همه چیز درباره یو پی اس (UPS)؛ ناجی دیوایس‌های الکترونیک در نبود برق

همه چیز درباره یو پی اس (UPS)؛ ناجی دیوایس‌های الکترونیک در نبود برق

به نقل از دیجیکالا:

شاید نام دستگاه یو‌ پی اس (UPS) به گوش شما خورده باشد و کم‌وبیش با این دستگاه آشنایی داشته باشید. یو‌ پی اس‌ها تجهیزات الکترونیکی هستند که وظایف و کاربردهای متعددی دارند اما مهم‌ترین آن‌، تأمین انرژی مورد نیاز وسایل برقی در زمان قطعی برق است که می‌تواند مزایای زیادی به همراه داشته باشد. در این مقاله قصد داریم با یو‌ پی اس‌ها بیشتر آشنا شویم و به بررسی کاربرد و موارد استفاده‌ی آن‌ها بپردازیم. در انتها نیز به معرفی محبوب‌ترین یو پی اس‌های فروشگاه دیجی کالا خواهیم پرداخت.

در دنیای کسب‌وکارهای مدرن، به هیچ عنوان نمی‌توان از اهمیت نیاز به انرژی الکتریکی چشم‌پوشی کرد. قطعی برق حتی در کوتاه‌ترین زمان نیز ممکن است برای برخی سازمان‌ها و شرکت‌ها صرف نظر از اندازه یا نوع فعالیت آن‌ها بسیار زیان‌بخش باشد. همچنین حوادث غیرقابل پیش‌بینی ناشی از اشکال در سیستم‌های برقی می‌تواند منجر به آسیب به تجهیزات، از دست رفتن داده‌های بسیار و موارد دیگر شود.

اینجاست که استفاده از یو پی اس می‌تواند مشکلات بسیار زیادی را برطرف کند. در واقع بهره‌گیری از یو پی اس یکی از ساده‌ترین و مقرون‌به‌صرفه‌ترین روش‌ها برای جلوگیری از به وجود آمدن مشکلات ناشی از قطعی و اختلالات جریان برق در شرکت‌ها، سازمان‌ها و حتی منازل به شمار می‌رود.

یو پی اس (UPS) چیست؟

یو پی اس مخفف Uninterruptible Power Supply به معنای منبع تغذیه‌ی اضطراری یا منبع تغذیه وقفه‌ناپذیر است که در صورت خرابی یا قطعی شبکه برق، انرژی الکتریکی لازم برای فعالیت دستگاه‌های مختلف را تامین می‌کند. یو پی اس‌ها با ارائه یک سری روش‌های پیشرفته برای خاموش کردن ایمن تجهیزات حساس، به جلوگیری از از دست رفتن اطلاعات کمک می‌کند و آسیب‌های ناشی از قطع برق و نوسانات ولتاژی به دستگاه‌های الکتریکی شما را به حداقل می‌رساند.

به بیانی ساده‌تر، شما با استفاده از یو پی اس قادر خواهید بود تا در زمان قطعی برق از تجهیزات الکتریکی خود به راحتی استفاده کنید. اما صرفاً تأمین نیروی برق دستگاه‌ها در زمان قطعی برق تنها دلیل نیاز شما به یک یو پی اس نیست. بسته به مدل UPS، این سیستم‌ها همچنین از دستگاه‌های شما در برابر مشکلات رایج برق و نوسانات ناایمن ولتاژ خروجی محافظت می‌کنند که در غیر این صورت می‌تواند به آسیب رساندن به تجهیزات، کاهش طول عمر و اختلال در فعالیت آن‌ها منجر شود.

یو پی اس چگونه کار می‌کند؟

یو پی اس در واقع یک باتری بسیار پرظرفیت است. این دستگاه، انرژی لازم برای فعالیت وسایل برقی که به پریزهای AC آن وصل می‌شوند را در هنگام قطعی برق و یا زمانی که جریان برق ولتاژ نامناسبی داشته باشد، فراهم می‌کند. هنگام که شبکه‌ی برق قطع می‌شود، UPS فوراً به باتری سوئیچ می‌کند تا دستگاه‌های متصل به آن همچنان روشن بمانند که این موضوع بر اساس نوع UPS برای بازه‌های زمانی از چند دقیقه تا چند ساعت متغیر است.

بسته به اندازه و فناوری‌های به کار برده شده، یک یو پی اس قادر است از یک کامپیوتر تا تجهیزات کل یک دیتاسنتر محافظت کند. دیتاسنترها معمولا به صورت شبانه‌روزی در حال فعالیت هستند تا تبادل اطلاعات به سرعت و بدون ایجاد مشکلی صورت بگیرد. با  این تفاسیر بهره‌گیری از یو پی اس‌ها در محیط‌های این چنینی به دلیل حساسیت بالای استفاده از اطلاعات، سرور‌ها و تجهیزات شبکه امری ضروری به شمار می‌رود، چراکه قطعی و یا نوسان برق می‌تواند منجر به اختلال در سرورهای کامپیوتری شود و حتی دیتا‌های آن‌ها را نیز پاک کند.

علاوه بر تأمین انرژی الکتریکی در هنگام قطعی برق، یو پی اس‌ها سطوح مختلفی از محافظت در برابر سایر مشکلات ناشی از جریان برق نظیر کاهش ولتاژ، نوسانات، خاموشی، نویز، تغییرات فرکانس، شرایط اضافه ولتاژ، سوئیچینگ‌های گذرا و اعوجاج هارمونیک را ارائه می‌دهند.

انواع یو پی اس‌ها

همه‌ی یو پی اس‌های یکسان نیستند و سیستم‌های متفاوتی دارند. به طور کلی یو پی اس‌ها را می‌توان در سه دسته‌ی کلی جای داد:

  1. یو پی اس آفلاین یا آماده به کار (Standby)
  2. یو پی اس لاین اینتراکتیو یا خط تعاملی (Line Interactive)
  3. یو پی اس آنلاین (Online UPS)

یو پی اس آماده به کار (Standby)

این نوع یو پی اس‌ها که به آن‌ها یو پی اس‌های آفلاین نیز گفته می‌شوند، ابتدایی‌ترین و ساده‌ترین نوع حفاظت را ارائه می‌دهند و تجهیزات برقی را قادر می‌سازند تا هنگامی که مشکلی را در شبکه‌ی اصلی برق تشخیص دادند، برق ورودی را قطع کنند. در UPS آماده به کار، دستگاه‌های متصل برق شهری را از طریق یک اتصال مستقیم AC دریافت می‌کنند و تا زمانی که برق پشتیبان مورد نیاز نباشد، درون باتری یو پی اس ذخیره می‌ماند.

یو پی اس‌های آماده به کار، برای محافظت از تجهیزات متصل در هنگام قطعی و همچنین کاهش نوسانات برق مورد استفاده قرار می‌گیرند. زمان فعال شدن باتری این یو پی اس‌ها عموماً در حد میلی‌ثانیه پس از قطعی برق است و منجر به خاموش شدن تجهیزات متصل به آن نخواهد شد. اگر قطعی شبکه‌ی برق طولانی شود، باتری UPS امکان خاموش شدن ایمن را فراهم می‌کند تا از تجهیزات متصل و داده‌های آن‌ها محافظت شود.

از آنجایی که یو پی اس‌های آماده به کار تنها ویژگی ابتدایی و معمول یو پی اس که همان حفاظت از نوسانات و پشتیبان‌گیری باتری است را انجام می‌دهد، برای استفاده‌های خانگی و محیط‌های اداری که زیاد در معرض اختلالات برقی قرار نمی‌گیرند، یکی از بهترین گزینه‌های ممکن به شمار می‌رود. این دسته از یو پی اس‌ها مقرون‌به‌صرفه‌ترین هستند و نسبت به تغییرات ولتاژ یا فرکانس حساسیت بالایی از خود نشان نمی‌دهند.

از جمله موارد استفاده‌ی این دسته از UPSها می‌توان به لوازم الکترونیکی مصرفی، رایانه های شخصی، سیستم‌های POS و تجهیزات الکترونیکی اولیه اشاره کرد. توجه داشته باشید که از این نوع یو پی اس نمی‌توانید در تجهیزاتی که حساسیت بالایی نسبت به قطعی ناگهانی برق دارند، استفاده کنید.

یو پی اس لاین اینتراکتیو یا خط تعاملی (Line Interactive)

یو پی اس‌های لاین اینتراکتیو علاوه بر محافظت از تجهیزات شما در برابر قطعی و نوسانات برق، دو وظیفه‌ی مهم محافظت در برابر افزایش یا کاهش ولتاژ را بر عهده دارند. این دسته از یو پی اس‌ها که معمولاً برای محافظت از شبکه‌های سازمانی استفاده می‌شود، توسط یک ریزپردازنده کیفیت برق ورودی را کنترل می‌کند و به نوسانات واکنش نشان می‌دهد. یو پی اس لاین اینتراکتیو که برای محافظت از تجهیزات مهم‌تر و حساس‌تر مورد استفاده قرار می‌گیرد، جریان برق مورد نیاز را در طول حوادثی مانند قطع برق، کاهش، افزایش و اضافه ولتاژ تامین می کند.

این دستگاه‌ها علاوه بر محافظت بیشتر نسبت به یو پی اس‌های آماده به کار، توان و بهره‌وری بهتری را ارائه می‌دهند که به طولانی شدن عمر باتری آن‌ها نیز کمک می‌کند. یکی از بزرگترین مزیت‌های این دسته از یو پی اس‌ها این است که کاهش یا افزایش ولتاژ را بدون استفاده از باتری خود جبران می‌کند. این موضوع یعنی یو پی اس‌های اینتراکتیو در شرایط نرمال، برق ورودی را از طریق فیلتر نویز و تنظیم‌کننده ولتاژ به تجهیزات متصل می‌رسانند و در همین حال نیز اینورتر باتری آن‌ها را برای استفاده اضطراری در هنگام قطعی شارژ می‌کند.

با این حال، اگر ولتاژ ورودی به دستگاه نوسان داشته باشد، UPS به تنظیم خودکار ولتاژ داخلی برای افزایش یا کاهش ولتاژ خروجی می‌پردازد. تا زمانی که ولتاژ ورودی در محدوده ایمن باقی بماند، UPS‌های خط تعاملی ولتاژ خروجی را بدون استفاده از باتری تنظیم می‌کنند. همین عامل نیز سبب افزایش طول عمر باطری شده و از بروز خرابی‌های مکرر یو پی اس در طول استفاده از آن نیز جلوگیری خواهد کرد.

در زمان قطعی برق، این نوع یو پی اس نیروی ذخیره شده در باتری را به توان خروجی AC برای تأمین انرژی تجهیزات متصل شده تبدیل می‌کند. از جمله موارد استفاده‌ی این دسته از UPSها می‌توان به تجهیزات شبکه، سرور‌های میان‌رده و سیستم‌های بازی اشاره کرد.

یو پی اس آنلاین (Online UPS)

یو پی اس

یو پی اس‌های آنلاین، پیشرفته‌ترین نوع این محصولات هستند که علاوه بر انجام وظایف UPSهای لاین اینتراکتیو و استندبای، توانایی محافظت از دستگاه‌های متصل در برابر هرگونه آسیب‌های ناشی از جریان شبکه‌ی برق دارند و با تصحیح ولتاژ ورودی یا تثبیت ورودی از نویز، خروجی صحیح را به تجهیزات شما منتقل می‌کنند. ولتاژ خروجی یو پی اس آنلاین به منظور ایجاد یک منبع تغذیه ایمن، به طور کامل توسط توالی تبدیل AC به DC و به دنبال آن تبدیل DC به AC تنظیم می‌شود.

در هنگام بروز نوسانات برقی، اختلالات زودگذر و زمانی که برق ورودی AC خارج از تلورانس‌های از پیش تعیین‌شده قرار می‌گیرد، UPS آنلاین به حالت تبدیل دوگانه تغییر پیدا کرده و برق ورودی به تجهیزات را قطع می‌کند. همچنین اگر برق به طور کلی قطع شود، یا توان ورودی از تلورانس‌های یکسو‌کننده فراتر رود، UPS برای تأمین انرژی به باتری تکیه می‌کند و تنها در صورت ایمن شدن جریان برق از آن انرژی دریافت خواهد کرد.

یو پی اس

این دسته از یو پی اس‌ها در برابر آسیب‌های ناشی از قطع برق، کاهش یا افزایش ولتاژ، نویز و تغییرات فرکانس و اعوجاج هارمونیک مقاومت بسیار خوبی دارند و از جمله موارد استفاده از آن‌ها می‌توان به تجهیزات مهم فناوری اطلاعات (IT)، تاسیسات مرکزی اطلاعات، سرور‌های پیشرفته، تاسیسات بزرگ مخابراتی و تجهیزات شبکه پیشرفته اشاره کرد.

