کک و مک چیست؟
قبل از پرداختن به این موضوع که علت ایجاد کک و مک چیست، بهتر است ابتدا با این بیماری پوستی بیشتر آشنا شویم. کک و مک در واقع لکه های قهوه ای روی پوست هستند که اغلب بر اثر قرار گیری در معرض نور خورشید، ایجاد می شوند. این لکه ها در واقع از خوشه های سلولی پوستی ساخته شده است که حاوی رنگدانه ملانین هستند. همه ما سلول های تولید کننده رنگدانه در پوست خود داریم که به عنوان ملانوسیت شناخته می شوند. این ملانوسیت ها، رنگدانه ملانین را به کراتینوسیت ها می رسانند. کراتینوسیت ها سلول های معمولی و خارجی پوست ما هستند که رنگدانه های تولید شده را در خود ذخیره می کنند و مسئولیت اصلی آن محافظت از اعضای داخلی بدن در برابر عوامل خارجی است.
بر خلاف خال ها که معمولاً برجسته هستند، کک و مک ها هیچ برجستگی ندارند و دردناک و مضر هم نیستند.
چه افرادی بیشتر با کک و مک درگیر هستند؟
زمانی که ملانوسیت ها به دلیل قرار گیری در مقابل اشعه فرابنفش خورشید آسیب می بینند، این لکه های قهوه ای رنگ بر روی پوست ظاهر می شود. این بیماری پوستی ممکن است در بدن هر کسی که از پوست خود به درستی مراقبت نکند بروز کند. علت ایجاد کک و مک تنها نور خورشید نیست، ژنتیک و وراثت هم در ظاهر شدن این مشکل دخیل است؛ به این معنی که بعضی از افراد این حساسیت شدید به نور خورشید را از والدین خود به ارث می برند.
هنگامی که اشعه UV-B به ملانوسیت ها تابیده می شود، آن ها را به افزایش تولید ملانین تشویق می کند. این موضوع می تواند باعث به وجود آمدن لکه های تیره کوچک بر روی پوست شود.
کک و مک ها عمدتاً در صورت و بر روی بینی و گونه ها دیده می شوند، اما ممکن است در هر قسمت دیگری از پوست بدن که در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار می گیرد، مانند شانه ها، بازو ها، پا ها و… ظاهر شود.
معمولاً افرادی با پوست روشن بیشتر با این مشکل مواجه می شوند، زیرا ملانوسیت های آن ها ملانین بیشتری به هنگام قرار گرفتن در نور خورشید تولید می کنند.
عوامل مؤثر در بروز کک و مک
همان طور که گفته شد، مهم ترین و اصلی ترین علت ایجاد کک و مک، قرار گیری در برابر اشعه های مضر خورشید است.
ملانوسیت ها نور خورشید را جذب و ملانین بیشتری تولید می کنند و در نتیجه باعث ایجاد کک و مک می شوند که واکنش طبیعی پوست در برابر اشعه های مضر است. در ادامه دلایل بروز این مشکل را به طور کامل بررسی می کنیم .
🔷وراثت: در پاراگراف قبلی اشاره کردیم که این لکه های قهوه ای رنگ ممکن است سابقه خانوادگی داشته باشند. اگر در پوست والدین شما اثراتی از این مشکل پوستی وجود داشته باشد، به احتمال زیاد شما نیز درگیر آن خواهید شد.
🔷رنگ پوست: طبق بررسی های انجام شده، علت ایجاد کک و مک با رنگ پوست ارتباط مستقیم دارد. افرادی با پوست روشن، بیشتر از افرادی با پوست تیره، در معرض کک و مک هستند.
🔷برنزه کردن: اگر شما هم به برنزه کردن پوست خود علاقه دارید بهتر است قبل از هر اقدامی این نکته را مد نظر قرار دهید که برنزه کردن چه توسط نور خورشید و چه با دستگاه های خاص، احتمال بروز لکه های قهوه ای و نقره ای را در تمام قسمت های بدن افزایش می دهد.
🔷تغییر فصل: در برخی از افراد کک و مک در تابستان ظاهر می شود و در زمستان از بین می رود. به این معنی که تغییرات فصلی می تواند در بروز این لکه ها و از بین رفتن آن ها مؤثر باشد.
