هر کدام از ما حداقل یک یا چند دوست خوب و صمیمی یا معمولی داریم که از کنار آن ها بودن حس خوبی پیدا می کنیم، گاهی با آن ها درد دل کرده و در تنهایی های خود به آن ها پناه برده ایم، در شادی ها و غم ها کنار هم بوده و دست هم را گرفته ایم، این طور نیست؟
اما آیا تا به حال این احساس را داشته اید که یکی از دوستان خاص شما با شنیدن خبر موفقیت تان کسل شده و شکست های شما دل او را شاد کند حتی اگر ظاهرش چیزی دیگری بگوید؟!
اگر این طور است احتمالا یک دوست ظاهری و حتی بدتر از آن یک دشمن دوست نما در حلقه دوستان خود دارید که رابطه با او بسیار سخت بوده و می تواند آسیب های زیادی به شما وارد کند.
در این مقاله قصد داریم درباره این دوستان ظاهری، نحوه تشخیص و برخورد با آن ها صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
دوست ظاهری چه کسی است؟
دوستان ظاهری یا به اصطلاح دشمنان دوست نما کسانی هستند که در ظاهر وانمود می کنند با شما دوست صمیمی هستند اما در واقع به شما حسادت می کنند.
این افراد معمولا در نزدیک ترین دایره اجتماعی به شما، در میان دوستان، همکاران یا حتی اعضای خانواده هستند و نشانه هایی دارند که با توجه به آن می توان این افراد را از دوستان خوب و صمیمی تشخیص داد.
نشانه های دوست ظاهری
1. دوست ظاهری از موفقیت های شما ناراحت می شود، با شکست های شما در پوست خودش نمی گنجد و به دستاوردهای شما حسادت می ورزد.
2. دوست ظاهری باعث تضعیف دوست خود می شود، او با کلام و رفتار خود به شما آسیب می رساند.
3. او مدام پشت سرتان حرف می زند.
4. دوست ظاهری ممکن است ظاهرا حرف های خوبی به دوست خود بزند اما حالت چهره و ظاهر او با کلماتی که به زبان می آورد هماهنگ نیست.
5. دوست ظاهری شما را به خاطر ناکامی های خودش مقصر می داند و مدام می گوید اگر فلان کار را نکرده بودی من می توانستم به فلان موفقیت برسم.
6. دوست ظاهری از روش های غیر مستقیم نیز برای آسیب رساندن به احساسات شما استفاده می کند، مثلا ممکن است جلوی شما کسی را تحسین کند که باعث ناراحتی تان شود.
7. این افراد از پست و استاتوس های شما در شبکه های اجتماعی خوش شان نمی آید یا با کامنت های منفی به آن ها واکنش می دهند.
8. دوست ظاهری عمدا کارهای اشتباهی انجام می دهد تا شما را در موقعیت هایی قرار دهد که خجالت زده یا دستپاچه شوید.
احتمالا هر یک از شما حداقل یک نفر در میان دوستان خود دارید که چنین نشانه هایی داشته باشد اما رایج بودن این مسئله به معنای بی اهمیت بودن این موضوع نیست زیرا دوستان ظاهری می توانند به سلامت جسم و روح آسیب رسانده و باعث افزایش سطح استرس در زندگی شوند.
طبق نتایج برخی مطالعات، رابطه داشتن با این افراد می تواند فشار خون، ضربان قلب و سطح اضطراب را افزایش دهد.
در چنین روابطی شما هرگز نمی دانید که می توانید روی دوست خود حساب کنید یا نه، آیا در صورت نیاز او به کمک شما خواهد آمد یا به شما پشت می کند؟
حسادتی که در این گونه روابط وجود دارد هرگونه احترام، اعتماد و عشق میان دو نفر را از بین می برد.
بنابراین اگر متوجه شده اید در میان دوستان خود یک دوست ظاهری دارید احتمالا وقت آن رسیده درباره آینده رابطه تان با او بیشتر فکر کنید.
نحوه برخورد با دوستان ظاهری و پایان دادن به روابط سمّی
1. صحبت کنید
به دوست ظاهری خود بگویید که از رفتار آزار دهنده اش و آسیب هایی که به شما زده خسته شده اید. صادق باشید و از این نترسید که این گونه صحبت کردن باعث بر هم خوردن رابطه شما شود، گاهی اوقات پایان دادن به یک رابطه تنها گزینه ممکن است.
2. به خودتان فرصت دهید
در روابط دوستی نیز مانند روابط عاشقانه گاهی نیاز است کمی به خودتان فرصت داده و استراحت کنید تا در زمانی مناسب و به آرامی و خونسردی رابطه را از نو بررسی کرده و تصمیم درستی بگیرید.
3. به آرامی از او فاصله بگیرید
اگر از صحبت کردن صادقانه با او واهمه دارید بهتر است کم کم و به مرور از او فاصله بگیرید، برای شروع می توانید به جای تماس تلفنی از پیامک استفاده کرده و تا آن جا که می توانید پیام های خود را خلاصه کنید.
برای دیدارهای حضوری نیز بهتر است تا آن جا که ممکن است با گفتن این که مشغله زیادی دارید از ملاقات کردن با او پرهیز کنید.
4. دستاوردهای خود را مخفی کنید
سعی کنید اهداف، برنامه ها و موفقیت های خود را به او گزارش نکنید تا به این وسیله کمتر مورد حسادت و آزار او قرار بگیرید.
همچنین توصیه می شود از برخورد مستقیم و پر رنگ با او در شبکه های اجتماعی خودداری کنید.
5. در روابط خود تجدید نظر کنید
اگر به هر دلیل او در زندگی شما نقش مهمی دارد و نمی توانید یا نمی خواهید رابطه تان را تمام کنید بهتر است در روابط خود تجدید نظر کنید و به این فکر کنید که آیا این حسادت و رقابت او می تواند برای شما مفید باشد و انگیزه کافی برای موفقیت و دستاوردهای بیشتر در زندگی را به شما بدهد؟
اگر این طور است سعی کنید نیمه پر لیوان را ببینید و چندان روی حرف ها و رفتار آزار دهنده او تمرکز نداشته باشید.
و آخرین نکته …
شاید خودتان ندانید اما هر از گاهی ممکن است شما نیز می توانید یک دوست ظاهری برای دوستان خود باشید!
بنابراین توصیه می شود بعد از تشخیص دوستان ظاهری خود از خودتان سوال کنید :”آیا من دوست خوبی برای دوستانم هستم؟!”
منبع: brightside