خیلی اوقات اضافه کردن پنیر به غذا میتواند آن را بسیار جذابتر و دلپذیرتر کند، اما اینکه غذا چه باشد و چه پنیری به آن اضافه شود، نیز خود جای بحث دارد و هر کسی هم از این راز و رمز مطلع نیست! از آنجایی که پنیرها تنوع بسیار زیادی دارند و قطعا نمیتوان همه انواع آنها را در یک لیست جای داد و معرفی کرد، بهتر است که محبوبترین و بهترین پنیرهای دنیا را در یک مقاله بگنجانیم و به معرفی آنها بپردازیم تا بیشتر با دنیای انواع پنیرها آشنا شوید و طرز استفادهشان را نیز بدانید؛ چراکه بعضی از این پنیرها شاید برای غذا مناسب نباشند و فقط به عنوان میانوعده یا برای صبحانه دلچسب باشند.
در ادامه بهترین پنیرهای دنیا برای استفاده در غذا یا به صورت جداگانه آورده شدهاند. معروفترین پنیرهای جهان را میتوانید در وعدههای غذایی خود استفاده کنید. البته استفاده از این پنیرها تنها محدود به پختن غذا نیست و میتوانید از بسیاری از آنها جداگانه هم استفاده کنید و از خوردن آنها لذت ببرید.
پنیر موتزارلا – Mozzarella Cheese
این پنیر معمولا از شیر بوفالو تهیه میشود، اما در سالهای اخیر آن را از شیر گاو و گوسفند نیز تهیه میکنند. پنیر موتزارلا در سراسر جهان بسیار محبوبیت دارد و در غذاهای مختلفی نیز سرو میشود. اما از آنجایی که شکل این پنیر به صورت قرصهای توپی شکل در ابعاد مختلف است، میتوان آن را در کنار غذا یا به عنوان صبحانه نیز میل کرد. باید بگوییم که در ایران آن را بیشتر با عنوان پنیر پیتزا میشناسیم.
اصالت موتزارلا به ایتالیا باز میگردد و ابتدا در قرن 12 آن را تولید کردهاند. این نکته هم حائز اهمیت است که به دلیل بافت کشسانی آن در دمای بالا، کاربرد فراوانی در پیتزا یا غذاهایی مانند آن دارد. از این پنیر به عنوان «ملکه پنیرها» نیز عنوان میشود. فراموش نکنید که در کل اضافه کردن پنیر به غذا، از اسرار دانستیهای جالب غذا و رستورانها است که در بسیاری از مواقع سبب خوشمزهتر شدن غذا میشود.
- اصالت و خاستگاه پنیر موتزارلا یا موزارلا: کشور ایتالیا
- مشخصات پنیر موزارلا: رنگ: کرم یا سفید | بافت: نرم و لطیف | عطر و طعم: بوی ملایم شیر | کالری: ~248 کیلو کالری (در هر 100 گرم) | کربوهیدرات: ~23.68 گرم (در هر 100 گرم) | چربی: ~12.22 گرم (در هر 100 گرم) | پروتئین: ~11.47 گرم (در هر 100 گرم)
- موارد مصرف: غذاهای مختلف مانند پیتزا، لازانیا، پاستا و غیره، در کنار غذا یا هنگام صبحانه به صورت جداگانه
پنیر بری (Brie Cheese)
یکی دیگر از محبوبترین پنیرهای جهان پنیر بری است که با بافت خامهای و چربی نسبتا بالا، بسیار لذیذ است و طرفداران زیادی هم دارد. البته بسیاری از افراد هم هستند که از معتقدند طعم این پنیر بسیار نامطلوب است؛ در توصیف طعم آن باید گفت که مزهای قویتر از کرم پنیر یا کرم چیز دارد. بِری اصالتا به فرانسه تعلق دارد و از شیر گاو تهیه میشود. موارد استفاده این پنیر مختلف است، به همین جهت هم میتوان آن را در ترکیبات مواد اولیه غذاها استفاده کرد و هم میتوان به صورت جداگانه و با نان میل کرد. گفتنی است که این پنیر را با میوه (میوه خشک شده) و آجیل هم میخورند و در این حالت بعضی اوقات آن را کباب میکنند.
