شهاب‌سنگی نادر می تواند اسرار پیدایش حیات روی زمین را فاش کند

به نقل از دیجیکالا:

قطعه‌ای از شهاب‌سنگ وینچکم

شهاب‌سنگ نادر سقوط کرده در انگلستان می‌تواند دارای کلید منشأ پیدایش اقیانوس‌ها و حیات بر روی زمین باشد و دانشمندان قرار است به کمک بودجه‌ی شورای تسهیلات علم و فناوری (STFC) اسرار آن را آشکار کنند.

تحقیقات انجام شده بر روی شهاب‌سنگی که اوایل سال ۲۰۲۱ در انگلیس سقوط کرد، نشان می‌دهد که قدمت این سنگ فضایی به آغاز منظومه‌ی شمسی یعنی ۴٫۵ میلیارد سال پیش بازمی‌گردد.

شهاب‌سنگ «وینچکم» (Winchcombe) که نام خود را از شهر محل سقوط گرفته، هم‌اکنون با مطالعات انجام شده توسط STFC بر روی آن، به‌طور رسمی طبقه‌بندی شده است. این شهاب‌سنگ یک نوع بسیار نادر به نام کندریت کربنی و غنی از آب و مواد آلی است که از زمان شکل‌گیری منظومه‌ی شمسی ساختار شیمیایی خود را حفظ کرده است. تجزیه‌وتحلیل‌های اولیه که توسط انجمن شهاب‌سنگ تأیید شده، نشان می‌دهد وینچکم عضوی از گروه کندریت‌های کربنی CM است.

STFC به تأمین بودجه‌ی فعالیت دانشمندان علوم سیاره‌ای در سراسر انگلستان کمک می‌کند. این بودجه، موزه‌ی تاریخ طبیعی را قادر به سرمایه‌گذاری در تجهیزات مدرن برای نگهداری شهاب‌سنگ کرده و همچنین از تجزیه‌وتحلیل مواد معدنی حساس به زمان در آزمایشگاه‌های تخصصی چندین مؤسسه‌ی شاخص انگلستان پشتیبانی می‌کند.

«دکتر اشلی کینگ» (Dr. Ashley King) یکی از سرپرستان آینده‌پژوهی و نوآوری انگلستان (UKRI) در گروه علوم زمین موزه‌ی تاریخ طبیعی لندن گفت: «وینچکم نخستین کندریت کربنی و نخستین شهاب‌سنگ بازیابی شده طی ۳۰ سال گذشته در انگلستان است. بودجه‌ی اختصاص یافته کمک می‌کند تا فرصتی بی‌نظیر برای کشف منشأ آب و حیات در کره‌ی زمین فراهم شود. از طریق این بودجه توانستیم تجهیزات پیشرفته‌ای را برای تجزیه‌وتحلیل و تحقیق درباره‌ی شهاب‌سنگ وینچکم تهیه کنیم.»

این شهاب‌سنگ با استفاده از تصاویر و فیلم‌های «اتحادیه‌ی آذرگوی انگلستان» (UKFAll) ردیابی شد و سپس قطعات سقوط کرده به‌سرعت پیدا و بازیابی شدند. از زمان کشف، دانشمندان انگلستان در حال مطالعه وینچکم برای درک ساختار کانی‌شناسی و شیمی آن هستند تا اطلاعاتی درباره‌ی شیوه‌ی شکل‌گیری منظومه‌ی شمسی کسب کنند.

«دکتر لوک دالی» (Dr. Luke Daly) از دانشگاه گلاسکو و سرپرست شبکه‌ی آذرگوی انگلستان گفت: «توانایی تحقیق در مورد وینچکم یک رؤیا است که به حقیقت می‌پیوندد. بسیاری از ما سراسر شغل خود را صرف مطالعه‌ی این نوع شهاب‌سنگ نادر کرده‌ایم. ما همچنین با مأموریت‌های هایابوسا آژانس فضایی ژاپن و اسیریس-رکس ناسا، که هدف آن‌ها بازگرداندن نمونه‌های سیارکی به زمین است، همکاری داریم.»

او افزود: «سقوط شهاب‌سنگ کندریت کربنی در انگلستان و بازیابی سریع آن که یک مدار ناشناخته داشت، یک رویداد بسیار ویژه و یک فرصت خارق‌العاده برای جامعه‌ی علوم سیاره‌ای انگلستان است.»

بودجه‌ی STFC به دانشمندان کمک کرد تا به‌سرعت و پیش از آلوده شدن به محیط زمینی، جست‌وجوی علائم آب و مواد آلی را در شهاب‌سنگ وینچکم آغاز کنند.

«دکتر کوئنی چان» (Dr. Queenie Chan) از رویال هالوی لندن خاطرنشان کرد: «تجزیه‌وتحلیل‌های اولیه‌ی تیم علمی تأیید می‌کند که وینچکم حاوی طیف گسترده‌ای از مواد آلی است. مطالعه‌ی شهاب‌سنگ تنها چند هفته پس از سقوط و پیش از هر گونه آلودگی زمینی قابل توجه به این معنی است که ما واقعا به زمان گذشته نگاه می‌کنیم و می‎‌توانیم تا اطلاعات بیشتری درباره‌ی مواد تشکیل دهنده‌ی موجود در هنگام تولد منظومه‌ی شمسی و چگونگی جمع شدن آن‌ها برای ایجاد سیارات مانند زمین به‌دست آوریم.»

گفتنی است قطعه‌ای از شهاب‌سنگ وینچکم که طی جست‌وجوی دقیق جامعه‌ی علوم سیاره‌ای انگلستان کشف شد، هم‌اکنون در موزه‌ی تاریخ طبیعی لندن به نمایش عمومی درآمده است.

عکس کاور: یکی از قطعات شهاب‌سنگ وینچکم که در انگلستان سقوط کرده است.

Credit: Trustee of the Natural History Museum

منبع: Phys.Org