داروخانه اینترنتی مهتاطب تمامی محصولات معرفی شده در مقالات مجله مهتاطب متعلق به سایت داروخانه اینترنتی مهتاطب (داروخانه شبانه روزی دکتر رویا میرنظامی) می باشد و شما عزیزان میتوانید کلیه محصولات مورد نیاز خود را از طریق مراجعه به سایت مهتاطب به آدرس www.mahtateb.com خریداری نمائید. 🌟لطفا برای انتخاب محصول مناسب ابتدا مقاله را کامل و دقیق مطالعه کنید. خرید قرص آهن از داروخانه مهتاطب از طریق برنامه واتساپ-ایتا و روبیکا: 09302007587 |
عوارض قرص آهن و معرفی راه های کاهش آن ها
قرص آهن یک نوع مکمل غذایی است که ماده معدنی آهن دارد. آهن یک ماده ضروری برای بدن است و نقش حیاتی در تولید هموگلوبین بدن ایفا می کند. هموگلوبین پروتئینی در گلبول های قرمز است که وظیفه حمل اکسیژن در بدن را به عهده دارد. در صورتی که کمبود آهن داشته باشید، به کم خونی مبتلا می شوید و پزشک برای درمان آن مکمل قرص آهن تجویز می کند. مصرف قرص آهن در کنار مزایای بی شماری که دارد، می تواند یک سری معایب نیز داشته باشد. در این مقاله درمورد عوارض قرص آهن توضیح خواهیم داد.
شما نیز می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر از این عوارض و تهیه انواع قرص آهن وارد سایت مهتاطب شوید و با متخصصان این حوزه، مشاوره رایگان دریافت کنید.
عوارض قرص آهن
- عوارض گوارشی قرص آهن
یکی از شایع ترین عوارض جانبی مصرف مکمل های آهن، ناراحتی های گوارشی است. برخی از افراد ممکن است علائمی مانند تهوع، استفراغ، یبوست یا اسهال را تجربه کنند. این عوارض را می توان به تحریک مستقیم دستگاه گوارش توسط آهن نسبت داد. برای کاهش این مشکلات، متخصصان سلامت ممکن است این موارد را توصیه کنند:
- شروع با دوز کم و افزایش تدریجی آن: این کار به بدن زمان می دهد تا با آهن سازگار شود و احتمال بروز عوارض جانبی کاهش یابد.
- مصرف مکمل همراه با غذا: مصرف آهن با غذا می تواند به کاهش تحریک دستگاه گوارش کمک کند.
- تغییر نوع مکمل آهن: بدن برخی از اشکال مکمل های آهن را نسبت به دیگر مکمل ها بهتر می تواند تحمل کند. برای انتخاب مکمل مناسب پزشک می تواند شما را راهنمایی کند.
- درد معده و شکم
یکی از عوارض قرص آهن معمولا درد معده و شکم است؛ به ویژه در افرادی که دچار مشکلات گوارشی هستند. مکمل های آهن گاهی اوقات، به خصوص زمانی که با معده خالی مصرف شوند، باعث گرفتگی معده و درد شکم می شوند. برای به حداقل رساندن این عارضه جانبی، توصیه می شود مکمل های آهن را همراه با غذا یا میان وعده میل کنید. در صورت تداوم یا تشدید درد، برای بررسی بیشتر حتما با پزشک مشورت نمایید.
- طعم نامطبوع و لکه شدن دندان ها
مکمل های آهن، به خصوص فرم های مایع، ممکن است طعم فلزی یا ناخوشایندی در دهان ایجاد کنند. علاوه بر این، این مکمل ها می توانند باعث لکه دار شدن دندان، تیرگی یا تغییر رنگ مینای دندان شوند. برای کاهش عوارض قرص آهن و دیگر اشکال آن به خصوص مکمل های مایع، رقیق کردن با آب یا آبمیوه و شستن کامل دهان پس از مصرف می تواند ایده خوبی باشد. همچنین رعایت بهداشت دهان و دندان به طور منظم مانند مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، برای به حداقل رساندن لکه دار شدن دندان ها ضروری است.
- واکنش های آلرژیک
هرچند نادر است، اما بروز واکنش های آلرژیک به مکمل های آهن نیز در برخی از افراد مشاهده می شود. علائم واکنش آلرژیک ممکن است شامل کهیر، خارش، تورم صورت، لب، زبان یا گلو، مشکل در تنفس یا احساس تنگی قفسه سینه باشد. در صورت بروز هر یک از این علائم پس از مصرف مکمل های آهن، باید بلافاصله به دنبال مراقبت های پزشکی اورژانسی باشید.
- مسمومیت با آهن (بار اضافی آهن)
یکی از عوارض قرص آهن در صورت مصرف نادرست، مسمومیت است. مسمومیت با آهن که با عنوان بار اضافی آهن نیز شناخته می شود، وضعیتی است که در آن میزان آهن در بدن به طور غیر طبیعی افزایش می یابد. این مشکل معمولا در افرادی که بدون کمبود واقعی آهن، از مکمل های آهن استفاده می کنند یا آن هایی که به صورت ژنتیکی مستعد اختلالات جذب آهن هستند، رخ می دهد.
مسمومیت با آهن می تواند منجر به آسیب به ارگان های حیاتی بدن به ویژه کبد، قلب و پانکراس شود. در نتیجه پایبندی به میزان مصرف توصیه شده و مشورت با پزشک متخصص قبل از شروع مصرف مکمل های آهن، ضروری است.
- تداخلات با دارو ها
از عوارض قرص آهن تداخل با برخی از دارو ها و دیگر مکمل ها است. مکمل های آهن ممکن است با برخی دارو ها تداخل داشته باشند و باعث کاهش اثربخشی آن ها یا ایجاد عوارض جانبی شوند. برای مثال آهن می تواند جذب برخی آنتی بیوتیک ها، دارو های تیروئید و لوودوپا (دارویی برای بیماری پارکینسون) را مختل کند. برای جلوگیری از هرگونه تداخل احتمالی، ضروری است که پزشک خود را از تمام دارو ها و مکمل هایی که در حال حاضر مصرف می کنید، مطلع سازید.
عوارض شدید و جدی در اثر مصرف قرص آهن
عوارض قرص آهن بسیار اندک است. عوارض جانبی در اثر مصرف قرص آهن که می توانند باعث بروز مشکلات جدی در بدن شما شوند نیز بسیار نادر و اندک هستند. اما اگر به هر دلیلی بعد از مصرف قرص آهن مدفوع سیاه، قیر مانند یا قرمز رنگ داشتید یا خون در مدفوع خود مشاهده کردید، باید در سریع ترین زمان ممکن با پزشک تماس بگیرید.
علائم آلرژیک مصرف قرص آهن
عوارض آلرژیکی که در اثر مصرف قرص آهن ایجاد می شوند، نادر هستند. با این حال اگر به هر دلیلی بعد از مصرف قرص آهن این علائم را مشاهده کردید، باید بدانید که با عوارض قرص آهن از نوع آلرژیک مواجه شده اید و باید در سریع ترین زمان ممکن به بیمارستان مراجعه کنید یا با اورژانس تماس بگیرید:
- تورم ناگهانی لب ها، دهان، گلو یا زبان
- تنفس تند یا مشکل در تنفس (خس خس شدید سینه یا احساس خفگی)
- تنگی گلو یا مشکل در بلعیدن
- آبی، خاکستری یا رنگ پریدگی ناگهانی پوست، زبان یا لب ها (در افراد با پوست تیره تر، تغییر رنگ در کف دست یا کف پا مشهود تر است.)
- گیجی، خواب آلودگی یا سرگیجه ناگهانی
- غش کردن و بیهوشی
- بی حالی، سستی یا عدم پاسخگویی طبیعی در کودکان (افتادن سر به پهلو، عقب یا جلو، مشکل در بلند کردن سر یا تمرکز بر صورت دیگری)
علاوه بر مواردی عوارض آلرژیک قرص آهن، فرد ممکن است دچار کهیر شود. علائم آلرژیک می توانند به صورت تورم، برجستگی، خارش، تاول یا پوسته پوسته شدن نیز خود را نشان دهد. مهم ترین کار در صورت مشاهده این علائم این است که بدون معطلی با اورژانس یا مراکز درمانی تماس بگیرید.
عوارض جانبی کمتر شایع
عوارض قرص آهن تنها به موارد گفته شده محدود نمی شود. عوارض بسیار نادری هستند که می توانند با مصرف مکمل خود را نشان دهند. برخی از این عوارض عبارتند از:
- کمردرد
- درد قفسه سینه
- لرز
- سرگیجه
- غش
- گر گرفتگی یا قرمزی پوست
- درد کشاله ران
- سردرد
- درد عضلانی
- بی حسی، درد یا سوزن سوزن شدن دست و پا
- احساس ضعف کلی
- ضربان قلب سریع
- دو بینی
در صورت بروز هر یک از علائم و عوارض جانبی نادر باید با پزشک خود مشورت کنید. پزشک این علائم را بررسی می کند و در صورت نیاز دوز مصرفی آهن را تغییر می دهد.
برای کاهش عوارض جانبی قرص آهن چه کنیم؟
رعایت این نکات می تواند به کاهش عوارض قرص آهن کمک کند:
- یبوست و مدفوع تیره
- استفاده از ملین ها به سهولت اجابت مزاج کمک می کند.
- مصرف کافی مایعات و فیبر در رژیم غذایی به نرم شدن مدفوع و دفع آسان تر آن کمک می کند.
- پروبیوتیک ها باکتری های مفید روده هستند که می توانند به بهبود عملکرد دستگاه گوارش و کاهش یبوست کمک کنند.
- ناراحتی معده
- برای کاهش عوارض قرص آهن می توانید آن را با غذا میل کنید. مصرف قرص آهن با غذا یا میان وعده می تواند از تحریک مستقیم دستگاه گوارش بکاهد. هرگز قرص آهن را با معده خالی مصرف نکنید.
- تغییر نوع قرص آهن: در صورتی که ناراحتی معده با مصرف نوع خاصی از آهن ادامه پیدا کرد، پزشک می تواند نوع مناسب تری را برای شما تجویز کند.
- لکه دار شدن دندان
- مصرف قرص آهن همراه با آب یا آبمیوه و استفاده از نی باعث رقیق شدن آهن و کاهش تماس آن با دندان ها می شود.
- پس از مشورت با دندانپزشک، می توانید از جوش شیرین یا پراکسید هیدروژن برای پاک کردن لکه های ناشی از آهن بر دندان ها بهره ببرید.
- طعم فلزی
- نوشیدن آب یا جویدن آدامس می تواند به از بین رفتن طعم فلزی دهان کمک کند.
- سوزش سردل
- مصرف آهن با غذا می تواند از سوزش معده بکاهد.
- مصرف آهن نزدیک به زمان خواب می تواند باعث تشدید سوزش معده شود.
توجه: در صورت تداوم یا تشدید هرگونه عوارض جانبی حتما با پزشک خود مشورت نمایید.
مکمل پیشنهادی مهتاطب
کپسول آهن فیفول را می توان به عنوان یکی از موثر ترین قرص آهن های خارجی دانست. این مکمل یک محصول مناسب برای درمان کم خونی و تامین آهن مورد نیاز بدن است که با دارا بودن ترکیبات موثر در ساختار این کپسول، توانسته این محصول را به یکی از پرطرفدار ترین مکمل های آهن تبدیل کند. این کپسول در درمان ریزش مو نیز موثر است. ففول ساخت کشور انگلستان میباشد که در ساخت آن از ترکیبات با کیفیتی استفاده شده است که شما میتونید این مکمل را با خیال راحت مصرف کنید و هیچکدام از عوارض ذکر شده را به دنبال ندارد.
جمع بندی
قرص آهن یکی از رایج ترین مدل های مکمل آهن است که پزشک برای درمان کمبود آهن و کم خونی برای افراد تجویز می کند. قرص آهن به خودی خود اگر درست مصرف شود عوارض جانبی خاصی ندارد. عوارض شایع و کوتاه مدتی هستند که بعد از مدتی استفاده خود به خود حل می شوند. اما برخی از عوارض هستند که باید در صورت مشاهده آن ها به سرعت پزشک خود را مطلع سازید. در این مقاله برای آشنایی بیشتر عوارض قرص آهن از جمله عوارض رایج و عوارض نادر را نام بردیم.