لولهها انواع مختلفی دارند و استفاده از برخی از این لولهها در شرایط مرطوب و برای انتقال سیالات مناسب نیست و ممکن است به مرور لوله دچار پوسیدگی و خوردگی شوند. لوله گالوانیزه لولهای است که با شرایطی خاص و ویژهای تولید میشود و از بروز این مشکلات جلوگیری میکند. برای اینکه بهتر بدانید لوله گالوانیزه چیست بهتر است با روش تولید این لوله آشنا شوید. لوله گالوانیزه طی فرآیندی به نام گالوانیزاسیون به وسیله فلز روی پوشش داده میشود و این عمل موجب میشود تا لوله در برابر اکسید شدن و پوسیدگی مقاومت پیدا کند. لولههایی که طی فرآیند گالوانیزاسیون تولید میشوند، طول عمر بیشتری نسبت به لولههای معمولی دارند و از طرفی در برابر مواد مرطوب و آب نیز بسیار مقاوم هستند. در این مقاله میتوانید با انواع لوله گالوانیزه و اتصالات آن و همچنین کاربرد لوله گالوانیزه بیشتر آشنا شوید.
لوله گالوانیزه چیست
لوله گالوانیزه که بسیاری افراد به آن لوله سفید نیز میگویند، به انواع لولههای آهنی و فولادی گفته میشود که طی فرآیند گالوانیزاسیون، به وسیله لایهای از فلز روی پوشش داده میشوند و در برابر رطوبت و پوسیدگی مقاوم میشوند. بدون استفاده از پوشش گالوانیزه سطح لوله در معرض هوا و رطوبت قرار میگیرد و این موضوع میتواند بعد از مدتی موجب از بین رفتن لوله شود. زمانی که لوله گالوانیزه میشود، پوششی که روی آن ایجاد میشود، از تماس سطح لوله با هوا جلوگیری میکند و مقاومت آن را افزایش میدهد. معمولاً طول انواع گالوانیزه حدود 6 متر است و در قطرهای متفاوتی تولید میشوند. این لولهها در برخی شرایط تا حدود 40 تا 50 سال بدون مشکل کار میکنند و در شرایط سخت و نقاط شهری این میزان ممکن است به 25 سال نیز برسد. یکی از مهمترین مزیتهای انواع گالوانیزه است که نیاز به مراقبت ندارد و از این رو هزینه نگهداری این لوله نسبت به سایر انواع لولهها بسیار کمتر است.
کاربرد لوله گالوانیزه
معمولاً از انواع گالوانیزه برای انتقال مایعات استفاده میشود و مهمترین مادهای که به این لولهها آسیب وارد میکند، مواد اسیدی است. کاربرد عمده انواع گالوانیزه برای انتقال حرارت، گاز و آب و همچنین ساخت سازههای فلزی است و از همین رو مصارف متفاوتی در صنایع مختلف دارد. از کاربرد لوله گالوانیزه میتوان به تابلوهای کنار جاده، ستونهای برق، انتقال آب و فاضلاب، لوله کشی ساختمان، موتورخانه، تهویه ساختمان، تصفیهخانه، آبرسانی، دکلهای مخابراتی، گلخانهها و ساخت سازههای فلزی اشاره کرد. از مزیتهای استفاده از لوله گالوانیزه این است که نه تنها در برابر آب پوسیده نمیشوند، بلکه این موضوع موجب سختتر شدن لوله و افزایش مقاومت آن نیز میگردد.
انواع گالوانیزه
انواع گالوانیزه از لحاظ جنس لوله به دو نوع فولادی و آهنی تقسیم میشود.
برای لوله گالوانیزه فولادی از فولاد نرم استفاده میشود و سپس این لولهها برای مقاومت در برابر زنگ زدگی و خوردگی در محلول فلز روی مذاب قرار میگیرند و لایهای از روی، سطح این لوله را پوشش میدهد. در مقابل برای ساخت لوله گالوانیزه آهنی از آهن سفید نورد شده استفاده میشود. رنگ این لولهها معمولاً خاکستری رنگ است و در اندازههای 6 متری تولید میشوند. این لولهها نیز برای اینکه به لولههای گالوانیزه تبدیل شوند، توسط فلز روی پوشش داده میشوند و در برابر عوامل طبیعی و پوسیدگی مقاوم میشوند. معمولاً برای گالوانیزه کردن لولهها از دو روش سرد و گرم استفاده میشود. در روش گرم لولهها در یک استخر از روی مذاب غوطه ور میشوند و در روش سرد مواد به صورت اسپری روی سطح لوله قرار میگیرد و از این رو در روش سرد ضخامت پوشش روی لوله از روش گرم کمتر است و مقاومت پایینتری دارد.
اتصالات لوله گالوانیزه
به طور کلی قیمت اتصالات گالوانیزه بخش دیگری از هزینههای این نوع لوله است که باید در زمان خرید این لوله مد نظر داشته باشید. این لولهها برخلاف سایر انواع لوله که برای اتصال جوش داده میشوند، به وسیله اتصالاتی مخصوص که عموماً به صورت دنده پیچ است، متصل میشوند. جوش دادن انواع گالوانیزه موجب ایجاد دودی غلیظ و سمی میشود که سلامت انسان و همچنین محیط زیست را به خطر میاندازد. اتصالات دندهای که برای لوله گالوانیزه استفاده میشود، طوری طراحی شده است که در برابر خوردگی و زنگ زدگی مقاوم هستند. خراب شدن اتصالات میتواند زمینه آسیب رسیدن به لوله گالوانیزه را فراهم کند و کل سیستم لوله کشی را مختل نماید. در ادامه به رایجترین انواع اتصالات گالوانیزه اشاره شده است:
زانویی گالوانیزه: این زانو برای تغییر جهت لوله در جریان 90 و 45 درجه مورد استفاده قرار میگیرد.
سه راهی گالوانیزه: این اتصال برای ایجاد خروجی سه راه و انشعاب گرفتن از خط اصلی استفاده میشود.
چپقی گالوانیزه: این نوع اتصال ظاهراً شبیه به زانویی گالوانیزه است و تنها تفاوت آن این است که یک سمت اتصال از داخل و سمت دیگر آن از خارج دنده میشود و برای اتصالات 45 و 90 درجه مورد استفاده قرار میگیرد.
بوشن گالوانیزه: از آنجایی که همه لولههای گالوانیزه از بیرون دنده میشوند، برای اتصال دو لوله باید از نوعی اتصال به نام بوشن استفاده نمود. این اتصال برای وصل کردن خطی لولهها به هم مورد استفاده قرار میگیرد.
مغزی گالوانیزه: در این نوع اتصال هر دو طرف اتصال از بیرون دنده میشود و معمولاً از آن برای اتصال شیر فلکه که دو طرف آن از داخل دنده شده است، مورد استفاده قرار میگیرد.
تبدیل گالوانیزه: برای اتصال دو لوله با سایزهای مختلف از تبدیل استفاده میشود.
رو پیچ و تو پیچ: اتصالی شبیه به بوشن که یک طرف آن از بیرون و یک طرف از داخل دنده میشود.
مهره ماسوره: از این مهره برای تعمیر و نگهداری لوله بعد از اجرا استفاده میشود و بین دو لوله قرار میگیرد و قابلیت تنظیم کردن دارد.
درپوش گالوانیزه: برای بستن مسیر لوله کشی از درپوش استفاده میشود که به صورت رو پیچ به انتهای لوله وصل میشود.
قیمت لوله گالوانیزه
قیمت لوله گالوانیزه نسبت به سایر انواع لولهها کمی بیشتر است ولی از آنجایی که این لولهها بسیار مقاوم هستند و نیاز به نگهداری خاصی ندارند، معمولاً استفاده از آنها در دراز مدت بسیار به صرفه است و از همین رو به وفور از این نوع لولهها در صنایع مختلف استفاده میشود.
خرید لوله گالوانیزه
دکتر تامین یک وبسایت معتبر در زمینه فروش انواع لوله گالوانیزه و تأسیسات ساختمانی است که به شما کمک میکند در مدت زمانی کوتاه هر نوع لوله و تجهیزات مورد نیاز خودتان را به راحتی خریداری کنید. برای خرید انواع گالوانیزه بهتر است حتماً به کیفیت لوله و اتصالات آن توجه ویژه داشته باشید و حتماً بعد از اجرا و نصب لولهها مراحل آببندی و تست نشتی لولهها را انجام دهید.
جمعبندی
امروزه از انواع لوله گالوانیزه در صنایع مختلفی استفاده میشود و استحکام و مقاومت این لوله در برابر رطوبت و عوامل طبیعی موجب شده تا به یکی از رایجترین لولهها تبدیل شوند. معمولاً برای افزایش مقاومت لولههای گالوانیزه میتوان از رنگ کردن و استفاده از روکش پیویسی روی آن استفاده نمود و دوام و عمر لولهها را افزایش داد.