سرکه سیب از مواد طبیعی با فواید و مزیت های فراوان می باشد که به خصوص برای کاهش وزن در میان مردم محبوب شده است. این ماده طی فرایند تخمیر و از ترکیب سیب با مخمر به دست می آید.
با وجود همه مزایای سرکه سیب، بسیاری از مردم نگران ایمنی و عوارض جانبی احتمالی این ماده غذایی هستند و در مصرف منظم آن دچار تردید می شوند.
در ادامه قصد داریم درباره این مسئله صحبت کرده و با عوارض جانبی سرکه سیب آشنا شویم، با کوکا همراه باشید.
سرکه سیب چیست؟
سرکه سیب ماده ای است که از تخمیر سیب به همراه مخمر به دست می آید. طی این فرایند، مخمر قند موجود در سیب را به الکل تبدیل و باکتری ها الکل را به اسید استیک تخمیر می کنند.
اسید استیک حدود 5 تا 6 درصد سرکه سیب را تشکیل می دهد، این ماده اگرچه به نام اسید ضعیف نیز شناخته شده اما در غلظت بالا هنوز خاصیت اسیدی نسبتا قوی دارد.
سرکه سیب علاوه بر اسید استیک، حاوی آب و مقدار کمی از اسیدها، ویتامین ها و مواد معدنی دیگر است.
به نظر می رسد اسید استیک و سرکه سیب به چربی سوزی و کاهش وزن، کاهش قند خون، افزایش حساسیت به انسولین و بهبود سطح کلسترول کمک می کنند.
عوارض جانبی سرکه سیب
متاسفانه سرکه سیب با وجود همه فواید بی نظیرش ممکن است عوارضی داشته باشد که مصرف آن را با مشکلاتی همراه کند. البته مقادیر کم سرکه سیب معمولا بی خطر است اما مصرف زیاد آن به صورت منظم می تواند مضر و خطرناک باشد.
برخی عوارض جانبی احتمالی سرکه سیب عبارتند از:
1. تاخیر در تخلیه معده
مصرف سرکه سیب با کاهش سرعت خروج غذا از معده و وارد شدن آن به دستگاه گوارش تحتانی به جلوگیری از افزایش قند خون کمک می کند، این مزیت باعث کاهش سرعت جذب قند در جریان خون می شود.
با این حال این خاصیت سرکه سیب ممکن است علائم گاستروپارزی را بدتر کند. گاستروپارزی یک بیماری شایع است که مبتلایان به دیابت را تحت تاثیر قرار می دهد. در این عارضه اعصاب معده به درستی کار نمی کنند، به همین دلیل غذا بیش از حد در معده مانده و با سرعت طبیعی تخلیه نمی شود. علائم گاستروپارزی شامل سوزش معده، نفخ و حالت تهوع می باشد.
ناگفته نماند در بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 که از گاستروپارزی رنج می برند تنظیم زمان تزریق انسولین با وعده های غذایی دشوار است زیرا مدت زمان هضم و جذب مواد غذایی به راحتی قابل پیش بینی نیست.
مطالعه ای نشان داده نوشیدن ترکیب آب و 2 قاشق غذا خوری (30 میلی لیتر) سرکه سیب مدت زمان ماندن غذا در معده را به طور قابل توجهی نسبت به نوشیدن آب خالی افزایش می دهد.
2. مشکلات گوارشی
مصرف سرکه سیب در برخی افراد ممکن است علائم گوارشی ناخوشایند ایجاد کند.
به نظر می رسد سرکه سیب و اسید استیک اشتها را کاهش و احساس سیری را افزایش می دهند که منجر به کاهش طبیعی کالری دریافتی بدن می شود. با این حال در برخی موارد ممکن است این کاهش اشتها به دلیل سوء هاضمه رخ دهد.
دیده شده افرادی که نوشیدنی حاوی 25 گرم سرکه سیب مصرف کرده اند اشتهای کمتری داشته اما دچار حالت تهوع بیشتری شده اند، به خصوص زمانی که نوشیدنی حاوی سرکه سیب طعم خوشایندی نداشته است.
3. کاهش سطح پتاسیم و اثر منفی روی استخوان ها
اگرچه تاکنون درباره اثر سرکه سیب روی سطح پتاسیم و سلامت استخوان ها تحقیقات چندانی انجام نشده اما به نظر می رسد مصرف مقادیر زیاد سرکه سیب می تواند به کاهش پتاسیم خون و از دست دادن استخوان ها در طولانی مدت منجر شود.
