روزاسه پوستی و راه های درمان ان

روزاسه پوستی و راه های درمان ان
تقریبا 5% مردم جهان با بیماری روزاسه دست و پنجه نرم می کنند. بسیاری از افراد مبتلا به روزاسه هیچ شناختی از این بیماری ندارند و اغلب علائم آن با آکنه ولگاریش اشتباه گرفته می شود. روزاسه از جمله بیماری های پوستی است که عود کرده و معمولا پس از مدتی ناپدید می شود. درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد اما با مصرف برخی داروهای خوراکی و موضعی می توان تا حد زیادی علائم روزاسه را بهبود بخشید و از عود آن جلوگیری کرد.
در این مقاله از مجله مهتاطب قصد داریم علاوه بر معرفی بیماری روزاسه پوستی؛ دلایل ایجاد روزاسه، انواع روزاسه و درمان روزاسه را برای شما توضیح دهیم.
اگر دچار التهاب و قرمزی های شدید در پوست صورت، بینی، گردن شده اید پس تا آخر این مقاله با ما همراه باشید تا هم یک توضیح درباره بیماری داشته باشید و هم درمان های این بیماری را شناسایی کنید.

 

☎️برای گرفتن مشاوره در زمینه مشکلات پوستی از جمله آکنه و رزاسه میتوانید با شماره ی 653893420-021 تماس بگیرید و یا در واتس اپ به شماره 8343612-0935 پیامک دهید تا مشاوران و پزشکان داروساز در داروخانه مهتاطب شما را راهنمایی کنند.


روزاسه چیست؟

سوالی که ذهن خیلی از افراد را درگیر می کند این است که روزاسه چیست و چگونه درمان می شود؟
رزاسه یکی بیماری پوستی است که به آکنه بزرگسالان معروف است. روزاسه باعث التهاب و قرمزی مزمن پوست مخصوصا در ناحیه بینی می گردد و بعضا خارش و سوزن سوزن شدن پوست را نیز به همراه دارد. اغلب روزاسه را با جوش ولگاریس اشتباه می گیرند. هر شخصی ممکن است به بیماری روزاسه دچار شود اما این بیماری بیشتر در افراد بزرگسال 30 تا 60 که اکثرا پوست روشنی دارند اتفاق می افتد. درمان قطعی برای روزاسه وجود ندارد، اما می توان با برخی داروها علائم این بیماری را کنترل کرد. زنان 3 برابر بیشتر از مردان به روزاسه پوستی دچار می شوند. در واقع رزاسه یک آکنه نیست اما به علت اینکه علائمی شبیه به آکنه ولگاریس دارد به آکنه رزاسه معروف شده است.

مقاله مرتبط : تفاوت آکنه و جوش چیست؟

 

جدول مشخصات روزاسه پوستی

نواحی درگیر 🔶بینی                            🔶کتف
🔶گوش                           🔶سینه
🔶گونه                            🔶پیشانی
🔶گردن

سن
30 تا 60 سالگی
انواع روزاسه 🔶خفیف (اریتماتوتلانژکتاتیک)
🔶متوسط (پاپولوپوسچولار)
🔶شدید (فیماتوس)
🔶چشمی
عوامل تشدید روزاسه ​🔶 ژنتیک
🔶 نوشیدنی های گرم و غذاهای پر ادویه و تند
🔶 مشروبات الکلی
🔶 گرمای شدید
🔶 نور خورشید یا باد
🔶 حالات روحی مثل استرس و عصبانیت
🔶 ورزش
🔶 داروهای فشار خون
🔶 محصولات آرایشی

علائم روزاسه پوستی

روزاسه نیز مانند دیگر بیماری ها علائمی دارد. روزاسه معمولا باعث قرمزی روی بینی و گونه ها می شود. همچنین در این نواحی رگ های خونی کوچک، متورم می شوند. بسیاری از افراد مبتلا به بیماری رزاسه در صورتشان جوش هایی شبیه به آکنه ایجاد می شود. این برجستگی ها چرکی هستند و باعث می شوند صورت داغ شود و شخص احساس گر گرفتگی و گرمای شدید داشته باشد. افراد مبتلا به بیماری رزاسه، علاوه بر مشکلات ذکر شده، ممکن است مشکلاتی از قبیل : خشکی چشم، تحریک چشم، تورم چشم و پلک های متورم شده دارند. این علائم را به عنوان روزاسه چشمی می شناسند. در برخی افراد علائم روزاسه ابتدا در چشم و سپس روی پوست فرد ظاهر می شوند. روزاسه پس از مدتی پوست بینی را ضخیم کرده و به اصطلاح پوست بینی پیازی می شود و بینی به ظاهر بزرگ تر می شود. این اتفاق بیشتر در آقایان رخ می دهد.

✔️ برافروختگی و گر گرفتن پوست
✔️ متورم شدن رگ
✔️ سوزن سوزن شدن پوست
✔️ سوزش پوست
✔️ خشکی پوست
✔️ ایجاد برآمدگی قرمز
✔️ تورم پوست
✔️ التهاب پوست
✔️ التهاب پلک
✔️ ایجاد گل مژه
✔️ قرمزی و سوزش چشم

انواع رُزاسه پوستی

انواع روزاسه عبارت است از :

1) روزاسه خفیف
2) روزاسه متوسط
3) روزاسه فیماتوز
4) روزاسه چشمی

1) روزاسه خفیف (Erythematotelangiectatic – اریتماتو لانژکتاتیک):

روزاسه اریتماتو لانژکتاتیک با قرمزی مداوم در صورت خود را نشان می دهد. در این نوع روزاسه رگ های خونی در زیر سطح پوست بزرگ و قابل رویت می شوند. رزاسه خفیف در ابتدا عود کرده و سپس خود به خود بهبود می یابند. بدون درمان روزاسه، قرمزی ها در پوست پخش می شوند و نواحی بیشتری را درگیر می کنند و همچنین قرمزی ها پایدار شده و به حالت مزمن در می آیند.

علائم روزاسه اریتماتولانژکتاتیک):

✔️ برافروختگی و قرمزی پوست
✔️ حس سوزش و سوزن سوزن شدن پوست
✔️ دیده شدن رگ های پوستی
✔️ پوسته پوسته شدن و سختی پوست

2) روزاسه متوسط (پاپولوپوسولار – Papulopustular):

روزاسه پاپولوپوسولار با جوش های چرکی “سرسفید” و برجستگی های قرمز و متورم همراه است. روزاسه پاپولوپوسولار به طور معمول در گونه ها، چانه و پیشانی ظاهر می شود و اغلب با آکنه اشتباه شناخته می شوند. در این نوع از روزاسه قرمزی و گرگرفتگی صورت نیز ممکن است ظاهر شود. روزاسه papulopustular شدید می تواند 40 ضایعه یا بیشتر بر پوست ایجاد کند که از بین رفتن آن طولانی مدت طول می کشد. تکه های روزاسه همچنین ممکن است در پوست سر، گردن یا سینه نیز ظاهر شوند.

علائم روزاسه پاپولوپوسولار:

✔️ جوشهای متورم قرمز و چرکی
✔️ سوزش پوست
✔️ بعضا دیده شدن رگهای پوستی

3) روزاسه (Phymatous- فیماتوز):

روزاسه فیماتیک باعث ضخیم شدن و زخم شدن پوست می شود، آن را ناهموار، متورم و گاهی بی رنگ می کند. این نوع نادر از روزاسه است که قابل درمان بوده و اغلب بینی را تحت تأثیر قرار می دهد. به همین دلیل این نوع از روزاسه را گاهی اوقات بینی پیازی یا رینوفیما می نامند. روزاسه فیماتوز در مردان بیشتر از مردان رخ میدهد.

علائم روزاسه فیماتوز:

✔️ ضخیم شدن پوست
✔️ ایجاد ناهمواری در پوست
✔️گوشتی شدن بینی
✔️متورم شدن پوست
✔️دیده شدن رگهای پوستی

4) روزاسه چشمی (Ocular- آکیولر)

در روزاسه چشم، فقط چشم ها را درگیر می کند و باعث می شود که چشمها آبکی یا خونی به نظر برسند. ممکن است احساس سوزش یا تحریک در چشم احساس شود. روزاسه چشم می تواند باعث خشکی چشم و حساسیت مداوم آن شود و ممکن است کیست ها یا گل مژه هایی روی پلک ایجاد شود.

علائم روزاسه چشمی:

✔️ التهاب پلک
✔️ ایجاد گل مژه
​✔️ قرمزی و سوزش چشم

⭐️ در صورت داشتن هر یک از این علائم می توانید با شماره تماس داروخانه آنلاین مهتاطب 02165389342 تماس بگیرید و یا به یک پزشک متخصص پوست مراجعه کنید.

 

دلایل ایجاد روزاسه

علت ایجاد روزاسه دقیقا مشخص نیست، اما می تواند ترکیبی از عوامل وراثتی و محیطی باشد. چیزی که مشخص شده این است که روزاسه از کثیفی و بهداشت نامناسب ایجاد نمی شود.

عوامل زیر می توانند روزاسه را تشدید کنند :
✔️ نوشیدنی های گرم و غذاهای پر ادویه و تند
✔️ مشروبات الکلی
✔️ گرمای شدید
✔️ نور خورشید یا باد
✔️ حالات روحی مثل استرس و عصبانیت
✔️ ورزش
✔️ داروهای فشار خون
✔️ محصولات آرایشی

بیماری روزاسه در خانم ها

خانم ها هم به بیماری روزاسه مبتلا می شوند و علائم روزاسه در آن ها نیز مشابه است، اما ابتلای برخی از خانم ها بیشتر از دیگران است :

✔️ خانم هایی که پوست روشنی دارند، به خصوص اگر در اثر آفتاب پوستشان آسیب دیده باشد.
✔️ خانم هایی که بالای 30 سال سن دارند.
✔️ خانم هایی که سیگار یا قلیان می کشند.
✔️ خانم هایی که در خانواده سابقه بیماری رزاسه داشته باشند.

تشخیص بیماری روزاسه

برای تشخیص بیماری روزاسه آزمایش خاصی وجود ندارد همچنین علت ایجاد روزاسه را هم نمی توان تشخیص داد؛ اما پزشک شما با توجه به علائم پوستی و معاینه پوست شما می تواند تشخیص دهد که شما دچار روزاسه شده اید یا خیر. همچنین ممکن است آزمایشاتی برای تشخیص بیماری های دیگر استفاده شود، مثل پسوریازیس، اگزما یا لوپوس؛ تا پزشک شما از تشخیص خود مطمئن شود. زیرا این بیماری ها می توانند علائمی شبیه به روزاسه ایجاد کنند. اگر علائم شما، چشم شما را درگیر کند؛ ممکن است پزشک، شما را برای ارزیابی چشمانتان به یک متخصص چشم ارجاع دهد.

درمان روزاسه

در واقع درمان روزاسه همان کنترل علائم این بیماری است زیرا درمانی هنوز برای این بیماری پیدا نشده. بعد از تشخیص بیماری روزاسه، زمان تجویز و استفاده از داروها فرا می رسد. کنترل این بیماری به وسیله داروهایی که پزشک تجویز می کند انجام می شود. مدت زمان درمان روزاسه یا کنترل علائم روزاسه به نوع و شدت علائم بستگی دارد. دارو های زیادی در این سال ها برای درمان روزاسه تجویز می شود که به علائم و نوع روزاسه (انواع روزاسه را در اول مقاله معرفی کردیم) هر شخص بستگی دارد.

دارو های تجویز شده برای درمان روزاسه عبارت است از :

1) داروهای موضعی که قرمزی را کاهش می دهند:

برای روزاسه خفیف تا متوسط، ممکن است پزشک کرم یا ژل را برای پوست آسیب دیده تجویز کند. کرم های مترونیدازول، بنزوئیل پروکساید، کلیندامایسین، آزلائیک اسید، سولفاستامید 10%، گوگرد 5%، بریمونیدین و اکسی متازولین از جمله متداول ترین کرمها برای درمان روزاسه پوستی می باشند. بریمونیدین و اکسی متازولین  بیشتر از سایر داروها تجویز می شوند. این داروها با انقباض رگ های خونی، قرمزی را کاهش می دهند. تقریبا پس از 12 ساعت استفاده از این داروها می توانید تاثیر را مشاهده کنید اما این تاثیر بر روی رگ های خونی و پوست به طور موقت است، پس باید به طور منظم داروها استفاده شوند. داروهایی از قبیل آزلائیک اسید و مترونیدازول برای کنترل جوش های خفیف استفاده می شوند.
برای درمان موضعی روزاسه باید از تشخیص پزشک پیروی کنید و روزانه 1 تا 2 بار کرم توصیه شده را مصرف نمائید.

2) آنتی بیوتیک خوراکی:

پزشک ممکن است برای درمان روزاسه متوسط تا شدید که همراه با برجستگی و جوش می باشد، یک آنتی بیوتیک خوراکی تجویز کند که اغلب این آنتی بیوتیک، کپسول داکسی سایکلین است.

3) داروی ضد آکنه خوراکی:

اگر روزاسه شدید باشد و به درمان های دیگر پاسخ ندهد، ممکن است پزشک ایزوترتینوئین یا روآکوتان را تجویز کند. ایزوترتینوئین یک داروی خوراکی قوی است که برای درمان آکنه استفاده می شود. این دارو می تواند به پاکسازی ضایعات آکنه ای روزاسه نیز کمک کند.

  • بریمونیدین:

بریمونیدین بیشتر به عنوان قطره شناخته می شود. این دارو در مواردی برای درمان گلوکوم با زاویه باز، افزایش فشار داخل چشم و بیماری رزاسه چشمی استفاده می شود. قطره بریمونیدین می تواند علائم بیماری روزاسه در چشم را به خوبی کاهش دهد. از این دارو به صورت پماد نیز تولید شده و از آن برای روزاسه پوستی و درمان قرمزی ناشی از روزاسه استفاده می شود.

  • اکسی متازولین:

داروی اکسی متازولین به عنوان قطره و اسپری بینی بیشتر شناخته می شود. کرم اکسی متازولین یک محصول کمتر شناخته شده است که برای درمان روزاسه استفاده می شود. این کرم با تنگ کردن رگ های خونی صورت باعث کاهش قرمزی صورت ناشی از روزاسه می شود.

  • آزلائیک اسید:

آزلائیک اسید یک ماده فوق العاده در زمینه درمان جوش می باشد. این ماده را چون در کنار درمان جوش و آکنه به پوست نرمی و لطافت می بخشد، پزشکان زیادی تجویز می کنند.
آزلائیک اسید را برای انواع جوش و آکنه تجویز می کنند. امروزه برای درمان روزاسه نیز از این ماده استفاده می شود که بازخورد بسیار خوبی نیز داشته است. از آزلائیک اسید حتی در دوران بارداری هم می توان استفاده کرد.

  • مترونیدازول:

مترونیدازول به اشکال مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. این دارو کاربرد متنوعی دارد ولی بیشتر برای عفونت استفاده می شود. از ژل مترونیدازول 0.75% به صورت موضعی برای درمان روزاسه استفاده می شود. این ژل به عنوان یک آنتی بیوتیک باعث کاهش قرمزی، تورم، التهاب و جوش های ناشی از روزاسه می شود. یکی از اولین داروهای تجویز شده توسط پزشکان همین دارو می باشد.

  • داکسی سایکلین:

اولین آنتی بیوتیک تجویزی از سوی پزشک داروی داکسی سایکلین است. این آنتی بیوتیک در بین مردم بسیار رایج است و بخاطر خاصیت ضد باکتریایی که دارد از آن برای درمان جوش، عفونت گوش میانی، برونشیت، سینوزیت، عفونت های ادراری و روزاسه استفاده می شود. این داروی خوراکی برای روزاسه خفیف بسیار کارایی دارد. در اولین مرحله، پزشک برای درمان روزاسه، در کنار یک درمان موضعی حتما داکسی سایکلین هم تجویز می کند.

  • ایزوترتینوئین:

ایزوترتینوئین یک داروی بسیار معروف است که برای آکنه شدید مورد استفاده قرار می گیرد. تا به امروز هیچ دارویی مانند ایزوترتینوئین روی درمان آکنه و روزاسه اثر نداشته است و بیش از دو دهه است که این دارو موثرترین درمان جوش است. این دارو در بسیاری از موارد بازخورد عالی از خود به جا گذاشته است. ایزوترتینوئین همیشه در کنترل علائم روزاسه حرف اول را می زند.
آکوتان و راکوتان معروف ترین ایزوترتینوئین ها که نام تجاری داروی ایزوترتینوئین هستند و در بازار اکثر مردم با نام راکوتان، ایزوترتینوئین را می شناسند. در حقیقت آکوتان و راکوتان نام تجاری این دارو هستند و در عمل تفاوتی بین آن ها نمی باشد.
ایزوترتینوئین برای درمان نوعی آکنه شدید، کیستیک و در مواردی برای روزاسه شدید استفاده می شود. آکنه کیستیک و روزاسه باعث ایجاد توده های قرمز، متورم و حساس در پوست می شوند که به وسیله ایزوترتینوئین تا 80% موارد درمان می شوند.

⭐️ توجه داشته باشین که این داروها باید با تجویز پزشک استفاده شوند. از مصرف خودسرانه این داروها جدا خودداری کنید.


4) لیزر درمانی برای کوچکتر شدن رگها

  • لیزرهای پالسی رنگی:

رنگدانه های قرمز در پوست را شناسایی میکنند. با ورود نور به لایه های اپیدرم و درم پوست، توسط رگهای خونی جذب شده و موجب بسته شدن رگها میگردد. هم این روش و هم لیزر IPL برای درمان قرمزی پوست یا پارگی رگهای خونی در صورت و التهاب پوست صورت مناسب میباشند.

  • لیزر CO2:

این لیزر که از قدرتمندترین و آخرین تکنولوژیهای موجود است، علاوه بر درمان چین و چروک و جای جوش به افردی که در اثر قرمزی پوست پوستشان ضخیم شده است (معمولاً روی بینی یا گونه ها) نیز کمک میکند و میتواند به از بین رفتن برآمدگیهای صورت بی انجامد.

  • لیزر پالسی رنگی:

این لیزر بخصوص برای پارگی رگهای خونی در زیر پوست موثر است زیرا نسبت به رنگ قرمز در پوست حساس است. پس به درمان قرمزی و متورم شدن رگها در روزاسه کمک می کند.

  • لیزر IPL:

IPL در واقع یک لیزر نمیباشد، بلکه نوری با چندین طول موج است، اما در از بین بردن عروق خونی پاره شده و لکه های قهوه ای روی پوست موثر میباشد. همچنین نسبت به درمان با لیزر هزینه کمتری دارد . درمان با لیزرهای PDL و IPL موجب کمی قرمزی و پف کردن صورت میشوند. ممکن است پزشک پس از عمل کمپرس یخ در اختیار شما قرار دهد. این عوارض پس از 10 تا 15 دقیقه برطرف میشوند. برای برخی افراد نیز ممکن است برای برطرف شدن تورم، آنتی هسیتامین تجویز شود.


مقاله مرتبط : لیزر درمانی برای درمان اسکار

سوالات متداول در مورد بیماری روزاسه

❓اگر فعالیت بدنی شدید نداشته باشیم باز هم داغ شدن یا گرگرفتگی صورت اتفاق می افتد؟

بله این مشکل در بیماری روزاسه وجود دارد، اما فعالیت بدنی شدید باعث تشدید این گرگرفتگی خواهش شد.

❓آیا کودکان هم در معرض روزاسه هستند؟

خیر. چون این بیماری در بزرگسالان و معمولا افراد بالای 30 سال رخ می دهد.

❓روزاسه ممکن است روی شکم و گردن بروز کند؟

روزاسه معمولا روی صورت بروز می کند اما گاهی اوقات روی گردن و بالای قفسه سینه نیز تاثیر می گذارد و در حدود نیمی از موارد، چشم را تخت تاثیر قرار می دهد.

❓روزاسه در زنان خطرناک تر است یا مردان؟

در مردان. زیرا زنان معمولا به روزاسه خفیف تا متوسط دچار می شوند ولی مردان بیشتر به روزاسه شدید مبتلا می شوند.

⭐️ در صورت نیاز به مشاوره و سوال راجع به بیماری روزاسه، می توانید با شماره 65389342-021 تماس بگیرید.

مقالات پیشنهادی:
درمان زگیل و انواع آن
روتین مراقبت از پوست حساس
روتین مراقبت از پوست خشک
روتین مراقبت از پوست چرب
انواع پوست و راه های تشخیص پوست
بهترین کرم های مرطوب کننده سینره
کهیر چیست و راه درمان آن
فواید وازلین و تاثیر آن بر اگزما

    قرص ضد حساسیت