خصوصیات تیپ شخصیتی ISTP چیست؟ | افراد مشهور | شغل و رشته مناسب | روابط عاطفی و ازدواج
تیپ شخصیتی ISTP که به لاتین مخفف درونگرا، حسی، منطقی، ادراکی می باشد، یکی از 16 تیپ شخصیتی است که به وسیله آزمون شخصیت مایرز-بریگز (MBTI) تشخیص داده می شود.
افراد دارای این تیپ شخصیتی، از تنها بودن و تفکر در تنهایی لذت می برند، و به شدت مستقل هستند. این افراد، همچنین عاشق فعالیت، تجربه تازه ها و آزادی کار با سرعت دلخواه شان می باشند.
آن ها عاشق این هستند که قطعات همه چیز را از هم جدا کنند تا از نحوه کارکرد آن، سر در بیاورند. آن ها منطقی هستند، و بیش تر به کاربردهای عملی علاقمندند تا ایده های انتزاعی.
آن ها عاشق انجام دادن کارهای جدید هستند، و خیلی زود از کارهای تکراری و روتین، حوصله شان سر می رود! به افراد دارای این تیپ شخصیتی، لقب «صنعتگر» را می دهند.
ویژگی های کلیدی تیپ شخصیتی ISTP
- افراد دارای تیپ شخصیتی ISTP، نتیجه گرا هستند. وقتی مشکلی وجود داشته باشد، آن ها دوست دارند سریعا از علت آن آگاه شده، و چندین راه حل را به کار گیرند.
- افراد ISTP، از تجربیات جدید لذت می برند و ممکن است به دنبال هیجان و رفتارهای پر خطر باشند. آن ها اغلب از سرگرمی هایی که ترکیبی از خطر و سرعت است لذت می برند؛ فعالیت هایی نظیر موتور سواری، سقوط آزاد، بانجی جامپینگ، موج سواری یا هاکی.
در برخی موارد، آن ها در انتخاب شغل خود نیز به دنبال خطر و هیجان اند، و دوست دارند مشاغلی مانند مسابقات موتور سواری، پرواز یا آتش نشانی داشته باشند.
- آن ها ترجیح می دهند قضاوت های خود را بر اساس معیارهای عینی انجام دهند، نه ارزش ها و باورهای شخصی.
- افراد تیپ شخصیتی ISTP، معمولا به عنوان افرادی ساکت، اما دارای نگرشی آسان گیرانه نسبت به دیگران توصیف می شوند.
- این افراد به خوبی نمی توانند ز را درک کنند و به همین دلیل، گاهی ممکن است بی احساس خوانده شوند!
آن ها همچنین از عواطف خود فاصله می گیرند و آن قدر احساسات خود را نادیده می گیرند، تا به درجه سردرگمی برسند!
- یکی از برداشت های اشتباه درباره این افراد، این است که ز و ساکت و آرامند. اما با این که آن ها تودار به نظر می رسند، این بدین معنا نیست که عواطف قوی را تجربه نمی کنند.
در عوض، آن ها در عین حفظ خونسردی، سعی می کنند بی طرفی خود را حفظ کنند و به خوبی با بحران ها کنار بیایند.
عملکردهای شناختی
آزمون MBTI، چهار عملکرد شناختی مختلف (منطقی، احساسی، شهودی، حسی) را نشان می دهد. هر یک از این عملکردها، یا به صورت برونگرایانه، و یا به صورت درونگرایانه بروز می کنند و شخصیت فرد را تعیین می کنند.
عملکرد غالب افراد، همان وجهه غالب شخصیتی آن هاست؛ اما عملکردهای کمکی (که گاهی بروز می کنند) نیز، نقش مهم و مکمل را در شخصیت آن ها ایفا می کنند.
عملکردهای درجه دو و سه (که کمتر و به ندرت بروز می کنند)، از اهمیت کم تری برخوردارند و ممکن است عمدتا به صورت ناخودآگاهانه صورت گیرند یا معمولا در مواقعی بروز کنند که فرد تحت فشار است.
عملکرد غالب: منطقی درونگرایانه
- افراد دارای تیپ شخصیتی ISTP، بیش تر وقت خود را صرف تفکر و درگیر بودن با اطلاعاتی می کنند که در سرشان می چرخد. این بدین معناست که آن ها اغلب خود را شفاها بروز نمی دهند، بلکه بیش تر سکوت می کنند.
- شاید اینگونه به نظر برسد که این افراد هنگام تصمیم گیری، اتفاقی عمل می کنند؛ در صورتی که تمام تصمیمات آن ها بر اساس مشاهده و تفکر دقیق است.
- آن ها با جهان پیرامون خود، منطقی و عقلانی برخورد می کنند. بنابراین، اغلب بر چیزهایی تمرکز می کنند که کاربردی و مفید به نظر می رسند.
- از آنجا که آن ها افرادی بسیار منطقی هستند، هنگام تصمیم گیری، نگرشی عینی به موقعیت ها و شرایط دارند و از عوامل عاطفی و ذهنی، خودداری می کنند.
به سختی می توان افراد با این خصوصیت را شناخت؛ اغلب بدین خاطر که آن ها بیش تر بر عمل و نتیجه تمرکز می کنند تا عواطف و احساسات!
عملکرد کمکی: حسی برونگرایانه
- افراد دارای تیپ شخصیتی ISTP، ترجیح می دهند بر لحظه حال تمرکز کرده، و همه چیز را فقط به مدت یک روز جدی بگیرند!
آن ها اغلب از تعهدات بلند مدت خودداری می کنند و ترجیح می دهند به جای تمرکز بر برنامه ها و امکان پذیری های آینده، بر لحظه حال و اکنون تمرکز کنند.
- این افراد، تمایل دارند بیش تر منطقی باشند و از یادگیری و شناخت نحوه کارکرد چیزها، لذت می برند. آن ها ممکن است قطعات یک وسیله مکانیکی را از هم جدا کنند، تا فقط بفهمند چطور کار می کند!
- اگرچه آن ها در درک اطلاعات نظری و انتزاعی خوب هستند، اما عملا علاقه ای به چنین موضوعاتی ندارند، مگر اینکه بتوانند در آن اطلاعات، کاربرد عملی بیابند.
عملکرد درجه دو: شهودی درونگرایانه
- این عملکرد در افراد تیپ ISTP، معمولا به صورت ناخودآگاهانه بروز می کند. اگرچه آن ها غالبا علاقه ای به ایده های انتزاعی ندارند، ممکن است از این مفاهیم استفاده کنند و سعی کنند آن ها را عملی کرده و به راه حل های عملی تبدیل کنند.
- همین عملکرد است که در پس «ندای درونی» قرار داشته، و این افراد گاهی در تصمیم گیری ها آن را از خود بروز می دهند.
با ترکیب اطلاعات حاصل از عملکردهایی که غالبا و گاها بروز می کنند، این جنبه از شخصیت می تواند مسئول ایجاد یک بینش ناگهانی باشد.
عملکرد درجه سه (نادر): منطقی برونگرایانه
- این جنبه شخصیتی، در پس جنبه اصلی شخصیت افراد ISTP عمل می کند اما در شرایطی که فرد تحت فشار است، بیش تر بروز می کند.
- در مواقعی که این افراد خیلی انرژی دارند و به اصطلاح «شارژ هستند»، این جنبه شخصیتی می تواند در نتیجه فوران ناگهانی احساسات نیز، بروز کند.
آن ها اغلب احساسات خود را نادیده می گیرند تا زمانی که احساسات شان به سر حد خود می رسد و موجب بروز رفتارهای نامتعارف می گردد!
افراد برجسته دارای تیپ شخصیتی ISTP که ممکن است بشناسید
- کلینت ایستوود، بازیگر
- زکری تیلور، رئیس جمهور سابق آمریکا
- آلن شپرد، فضانورد
- آملیا ارهارت، خلبان
- بروس لی، رزمی کار
روابط شخصی
افراد دارای تیپ شخصیتی ISTP، درونگرا هستند و تمایل به توداری و سکوت دارند. آن ها عاشق تجربیات جدیدند، و از چیزهای تکراری و روتین، خوش شان نمی آید.
در روابط شخصی، آن ها شدیدا مستقل هستند و از کنترل شدن بیزارند. قول و قرار گذاشتن برای این افراد بسیار دشوار است، اما آن ها در روابطی که به سودشان باشد، نهایت تلاش خود را می کنند.
آن ها معمولا عواطف خود را با دیگران به اشتراک نمی گذارند. اگرچه از شنیدن نظرات و آنچه در فکر دیگران است لذت می برند، اما نظرات خودشان را همیشه برای خودشان نگه می دارند.
به دلایل فوق، معمولا گفته می شود که افراد تیپ ISTP را نمی توان خوب شناخت. آن ها اغلب دوستانی را پیدا می کنند که سرگرمی های مشابهی با آن ها داشته باشند و از گذراندن وقت با آن ها و انجام این فعالیت های مشترک، لذت می برند.
مسیرهای شغلی
از آنجا که افراد دارای تیپ شخصیتی ISTP، درونگرا هستند، معمولا در شغل هایی که مستلزم انجام کارها به صورت انفرادی است، موفق ترند.
این افراد، از دستورالعمل ها و ساختارهای سخت گیرانه، خوش شان نمی آید و در مشاغلی که آزادی و خودمختاری بیش تری دارند، بهتر عمل می کنند.
از آنجا که این افراد بسیار منطقی هستند، از کارهایی که استدلال در آن دخیل است و می توانند خودشان مستقیما در تجربیات آن دست داشته باشند، بیش تر لذت می برند.
این افراد به ویژه انجام کارهایی که در دنیای حقیقی، کاربرد عملی دارند را دوست می دارند.
مشاغل رایج برای تیپ شخصیتی ISTP
- علوم پزشکی قانونی
- مهندسی
- مکانیک
- برنامه نویسی کامپیوتر
- نجاری
- اجرای قانون
- مهندسی نرم افزار
- طراحی بازی های کامپیوتری
- برق کاری
- خلبانی
- آتش نشانی
- دانشمند شدن
نکاتی برای تعامل با افراد دارای تیپ شخصیتی ISTP
روابط دوستانه
ISTPها علاقمند به کنجکاوی و ماجراجویی دارند؛ اما به همان اندازه، نیاز به تنهایی و گذراندن وقت با خود دارند.
در دوستی با این افراد، می توانید از آن ها بخواهید برای ماجراجویی یا دنبال کردن تازه ها، با شما بیرون بیایند؛ اما وقت هایی که حوصله بیرون آمدن ندارند و نیاز به آرامش و سکوت دارند، باید به نیاز آن ها احترام بگذارید.
در این صورت، دوست خوبی برای آن ها خواهید بود!
روابط والدینی
اگر پدر یا مادر یک کودک ISTP هستید، ممکن است به خوبی از ذات مستقل و ماجراجوی او آگاه باشید.
شما می توانید با فراهم کردن امکان کاوش و جستجو برای او به صورت امن و ایمن، اعتماد به نفس او را رشد دهید.
برای او قوانین و دستورالعمل ها را مشخص کنید، اما بیش از حد سخت گیر نباشید! به فرزند خود تجربیاتی را بسپارید که مستقیما در آن دست داشته باشد؛ به او اجازه ماجراجویی در بیرون از خانه را بدهید، و بگذارید از نحوه کارکرد چیزها سر در بیاورد!
روابط عاطفی
از آنجا که افراد دارای تیپ شخصیتی ISTP به شدت در لحظه حال زندگی می کنند، تعهدات بلند مدت و قول و قرار برای آینده ای دور، می تواند یک چالش بزرگ برای آن ها باشد.
اگر با یک فرد ISTP در رابطه عاطفی قرار دارید، می توانید با زندگی کردن در لحظه و حل مسائل به طور روزانه و احترام به نیاز مبرم آن ها به استقلال، رابطه خود را قدرت بخشید.
منبع: www.verywellmind.com