دیده شده مصرف روزانه و زیاد سرکه سیب باعث کاهش مواد معدنی استخوان برای بافر کردن اسیدیته در خون شده و در نهایت به پوکی استخوان منجر شده است. به علاوه سطح بالای اسید بدن می تواند از تولید سلول های استخوانی جدید جلوگیری کند.
البته این مسئله در موردی که سال ها و هر روز مقادیر زیادی سرکه سیب مصرف می شده دیده شده است.
4. فرسایش مینای دندان
مشخص شده مصرف مواد غذایی و نوشیدنی های اسیدی همچون اسید استیک موجود در سرکه سیب به مینای دندان آسیب می رساند.
نتیجه مطالعه ای نشان داده سرکه می تواند در مدت 4 ساعت 1 تا 20 درصد از مواد معدنی دندان را از بین ببرد، البته این آزمایش در محیط آزمایشگاه انجام شده در حالی که بزاق دهان به بافر شدن اسیدیته کمک می کند.
با این حال مصرف مقادیر زیاد سرکه می تواند به فرسایش مینای دندان کمک کند. به عنوان مثال برخی افراد هر روز یک فنجان سرکه سیب رقیق نشده برای کاهش وزن مصرف می کنند که می تواند به پوسیدگی شدید دندان منجر شود.
5. سوختگی گلو
سرکه سیب احتمال سوختگی و سوزش در مری (گلو) را افزایش می دهد.
آمار نشان می دهد در میان مایعات مضری که کودکان به طور تصادفی می بلعند، اسید استیک سرکه متداول ترین اسیدی است که باعث سوختگی گلو می شود.
محققان توصیه کرده اند سرکه را به عنوان یک ماده سوزانده قوی در نظر گرفته و از دسترس اطفال دور نگه دارید، اگرچه تاکنون موردی از سوختگی گلو ناشی از خود سرکه سیب دیده نشده است.
6. سوختگی پوست
اعمال سرکه سیب روی پوست، به دلیل ماهیت اسیدی قوی این ماده ممکن است باعث سوختگی پوست شود.
تاکنون موارد متعددی دیده شده که استفاده از سرکه سیب روی پوست به سوختگی از جمله در ناحیه پا و بینی منجر شده است.
7. تداخلات دارویی
سرکه سیب ممکن است با برخی داروها تداخل داشته باشد، از جمله:
- داروهای دیابت: مصرف انسولین یا داروهای محرک انسولین به همراه سرکه سیب ممکن است به افت شدید قند خون یا پتاسیم منجر شود
- دیگوکسین: این دارو سطح پتاسیم خون را کاهش می دهد، بنابراین مصرف همزمان آن با سرکه سیب می تواند به کاهش شدید پتاسیم منجر شود
- داروهای دیورتیک خاص: برخی داروهای دیورتیک باعث دفع پتاسیم بدن می شوند، برای جلوگیری از این مسئله توصیه می شود این داروها را همراه با مقادیر زیادی سرکه مصرف نکنید
نحوه مصرف سرکه سیب
با وجود عوارض جانبی سرکه سیب، با توجه به توصیه های زیر معمولا می توان مقادیر مناسب آن را با خیال راحت مصرف کرد:
- مقدار مصرف خود را محدود کنید. با دوز کمتر شروع کرده و بسته به تحمل شخصی به تدریج مقدار مصرف را تا حداکثر 2 قاشق غذا خوری (30 میلی لیتر) افزایش دهید
- قرار گرفتن دندان ها در معرض اسید استیک را به حداقل برسانید، سعی کنید سرکه را با آب رقیق کرده و از نی برای نوشیدن آن استفاده کنید
- بعد از مصرف سرکه سیب دهان خود را با آب بشویید و برای جلوگیری از آسیب بیشتر به مینای دندان حداقل 30 دقیقه مسواک نزنید
- اگر به گاستروپارزی مبتلا هستید از مصرف سرکه سیب اجتناب کنید یا مقدار آن را به 1 قاشق چای خوری (5 میلی لیتر) به همراه آب یا سس سالاد محدود کنید
- اگرچه آلرژی به سرکه سیب نادر است اما در صورت مشاهده علائم آلرژیک باید مصرف را متوقف کرده و با پزشک خود تماس بگیرید.
منبع: healthline