در حالی که برخی از ضایعات پیش سرطانی ممکن است با لکه های قهوه ای ریز شروع شوند، بررسی دقیق علت ایجاد کک و مک بسیار مهم است. این مشکل پوستی به خودی خود، سرطانی نیست و هیچ عارضه ای ندارد.
پکیج درمان کک و مک داروخانه مهتاطب
برای درمان کک و مک و جلوگیری از ایجاد یا تشدید کک و مک ها به یک روتین روزانه پوست مستعد ملانین سازی و لک نیاز داریم. در این پکیج حتما یک ضد آفتاب روشن کننده باید وجود داشته باشد چون نقش اساسی در ایجاد کک و مک آفتاب می باشد. در اینجا به شما یک پکیج درمان و کاهش کک و مک که میزان رضایت مشتری بالایی داشته اند و دارای ترکیبات موثر در ملانین سازی پوست می باشد را معرفی مینمائیم. این پکیج درمان کک و مک شامل محصولا زیر می باشند:
1) ضد آفتاب ضد لک ورونیک پاریس
2) شوینده ویتامین C پریم
3) کرم ویتامین C درماتیپیک
4) کرم ضد لک و روشن کننده اسکین وان
5) کپسول پیگمنتا
شش روش جلوگیری و درمان کک و مک
همان طور که می دانید هیچ نوزادی با کک و مک متولد نمی شود، حتی اگر این مشکل ژنتیکی باشد باز هم به هنگام تولد خود را نشان نمی دهد و بعد از بزرگ شدن کودک و قرار گرفتن در معرض اشعه های مضر تحریک می شود. فارغ از این موضوع که علت ایجاد کک و مک چیست، افراد درگیر، به دنبال راهی برای درمان و یا حتی کمرنگ تر شدن آن هستند، که در ادامه 6 روش مقابله و درمان کک و مک را با یکدیگر بررسی می کنیم.
قبل از آشنایی با روشهای درمان کک و مک لازم است این نکته را بدانید که “کک و مک درمان دائمی ندارد” و شما باید بعد از طی کردن مراحل درمانی کک و مک با روشهایی که در ادامه مطالب به آنها اشاره میکنیم، پس از محو شدن لکه بصورت مرتب از صبح تا غروب آفتاب از ضد آفتاب های طیف گسترده استفاده کنید و کرمهای موضعی روشن کننده مثل کرمهای ویتامین C را داشته باشید تا از بازگشت کک و مک ها جلوگیری کنید. همچنین مصرف بصورت مقطعی از قرص های ضد لک که حاوی ویتامین ث و گلوتاتیون هستند نیز استفاده نمائید، این قرصهای و ترکیبات آنها از ملانین سازی پوست جلوگیری کرده و در نتیجه از ایجاد لک و کک و مک جلوگیری می کنند.
1) استفاده از کرم ضد آفتاب:
با استفاده از کرم ضد آفتاب از شر کک و مک ها خلاص نمی شوید، اما می توانید از ایجاد لکه های جدید جلوگیری کنید. شما باید در تمام طول سال، حتی روز های ابری از این محصول مراقبتی برای محافظت از پوست خود در برابر اشعه های نامرئی استفاده کنید. شما باید از کرم ضد آفتاب SPF 30 و یا بالاتر داشته باشد و حداقل 15 دقیقه قبل از بیرون رفتن آن را بر روی پوست بمالید. شارژ مجدد ضد آفتاب هر دو ساعت یکبار و بلافاصله بعد از شنا و تعریق زیاد ضروری است.
2) لیزر درمانی:
بعد از مشخص شدن علت ایجاد کک و مک، می توان از لیزر درمانی برای رفع آن استفاده کرد. در این روش درمانی مناطق آسیب دیده پوست را توسط پالس های نور متمرکز و شدید هدف قرار می دهند. بر اساس مطالعات انجام شده لیزر برای درمان کک و مک مؤثر است و تا 50 درصد می تواند لکه های به وجود آمده را کم رنگ تر کند. این روش درمانی به طوری کلی بی خطر است ولی ممکن است عوارضی از جمله: خارش، ورم، سرخی، پوسته پوسته شدن پوست، لایه برداری، عفونت و تغییر رنگ پوست را به همراه داشته باشد.
