لونا ۱۰ یک مدارگرد (مدارنورد) فضایی است که به عنوان بخشی از برنامه لونا اتحاد جماهیر شوروی به فضا پرتاب شد. این ماموریت چندین نکته قابل توجه دارد که آن را در تاریخ اکتشافات فضایی مهم میسازد.
به گزارش همشهری آنلاین، لونا ۱۰ (Luna ۱۰) در روز ۳۱ مارس ۱۹۶۶ یعنی ۱۱ فروردین سال ۱۳۴۵ (۵۸ سال پیش) پرتاب شد و هدف اصلی آن مطالعه ماه از مدارش بود.
ویژگیهای ماموریت
اولین مدارگرد ماه: لونا ۱۰ به عنوان اولین فضاپیمایی شناخته میشود که به دور ماه مدار زد. این یک دستاورد قابل توجه در زمینه اکتشافات فضایی بود.
مطالعات علمی: این فضاپیما تحقیقات گستردهای را در مورد ماه انجام داد، از جمله مطالعه ترکیب سطح ماه، شرایط گرانشی، و محیط مغناطیسی ماه.
تجهیزات و دادههای علمی
تجهیزات علمی: لونا ۱۰ مجهز به ابزارهای مختلفی برای جمعآوری دادهها بود، از جمله مگنتومتر، دتکتورهای پرتوهای کیهانی، دستگاههایی برای تشخیص گازهای نجیب و آشکارسازهای میکرومتئوریت.
دادهها: این ماموریت توانست دادههای ارزشمندی را در مورد محیط فضایی ماه و سطح آن فراهم آورد.
پایان ماموریت
مدت فعالیت: لونا ۱۰ حدود دو ماه پس از رسیدن به مدار ماه، در ماه مه ۱۹۶۶، فعالیت خود را به پایان رساند.
اهمیت تاریخی
نقش در رقابت فضایی: این ماموریت نشاندهنده رقابت فضایی بین شوروی و ایالات متحده در دوران جنگ سرد بود.
تأثیر بر ماموریتهای آتی: اطلاعات به دست آمده از لونا ۱۰ به درک بهتر محیط ماه و برنامهریزی ماموریتهای آتی به این قمر کمک کرد.
لونا ۱۰ نمونهای از پیشرفتهای چشمگیر در زمینه اکتشاف فضایی در دهه ۱۹۶۰ بود و پایهگذار مطالعات بعدی درباره ماه به شمار میرود.