به نقل از دیجیکالا:
اگر از اصلاح موهای زائد بدن خود با ژیلت یا دستگاه اپیلاسیون خانگی راضی نیستید، استفاده از لیزر به منظور از بین بردن این موها احتمالا گزینهای جذاب برای شما است. به طور کلی فرآیند لیزر موهای زائد بدن یکی از رایجترین روشهای اصلاح است که در آن از نور لیزر با شدتی متناسب استفاده میشود. طی این رویه نور لیزر به فولیکولهای مو تابانده میشود، سپس رنگدانههای فولیکولها نور را جذب میکنند و عملا موها از بین میروند. درواقع افزایش دما در ریشهی مو همان چیزی است که باعث از بین رفتن فولیکول میشود. سپس بعد از تخریب فولیکول بر اثر تابش لیزر، رشد مو متوقف شده و بعد از حدود ۱ تا ۲ هفته، موها ریزش میکنند. اما در بحث موهای زائد همواره جوانب و سوالاتی مطرح است که در این مقاله قصد داریم به بررسی همه جانبهی آن بپردازیم.
فرآیند لیزر موهای زائد بدن به چه شکلی است؟
فواید لیزر موهای زائد بدن
عوارض لیزر موهای زائد
آیا نوع دستگاهی که لیزر موها با آن انجام میشود، مهم است؟
لیزر فول بادی چیست و چقدر زمان میبرد؟
بهترین دستگاه لیزر موهای بدن و صورت
تفاوت بین لیزر موها و الکترولیز در چیست؟
آیا لیزر موهای زائد بدن در دوران بارداری ضرر دارد؟
آیا لیزر موهای سفید امکانپذیر است؟
فرآیند لیزر موهای زائد بدن به چه شکلی است؟
به منظور انجام اصلاح موهای بدن، در ابتدا فرد باید موهای خود را تا چند میلیمتر بالاتر از سطح پوست کوتاه کند. پس از این کار و با مراجعه به کلینیک مدنظر، معمولاً اپراتور از داروی بیحسی موضعی ۲۰ تا ۳۰ دقیقه قبل از لیزر کردن موها استفاده میکند. استفاده از بیحسی موضعی درد ناشی از لیزر موهای زائد را بسیار کم میکند. در همین راستا جای تاکید دارد که در حالت کلی تنظیمات تجهیزات لیزر با توجه به رنگ پوست افراد و موها، ضخامت و محل رویش موهای زائد انجام میشود.
در مرحلهی بعد، تکنسین یک پالس نوری به ناحیهی مدنظر میتاباند و آن منطقه را برای چند دقیقه مورد بررسی قرار میدهد تا مطمئن شود که تنظیمات به شکلی بهینه برای آن فرد عمل میکند و واکنشهایی همراه با حساسیت در بدن فرد دیده نمیشود. هنگامی که هیچ نتیجهی نگران کنندهای ظاهر نشد اپراتور کار را به شکل کامل پیش میبرد و پس از آن ممکن است به شما بستههای یخ، کرم یا لوسیونهای ضد التهاب ارائه شود تا هر گونه ناراحتی و احتمالا سوزش یا دردی را کاهش دهد. اصلاح موهای زائد با استفاده از لیزر معمولا طی یک دورهی چهار تا شش هفتهای و تا زمانی که رشد موها متوقف شود، برنامهریزی میشود. جالب است بدانید که موهای بدن ما دارای چرخههای رشد و استراحت دائمی هستند. بنابراین اگر هنگام لیزر موها، فولیکول مو در فاز استراحت باشد، اشعه لیزر بر آن اثری ندارد؛ به همین دلیل هم برای از بین بردن تمامی موها به چندین جلسه درمان با لیزر، با فاصله های زمانی مشخص نیاز است.
اصلاح موهای زائد با استفاده از لیزر معمولا طی یک دورهی چهار تا شش هفتهای و تا زمانی که رشد موها متوقف شود، برنامهریزی میشود.
اگر قصد انجام لیزر موهای زائد را دارید، باید از شش هفته قبل از درمان، از هر گونه اپیلاسیون یا الکترولیز موها اجتناب کنید. چراکه چنین اقداماتی میتواند لیزر ریشههای مو را هدف قرار دهد و فرآیند لیزر را با اثربخشی کمتر همراه کند. همچنین شش هفته قبل و بعد از درمان با لیزر باید از آفتاب گرفتن خودداری کنید، زیرا قرار گرفتن در معرض نور خورشید، لیزر موهای زائد را با تاثیرگذاری کم همراه میکند و احتمال بروز عوارض بعد از درمان را افزایش میدهد.
فواید لیزر موهای زائد بدن
استفاده از لیزر برای از بین بردن موهای زائد صورت، ساق پا، چانه، پشت، بازو، زیر بغل، خط بیکینی و سایر نواحی بدن یا به عبارتی فول بادی، کاملا کارا و عملی است. درواقع استفاده از این دستگاهها با فوایدی همراه است که در حالت کلی شامل موارد زیر میشود.
- دقت بالا: جالب است بدانید که با استفاده از لیزر میتوانید به طور انتخابی و با دقت بالایی موهای تیره و درشت خود را هدف قرار دهید، به طوری که پوست اطراف آن بخش هیچگونه آسیبی نبیند.
- سرعت عملکرد بالا: به طور کلی هر پالس لیزر تنها کسری از ثانیه زمان میبرد تا موها را از بین ببرد، همچنین با استفاده از آن میتوانید موهای زیادی را به طور همزمان اصلاح کنید. به بیانی دیگر دستگاه لیزر میتواند نواحیای بهاندازهی یک مربع یک در یک را در هر ثانیه شیو کند. در همین راستا نواحی کوچک و ظریف همچون بالای لب در کمتر از یک دقیقه اصلاح میشود و نواحی وسیعی مانند پشت یا ران پاها ممکن است تا یک ساعت هم طول بکشند.
- نتیجهبخشی: اکثر افرادی که مورد لیزر قرار میگیرند به طور متوسط پس از سه تا هفت جلسهی درمانی، دیگر شاهد رویش موهای زائد نیستند!
- بدون هیچگونه محدودیت عملکردی: با استفاده از دستگاه لیزر هیچ محدودیتی برای حذف موهای زائد در هیچ نقطهای از بدن وجود ندارد. به دلیل طیف وسیعی از انواع دستگاههای لیزر و درمانهای متنوع، میتوانید موهای هر نقطهای را حذف کنید. همچنین خطر عوارض جانبی با لیزر موهای زائد در نواحی حساسی مانند بیکینی یا صورت نسبت به هر نقطهی دیگری بالاتر نبوده و همانطور که در ادامه اشاره میشود چندان رایج هم نیست.
عوارض لیزر موهای زائد
برای یک یا دو روز پس از انجام عمل لیزر موهای زائد بدن، پوست ناحیهی تحت درمان حالتی شبیه به آفتاب سوختگی به خود میگیرد. در همین راستا استفاده از کمپرسهای خنک و مرطوب کنندهها ممکن است به بهبود سریعتر پوست کمک کنند. پس از انجام این کار و در طول یک ماه آینده، موهای تحت درمان میریزند. بنابراین برای کمک به جلوگیری از تغییرات موقتی در رنگ پوست ناحیهی لیزر شده، توصیه میشود که از ضد آفتاب استفاده کنید. تاول زدن پوست لیزر شده عموما نادر است، اما در افرادی که پوست تیرهتری دارند، احتمال بیشتری برای تاول وجود دارد. سایر عوارض جانبی بالقوه همچون تورم، قرمزی و زخم شدن پوست از جمله موارد رایج و کاملا طبیعی در زمان لیزر بخشهای مختلف بدن است.
آیا نوع دستگاهی که لیزر موها با آن انجام میشود، مهم است؟
بله، نوع دستگاه لیزری که برای این کار استفاده میشود مهم است و بر اثربخشی درمان و شانس شما برای تجربهی عوارض جانبی همچون به حداقل رساندن خطر آسیب به سلولهای تولید کنندهی ملانین (رنگدانهی اصلی پوست و مو که در سلولهای ملانوسیت ساخته میشود)، تأثیر میگذارد. با توجه به همین اصل هم پیشنهاد میشود که افرادی که پوست روشن و موهای تیرهتری دارند از دستگاه IPL، لیزر الکساندرایت (Alexandrite laser) یا لیزر دایود (diode laser) استفاده کنند. افرادی که پوست تیرهتر و موهای تیرهتری نسبت به پوست دارند میتوانند از لیزر ان دی یاگ (Nd: YAG) یا لیزر دایود و افرادی که موهای روشنتری دارند میتوانند از لیزر دایود استفاده کنند.
