPT هر دو ویژگیهای پویا و زندهای را ارائه میدهند که به مرور زمان، قویتر و جذابتر خواهد شد.
اگر دلتان میخواهد با هوش مصنوعی به بحث و مکالمه دربارهی بسیاری از مسائل روز دنیا بپردازید، هوش مصنوعی بینگ به کار شما خواهد آمد؛ چراکه موتور جستوجوی بینگ میتواند بهروزترین اتفاقات ممکن را رصد کند. با این حال، مقررات امنیتی سفت و سختِ بینگ شاید به مذاق هر نوع کاربر خوش نیاید. به همین دلیل، اگر صرفا میخواهید با چند منظور ساده به کار با این هوش مصنوعیها مشغول شوید، هوش مصنوعی ChatGPT نه تنها میتواند عصای دستتان باشد، این قابلیت را هم دارد تا شما را سرگرم کند. با تمامی این تفاسیر، تجربهی مکالمه با هر دو نوع هوش مصنوعی میتواند جذابیتهای خاص خود را داشته باشد.
به این نکته باید توجه کرد که کاربران ایرانی برای استفاده از ChatGPT مجبور به تهیه یک شماره تلفن مجازی هستند؛ چراکه یکی از مراحل ضروری در حین ثبت نام، ارائهی یک شماره تلفنِ غیر ایرانی است. اگر تهیهی یک شماره برای شما سخت و چالش برانگیز است، شما میتوانید از نسخهی رایگان هوش مصنوعی با مراجعه به این سایت استفاده کنید. با مراجعه به این سایت، دیگر نیازی به ثبت نام نیست و هوش مصنوعی ChatGPT به محضِ تایپ و ارسال پیام، به شما پاسخ خواهد داد.
منبع: makeuseof