- اصالت و خاستگاه پنیر بری: کشور فرانسه
- مشخصات پنیر بری: رنگ: سفید و سفید مایل به خاکستری | بافت: نرم و خامهای | عطر و طعم: بوی ملایم | کالری: ~263 کیلو کالری (در هر 100 گرم) | کربوهیدرات: ~1.6 گرم (در هر 100 گرم) | چربی: ~20.90 گرم (در هر 100 گرم) | پروتئین: ~17 گرم (در هر 100 گرم)
- موارد مصرف: در ترکیبات مواد اولیه غذا، همچنین استفاده به صورت جداگانه با نان
پنیر پارمزان یا پارمسان (Parmesan Cheese)
پنیر پارمسان به عنوان یکی از سالمترین پنیرها شناحته میشود و برای مواد غذایی مختلفی استفاده میشود. اغلب این پنیر را به صورت رنده شده روی غذاهایی مانند پاستا، سوخاریها، سوپ و غیره میریزند و محدودیتی برای استفاده از آن وجود ندارد. ضمن اینکه برای اضافه کردن این پنیر به غذاهای خود باید به این نکته توجه داشته باشید که عطر و طعم پنیر پارمسان بسیار قوی است، پس استفاده مقدار کمی از آن نیز در غذا کفایت میکند. ولی این مورد نیز بیشتر به ذائقه شما برمیگردد.
از نامهای دیگر این پنیر میتوان به «پارمیجانو» و «پارمژان» نیز اشاره کرد. این پنیر اصالتی ایتالیایی دارد و از شیر گاو تهیه میشود. گفتنی است که مدت زمانی که این پنیر به عمل میآید طولانی است و هزینه نسبتا بالایی هم دارد. اما از خوبیهای آن این است که میتوانید آن را با غذاهای مختلفی استفاده کنید و مزیت آن هضم شدن راحت است. در قاره اروپا میتوان پنیرهای بسیار متفاوتی را پیدا کرد، برای همین است که در اکثر کشورها، بسیاری از خیابانها پر شده از رستورانهایی به سبک اروپا با تنوعهای گوناگونی که دارند.
- اصالت و خاستگاه پنیر پارمسان: کشور ایتالیا
- مشخصات پنیر پارمزان: رنگ: زرد کمرنگ | بافت: سفت | عطر و طعم: بو و طعمی قوی | کالری: ~370 کیلو کالری (در هر 100 گرم) | کربوهیدرات: ~40 گرم (در هر 100 گرم) | چربی: ~5 گرم (در هر 100 گرم) | پروتئین: ~40 گرم (در هر 100 گرم)
- موارد مصرف: استفاده از پنیر به صورت رنده شده روی مواد غذایی گوناگون
پنیر چدار (Cheddar Cheese)
این پنیر به نحوی است که عطر و طعم آن با گذشت زمان تغییر میکند! البته این تغییر تنها منحصر به مزه و بوی آن نیست و بافت پنیر چدار نیز دستخوش تغییر میشود. به این صورت که در ابتدا پنیر بافتی نرم و خامهای دارد، اما با گذشت زمان و پس از چند ماه به مرور این بافت سفتتر شده و طعم پنیر هم از ملایم رو به تندی میرود و قویتر میشود. اصالت پنیر چدار به جایی با همین نام بر میگردد و مربوط به کشور انگلستان است. لازم به ذکر است که این پنیر از شیر گاو تهیه میشود.
رنگ پنیر چدار نیز متفاوت است، به این جهت که طرز تهیه آن ممکن است متفاوت باشد؛ به این ترتیب معمولا میتوان پنیر را در رنگهای عاجی و نارنجی دید. پنیر چدار در نقاط مختلف دنیا طرفدار دارد و تقریبا همه آن را میشناسند. از این پنیر بیشتر برای غذاهایی مانند برگر، انواع ساندویچها و همینطور به شکل رنده شده روی غذاهای مختلف استفاده میکنند.
- اصالت و خاستگاه پنیر چدا: کشور انگلستان
- مشخصات پنیر چدار: رنگ: عاجی و نارنجی | بافت: در ابتدا نرم و خامهای، پس از گذشت ماهها و خوب جا افتادن، سفت | عطر و طعم: در ابتدا عطر و طعمی ملایم با جا افتادن، عطر و طعم قویتر میشود | کالری: ~403 کیلو کالری (در هر 100 گرم) | کربوهیدرات: ~1.28 گرم (در هر 100 گرم) | چربی: ~33.14 گرم (در هر 100 گرم) | پروتئین: ~24.90 گرم (در هر 100 گرم)
- موارد مصرف: برای استفاده در غذاهایی مانند برگر، ساندویچها و رنده کردن پنیر روی غذاهای مختلف
پنیر امنتل (Emmental Cheese)
پنیر امنتل، امنتلر یا امنتال به پنیر سوئیسی نیز شناخته میشود، اما باید گفت که این یک باور غلط است و پنیر امنتال با پنیر سوئیسی تفاوتهایی دارد. امنتل یکی از معروفترین پنیرهای دنیا است که اگر اسم آن را هم نشنیده باشید، حتما در دوران زندگیتان آن را دیدهاید! شاید این حرف برای شما عجیب باشد، اما اگر سراغ اسم پنیرهای سوراخ سوراخ و حفره حفره کارتون تام و جری را بگیرید، پنیر امنتل را آنجا مییابید. این پنیر در کارتونها و فیلمها به قدری هوس برانگیز نشان داده میشود و همه در پی آن هستند که خیلی از بینندگانشان را بر آن داشته که حداقل یکبار مزه و طعم این پنیر را بچشند.
هم پنیر امنتال و هم پنیر سوئیسی، هر دو اصالتشان به کشور سوئیس برمیگردد، از آن جهت که امنتال در جاهای دیگری مثل فرانسه نیز تهیه میشود، برخی فکر میکنند که امنتل برای فرانسه است، در صورتی که ابتدا در سوئیس این پنیر را درست کردهاند. نکته مهم این است که پنیر سوئیسی که در امریکا وجود دارد، تقلیدی از پنیر امنتل سوئیس است، با بافتی سفتتر و طعمی قویتر، اما امنتال فرانسوی، باز طعمی قویتر از پنیر امنتل سوئیس دارد.
پنیر امنتل، بافتی نسبتا نرم دارد و طعم آن آجیلی و شیرین است و در انتها کمی تند میشود. این نوع پنیر را میتوان در اکثر غذاها استفاده کرد و از طعم آن لذت برد، اما اینکه در چه غذایی استفاده بشود و چگونه استفاده شود، خود بحثی جداگانه است. همه این موارد دست به دست هم دادهاند و پنیر امنتل را به یکی از معروفترین پنیرهای جهان تبدیل کردهاند.
- اصالت و خاستگاه پنیر امنتل: کشور سوئیس
- مشخصات پنیر امنتل: رنگ: متمایل به زرد | بافت: نیمهسخت با حفرههایی در بین آن | عطر و طعم: قوی، با خوردن آن، انتهای زبان کمی میسوزد | کالری: ~380 کیلو کالری (در هر 100 گرم) | کربوهیدرات: ~0 گرم (در هر 100 گرم) | چربی: ~30 گرم (در هر 100 گرم) | پروتئین: ~29 گرم (در هر 100 گرم)
- موارد مصرف: برای استفاده غذاهایی مانند برگر، ساندویچها و رنده کردن پنیر روی غذاهای مختلف
پنیر کممبرت (Cammembert Cheese)
املاهای دیگری هم میتوان برای این پنیر در نظر گرفت. مثل پنیر کاممبرت یا کاممبر که هر کدام به واسطه املای لاتین آن نوشته میشوند. از املای اسم این پنیر که بگذریم، باید یکی از بهترین پنیرهای جهان را توصیف کنیم که متعلق به فرانسه است. این پنیر دارای بافتی نرم و خامهای و از نظر طعم و بو شبیه به پنیر بری است که پیشتر آن را بررسی کردیم، اما در مقام مقایسه باید گفت که کممبرت مزهای ماندگارتر دارد و بعضی مواقع طعمی تندتر را نسبت به پنیر بری ایجاد میکند، همچنین گاهی اوقات طعم آن به ترشی نیز میرود. اما در کل باید گفت که این مزه ترکیبی از شوری، مزه قارچمانند و همینطور تهمزهای از سیر است.
بافت پنیر کاممبر حالت کشسانی نیز دارد که جذابیت آن را بیشتر هم میکند. کاممبر از شیر گاو تهیه میشود و در غذاهای ساندویچی مختلفی از آن استفاده میکنند. غیر از این، پنیر کاممبر را با نان و همراه با عسل، مربا و غیره میلی میکنند. فراموش نکنید که اگر با تور فرانسه به این کشور سفر کردید، طعم کممبر را در خاستگاهش بچشید.
- اصالت و خاستگاه پنیر کممبرت: کشور فرانسه
- مشخصات پنیر کممبرت: رنگ: زرد کمرنگ با روکش سفید | بافت: بافت نرم و خامهای | عطر و طعم: ملایم با کمی تندی (ترکیب شور، قارچ مانند و شبیه به سیر) | کالری: ~300 کیلو کالری (در هر 100 گرم) | کربوهیدرات: ~0.5 گرم (در هر 100 گرم) | چربی: ~24.2 گرم (در هر 100 گرم) | پروتئین: ~19.8 گرم (در هر 100 گرم)
- موارد مصرف: غذاهای مختلفی مثل انواع ساندویچها، همینطور با نان، مربا، عسل و غیره.
پنیر فتا (Feta Cheese)
پنیر فتا هم یکی از سالمترین و مشهورترین پنیرها است و حتی میتوان آن را یکی از خوشمزه ترین پنیرهای جهان هم عنوان کرد. معمولا این پنیر را از شیر بز یا گوسفند یا ترکیبی از آن دو تهیه میکنند، همین مورد سبب شده تا کسانی که به لاکتوز حساسیت دارند، بتوانند راحتتر این پنیر را میل کنند. از این پنیر میتوان در انواع ترکیبات غذایی، سالاد، سبزیجات، ساندویچها و غیره استفاده کرد. این پنیر طعمی نمکی دارد و بافت آن نرم و خامهای است. البته بافتش میتواند حالتی خشک هم داشته باشد و این مورد به نوع تهیه آن و مراحلی که طی میکند هم بستگی دارد. در رابطه با پنیر فتا باید گفت که خاستگاه و اصالت آن یونانی است.
- اصالت و خاستگاه پنیر فتا: کشور یونان
- مشخصات پنیر فتا: رنگ: سفید یا زرد کمرنگ | بافت: نرم و خامهای، گاهی اوقات خشک و شکننده (بسته به سبک تهیه) | عطر و طعم: نمکی و شور | کالری: ~264 کیلو کالری (در هر 100 گرم) | کربوهیدرات: ~4.1 گرم (در هر 100 گرم) | چربی: ~21.3 گرم (در هر 100 گرم) | پروتئین: ~14.2 گرم (در هر 100 گرم)
- موارد مصرف: غذاهای مختلف، سالاد، صبحانه و غیره.
پنیر گودا (Gouda Cheese)
یکی دیگر از بهترین پنیرهای دنیا پنیر گودا است که طرفداران بسیاری هم داشته و در طبخ بسیاری از غذاها مورد استفاده قرار میگیرد. پنیر گودا اصالتا هلندی است و هرچه بیشتر بماند و از زمان تولید آن بگذرد، طعم و بوی آن قویتر میشود. در نتیجه زمان تولید در قیمت و ارزش این پنیر تاثیر دارد. گودا بافتی نیمه سخت دارد و اصالتا هلندی است و از شیر گاو تهیه میشود. از پنیر گودای آب شده در بسیاری از ساندویچها استفاده میکنند و همینطور ان را به صورت رنده شده هم روی برخی از غذاها میریزند تا با حرارت دادن، بافت غذا را زیاد کند و طعم خوبی را به آن بدهد.
پنیر گودا نیز طعم متفاوتی دارد و این به مدت زمانی که در آن پنیر را میخورید و طرزی که خود پنیر تهیه شده است هم مربوط میشود. بافت گودا میتواند نرم و خامهای تا سفت و شکننده باشد. برای اینکه پنیر به بهترین کیفیت و طعم خود برسد، حدود یک سال باید صبر کنید، البته این مورد کاملا ذائقهای است.
- اصالت و خاستگاه پنیر گودا: کشور هلند
- مشخصات پنیر گودا: رنگ: زرد کمرنگ تا زرد پررنگ | بافت: نیمه سخت و سخت | عطر و طعم: ملایم تا قوی | کالری: ~356 کیلو کالری (در هر 100 گرم) | کربوهیدرات: ~2.22 گرم (در هر 100 گرم) | چربی: ~27.44 گرم (در هر 100 گرم) | پروتئین: ~24.94 گرم (در هر 100 گرم)
- موارد مصرف: به صورت آب شده و رنده شده در اکثر ساندویچها و غذاهای دیگر
پنیر بلوچیز (Blue Cheese)
بلوچیز بهطور کلی به پنیرهایی گفته میشود که بیات شدهاند و به آنها یک نوع قارچ یا کپک مفید اضافه میکنند که همین امر باعث بهوجود آمدن ردههای آبیرنگ یا طوسیرنگ در آنها میشود. این نوع از پنیرها در شرایطی خاص ایجاد میشوند و به اصطلاح به عمل میآیند که از این شرایط خاص طبیعی باید به غارها اشاره کرد که پنیرها را در آنها قرار میدهند. گفتنی است که همین شرایط هم باعث میشود که طعمی خاص و متمایز برای این پنیر بهوجود آید و بلوچیز هم در لیست بهترین پنیرهای دنیا قرار گیرد. پنیر بلوچیز طعمی شور و قوی دارد که در کنار گوشت، مرغ و ماهی، آنها را بسیار لذیذ میکند.
- اصالت و خاستگاه پنیر بلو چیز: کشور فرانسه
- مشخصات پنیر بلو چیز: رنگ: سفید با ردههای آبی | بافت: نرم | عطر و طعم: شور و قوی | کالری: ~357 کیلو کالری (در هر 100 گرم) | کربوهیدرات: ~3.27 گرم (در هر 100 گرم) | چربی: ~28.57 گرم (در هر 100 گرم) | پروتئین: ~21.43 گرم (در هر 100 گرم)
- موارد مصرف: بهصورت مکمل برای بسیاری از غذاها
پنیر ریکوتا (Ricotta Cheese)
ریکوتا هم از بهترین پنیرهای جهان برشمرده میشود و میتوان از آن در بسیاری از مواد غذایی از جمله لازانیا، پاستا و غیره استفاه کرد. این پنیر از سیر گوسفند گرفته میشود و اصالتی ایتالیایی دارد. بافت این پنیر نرم بوده و کمی طعم شیرین داشته که همین مورد امکان استفاده از آن را در بسیاری از غذاها ایجاد کرده است. گفتنی است که چربی این پنیر هم کم است و این مورد امکان استفاده از پنیر ریکوتا را در غذاهای رژیمی هم میدهد.
- اصالت و خاستگاه پنیر ریکوتا: کشور ایتالیا
- مشخصات پنیر ریکوتا: رنگ: سفید یا کرم | بافت: نرم | عطر و طعم: ملایم و شیرین | کالری: ~174 کیلو کالری (در هر 100 گرم) | کربوهیدرات: ~3.04 گرم (در هر 100 گرم) | چربی: ~12.98 گرم (در هر 100 گرم) | پروتئین: ~11.28 گرم (در هر 100 گرم)
- موارد مصرف: برای کامل کردن بسیاری از غذاها و همچنین استفاده بهصورت مجزا
سخن آخر
تنوع پنیرها بسیار فراوان و زیاد است خیلی از آنها همچنان در این لیست نیامدهاند، اما مواردی که مشاهده میکنید، از برترین نوع پنیرهایی هستند که در جهان استفاده میشوند. برخی از این بهترین پنیرهای دنیا را در ایران هم به کار میگیریم و برای پخت غذا یا استفاده بهصورت جداگانه آنها را تهیه میکنیم، اما برخی از آنها هم شاید در ایران به سادگی پیدا نشوند، با این حال با دانستن خواص و ویژگیهای آنها میتوانید استفاده بهینهتری را در غذاهای مناسب داشته باشید. برخی از این پنیرها به گونهای هستند که میتوان ترکیب آنها را در غذای ملی کشورهای مختلف نیز دید. پس امتحان کردن آنها ضرری ندارد. شما طعم کدام یک از معروفترین پنیرهای دنیا را دوست دارید؟
تألیف: تیم نویسندگان لست سکند