با توجه به مواردی که گفته شد برای درمان این مشکلات پوستی، باید ابتدا بدانید در بدن شما علت آلرژی پوستی چیست؟
علائم آلرژی پوستی
زمانی که بدن نسبت به یک ماده خاص حساسیت نشان میدهد درواقع بدن شما در حالت هشدار قرار دارد و سعی میکند ماده حساسیت زا را از خود دور کند.این واکنشها ممکن است با خارش، قرمزی و یا حتی دردناک شدن پوست و تاول زدن همراه باشند.
همانطور که گفته شد، حساسیتهای پوستی میتوانند اشکال مختلفی داشته باشند و توسط مواد مختلف آلرژیزا در بدن ایجاد شوند. پوست بدن بعضی از افراد حتی به نور خورشید هم حساسیت دارد و بهمحض قرار گرفتن در معرض نور خورشید ملتهب میشود. در بعضی مواقع نیز ممکن است قسمتی از پوست بدون دلیل خاص ملتهب شود، بنابراین بسیار مهم است که بدانید در بدن شما علت آلرژی پوستی چیست.
پوست بدن کودکان و زنان نسبت به مردان از حساسیت بیشتری برخوردار است؛ بنابراین این افراد بیشتر در معرض آسیب و آلرژیهای پوستی قرار میگیرند. در این مقاله از مجله مهتاطب، شمارا با انواع آلرژیهای پوستی و علائم آنها آشنا میکنیم تا بدانید در زمان مواجهه شدن با این بیماری ها چه اقداماتی برای حفظ سلامت خود انجام دهید.قبل از هر چیزی بهتر است یک آشنایی کلی با اگزما داشته باشیم.
بیشتر بخوانید: بهترین قرص های ضد حساسیت
انواع آلرژی پوستی
1) اگزما چیست؟
اگزما یک بیماری پوستی مزمن است که با خارش و التهاب پوست همراه است. اگزما ممکن است در دوران نوزادی یا کودکی شروع شده و تا بزرگسالی ادامه پیدا کند. در بعضی موارد اگزما با افزایش سن، کاهش مییابد. این بیماری بهصورت خوشهای از تاولها شروع میشود و درنهایت به یک التهاب شدید،پوسته پوسته شدن پوست و خارش شدید تبدیل میگردد. انواع مختلفی از اگزما وجود دارد که در ادامه توضیح کوتاهی در مورد هر کدام ارائه میدهیم و به شما کمک میکنیم تا بدانید علت آلرژی پوستی چیست.
2) درماتیت آتوپیک:
درماتیت آتوپیک نوعی اگزما مزمن است که علت ایجاد آن همان واکنش ایمنی است که بدن در برابر آلرژی و آسم از خود بروز می دهد.درماتیت آتوپیک شایعترین نوع بیماری اگزما است. وراثت نقش بسیار تعیینکنندهای در ابتلا به این بیماری دارد. این بیماری معمولاً از والدین به فرزندان منتقل میشود؛ بنابراین اگر در بدن نوزاد خود التهابات پوستی دیدید و نمیدانستید علت آلرژی پوستی چیست، حتماً سابقه خانوادگی خود را در مورد بیماریهای پوستی بررسی کنید. این نوع آلرژی پوست، در نوزادان باعث ایجاد نقطههای قرمز رنگ و پوسته پوسته شدن پوست در گونه، چانه و بدن نوزاد میشود که معمولاً با ترشح و خارش شدید همراه است.
افرادی که به این بیماری مبتلا هستند در مقایسه با افرادی که اگزما ندارند، بیشتر در معرض ابتلا به سایر اختلالات آتوپیک از جمله آلرژی و آسم هستند. این نوع اگزما در دوران نوزادی نیز ممکن است بروز کند که معمولاً تا رسیدن به سن مدرسه برطرف میشود. البته احتمال اینکه درماتیت آتوپیک تا آخر عمر هم همراه شخص باشد بسیار زیاد است.
3) درماتیت تماسی آلرژیک :
درماتیت تماسی آلرژیک یک واکنش پوستی است که پس از تماس با یک ماده مخرب ایجاد میشود. محرکهای رایج این حساسیت شامل عطر، جواهرات حاوی نیکل، پیچک سمی، لاستیک، سفیدکننده و ضدعفونیکننده دست است. پوست مبتلابه درماتیت تماسی ممکن است قرمز، خارش دار، متورم و بسیار گرم باشد.
همچنین وجود تاولهایی پر از مایع شفاف در این نوع از بیماری پوستی بسیار رایج است. این علائم و نشانهها نتیجه واکنش آلرژیک هستند. نام دیگر درماتیت تماسی آلرژیک،اگزمای تماسی آلرژیک است.
4) درماتیت دیشیدروتیک:
این بیماری نوع دیگری از اگزما است که منجر به ایجاد تاولهای کوچک و پر از مایع بر روی دست و پا میشود. این تاولها بهشدت خارش داشته و دردناک هستند. برای دانستن این موضوع که در این مورد علت آلرژی پوستی چیست، پیشنهاد میکنیم مواد مصرفی و خوراکیهایی که طی روزهای گذشته استفاده کردهاید را بهدقت بررسی کنید.
5) نورودرماتیت:
نورودرماتیت معمولاً بهصورت التهابات شدید که با خارش زیادی همراه است در ساعد، ران یا مچ پا ایجاد میشود.خارش پوستی در این نوع از اگزما بسیار کلافه کننده است.
6) درماتیت سبورئیک:
درماتیت سبورئیک معمولاً در پوست سر بروز میکند و باعث ایجاد لکههای زرد و پوستهپوسته در سر میشود.
7) درماتیت استاز:
این نوع از اگزما التهاباتی است که در قسمت پایینی ساق پا ایجاد شده و هنگامی بروز میکند که در گردش خون و بازگشت خون به قلب مشکلی وجود داشته باشد. بنابراین اگر در قسمت پایینی ساق پا دچار التهاب شدید و نمیدانستید در بدن شما علت آلرژی پوستی چیست، حتماً بدن خود را ازنظر مشکل گردش خون بررسی کنید.
8) اگزما هرپتیکوم:
اگزما هرپتیکوم یک عفونت پوستی تبخال مانند است که میتواند در نواحی آسیبدیده ناشی از بیماری پوستی دیگر مانند درماتیت آتوپیک ایجاد شود. این نوع اگزما بسیار دردناک است.
9) اگزمای عددی:
اگزمای عددی نوعی بیماری پوستی است که باعث خارش و پوستهپوسته شدن در قسمتهای مختلف پوست میشود. این ضایعات به دلیل یک عامل تحریک کننده مانند نیش حشرات یا وقوع خشکی پوست در زمستان و یا سوختگی و سایش رخ میدهد. “Nummular” از کلمه لاتین “nummus” گرفته شده که به معنی سکه کوچک است.
10) درماتیت پلانتار نوجوانان:
درماتوز کف پا ( سندرم جوراب خیس) بیماری است که باعث ایجاد ترکهای دردناک کف پا در نوجوانان میشود. این بیماری پوستی بیشتر اوقات در کودکان بین 3 تا 14 سال بروز میکند. در این بیماری، پوست آسیب دیده ظاهر پوستهپوسته و براق دارد.
این مشکل پوستی در کودکان مبتلابه اگزما، آسم و تب یونجه بیشتر دیده میشود. مواردی مانند اصطکاک، تعریق و یا خشکی پوست بیش ازحد، باعث ایجاد این بیماری میشود.
بهعنوان والدین کودکان باید بدانید در بدن کودک شما علت آلرژی پوستی چیست و سعی کنید عامل ایجادکننده آلرژی پوستی کودک را از بین ببرید. در بعضی مواقع استفاده از کفشهایی با مواد مصنوعی که باعث تعریق بیش از اندازه پا میشود، دلیل اصلی این مشکل است. همچنین استفاده از سندل هم به دلیل ایجاد اصطکاک میتواند باعث بروز این مشکل در فرزند شما شود.