به یاد داشته باشید که انرژی لیزر و پالسهای کوتاه آن با توجه به نوع پوست شما به منظور کنترل آسیبهای ناخواستهی بافتی تنظیم میشوند. همچنین برخی از سیستمهای لیزری در نواحی خاصی از بدن عملکرد بهتری نسبت به سایر نقاط دارند، بنابراین بهتر است قبل از اقدام برای لیزر موهای زائد صورت و بدن در مورد نوع پوست، نوع موها، ترجیحات درمانی و ناحیهای که قصد اصلاح آن را دارید، با پزشک یا متخصص خود مشورت کنید.
بهتر است افرادی که پوست روشن و موهای تیرهتری دارند از دستگاه IPL، لیزر الکساندرایت (Alexandrite laser) یا لیزر دایود (diode laser) استفاده کنند. افرادی که پوست تیرهتر و موهای تیرهتری نسبت به پوست دارند میتوانند از لیزر ان دی یاگ (Nd: YAG) یا لیزر دایود و افرادی که موهای روشنتری دارند میتوانند از لیزر دایود استفاده کنند.
لیزر فول بادی چیست و چقدر زمان میبرد؟
لیزر فول بادی به معنی از بین بردن موهای زائد از کل نقاط بدن است و به عنوان روشی سریع، آسان، ایمن و مؤثر به منظور اصلاح موهای بدن شناخته میشود. مدت زمان لیزر کل بدن با توجه به عوامل گوناگونی از جمله میزان و حجم موهای بدن، میزان هورمونهای هر فرد، رنگ مو و پوست متفاوت است. اما به طور متوسط لیز موها در شش تا هشت جلسهی ۴۵ دقیقهای با فواصل تقریبی شش تا هشت هفته بین جلسات دنبال میشود.
بهترین دستگاه لیزر موهای بدن و صورت
امروزه استفاده از دستگاه کلاریتی (Clarity) یکی از گزینههای طلایی برای لیزر موهای زائد بدن است چراکه به کمک آن میتوان طیف وسیعی از انواع پوست و مو را اصلاح کرد. جالب است بدانید که لیزر کلاریتی شامل یک پلتفرم با طول موج دوگانه است که به گونهای موثر و با ترکیب این دو طول موج (الکساندرایت با پالس طولانی ۷۵۵nm و ان دی یاگ با طول موج ۱۰۶۴nm) میتواند علاوه بر حذف موهای زائد، ضایعات مربوط به رنگدانهها و ضایعات عروقی را در انواع پوست از بین ببرد. با این حال، ممکن است که به این نوع دستگاه لیزر در مرکز درمانیای که مراجعه کردهاید، دسترسی وجود نداشته باشد. بنابراین توصیه میکنیم که قبل از مراجعه نوع و برند دستگاه مورد استفادهی مرکز درمانی و عمق نفوذ و عرض پالسهای لیزر را بررسی کنید.
در همین راستا ممکن است که برخی از متخصصین ادعا کنند که لیزر دایود برای پوستهای تیرهتر یا اهالی خاورمیانه گزینهای بهتر از ان دی یاگ است، با این حال باید توجه داشته باشید که تفاوت این دو دستگاه واقعا ناچیز است. دستگاه لیزر دایود میتواند عوارض جانبی بیشتری نسبت به Nd: Yag داشته باشد و در طول درمان تجربهای دردناکتر را رقم بزند. به همین دلیل هم تاکید این مقاله بر این است که که در چنین شرایطی سعی کنید به استفاده از دستگاه ان دی یاگ با طول موج ۱۰۶۴ نانومتر پایبند باشید. همچنین به منظور انتخاب دستگاهی متناسب با نیاز خود بهتر است فاکتورهای زیر را در نظر داشته باشید:
- اندازهی ناحیهی تحت درمان: با افزایش اندازهی ناحیهای که قصد اصلاح آن را دارید، درصد کمتری از انرژی لیزر به خارج از ناحیهی تحت درمان پراکنده میشود. چنین فاکتوری نه تنها طول جلسات درمانی را سریعتر میکند، بلکه عمق نفوذ را افزایش میدهد و امکان تنظیم انرژی دستگاه روی حالتی کم انرژیتر و شرایطی ایمنتر را فراهم میکند.
