این روزها باوجود راههای مختلف آموزش مجازی زبانهای خارجی و اپلیکیشنهای مختلف، شاید افرادی که قصد دارند واقعاً روش درستی را برای این کار انتخاب کنند سردرگم بمانند. اما آگاهی از شرایط مهم چنین آموزشی میتواند کمک خوبی برای انتخاب بهتر آنها باشد.
همشهری آنلاین – یکتا فراهانی: یادگیری زبان به تمرین بستگی دارد، بنابراین هرچه بیشتر کلمات را بگویید، بشنوید یا بخوانید، نتیجه بهتری خواهید گرفت. هیچ معجزهای هم در کار نیست و برای گرفتن نتیجه خوب باید خودتان تلاش کنید.
تجربهای خوشایند در یادگیری زبان
دکتر مهدی منوچهرزاده، دکترای آموزش زبان انگلیسی در مورد روشهای مختلف یادگیری زبان دوم میگوید: تکنولوژی در دهههای اخیر تحولی شگرف در زمینههای مختلف زندگی انسانها ایجاد کرده است. یادگیری زبان هم از این قاعده مستثنا نیست.
امروزه به لطف پیشرفتهای تکنولوژیکی، یادگیری زبانهای خارجی بهمراتب آسانتر، دسترسپذیرتر و جذابتر شده است. این تغییرات نهتنها روشهای یادگیری را متحول کردهاند، بلکه تجربه یادگیری را برای زبانآموزان بهبود بخشیدهاند. برای درک بهتر این ابزارها، میتوان آنها را به چند دسته حرفهای تقسیم کرد.
دسته اول
اپلیکیشنهای گیمیفیکیشن (بازیسازی) در یادگیری زبان
دکتر منوچهرزاده Duolingo را اپلیکیشنی معرفی میکند که با استفاده از عناصر بازی، رقابت و همچنین یادگیری را سرگرمکننده میکند. درسهای کوتاه و تعاملی که مهارتهای خواندن، نوشتن، شنیدن و صحبتکردن را پوشش میدهند.
Memrise هم تمرکز بر یادگیری لغات با استفاده از تصاویر، انیمیشنها و تکنیک تکرار فاصلهدار برای حفظ بهتر اطلاعات است.
دسته دوم: پلتفرمهای آموزش تعاملی و چندرسانهای
این مدرس زبانهای خارجی Rosetta Stone را شیوهای با استفاده از تکنیک غوطهوری (Immersion) میداند؛ شیوهای که به طور طبیعی و بدون ترجمه مستقیم زبان را به کاربران آموزش میدهد؛ البته با تمرکز بر تلفظ صحیح و مهارتهای ارتباطی.
Busuu نیز ارائه درسهای تعاملی و امکان تصحیح تمرینها توسط کاربران بومی است؛ ترکیبی از محتوای آموزشی و شبکه اجتماعی زبانآموزان.
دسته سوم: اپلیکیشنهای مبتنی بر هوش مصنوعی و یادگیری شخصیسازیشده
Babbel درسهای کوتاه و عملی با تمرکز بر مکالمات روزمره. مسیر یادگیری بر اساس سطح و نیازهای کاربر تنظیم میشود.
Lingvist استفاده از الگوریتمهای هوش مصنوعی برای ارائه محتوای متناسب با دانش فعلی کاربر و تسریع فرآیند یادگیری.
دسته چهارم: پلتفرمهای تمرین مکالمه و ارتباط با بومیها
این دکترای آموزش زبان انگلیسی Italki را امکانی برای برقراری ارتباط با معلمان و مربیان بومی برای کلاسهای آنلاین و تمرین مکالمه میداند که میتواند به کاربران دراینخصوص کمک کند.
HelloTalk نیز یک شبکه اجتماعی زبانآموزی است که کاربران میتوانند با افراد بومی چت کنند، تماس صوتی و تصویری برقرار و مهارتهای زبانی خود را تقویت کنند.
دسته پنجم: اپلیکیشنهای تخصصی در تلفظ و شنیداری
Elsa Speak با استفاده از هوش مصنوعی، تلفظ کاربر را تحلیل و بازخورد فوری ارائه میدهد.