در ادامه به معرفی تعدادی از محبوب‌ترین و پربازدیدترین یو پی اس‌های فروشگاه آنلاین دیجی کالا خواهیم پرداخت.


محبوب‌ترین یو پی اس‌های دیجی کالا


یو پی اس انرتک مدل AGIL ظرفیت ۶۰۰ ولت‌آمپر به همراه باتری داخلی

UPS

یو پی اس انرتک مدل AGIL که پرفروش‌ترین یو پی اس دیجی کالا به شمار می‌رود، محصول کشور آلمان است و کیفیت بسیار خوبی دارد. روی بدنه‌ی این محصول، یک نمایشگر LCD تعبیه شده که کاربران را از وضعیت ولتاژ، میزان باتری و بار و موارد دیگر آگاه خواهد کرد. یو پی اس انرتک مدل AGIL حدود ۴۳۵۰ گرم وزن دارد و ابعاد آن نیز به ۳۰x۱۰x۱۴ میلی‌‌متر می‌رسد.

این محصول از نوع یو پی اس‌های لاین اینتراکتیو است؛ بنابراین می‌تواند از وسایل الکتریکی شما در برابر افزایش بار و کاهش یا افزایش ولتاژ محافظت کند. این یو پی اس از یک باتری ۶۰۰ ولت‌آمپر بهره می‌برد و در مجموع این امکان را به کاربران می‌دهد که تا ۳۶۰ وات بار مصرفی به آن متصل کنند. این محصول یک ورودی IEC (کامپیوتری) فیوزدار، پورت ورودی و خروجی LAN RJ۱۲ جهت محافظت از تلفن و فکس، یک خروجی پریز معمولی، سوکت خروجی IEC (کامپیوتر) و درگاه USB دارد.

این یو پی اس باکیفیت در فروشگاه آنلاین دیجی کالا به فروش می‌رسد.

یو پی اس انرتک مدل AGIL ظرفیت 600 ولت آمپر به همراه باتری داخلی

یو پی اس فاران مدل Blazer Plus با ظرفیت ۱۵۰۰ ولت‌آمپر

یو پی اس

یو پی اس Blazer Plus، محصول شرکت فاران است که کاربران می‌توانند از آن برای مصارف خانگی و اداری با توان مصرفی کم بهره ببرند. باتری این محصول ۱۵۰۰ ولت‌آمپر ظرفیت دارد و شارژ شدن مجدد آن حدود ۶ الی ۸ ساعت به طول می‌انجامد. این یو پی اس باکیفیت از نوع لاین اینتراکتیو است و محافظت از دستگاه‌های متصل به آن را در برابر نوسانات برقی و همچنین صاعقه تضمین می‌کند.

در قسمت جلویی این محصول یک نمایشگر LED به چشم می‌خورد که کاربران از طریق آن می‌توانند به اطلاعات مفیدی در مورد وضعیت عملکردی دستگاه، برق AC خروجی و وضعیت باتری دسترسی پیدا کنند. پشت این محصول نیز درگاه‌های متعددی دیده می‌شود که از جمله‌ی آن‌ها باید به ۴ پریز معمولی و پورت ورودی و خروجی LAN RJ۱۲ جهت محافظت از تلفن و فکس اشاره کرد. این محصول با ولتاژ ورودی ۲۲۰ ولت برای انواع تجهیزات نظیر کامپیوترها، تلویزیون‌ها، کنسول‌های بازی، درب‌های اتوماتیک و موارد دیگر بسیار مناسب است.

یو پی اس فاران مدل Blazer Plus با ظرفیت 1500 ولت آمپر به همراه باطری داخلی

یو پی اس فاران مدل Titan Plus ظرفیت ۳KVA باتری داخلی

یو پی اس

از دیگر محصولات بسیار خوب شرکت فاران می‌توان به یو پی اس Titan Plus اشاره کرد. این محصول جزو یو پی اس‌های آنلاین به شمار می‌رود، بنابراین محافظت همه‌‌جانبه‌ای را از محصولات برقی شما ارائه می‌دهد. باتری این یو پی اس ۳ کیلو ولت آمپر ظرفیت دارد و حدوداً نزدیک به ۸ ساعت طول می‌کشد تا انرژی مجدد خود را به طور کامل تأمین کند. روی بدنه‌ی جلویی این دستگاه یک نمایشگر LCD تعبیه شده که اطلاعات ضروری مانند ظرفیت باتری، بار مصرف‌کننده، ولتاژ و فرکانس ورودی و خروجی و موارد دیگر را در اختیار کاربران قرار می‌دهد.

