به نقل از دیجیکالا:
تفاوت پردازندههای لپتاپ اینتل U، اینتل P و اینتل H؛ چشمگیر یا ناچیز؟
در این مطلب تلاش میکنیم تفاوت بین پردازندههای اینتل U، P و H را مطرح کرده تا شما راحتتر نسبت به خرید یک لپتاپ اقدام کنید. در یک کامپیوتر خانگی، انتخاب پردازندههای اینتل اصلا و ابدا کار پیچیدهای نیست. شما باید چند چیز جزئی را به خاطر بسپارید. برای مثال، پردازندهی اینتل K، یک ضریب آزاد دارد و به کاربر اجازهی اورکلاک میدهد. اگر هیچ پسوندی در کار نباشد، این ضریب محدود و بسته است.
در لپتاپها اوضاع تا حدودی متفاوت است. شاید در نگاه اول از این موضوع شوکه شوید که چطور پردازندههای لپتاپ با پسوندهای متفاوت عرضه میشوند. با این حال، دانستن این موضوع که هر پردازنده چه تفاوتی با پردازندهی مشابه دیگر در لپتاپها دارد به شما کمک میکند تا یک لپتاپ مناسب با کارهای خود را خریداری کنید.
چرا پردازندههای لپتاپ نسبت به پردازندههای دسکتاپ تنوع بیشتری دارند
دلیل تعداد متنوع پردازندههای لپتاپ نسبت به پردازندههای دسکتاپ به این موضوع برمیگردد که نمیتوان دو لپتاپ دقیقا شبیه به یکدیگر را پیدا کرد که مشخصات فنی یکسانی با هم داشته باشند. صرفا نمیتوان به این موضوع در دنیای لپتاپها بسنده کرد که آیا لپتاپ از پردازندهی Core i3 استفاده میکند یا Core i5؛ چراکه نسل به نسل، هر مدل پردازنده دارای تنوع متعددی میشود.
مصرف انرژی در بعضی از پردازندههای رایانههای شخصی میتواند بسیار زیاد باشد اما به طور کل، طراحی معماری پردازندهها در رایانههای شخصی در طول این همه سال تا حدود زیادی به طور حفظ شده باقی مانده است. بر اساس مقدار فضایی که در کیس موجود است، میتوان سیستم خنککننده هم برای رایانههای شخصی تهیه کرد. به همین دلیل، شما با مشاهدهی پسوند در پردازندههای لپتاپ دسکتاپ اینتل، به طور کلی میتوانید پیشبینی کنید که آیا پردازندهی مذکور به سیستم خنککننده نیاز دارد یا خیر. برای مثال، پسوند F در اسم یک مدل پردازنده به این معناست که این پردازنده فاقد پردازندهی گرافیکی ادغام شده است؛ در حالیکه پسوند K یعنی CPU دارای یک ضریب آزاد است.
البته در لپتاپها مقدار فضای آنچنان زیاد شبیه به کیسهای رایانههای شخصی وجود ندارد. حتی در ضخیمترین لپتاپها هم نمیتوان فضای مشابه به رایانههای دسکتاپ پیدا کرد. به همین منظور، برای داشتن یک دستگاه قابل حمل، باید تعادل و بالانسی بین سه مولفهی بهرهوری، عملکرد و ضخامت لپتاپ ایجاد شود. بسته به اینکه شما تا چه اندازه میخواهید لپتاپتان قدرتمند باشد، این بالانس بین سه مولفه دست خوش تغییر میشود.
دلایل متعددی برای داشتن دامنههای فرکانس متنوع در پردازندهها وجود دارد. حتی چند واتِ انرژیِ بیشتر میتواند تاثیر مهمی را از لحاظ ایجاد حرارت در یک لپتاپ به دنبال داشته باشد. بسته به این موضوعات که تا چه حد دلتان میخواهد یک لپتاپ نازک یا ضخیم باشد و همچنین لپتاپ را برای چه فعالیتهایی میخواهید استفاده کنید، نیازِ شما برای یک پردازندهی لپتاپ عالی مشخص میشود. در حال حاضر، سه خط تولید CPU اینتل وجود دارد؛ اینتل سری U، اینتل سری P و اینتل سری H. در ادامه، به معرفی هر یک از این سری مدلها به طور خلاصه میپردازیم.
پردازندههای اینتل U
اگر شما یک لپتاپ سبک و بسیار نازک مد نظرتان است، پردازندهی اینتل سری U برای شما مناسب خواهد بود؛ هر چند، به طور کلی باید بیشتر به انجام کارهای روتین اداری و وبگردی با این نوع پردازنده بسنده کنید.
اینتل U برگرفته از عبارت انگلیسی “Ultra low power” است که به «مصرف انرژی بسیار پایین» معنا میشود. ارزان قیمت بودن پردازندههای اینتل U جزء مزیتهای این قطعه محسوب میشود. با این حال، برای افرادی که عملکرد پردازنده برایشان در اولویت است، پردازندههای اینتل U مناسب نخواهد بود؛ چراکه این قطعات دارای سرعت کلاک پایینتر، تعداد هستههای کمتر و از همه مهمتر مصرف انرژی بسیار کمتری نسبت به سایر قطعات هستند. برای مثال، مدل اینتل Core i7-1365U در حالت عادی ۱۵ وات و در حالت توربو ۵۵ وات مصرف انرژی دارد.
جالب است بدانید برخی از پردازندههای اینتل U حتی ۹ وات هم مصرف انرژی را گزارش کردهاند. این پردازندهها میتوانند به راحتی خنک شوند و بسته به طراحی سیستم کامپیوتر، به طور غیر فعالانه هم میتوانند خنک شوند.
همانطور که تا الان متوجه شدهاید، این پردازندهها نسبت به سایر مدلها از لحاظ عملکردی به نسبت ضعیفتر هستند. برای حفظ مصرف انرژی بسیار پایین، سیستمهای کامپیوتری که از پردازندهی اینتل U بهره میبرند با کاهش سرعت هستههای CPU تلاش میکنند تا مصرف انرژی در سطح پایین باقی بماند. بنابراین، کاربر از لحاظ عملکردی با کاهش سرعت روبهرو میشود اما یک لپتاپ با مصرف بسیار پایین و طراحی نازک در اختیار دارد.
پردازندههای اینتل P
حالا که دربارهی پردازندههای اینتل U اطلاعاتی را کسب کردهاید، میتوانیم دربارهی پردازندههای اینتل سری P صحبت کنیم. شبیه به سری U، این قطعات هم در لپتاپهای نازک و سبک یافت میشوند. اگرچه، مصرف انرژی در این پردازندهها به نسبت بالاتر از مدل قبلی است تا عملکرد لپتاپ افزایش قابل توجهی پیدا کند.
پردازندههای اینتل سری P تا ۲۸ وات مصرف انرژی دارند که در مقایسه با مدل قبلی، تقریبا دو الی ۳ برابر بیشتر است. به تبع، در پردازندههای اینتل P میزان حرارت تولیدی هم بیشتر می شود و برای خنکسازی پردازنده باید یک استراتژی درست چیده شده باشد. اگر سیستم خنککنندهی قابل قبولی در دستگاه وجود داشته باشد، هیچ مشکلی برای سیستم کامپیوتر رخ نخواهد داد.
به این نکته هم باید اشاره کرد که قیمت پردازندههای اینتل سری U در لپتاپها رقمی بین ۳۰۰ الی ۶۰۰ دلار است، در حالیکه پردازندههای اینتل سری P که در لپتاپهای میانرده نظیر لپتاپ Dell XPS 13 نصب میشود، رقمی معادل هزار دلار برای آن در نظر گرفته میشود. افزایش قابل توجه هزینهی پردازندههای P به این دلیل است تا بتوان پردازنده را با استفاده از فناوریهای مختلف به طرز موفقیتآمیزی خنک کرد.
پردازندههای اینتل H
برخلاف پردازندههای سری P و U، پردازندههای اینتل سری H برای لپتاپهای نازک و سبک مناسب نیستند. این موضوع در حالی است که توان مصرف پردازندههای سری H تا ۴۵ وات هم میرسد. با این حال، این رقم مصرف انرژی نزدیک به مصرف توانِ پردازندههای دسکتاپ هم نیست. برای مثال پردازندهی Core i9 – ۱۲۹۰۰K ۱۲۵ وات مصرف انرژی دارد. روی هم رفته، مصرف ۴۵ واتی پردازندههای سری H در مقیاس دنیای لپتاپها بسیار زیاد دانسته میشود.
وجود این پردازندههای پرمصرف در داخل محفظهی تنگ و کم حجمِ لپتاپها موجب میشود تا حرارت بسیار زیادی در داخل دستگاه ایجاد شود
وجود این پردازندههای پرمصرف در داخل محفظهی تنگ و کم حجمِ لپتاپها موجب میشود تا حرارت بسیار زیادی در داخل دستگاه ایجاد شود. با این اوصاف، این مورد به منزلهی ضعیف بودن قطعات سری H نیست. در حقیقت این نوع پردازندهها در برابر سایر مدلهای قبلی، عملکرد به شدت قدرتمندی را از خود نشان میدهند. اگر پردازندههای لپتاپ دارای پسوند S یا X هم مشاهده کردید، در واقع جزء دستهی پردازندههای سری H محسوب میشوند.
یکی دیگر از مزیتهای پردازندههای سری H در شباهت بسیار زیاد به پردازندههای دسکتاپ هستند. بنابراین، در حالیکه پردازندهی اینتل Core I9- 13900K برای رایانههای شخصی دسکتاپ به شدت عالی به نظر میرسد، پردازندهی Core i9- 13980HX همتایِ این پردازنده در دنیای لپتاپهاست که عملکرد درخشانی دارد.
پردازندههای سری H به طور معمول برای لپتاپهای گیمینگ طراحی میشوند؛ چراکه در وهلهی اول نمیتوان این پردازندهها را همانطور که گفته شد در سیستمهای کامپیوتری نازک و سبک قرار داد، همچنین به دلیل اینکه حجم بیشتری برای این نوع پردازندهها تعریف میشود، وجود یک سیستم خنککنندهی قدرتمندتر به شدت حس میشود. به تبع، فضای بیشتری را باید برای قرار دادن سیستم خنککنده در نظر گرفت.
اینتل U، P یا H؛ کدام پردازنده را باید تهیه کنید؟
پاسخ به این سوال کاملا به شما بستگی دارد که از لپتاپ میخواهید چطور استفاده کنید. پردازندههای اینتل سری U و P از لحاظ عملکردی فوقالعاده هستند، در حالیکه پردازندههای سری U جزء کممصرفترین قطعات در بحث مصرف انرژی و تولید گرماست.
اگر تصمیم دارید با لپتاپ، کارهای سنگین را انجام دهید، باید به دنبال خرید لپتاپی با قیمت بالای ۹۰۰ دلار باشید که با پردازندهی اینتل سری P به فروش میرسد
از جنبهی هزینه، پردازندههای سری U که در لپتاپهای نازک نصب میشوند با قیمت ۴۰۰ الی ۷۰۰ دلار به فروش میرسند. این قطعات بیشتر برای کارهای اداری، گشت و گذار در دنیای مجازی، نصب برنامههای ضروری و انجام هر گونه فعالیتی که سنگین نباشد مورد استفاده قرار میگیرند. اگر تصمیم دارید با لپتاپ، کارهای سنگین را انجام دهید، باید به دنبال خرید لپتاپی با قیمت بالای ۹۰۰ دلار باشید که با پردازندهی اینتل سری P به فروش میرسد. در نهایت امر، اگر هدف اصلی شما از تهیهی لپتاپ، تجربهی بازیهای ویدیویی با بالاترین کیفیت ممکن است، باید لپتاپ گیمینگی را خریداری کنید که از پردازندهی اینتل سری H بهرهبرداری میکند.
با تمامی این تفاسیر، این یادداشت بیشتر برای افرادی نوشته شده که مدل پردازندهی لپتاپ برایشان به شدت اهمیت دارد. در غیر این صورت، دغدغه و نگرانیِ خاصی نباید برای کاربرهای عادی به منظور خرید لپتاپ باشد.
منبع: makeuseof