درجهبندی ۹ غار استان لرستان شامل وقت ساعت، کلدر، یافته، قمری، مَنو ۱، مَنو۲، گاومیر، سمسا و مردریژ با هدف مدیریت، حفاظت و بهره برداری پایدار غارها انجام شد سه غار
همشهری آنلاین– زهرا رفیعی: در سیامین جلسه کارگروه ملی غارشناسی ایران علاوه بر درجه بندی غارهای استان لرستان، مقرر شد بانک اطلاعاتی غارهای ایران در پایگاه داده تنوع زیستی کشور راه اندازی شود، این پایگاه با رویکرد ایجاد بستر مناسب و فراگیر جمع آوری دادهها و بهبود تصمیم گیری و سیاستگذاری در حوزه محیط زیست هدف گذاری شده است.
بیشتر بخوانید:
آشنایی با ۹ غاری که در لرستان درجهبندی شدند
ثبت سه غار در مناطق حفاظت شده لرستان
محمد نبی حسنوند، معاون محیط طبیعی استان لرستان: درجه بندی غارها برای اولین بار در لرستان انجام شده است. در نتیجه ارتقاء درجهای صورت نگرفته است. در مرحله اول با توجه به اعتباراتی که برای این کار درنظر گرفته شده، ۹ غار را در سطح استان معرفی کردیم. غارهای استان بیشتر از این تعداد است ولی این غارها از نظر اهمیت فعلا مهمترند و ممکن است با شناسایی غارهای جدید فهرست بلندتر شود. سه تا از این غارها در منطقه حفاظت شده است و بقیه در مناطق آزاد است. غار کلدر در درجه یک قرار گرفت. غارهای درجه دو (قَمَری، یافته، گاومیر زرینآباد، سَمسا، مَنوی شماره ۲ و وقت ساعت) و دو غار هم درجه سه (غار مردریژ و مَنوی ۱) شدند. غار کلدر با توجه به پیشینه باستانیاش در همان بدو گفتوگوها درجه یک گرفت. غارهای منوی یک و دو در یک منطقه قرار دارند ولی به لحاظ ساختار با هم متفاوت هستند. در میان این غارها، غار مَنوی ۲ طولانیترین غار بود؛ ۱۶۰ متر. پوشش گیاهی، جانوری، منابع آبی و ساختار زمینشناختی غارها در درجهبندی آنها موثر است. دستورالعمل مدیریت غارها به زودی تغییر خواهد کرد و بر اساس آن دسترسی به آنها و نوع فعالیت مجاز، تعریف خواهد شد. فون و فلور داخل غار برای ثبت و درجه بندی بسیار اهمیت دارد. به طور مثال در غار سمسا علاوه بر کلونی خفاش نعل اسبی، کلونی عظیم بید و سوسک زندگی میکند. این غار که درون منطقه شکار ممنوع گرین الشتر قرار دارد. در سالیان بعد حتما غارهای بیشتری معرفی خواهد شد.