این محصول به طیف گسترده‌ای فناوری‌های پیشرفته نظیر PFC برای اصلاح ضریب توان ورودی به دستگاه، یافتن خودکار خطای سیستم هنگام روشن شدن و حالت اکونومی جهت افزایش راندمان تا ۹۴ درصد مجهز شده است. پشت این دستگاه نیز سه خروجی پریز برق و پورت ورودی و خروجی LAN RJ۱۲ جهت محافظت از تلفن و فکس به چشم می‌خورد. شما می‌توانید یو پی اس Titan Plus را از فروشگاه آنلاین دیجی کالا خریداری کنید.

یو پی اس فاران مدل Titan Plus ظرفیت 3KVA باتری داخلی

یو پی اس بستن پاور مدل BP1500UOV2 ظرفیت ۱۵۰۰ ولت آمپر به همراه باطری داخلی

یو پی اس

اگر به دنبال یو پی اس‌های از نوع استندبای یا آفلاین هستید، یو پی اس بستن پاور مدل BP1500UOV2 یکی از بهترین گزینه‌های ممکن برای خرید به شمار می‌رود. این یو پی اس مقرون به صرفه یک باتری ۱۵۰۰ ولت آمپر ساعتی دارد که می‌تواند تا حدود ۳۵ دقیقه کامپیوترهای خانگی و تا حدود ۴۰ دقیقه سیستم‌های امنیتی را روشن نگه دارد. باید اشاره کنیم که شارژ شدن مجدد باتری این یو پی اس حدود ۶ ساعت طول می‌کشد.

در پشت این محصول با کیفیت سه پریز برق معمولی تعبیه شده که از دستگاه‌های متصل در برابر اتصال کوتاه و نوسان ولتاژ محافظت می‌کند. قابلیت روشن شدن اتوماتیک این یو پی اس نیز در هنگام وصل شدن برق، موجب می‌شود تا باتری این محصول برای قطعی‌های بعدی شارژ شود. محدوده ولتاژ ورودی این دستگاه ۱۶۲ الی ۲۹۵ ولت است و توانایی تحمل اضافه بار تا حداکثر ۹۰۰ وات را دارد.

یو پی اس بستن پاور مدل BP1500UOV2 ظرفیت 1500 ولت آمپر به همراه باطری داخلی

یو پی اس اینو مدل لاین اینتراکتیو ظرفیت ۶۰۰ ولت‌آمپر به همراه باتری داخلی

UPS

یو پی اس اینو از نوع یو پی اس‌های لاین اینتراکتیو است و با باتری ۶۰۰ ولت‌آمپر خود می‌تواند از وسایل متصل به خود در برابر قطعی، نوسانات برق و همچنین افزایش یا کاهش ولتاژ محافظت کند. این محصول مجهز به یک نمایشگر LED در بخش جلویی است که اطلاعاتی نظیر وضعیت عملکردی دستگاه، برق AC خروجی و وضعیت باتری را به اطلاع کاربران می‌رساند.

روی بدنه‌ی این یو پی اس همچنین محفظه‌هایی برای عبور جریان هوا تعبیه شده است. روی بدنه‌ی پشتی یو پی اس اینو ۲ پریز برق معمولی، یک درگاه USB و و پورت ورودی و خروجی LAN RJ۱۲ جهت محافظت از تلفن و فکس دیده می‌شود. در نهایت باید به محدوده ولتاژ ورودی ۱۶۲-۲۹۵ ولت این محصول اشاره کرد.

یو پی اس اینو مدل لاین اینتراکتیو ظرفیت 600 ولت آمپر به همراه باتری داخلی

سخن پایانی

یو پی اس

در این مقاله با منبع برق اضطراری یا یو پی اس بیشتر آشنا شدیم و انواع مختلف و همچنین کاربردهای آن‌ها را مورد بررسی قرار دادیم. در انتها به معرفی ۵ یو پی اس محبوب فروشگاه آنلاین دیجی کالا پرداختیم تا اگر قصد خرید آن را دارید، انتخاب سریع‌تر و راحت‌تری داشته باشید. اگر شما هم از یو پی اس‌های دیگری استفاده می‌کنید، تجربیات خود در مورد آن‌ها را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.