درمان سریع آفتاب سوختگی

درمان سریع آفتاب سوختگی
هنگامی که شما به مدت طولانی بدون داشتن مراقبت های کافی در معرض پرتوهای فرابنفش که در نور خورشید و دستگاه های سولاریوم قرار بگیرید دچار نوعی آسیب پوستی بنام “آفتاب سوختگی” می شوید. آفتاب سوختگی ها بسته به میزان قرار گرفتن در معرض اشعه فرابنفش خورشید و نوع پوست، شدت متفاوتی دارند که در ابتدا به شکل قرمزی، التهاب، سوزش و در مراحل شدید می تواند همراه با درد، تب و تاول باشد. شاید آفتاب سوختگی یک اتفاق پیش پا افتاده باشد اما باید بدانید که  آفتاب سوختگی مهمترین عامل سرطان پوست است.
در این مقاله از مجله مهتاطب راجع به: علت و علائم آفتاب سوختگی، انواع آفتاب سوختگی و راه درمان هر یک، زمان مراجعه به پزشک و راه های پیشگیری از آن صحبت میکنیم، پس  اگر شما در مناطق گرم و خشک زندگی می کنید و یا قصد سفربه این مناطق را دارید و یا می خواهید برای تعطیلات تابستانی به چنین مناطقی مخصوصا در فصل تابستان مسافرت کنید مطالب این مقاله برای شما بسیار مفید و قابل استفاده خواهد بود.

 

​داروخانه اینترنتی مهتاطب
تمامی محصولات معرفی شده در مقالات مجله مهتاطب متعلق به سایت داروخانه اینترنتی مهتاطب(داروخانه شبانه روزی دکتر رویا میرنظامی) می باشد و شما عزیزان میتوانید کلیه محصولات مورد نیاز خود را از طریق مراجعه به سایت مهتاطب به آدرس www.mahtate.com خریداری نمائید.

لطفا برای انتخاب محصول مناسب ابتدا مقاله را کامل و دقیق مطالعه کنید.

پشتیبانی و مشاوره در برنامه واتساپ-تلگرام: 09358343612
شماره تماس: 02165389342

 

درمان سریع آفتاب سوختگی به روش خانگی

در صورتی که آفتاب سوختگی شما از نوع خفیف باشد می توانید با چند عمل آن را درمان و علائم آن را بهبود ببخشید. توجه کنید که ممکن است درمان آفتاب سوختگی 3 تا 6 ماه طول بکشد زیرا باید پوست های آسیب دیده لایه برداری و از بین بروند و سپس پوست های جدید جایگزین آن شوند و یا در صورتی که شدید نباشد پوستهای آسیب دیده ترمیم شوند.

1) دوش آب سرد یا دستمال مرطوب: پس از قرار گرفتن در معرض آفتاب یک دوش آب سرد بگیرید و دقت کنید که از صابون و شوینده ای استفاده نکنید زیرا پوست شما در حال حاضر بسیار حساس است. اگر نمی توانید دوش آب سرد بگیرید با یک پارچه مرطوب روی مناطق آسیب دیده بکشید.

2) از کرم های حاوی بنزوکائین، لیدوکائین، وازلین روی پوست استفاده نکنید.

3) در صورت داشتن تاول تا حد امکان آن را نترکانید، اما در صورت اذیت شدن از یک سوزن استریل استفاده کنید. اما پوست تاول را تحت هیچ شرایطی نکنید زیرا باعث ایجاد عفونت می شود.

4) در صورت داشتن درد می توانید از داروهای مسکن مثل ایبوپروفن استفاده نمائید.

5) مصرف مایعات به مقدار زیاد برای دفع سموم در بدن.

6) استفاده از لوسیون و کرم مرطوب کننده بعد از شستشو و دوش.
7) استفاده از کمپرس یخ بر روی پوست آفتاب سوخته شده.
8) استفاده از پودر بچه بر روی ملافه در زمانی که آفتاب سوختگی همراه با درد است.

9) استفاده از ژل آلوئه ورا به علت آبرسانی بالایی که دارد می تواند التهاب پوست را کاهش و به درمان آفتاب سوختگی کمک زیادی کند.

بهترین کرم و پمادهای آفتاب سوختگی 

در زمینه درمان آفتاب سوختگی علاوه بر روشها و مراحل خانگی می توان از کرم های سوختگی، کرم های ترمیم کننده و کرم های ضد التهاب و کورتون استفاده نمود.