11) درماتیت دارویی:
درماتیت دارویی نوعی واکنش پوستی است که به عنوان عارضه جانبی برخی از داروها رخ میدهد. آنتیبیوتیکها و کدئین، دو عامل بروز این حساسیت هستند. علائم درماتیت داروئی ممکن است شامل قرمزی خفیف تا شدید و تشکیل وزیکول باشد. درصورتیکه بعد از مصرف داروهای خاص در بدن خود نشانههای کهیر را مشاهده کردید و نمیدانستید علت آلرژی پوستی چیست، حتماً بروشور داخل بسته دارو را با دقت مطالعه کنید؛ مطمئناً در عوارض دارو این مورد ذکر شده است. در این صورت دارو را قطع کرده و بلافاصله با پزشک خود مشورت کنید.
12) لیکن استریاتوس روی بازو:
لیکن استریاتوس یک حساسیت پوستی دست است که در نوزادان و کودکان بین 6 ماه تا 14 سال ظاهر میشود. ضایعات مرتبط با این بیماری شبیه پاپول های گوشتی رنگ بوده که از پوست اطراف آن روشنتر هستند. این التهابات بهصورت خطی بروز میکنند و گاهی اوقات در تمام طول اندام آسیبدیده گسترش پیدا میکنند. در بعضی مواقع این بیماری ناخنها را نیز تحت تأثیر قرار میدهد.
13) پلموپلانتار پوستی:
پلموپلانتار پوستی یک نوع بیماری مزمن پوستی است که باعث ایجاد تاولهایی دردناک در کف پا میشود. این بیماری همچنین پسوریازیس چرکی (pustulosis palmaris et plantaris) نیز نامیده میشود.
از علائم دیگر این بیماری پوستی میتوان به پوست ضخیم، پوسته پوسته و قرمز اشاره کرد که بهراحتی ترکخورده و بسیار دردناک است. در جواب به این سؤال که در این مورد علت آلرژی پوستی چیست باید بگوییم، علت این بیماری مزمن هنوز ناشناخته است؛ ولی در افراد سیگاری بیشتر بروز میکند.
14) درماتیت خارش شناگر :
خارش شناگر یک واکنش پوستی آلرژیک است که در اثر تماس بدن با انگلهای موجود در آب شیرین یا آب اقیانوسها ایجاد میشود. این انگلها توسط حلزونها، پرندگان و سایر حیوانات آلوده وارد آب میشود. التهابات قرمز رنگ معمولاً با خارش، سوزش یا سوزن سوزن شدن همراه است. علائم این بیماری ممکن است چند دقیقه یا چند روز بعد از تماس پوست با آب آلوده، بر روی پوست ظاهر شود و نهایتاً تا یک هفته برطرف میشود.
این حساسیت پوستی معمولاً نیازی به مراقبتهای پزشکی ندارد. برای برطرف کردن خارش ناشی از این بیماری میتوان از کرمهای موضعی موجود در داروخانهها که برای همین منظور تهیهشدهاند و بدون نسخه نیز در دسترس هستند استفاده کرد. کرم کورتیزواستروئید یک گزینه مناسب در بین کرمهای موضعی است. همچنین حمام کردن در وان حاوی نمک اپسوم و جوش شیرین و استفاده از کمپرس سرد برای کاهش التهابات پوستی بسیار مؤثر است.
بیشتر بخوانید: فکسوفنادین
سخن اخر
در این مقاله سعی کردیم شما را با علت آلرژیهای پوستی آشنا کرده و عوامل ایجادکننده بیماریهای مزمن پوستی را بررسی کنیم. یادتان باشد اگر درگیر التهابات پوستی شدید و نمیدانستید علت آلرژی پوستی چیست، حتماً با یک پزشک متخصص در این زمینه مشورت کنید.اهمیت ندادن به بیماریهای پوستی ممکن است عواقب جبرانناپذیری داشته باشد. برای خرید بهترین برندهای کرم مرطوب کننده و کرم های ضد جوش به داروخانه آنلاین مهتاطب مراجعه نمایید.
مقالات پیشنهادی:
درمان خانگی خشکی پوست
بررسی آناتومی و ساختار پوست
انواع انگل های پوستی
لوپوس پوستی
آبسه پوستی
انواع و علائم کیست پوستی
خشکی پوست در بیماران دیابتی
انواع و عوامل ایجاد سرطان پوست
درمان زگیل و انواع آن