اگر سابقه تبخال در صورت خود دارید، احتمالا باید قبل از انجام لیزر از دارو های ضد ویروسی استفاده کنید، زیرا این درمان می تواند باعث تحریک ویروس تبخال و ظاهر شدن آن در اطراف دهان شود. بهتر است قبل از هر اقدامی پزشک خود را از دارو ها یا محصولاتی که استفاده می کنید، آگاه کنید.
3) کرایو سرجری:
در کرایو سرجری از سرمای شدید به شکل نیتروژن مایع برای انجماد و از بین بردن سلول های غیر طبیعی پوست استفاده می شود. این روش مانند لیزر بی خطر و بدون بی هوشی است و دوران نقاهت بسیار کوتاهی دارد. برخی از عوارض احتمالی کرایو کردن پوست عبارت است از: افت رنگدانه، خونریزی، تاول و در موارد بسیار نادر ایجاد اسکار.Cryosurgeryروش درمانی دیگری که بعد از تشخیص علت ایجاد کک و مک استفاده می شود، است.
مقاله مرتبط : لیزر درمانی اسکار
4) کرم رتینوئید موضعی:
اگر برایتان سوال است که کمبود کدام ویتامین باعث کک و مک می شود باید گفت در کرم رتینوئید یک ترکیب از ویتامین A است که برای بهبود پوست آسیب دیده در برابر نور خورشید و روشن کردن کک و مک استفاده می شود. رتینوئید ها می توانند با جذب اشعه ماوراء بنفش، از پوست محافظت کنند و مانع بروز این لکه های ریز قهوه ای رنگ شوند. در صورت ظاهر شدن عوارضی مانند خشکی پوست، قرمزی پوست، تحریک، حساسیت پوست و یا لایه برداری شدید با پزشک خود مشورت کنید.
5) کرم محو کننده موضعی:
مورد بعدی که در مقاله علت ایجاد کک و مک بررسی می کنیم، کرم های موضعی محو کننده هستند. شاید بتوان گفت بهترین کرم برای رفع کک و مک این محصولات است که به آن ها کرم های سفید کننده هم گفته می شود، هم بدون نسخه و هم با نسخه در دسترس همه قرار دارند. بسیاری از کرم های محو کننده حاوی هیدروکینون هستند، ماده ای که به نظر می رسد تولید ملانین را سرکوب می کند و نواحی تیره پوست را روشن تر می کند. استفاده از این محصولات ممکن است باعث بروز التهاب، خشکی، سوزش، تاول و یا تغییر رنگ پوست شود.
6) لایه برداری شیمیایی:
حتی اگر ندانیم علت ایجاد کک و مک چیست، لایه برداری با استفاده از یک محلول شیمیایی می تواند در کم رنگ شدن و یا از بین رفتن این لکه های آزار دهنده مؤثر باشد. محلول های لایه بردار متوسط پوست حاوی اسید گلیکولیک یا اسید تری کلرواستیک هستند که به لایه های میانی پوست نفوذ می کنند و سلول های آسیب دیده را از بین می برند. به این ترتیب پوست جدید جای سلول های قدیمی را می گیرد. لایه برداری شیمیایی ممکن است به طور موقت باعث بروز مشکلاتی مانند: پوسته پوسته شدن، لایه برداری شدید، حساسیت، قرمزی، دانه های ریز، ورم و التهاب شود.
طبق گفته متخصصین پوست، دوران بهبودی لایه برداری متوسط تا دو هفته زمان احتیاج دارد. طی این مدت باید پوست را مرطوب نگه دارید و از پماد موضعی تجویز شده استفاده کنید. همچنین بهتر است تا زمانی که پوستتان به طور کامل بهبود پیدا نکرده، از نور آفتاب دوری کنید.
مقالات پیشنهادی
- درمان لک صورت
- بهترین روغن های گیاهی برای درمان لک صورت
- روغن ضد لک قوی
- درمان لکه های آفتاب سوختگی صورت
- بهترین ماسک های صورت برای درمان لک
- رزورسینول چیست
- بهترین محصولات آنتی لک ایرانی و خارجی
- بهترین کرم های ضد لک ایرانی
- ماسک روشن کننده و آبرسان ایرانی و خارجی
- پماد هیدروکینون چیست و چه تاثیری در درمان لک صورت دارد؟