1) هیدروکورتیزون 1%:

یکی از داروهایی که برای تسکین علائم آفتاب سوختگی استفاده می شود کرم هیدروکورتیزون 1% است. این کرم التهاب، حساسیت و تورم پوست را از بین می برد اما توجه کنید که از آن بیش از حد استفاده نکنید.

2) کرم زینک اکساید:

زینک یکی از عناصر اساسی در ترمیم و سلامت بافت پوست می باشد که معمولا در کرم های ترمیم کننده و سوختگی استفاده می شود. زینک اکساید علاوه بر خاصیت ترمیم کنندگی دارای خاصیت ضد عفونی کنندگی و آنتی باکترالی است که می تواند میکروب، عفونت و باکتری های موجود در ضایعه پوست را از بین برده و مانع تشدید، التهاب یا عفونت آن ناحیه آسیب دیده از پوست شود همچنین اثرات آلرژی و حساسیت پوست را سرکوب کرده و از این طریق التهاب و قرمزی سوختگی های پوست را از بین می برد.

بیشتر بخوانید: بهترین زمان مصرف قرص زینک

3) پماد کالاندولا:

پماد کالاندولا از عصاره گیاه کالاندولا(گل همیشه بهار) تهیه می شود. برای درمان برخی ضایعه های پوستی مثل زخم، کبودی و اگزما استفاده می گردد. همچنین از پماد کالاندولا برای درمان علائم آفتاب سوختگی جهت تسکین التهاب های پوستی، تسریع گردش خون و ترمیم پوست آسیب دیده استفاده می گردد. همچنین پماد کالاندولا دارای اثرات کورتون ها نیست به همین دلیل برای درمان مشکلات پوستی کودکان نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
عصاره کالاندولا حاوی فللاونوئید است که با تنظیم فعالیت پیش التهابی سیتوکین ها و مهار آنزیم سیکلواکس یژناز به صورت موضعی پاسخ های التهابی را کاهش و از تورم و کبودی جلوگیری می کند. همچنین با کمک به کلاژن سازی پوست باعث بهبود هرچه سریعتر زخم و سوختگی می گردد.

در صورت استفاده از هر کرم ترمیم کننده و ضد سوختگی آنرا حداقل دو بار در روز استفاده کنید.
 
بیشتر بخوانید: خرید کرم ترمیم کننده

آفتاب سوختگی چیست؟

آفتاب سوختگی نوعی التهاب پوستی است که در اثر قرار گرفتن طولانی مدت در معرض پرتوهای فرابنفش ایجاد می شود. شدت آفتاب سوختگی می تواند خفیف باشد که قرمزی، سوزش و پوسته پوسته شدن از علائم آن است و یا از نوع آفتاب سوختگی شدید باشد که علاوه بر علائم آفتاب سوختگی خفیف ؛درد، تب، تاول، سر درد، حالت تهوع نیز بهمراه دارد.
از بین دو نوع اشعه فرابنفش خورشید یعنی اشعه  UVA, UVB  بیشترین تاثیر آفتاب سوختگی را اشعه UVB دارد و برای محافظت باید از کرم های ضد آفتاب با SPF مناسب استفاده کرد. میزان آفتاب سوختگی به نوع پوست و میزان اشعه فرا بنفش بستگی دارد؛ مثلا افراد با پوست سفید بیشتر دچار آفتاب سوختگی می شوند و هر چه به میزان بیشتری در معرض اشعه قرار بگیرید شدت آفتاب سوختگی بیشتر می شود.
به هر جهت قرار گرفتن در معرض هر دو اشعه عامل اصلی سرطان پوست هستند. با محافظت از پوست به وسیله کرم ضد آفتاب می توان تا حد زیادی از پوست مراقبت کرد، اما مابقی محافظت از پوست به ملانین پوست بستگی دارد. ملانین ها رنگدانه های تیره در لایه بیرونی پوست هستند که به پوست رنگ طبیعی می دهند اما برخی افراد بصورت ژنتیکی ملانین کمی در بدن خود دارند.