- سیستم خنک کننده: یک سیستم خنککنندهی کارآمد میتواند نیاز به قرار دادن یخ بر روی پوست را در طول درمان کاهش دهد. این به نوبه خود میتواند عوارض جانبی کمتری را برای کاربر به همراه داشته باشد.
تفاوت بین لیزر موها و الکترولیز در چیست؟
فرآیند لیزر موهای زائد بدن و صورت شامل نفوذ امواج نوری در فولیکول مو است که با استفاده از انرژی طول موج دریافتی به سلولهای فولیکول آسیب میرساند. در عین حال فرآیند الکترولیز روشی است که به فولیکول مو به شکلی دائمی آسیب میرساند و از رشد مو برای همیشه جلوگیری میکند. در روش الکترولیز تکنسین از یک سوزن به منظور هدف قرار دادن فولیکول مو استفاده میکند و با استفاده از آن جریان الکتریکیای را به آن رسانده و ریشه مو را میکشد. در حالت کلی هم لیزر موهای زائد و هم روش الکترولیز راه حلهای طولانی مدتی برای جلوگیری از رشد موها ارائه میدهند.
آیا لیزر موهای زائد بدن در دوران بارداری ضرر دارد؟
اگرچه که طبق آخرین تحقیقات انجام شده لیزر موهای بدن هیچگونه خطر بلندمدتی ندارد اما بسیاری از متخصصین بهداشتی توصیه میکنند که در دوران بارداری لیزر موهای زائد را انجام ندهید و خود را در معرض ریسک حتی با احتمال کم قرار ندهید. لیزر موهای زائد بیخطر است، اما در حال حاضر هیچ مطالعهی طولانی مدتی وجود ندارد که اثرات این رویه را بر روی جنین تجزیه و تحلیل کند. دقت داشته باشید که در این مقاله هیچگونه ادعایی مبنی بر خطرناک بودن لیزر برای زنان باردار ارائه نشده است و تنها این مساله مطرح است که در این حوزه تحقیقات کافی برای تایید ایمنی لیزر وجود ندارد. در عین حال متخصصان لیزر موها در دوران شیردهی را بیخطر میدانند، اما برخی از متخصصان توصیه می کنند که از انجام این کار بر روی سینهها خودداری کنید.
تاول زدن پوست لیزر شده عموما نادر است، اما در افرادی که پوست تیرهتری دارند، احتمال بیشتری برای تاول وجود دارد. سایر عوارض جانبی بالقوه همچون تورم، قرمزی و زخم شدن پوست از جمله موارد رایج و کاملا طبیعی در زمان لیزر بخشهای مختلف بدن است.
آیا لیزر موهای سفید امکانپذیر است؟
همانطور که متوجه شدید روش لیزر موها بر مبنای هدف قرار دادن رنگدانههای فولیکولهای مو (ملانین) طراحی شده است و موهای سفید عملا رنگدانهای ندارند. بنابراین باید به این نکتهی ناامید کننده اشاره کنیم که موهای سفید با لیزر موهای زائد از بین نمیروند. اما به منظور از بین بردن این دسته از موها روشهایی دیگری همچون الکترولیز (برای موهای سفید و ضخیم) وجود دارند که میتوانند به طور موثری موهای سفید را از بین ببرند. همچنین با استفاده از رنگهای کربنی که به منظور این کار تولید شدهاند میتوان موها را رنگ کرد تا با این کار اشعهی لیزر توسط رنگ کربنی جذب شده و حرارت آن فولیکول مو را کوچکتر کند.
سخن پایانی
همانطور که در طول این مقاله هم به آن اشاره کردیم، امروزه چندین مدل دستگاه لیزر مختلف برای رفع موهای زائد بدن در بازار وجود دارد و در حالتی کلی و به شکلی دقیق نمیتوان نتیجهگیری کرد که چه دستگاههایی برای چه افرادی مناسب است، زیرا بسته به رنگ پوست و رنگ موهای بدن شما، برخی از لیزرها موثرتر از سایرین عمل خواهند کرد و در مواردی، استفاده از چندین دستگاه لیزر برای نواحی مختلف بدن برخی از افراد مورد نیاز است.
منبع: Web MD