شنبلیله و دیابت | فواید شنبلیله برای دیابت | نحوه مصرف | عوارض احتمالی
شنبلیله از گیاهان پر خاصیتی است که هم برگ ها و هم دانه های قهوه ای رنگ کوچکش خوراکی بوده و فواید زیادی در طب سنتی دارند. از دیرباز از تخم شنبلیله برای کاهش قند خون در افراد مبتلا به دیابت استفاده می شده است.
تخم شنبلیله که به شکل های مختلف دانه کامل، پودر، مکمل و دمنوش شنبلیله قابل استفاده است خواص زیادی برای افراد مبتلا به دیابت دارد که از آن جمله می توان به کاهش قند خون ناشتا و بعد از غذا، بهبود تحمل گلوکز، کاهش کلسترول بد، کاهش تری گلیسیرید خون و کاهش مقاومت به انسولین اشاره کرد.
در ادامه مطلب قصد داریم به بررسی فواید تخم شنبلیله برای دیابت و مضرات احتمالی آن بپردازیم. با کوکا همراه باشید.
آیا دیابتی ها می توانند تخم شنبلیله بخورند؟
بله! مصرف تخم شنبلیله به دلیل فوایدی که برای دیابت نوع 1 و 2 دارد به عنوان یکی از دانه های دوست دار دیابت شناخته شده و این افراد می توانند پس از مشورت با پزشک آن را به رژیم غذایی خود اضافه کنند.
خواص و فواید تخم شنبلیله برای دیابت چیست؟
برخی از مهم ترین فواید تخم شنبلیله برای دیابت عبارتند از:
- تخم شنبلیله سرشار از فیبر محلول است که با کند کردن هضم و جذب کربوهیدرات ها به کاهش قند خون کمک می کند.
- به نظر می رسد تخم شنبلیله با کاهش قند خون و بهبود تحمل گلوکز می تواند بسیاری از علائم متابولیک مربوط به دیابت نوع 1 و 2 در این بیماران را بهبود ببخشد.
- افزودن پودر شنبلیله بدون چربی به رژیم غذایی روزانه بیماران دیابتی احتمالا اثر خوبی در دیابت نوع 1 داشته و به کاهش سطح قند خون ناشتا، بهبود تحمل گلوکز و همچنین کاهش کلسترول بد و تری گلیسیرید خون کمک می کند.
- این دانه ها از افزایش ناگهانی قند خون بعد از غذا در دیابت نوع 2 پیشگیری می کنند.
- تخم شنبلیله برای بهبود نحوه استفاده بدن از قندها و افزایش میزان انسولین آزاد شده مفید است.
- به نظر می رسد مصرف نان و شیرینی جات پخته شده با آرد شنبلیله می تواند مقاومت به انسولین در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهد.
نحوه مصرف تخم شنبلیله
تخم شنبلیله طعم تلخ و آجیلی دارد و اغلب در ترکیب ادویه جات استفاده می شود.
هندی ها از این دانه در کاری، ترشی و سس های دیگر استفاده می کنند.
می توانید از تخم شنبلیله برای تهیه دمنوش استفاده کنید یا پودر آن را روی ماست بپاشید و میل کنید.
عوارض احتمالی و مضرات تخم شنبلیله چیست؟
اگرچه استفاده از مقادیر معمولی تخم شنبلیله در آشپزی معمولا بی خطر است اما در موارد زیر باید از مصرف این دانه ها اجتناب شود:
- مصرف تخم شنبلیله در زنان باردار ممکن است باعث انقباضات رحمی شده و خطر سقط جنین را افزایش دهد.
- عوارض احتمالی این دانه ها برای مادران شیرده مشخص نشده، توصیه می شود این افراد از مصرف تخم شنبلیله اجتناب کنند.
- ترکیبات موجود در تخم شنبلیله در خانم هایی که به سرطان های حساس به هورمون مبتلا هستند می تواند از هورمون استروژن تقلید کرده و برای بدن آن ها مضر باشد.
- مواد شیمیایی خاص موجود در این دانه ها مانند دی متیل پیرازین باعث ایجاد بوی خاصی در بدن شود.
- شنبلیله ممکن است باعث واکنش های آلرژیک شود، به همین دلیل لازم است قبل از افزودن آن به برنامه غذایی حتما با پزشک درباره آلرژی های غذایی خود صحبت کنید.
- فیبر موجود در شنبلیله می تواند جذب برخی داروهای خوراکی در بدن را کاهش دهد، توصیه می شود تا چند ساعت بعد از مصرف دارو از شنبلیله استفاده نکنید.
- زیاده روی در مصرف شنبلیله ممکن است به عوارضی همچون گاز و نفخ منجر شود.
- شنبلیله ممکن است با داروهای مختلف به خصوص داروهای اختلالات لخته شدن خون و دیابت تداخل داشته باشد. در صورت مصرف تخم شنبلیله پزشک ممکن است دوز داروهای دیابت را کاهش دهد تا بیمار به افت شدید قند خون دچار نشود.
منابع: healthline – diabetes