علت ایجاد آفتاب سوختگی

دلیل آفتاب سوختگی پوست همانطور که در بالا ذکر شد پرتوهای فرابنفش خورشید هستند که از خورشید تابیده شده و از جو زمین گذر می کنند. میزان تابش اشعه های فرابنفش به زاویه خورشید بستگی دارد. آفتاب سوختگی بیشتر در مناطقی که به خط استوا نزدیک هستند و همچنین ظهرهای تابستان که خورشید دقیقا در بالای سر قرار دارد بیشتر رخ می دهد. یعنی هرچه عرض جغرافیایی بیشتر باشد شدت اشعه UV کمتر می شود. هنگامی که در معرض UV قرار بگیرید بدن شما برای محافظت  از پوست، ملانین(لک) زیادی تولید می کند که در اثر این اتفاق لک های تیره بر پوست ظاهر می شوند. کسانی که به اصطلاح بور هستند بیشتر در معرض مشکل لکهای آفتاب سوختگی قرار میگیرند.

عوامل موثر در شدت آفتاب سوختگی

1) رنگ پوست:

🔹افرادی که پوستی تیره تر دارند بصورت ذاتی ملانین بیشتری در بدن خود دارند پس محافظت بیشتری در برابر پرتوها داشته و کمتر دچار لکهای ناشی از آفتاب می شوند.
🔹افراد با پوست تیره برنزه تر و تیره تر می شوند و افراد با پوست روشن قرمزتر و یا می سوزند.

2) نقش ابرها در آفتاب سوختگی:

ابرها بعد از لایه اوزون، بزرگترین موانع تابش اشعه های فرابنفش هستند؛ زیرا ابرها می توانند مقدار زیادی از اشعه uva را به خود جذب کرده و اجازه ندهند که به سطح زمین برسد و باعث آسیب های پوستی شوند. البته وجود ابر دلیل بر این نیست که از ضد آفتاب استفاده نکنیم زیرا اشعه uva به راحتی میتواند از ابرها عبور کند.

3) نقش برف،شن،ماسه و آب در آفتاب سوختگی پوست:

این سطوح شفاف و رنگ روشن هستند، به همین دلیل اشعه های فرابنفش را منعکس کرده و به پوست شما برخورد می کنند. پس این سطوح برعکس ابرها عمل می کنند و باعث می شوند پرتوها به پوست شما برسند.

4) نقش داروها بر آفتاب سوختگی:

داروهایی مثل آنتی بیوتیک ها و داروهای ضد بارداری و حتی برخی مواد آرایشی پوست را نسبت به نور خورشید حساستر می کنند. بعضا می شنوید که از شما بعد از ابتلا به لک سوال می شود که از چه داروهایی استفاده کرده اید. زیرا ممکن است لک ناشی از دارو و مواد مصرفی شما باشد. مثلا مصرف قرص های هورمونی و استفاده از کرمهای حاوی هیدروکینون، ترتینوئین و… پوست را حساس به آفتاب میکنند و درنتیجه توصیه میشود هر 2 ساعت از ضد آفتاب استفاده کنید.

تله های آفتاب کدامند؟

 مناطقی که اشعه های فرا بنفش بیشترین و اولین برخورد را با آنان دارند شامل بینی، لب، چشم، پیشانی، گونه، بازوها و پنجه پا می باشند که به این مناطق تله های آفتاب می گویند. این مناطق اکثرا با لباس قابل پوشاندن نیستند پس باید به وسیله ضد آفتاب از آنها مراقبت شود.

علائم آفتاب سوختگی پوست

نشانه های آفتاب سوختگی معمولا 6 تا 48 ساعت پس از قرار گرفتن در معرض این دسته پرتوها نمایان می شوند. وقتی دچار آفتاب سوختگی می شوید، پوست شما قرمز می شود و درد می کند. اگر سوختگی پوست شدید باشد، ممکن است دچار تورم و تاول های ناشی از آفتاب سوختگی شوید. حتی ممکن است احساس کنید آنفولانزا دارید و این علائم را داشته باشید: تب همراه با لرز، حالت تهوع، سردرد و ضعف.

علائم آفتاب سوختگی خفیف:

✔️ تیرگی و قرمزی پوست
✔️ احساس گرمی با لمس پوست
✔️ درد، خارش و حساسیت
✔️ تورم و التهاب

علائم آفتاب سوختگی خفیف:

در صورت شدید بودن آفتاب سوختگی پوست ممکن است علاوه بر علائم آفتاب سوختگی خفیف علائم زیر را نیز داشته باشید:
✔️ تاول های پر از مایع

✔️ سر درد
✔️ تب
✔️ حالت تهوع
✔️ خستگی
چند روز بعد، پوست شما شروع به لایه برداری و خارش می کند و بدن شما سعی می کند خود را از شر سلول های آسیب دیده از خورشید خلاص کند.