Speechling ارائه تمرینات شنیداری و تلفظ با بازخورد از مربیان حرفهای.
دسته ششم: ابزارهای یادگیری لغات و عبارات
Anki یک برنامه تکرار فاصلهدار (Spaced Repetition) که به حفظ مؤثر لغات و عبارات کمک میکند.
Quizlet امکان ایجاد فلش کارتهای شخصی و استفاده از بازیها و آزمونها برای یادگیری بهتر.
دسته هفتم: پلتفرمهای یادگیری از طریق محتوای واقعی
LingQ ارائه متون و داستانهای واقعی باقابلیت ترجمه و یادداشتبرداری برای تقویت مهارتهای خواندن و شنیداری.
Beelinguapp خواندن داستانها به دو زبان بهصورت همزمان برای بهبود درک مطلب و یادگیری لغات.
دسته هشتم: اپلیکیشنهای یادگیری زبان از طریق ویدئو و فیلم
FluentU استفاده از ویدئوهای واقعی مانند تریلر فیلمها، اخبار و موزیک ویدئوها با زیرنویس و توضیحات تعاملی.
Yabla ارائه ویدئوهای متنوع با زیرنویس و امکان تمرین شنیداری و درک مطلب.
دسته نهم: پلتفرمهای آموزش جامع و ساختاریافته
Open English دورههای آنلاین با معلمان زنده و برنامههای درسی جامع برای یادگیری انگلیسی.
EF English Live ارائه کلاسهای گروهی و خصوصی آنلاین با معلمان مجرب و منابع آموزشی متنوع.
دسته دهم: ابزارهای یادگیری زبان از طریق بازیهای تعاملی
Mondly ارائه درسهای کوتاه و بازیهای تعاملی برای یادگیری مکالمه، لغات و گرامر.
Drops تمرکز بر یادگیری لغات از طریق تصاویر و بازیهای سریع در بازههای زمانی کوتاه.
کدام ابزار مناسب من است؟
دکتر منوچهرزاده درمورد چگونگی انتخاب اپلیکیشن مناسب هر فرد برای یادگیری زبان میگوید: در حال حاضر تکنولوژی با ارائه ابزارها و اپلیکیشنهای متنوع، افقهای جدیدی را در یادگیری زبان انگلیسی گشوده است. باوجود این، تنوع و گستردگی بالای ابزارهای آموزشی میتواند برای زبانآموزان چالشبرانگیز باشد. عدم شفافیت روش بهکاررفته در هر ابزار و خطمشی آن، همراه با پراکندگی مطالب آموزشدادهشده و عدم تمرکز بر نیاز زبانآموز، ممکن است منجر به سردرگمی و اتلاف وقت شود.
در این میان، ضروری است زبانآموزان ابتدا یک بنیان قوی و منسجم از زبان را در ذهن خود ایجاد کنند. اصول اولیه زبان بر پایه گرامر استوار است و زبانآموزان میتوانند با روشهای سنتی که در مدارس تدریس میشود یا روشهای نوین همچون روش پازلینگ این اصول را یاد بگیرند و بر گرامر زبان تسلط پیدا کنند.
استفاده هوشمندانه از تکنولوژی
با این روش و بنیان مستحکم، زبانآموز میتواند بهعنوان یک فرد مسلط بر زبان انگلیسی، هر یک از ابزارها و اپلیکیشنهای موجود را تحلیل و باتوجهبه نیازهای خاص خود، بهترین گزینهها را انتخاب کنند.
بنابراین، ترکیب یک روش آموزشی ساختاریافته و اثباتشده با استفاده هوشمندانه از تکنولوژی، راهکاری است که میتواند مسیر یادگیری زبان را هموارتر و مؤثرتر سازد. با این رویکرد، زبانآموزان نهتنها از سردرگمی ناشی از تنوع ابزارها رهایی مییابند، بلکه از زمان و تلاش خود به بهترین شکل بهرهبرداری میکنند.
بیشتر بخوانید: