عبور از فصل سرد سال بدون قطع گاز و البته افزایش میزان گازرسانی به نیروگاهها و صنایع کشور باعث شده تا امسال وزارت نفت غافلگیر نشوند. وزارت نفت دلیل اصلی این موفقیت را همراهی مردم در صرفهجویی مصرف و اقدامهای بلندمدت ازجمله بهینهسازی موتورخانهها، افزایش ذخیرهسازی و بیشتر شدن تولید بوده است.
بهگزارش همشهری آنلاین، ارگان رسانهای وزارت نفت در یک گزارش به نقل از یک خاطره از اکبر هاشمیرفسنجانی نوشت: «امروز در تهران و اکثر شهرهای کشور، برف داشتیم. بهخاطر سرما و برف، در بسیاری از شهرها، مِن جمله تهران، مصرف گاز طبیعی بالا رفته و خیلی از جاها، باعث اُفت فشار گاز و خاموشی وسایل گرمکننده مردم شده و اعتراضات زیادی بلند است؛ گویا وزارت نفت، غفلت کرده که با قطع گاز مصرفی نیروگاهها و استفاده از گازوئیل و مازوت در آنها، سهم مصارف خانگی را زیاد کنند.» حالا وزارتخانه یادشده یادآوری کرد که این غفلت بزرگ به برگ برنده تبدیل شده است.
همزمان، وزیر نفت خبر داده است: «میزان گاز تزریقشده به شبکه سراسری به ۸۵۱میلیون مترمکعب رسیده که بیسابقه است و یک رکورد بهشمار میرود.» این اتفاق در شرایطی رخ میدهد که ایران برخلاف سالهای گذشته زمستان سختی را تجربه نمیکند؛ هرچند که بهگفته جواد اوجی در برخی استانهای کشور حدود ۲متر برف باریده است.
بهگزارش همشهری، ثبت رکورد جدید مصرف گاز در فصل سرد امسال در شرایطی صورت گرفته که وزیر نفت میگوید: مصرف گاز در روزهای سرد امسال حدود ۱۱درصد کمتر از پارسال بوده و میزان تولید گاز هم ۳۰میلیون مترمکعب رشد داشته است.
وزیر نفت راز کاهش ناترازی گازی را اقدامهای این وزارتخانه اعلام و تأکید کرده است: «در آغاز بهکار فعالیت دولت سیزدهم، در زمینه تولید و مصرف گاز با ناترازی سنگینی روبهرو بودهایم، اما خوشبختانه با اقدامهایی که وزارت نفت و شرکتهای ملی نفت و گاز انجام میدهند، شاهد هستیم از مقدار ناترازی سال به سال کاسته میشود.» اوجی یادآور شده است: «برای پروژه کنتورهای هوشمند گامهای جدی و سازنده برداشته شده و در ۶ استان بهصورت پایلوت در حال انجام است؛ در همین حال هوشمندسازی کنتورهای گاز صنایع عمده هم آغاز شده است.»
پاداش گاز به مشترکان خانگی کممصرف
آخرین دادههای منتشرشده نشان میدهد تهران، اصفهان و خراسانرضوی بهترتیب بیشترین مصرف و کهگیلویه و بویراحمد، ایلام و خراسانجنوبی کمترین میزان مصرف گاز در بخش خانگی را ثبت کردهاند. یک دلیل دیگر که باعث مشارکت مردم در مصرف بهینه گاز شده، اعمال سیاست تشویقی شرکت ملی گاز بوده است. سعید عقلی، مدیر دسیپچینگ این شرکت میگوید: «نسبت به پارسال در ایام سرد کاهش دمای بیشتری را داریم و توانستهایم گاز بیشتری را در بخشهای مختلف تأمین کنیم و هماکنون هیچ نقطهای با قطعی گاز روبهرو نیست.»
همزمان هم، براساس اعلام شرکت ملی گاز ایران، اگر مشترکان خانگی در فاصله زمانی ۱۶آذر تا ۱۵اسفند، بتوانند ۱۰ تا ۳۵درصد مصرف خود را در مقایسه با مدت مشابه سال قبل کاهش دهند، مبلغی بهعنوان پاداش صرفهجویی دریافت خواهند کرد که بسته به میزان صرفهجویی، این مبلغ از ۱۳ تا ۵۲۰هزار تومان متغیر خواهد بود.
مسلم رحمانی، مدیر هماهنگی گازرسانی کشور در این مورد هم میگوید: «هزینه تمامشده گاز، از فراورش تا توزیع، برای هر مترمکعب تقریبا بین ۹ تا ۱۳هزار تومان است. اگر بخواهیم آن را صادر کنیم تقریبا حدود ۱۸ تا ۱۹هزار تومان درآمد حاصل میشود.» وی تصریح میکند: «یکدرصد افراد که پُرمصرف هستند، برای هر مترمکعب گاز حداکثر ۶هزار تومان پرداخت میکنند؛ یعنی دستکم ۳هزار تومان در هر مترمکعب یارانه میگیرند.»
تامین گاز صنایع رشد کرد
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران از افزایش خیرهکننده تحویل گاز به نیروگاهها، پتروشیمیها و صنایع فولاد و سیمان در ۱۰ماهه امسال خبر داد و اعلام کرد: حجم گازرسانی به نیروگاهها و صنایع کشور امسال رکوردی تازه را ثبت کرده و از ابتدای سال۱۴۰۲ تا پایان دیماه نسبت بهمدت مشابه پارسال، ۱۴درصد گاز بیشتر به نیروگاهها تحویل شده است. وی افزود: در همین بازه زمانی و با برنامهریزی و تلاش کارکنان صنعت نفت و گاز، میانگین حجم گازرسانی به صنایع سیمان ۱۰درصد، به پتروشیمیها ۸درصد و همچنین به بخش فولاد ۸درصد نسبت بهمدت مشابه پارسال افزایش یافته است.