🌟اگر آفتاب سوختگی همراه با تاول باشد احتمال سرطان پوست را دو برابر می کند.

آفتاب سوختگی دریا (ساحلی)

دریا و شن و ماسه سطوحی هستند که می توانند اشعه خورشید را بازتاب دهند و شدت اشعه خورشید را بیشتر کنند از طرفی اکثر دریاها وسواحل تفریحی آنها به خط استوا نزدیکترند پس شدت پرتوهای  UV زیاد می شود و در نتیجه آفتاب سوختگی دریا در سواحل زیاد رخ می دهد. همچنین خیس بودن بدن به آفتاب سوختگی دامن می زند. چطور؟
قطرات آبی که روی بدن هستند مانند ذره بین عمل می کنند و باعث شدت تاثیر اشعه های خورشید بر پوست و عمل آفتاب سوختگی می شود. به همین دلیل اگر برای سفر به سواحل دریای خزر یا خلیج فارس بروید پس از چند روز پوست شما قرمز، تیره و سپس پوسته پوسته می شود که اصطلاحا به آن “آفتاب سوختگی دریا” می گویند.

درمان آفتاب سوختگی دریا

درمان آفتاب سوختگی دریا نیز همان پروسه درمان آفتاب سوختگی معمولی را دارد و هیچ راه درمان خاص و سریعی  برای این آفتاب سوختگی وجود ندارد.
فقط لازم است که در ابتدا از یک ژل آلوئه ورای فاقد الکل روی مناطق قرمز شده بزنید و در صورت شدید بودن علائم به پزشک مراجعه کنید.

پیشگیری از  آفتاب سوختگی دریا

برای پیشگیری از از آفتاب سوختگی دریا باید از ضد آفتاب، کلاه و عینک استفاده کنید و برای درمان از پمادهای درمان آفتاب سوختگی، مصرف آب، دوش و کمپرس آب سرد، ژل آلوئه ورا استفاده نمود.

 

راه های پیشگیری از آفتاب سوختگی

✔️ استفاده از ضد آفتاب با SPF بالای 30 ، نیم ساعت قبل از قرار گرفتن در معرض نور خورشید.
✔️ استفاده از کلاه آفتابگیر.
✔️ استفاده از لباس های با ضخامت و پوشش کافی در برابر نور خورشید.
✔️ استفاده از عینک آفتابی.
✔️ بیرون نرفتن از منزل در بین ساعات 10 صبح تا 4 بعد از ظهر که شدت UV بسیار زیاد است.

چه زمانی برای آفتاب سوختگی باید به پزشک مراجعه کرد؟

🚦 اگر بخش بزرگی از پوست شما دچار آفتاب سوختگی شده و یا تاول های بزرگ و زیادی دارد.
🚦در صورت داشتن علائم آفتاب سوختگی شدید.
🚦بهبود نیافتن بعد از چند روز.
🚦در صورت داشتن عفونت.
🚦افزایش تورم و التهابات پوستی.

عوارض آفتاب سوختگی

اگر مداوم در معرض اشعه UV قرار بگیرید و یا شدت این آفتاب سوختگی های پوستی زیاد باشد خطر ابتلا به سایر بیماری های پوستی نیز افزایش می یابد که در زیر به آنها اشاره می نمائیم:

✔️ پیری زودرس و ایجاد چین و چروک
✔️افتادگی و شل شدن پوست
✔️خشکی، زبری و کم آبی پوست
✔️نمایان شدن رگه های قرمز ریز روی گونه ،بینی و گوش
✔️ایجاد لکه و تیرگی های تیره و مقاوم
✔️سرطان پوست
✔️آسیب به قرنیه (برف کوری)، شبکیه و لنز چشم

برای درمان آفتاب سوختگی های شدید  حتما از یک پزشک متخصص مراجعه کنید. برای درمان آفتاب سوختگی های ضعیف تا متوسط و درمان لکهای ناشی از آفتاب میتوانید با مشاوران متخصص در داروخانه مهتاطب به شماره واتساپ 09358343612 مراجعه کنید. 

✉️مشاوره پوست و مو بصورت چت در واتساپ-تلگرام: 09358343612
مشاوره تلفنی : 02165389342
👤مشاوران پوست و مو و پزشکان داروساز در داروخانه مهتاطب آماده پاسخگویی و راهنمایی شما هستند.

مقالات مرتبط: