در آستانه برگزاری انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، بیانات، دیدگاهها و نظرات تعدادی از مراجع تقلید شیعه در خصوص اهمیت انتخابات در جامعه اسلامی و نقش حضور گسترده مردم در این رویداد بزرگ سیاسی و اجتماعی را با هم مرور میکنیم.
همشهری آنلاین– علیالله سلیمی: در آستانه برگزاری انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، شور و حال ویژهای سراسر کشور را فراگرفته و نامزدهای این دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی و هواداران آنها از هر فرصتی برای راهاندازی کمپینهای انتخاباتی و تبلیغ طرحها و برنامههای خود برای ورود به قوه مقننه استفاده میکنند. افراد و گروههای مختلف مردمی هم با بررسی طرحها و برنامههای نامزدهای این دوره از انتخابات سعی در انتخاب افراد اصلح دارند و در این میان، شخصیتهای دینی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی هم در پیامها و سخنان خود مردم را به حضور باشکوه در این دوره از انتخابات دعوت و خواهان انتخاب افراد اصلح از میان انبوه نامزدهای انتخاباتی هستند. در بین، بیانات، پیامها و سخنان مراجع تقلید شیعه از اهمیت به مراتب بالاتری برخوردار است، چرا که آنها با شناخت عمیقی که از جامعه اسلامی و نقش انتخابات در فرایند اجرایی کشور دارند، شرکت در انتخابات را یک امر مهم سیاسی و اجتماعی میدانند که به هر میزان با حضور تودههای وسیعی مردمی باشکوه و گسترده برگزار شود به همان میزان پایههای نظام اسلامی مستحکمتر خواهد شد و دقیقاً به همان اندازه دشمنان نظام اسلامی از دستیابی به نقشههای شوم خود برای تفرقهافکنی در جامعه ناامید خواهند شد. به همین مناسبت، در آستانه برگزاری انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، بیانات، دیدگاهها و نظرات تعدادی از مراجع تقلید شیعه در خصوص اهمیت انتخابات در جامعه اسلامی و نقش حضور گسترده مردم در این رویداد بزرگ سیاسی و اجتماعی را با هم مرور میکنیم.
حضرت آیتالله خامنهای، رهبر معظم انقلاب اسلامی
- مجلس قوی، قادر به انجام کارهای بزرگ و برداشتن گامهای بلند خواهد بود
رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح روز چهارشنبه (۹ اسفندماه) در دیدار هزاران نفر از رای اولیها و جمعی از خانوادههای مکرّم شهیدان، حضور پرشور و قوی ملت را در انتخابات، تجلی قدرت ملّی، تضمینکننده امنیت ملّی و مایوسکننده دشمنانِ چشمدوخته به ایران خواندند و با برشمردن ویژگیهای نامزد اصلح تاکید کردند انتخابات پرشور، زمینهساز رفع مشکلات، پیشرفت ایران و از ارکان اداره صحیح کشور است و هر کسی ایران، جمهوری اسلامی، انقلاب، قدرت ملی و پیشرفت را دوست دارد روز جمعه بهپای صندوق رای بیاید.
رهبر انقلاب، در بخشی از بیانات خود، دستاورد مهم انتخابات قوی و پر شور را انتخاب افراد قوی، تشکیل مجلس قوی و در نتیجه رفع مشکلات و پیشرفت کشور خواندند و افزودند: «مجلس قوی ، قادر به انجام کارهای بزرگ و برداشتن گامهای بلند خواهد بود همچنانکه انتخابات قوی و پر شور ریاست جمهوری، دست رئیسجمهور را برای انجام کارهای بزرگ باز میکند.» ایشان رشد سیاسی شرکتکنندگان بخصوص جوانان را دستاورد دیگرِ انتخابات دانستند و گفتند: «رشد سیاسی و افزایش قدرت تحلیل جوانان در خلال انتخابات، بسیار ارزشمند است چرا که باعث شناخت دشمن و شیوهها و اقدامات او و در نتیجه شناخت راههای مقابله و خنثی کردن توطئههای بدخواهان خواهد شد.»
- حکم شرکت در انتخابات از منظر رهبر انقلاب اسلامی
در خصوص انتخابات از حضرت آیتالله خامنهای استفتائاتی انجام شده است که به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری در ادامه میخوانید:
سوال. آیا شرکت در انتخابات جمهوری اسلامی ایران شرعا واجب و عدم شرکت، حرام است؟
جواب. شرکت در انتخابات نظام جمهوری اسلامی برای افراد واجد شرایط، یک وظیفه شرعی، اسلامی و الهی است.
- واجب عینی بودن شرکت در انتخابات
سوال. آیا شرکت در انتخابات جمهوری اسلامی ایران واجب عینی است یا کفایی؟
جواب. واجب عینی است.
- وظیفه شخص در صورت نشناختن نامزد اصلح
سوال. اگر اصلح را نشناسیم وظیفه چیست؟ از طرفی اگر تحقیق کنیم و به شخص اصلح نرسیم میتوانیم در انتخابات شرکت نکنیم؟
جواب. در تشخیص فرد اصلح میتوانید از کسانی که به لحاظ تعهد دینی و بصیرت انقلابی مورد اعتمادند، کمک بگیرید و در هر صورت شرکت در انتخابات نظام جمهوری اسلامی برای افراد واجد شرایط، یک وظیفه شرعی است.
آیت الله حسین نوری همدانی
- شرکت در انتخابات واجب شرعی و عقلی است
حضرت آیتالله العظمی حسین نوری همدانی (دام ظله العالی) از دیگر مراجع تقلید شیعه به اهمیت شرکت در انتخابات تأکید دارند و میفرمایند: « انتخابات با شکلی که هم اکنون در جمهوری اسلامی انجام میگیرد نعمتی است که به برکت انقلاب اسلامی به وجود آمده است و باید توجه داشته باشیم که در این انتخابات دو مطلب حائز اهمیت است. اول، مشارکت حداکثری مردم در انتخابات مهم است. حضوری که هم واجب شرعی است و هم واجب عقلی، اما واجب شرعی است به دلیل آنکه این نظام که با آن همه فداکاریها و تقدیم شهیدان به وجود آمده است حفظ آن واجب است که امام راحل فرمودند: حفظ نظام از اوجب واجبات است و پیروی از راه شهدا است و حضور در انتخابات بیعت مجدد با نظام اسلامی است و مؤثر در حفظ نظام است. و اما واجب عقلی به این دلیل است که عقل میگوید که انتخابات در سرنوشت انسان اثر دارد و هیچ انسان عاقلی نباید درباره سرنوشت خود بی تفاوت باشد و باید توجه داشته باشیم که: امروز حضور در انتخابات اهمیت ویژهای دارد چه اینکه دشمنان نظام سعی دارند که انتخابات در فضای سرد صورت بگیرد و حضور حداکثری نباشد. از ملت با بصیرت ایران انتظار میرود با مشارکت حداکثری و شکوهمند خود، این تبلیغات مخالف را خنثی کنند. مطلب دوم این است که لازم است انتخاب اصلح صورت بگیرد و انتخاب اصلح گزینه مهم است که هم مبنای شرعی دارد و هم مبنای عقلی و اصلح در شرایط کنونی کسی است که دلداده اسلام و نظام اسلامی باشد و تمام وجودش را وقف گره گشایی از مشکل بزرگ مردم یعنی مسئله معیشت مردم نموده است به علاوه عدالت محوری و مبارزه با فساد دستور اول کارش باشد و روحیه انقلابی و استکبارستیزی که برگرفته از متن قرآن و سنت و اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام است را داشته باشد و این موضوع را عملاً نشان داده باشد. انتظار میرود که امت وفادار به اسلام با حضور شکوهمند به خود و با در نظر گرفتن معیارهایی که رهبر معظم انقلاب (دامت برکاته) بیان فرمودند پای صندوقها و انتخاب اصلح، دین خود را ادا کرده و قلب حضرت بقیه الله اعظم امام عصر (ع) را شاد کنند. بعلاوه امروز حضور گرم و حماسی در انتخابات و تقویت جبهه مقاومت در منطقه است و در حقیقت تداوم بخش پیروزی فلسطین و یمن و سوریه و لبنان و دیگر عرصههای مقاومت و همفکران حاج قاسم سلیمانی در کل جهان است و امید که انشاءالله تعالی ملت ایران با حضور شورانگیز و گرم حماسهای در درگاه خداوند بزرگ سربلند و سرافراز باشند.
حضرت آیتالله العظمی ناصر مکارم شیرازی
- شرکت در انتخابات تکلیف الهی اجتماعی و پشتوانه عزت و استقلال کشور
حضرت آیتالله العظمی ناصر مکارم شیرازی (دام ظله العالی) از مراجع تقلید شیعه هم در یادآوری اهمیت انتخابات در جامعه اسلامی به نکات کلیدی مهمی اشاره دارند. ایشان میفرمایند: «همانطور که حفظ جان، مال، ناموس، دین و کشور واجب است و باید اینها را حفظ کنیم، رأی دادن نیز که مقدمه حفظ این موارد است، واجب است. به عبارت دیگر مقدمه واجب نیز واجب است.» همچنین میفرمایند: «تقویت نظام، بی شک تأثیر بسیار زیادی بر تقویت روحیه مسلمانان و مظلومان سراسر عالم خواهد داشت و هرگونه حرکت و کاری که موجب تضعیف این نظام شود زمینه ناراحتی و نگرانی آنها را فراهم میکند.» نکته مهم و کلیدی دیگری که حضرت آیتالله العظمی ناصر مکارم شیرازی به آن تأکید دارند، این است: «جهت شناخت اصلح میتوانید از اشخاص آگاه و متدین و دلسوز کمک بگیرید و همچنین مطالعه سوابق ایشان میتواند به شما کمک کند.»
حضرت آیتالله عبدالله جوادی آملی
- هر اقدامی که موجب تضعیف نظام شود، حرام است
حضرت آیتالله العظمی عبدالله جوادی آملی(دام ظله العالی) از مراجع تقلید شیعه، در خصوص اهمیت موضوع انتخابات در نظام اسلامی به نکات مهم و کلیدی اشاره دارند و میفرمایند: هر اقدام و عملی که منجر به تضعیف نظام اسلامی و آرمانهای والای امام راحل و شهدای گرانقدر گردد شرعاً جایز نبوده و حرام میباشد. همچنین در تعیین اصلح، سایر مکلفین با رعایت موازین و معیارهای اسلامی به تشخیص خود عمل نمایند.»
حضرت آیتالله جعفر سبحانی
- اصلاح امور و حلّ مشکلات کشور با شرکت در انتخابات
حضرت آیتالله العظمی جعفر سبحانی (دام ظله العالی) از مراجع تقلید شیعه هم بر اهمیت شرکت در انتخابات تأکید دارند و میفرمایند: «با توجه به اینکه ایام پیش رو، ایام انتخابات مجلس شورای اسلامی است که رکن مهمی در نظام جمهوری اسلامی به شمار میرود، از عموم مردم و طبقات مختلف درخواست میشود، برای اصلاح امور و حلّ مشکلات کشـور، افراد مؤمن، لایق و متعهد و آگاه را انتخاب نموده تا به خواست خداوند متعال، از این طریق آنچه که مشکلات معیشتی و غیره دامنگیر شدهاست برطرف گردد. بالاخص که طرف مخالف، خواهان عکس آن است و قیام بر این امر مهم، پاسخ عملی برخواسته آنهاست.»