به منظور افزایش گلدهی زعفران و یا حتی افزایش سایز غده به منظور فروش آن پیروی از برنامه تغذیه زعفران و استفاده از بهترین کود برای زعفران امری مهم و ضروری میباشد. زعفران جزو گیاهانی است که اگر عناصر مورد نیاز را در زمان مناسب برایش تامین کنیم،میتوانیم تناژ برداشت را تا چند برابر افزایش دهیم و پیاز هایمان را تقویت کنیم. در ادامه به بررسی برنامه کوددهی زعفران و معرفی بهترین کود برای زعفران میپردازیم. همراه ما باشید. (تماس با ما)
معرفی زمان های مهم کوددهی زعفران:
در کشت زعفران دو آبیاری بسیار مهم وجود دارد. آب اول که از اواخر تابستان تا اوایل پاییز داده میشود که اصطلاحا به آن گل آب میگویند و آب دوم در اواخر پاییز که به آن زاچ آب میگویند. کودی که ما در این دو مرحله آبیاری در برنامه کوددهی زعفران استفاده میکنیم تایین کننده گلدهی و سایز پیاز های ما میباشد. انتخاب کود برای زعفران در این دو آب را به ما بسپارید و در ادامه این مقاله همراه ما باشید.
جدا از دو مرحله آبیاری بسیار مهم ما میتوانیم از بعضی از بهترین کود برای زعفران به صورت محلول پاشی در طول دوره کاشت تا برداشت نیز استفاده کنیم. محلول پاشی کود های محرک رشد مانند جلبک دریایی و کود های ضد تنش مانند آمینو اسید ها به عنوان کود زعفران و همچنین تامین ریزمغذی ها به صورت محلول پاشی میتواند نقش بسیار موثری در افزایش گلدهی زعفران داشته باشد.
کوددهی قبل از کاشت:
قبل از کاشت لازم است از مزرعه آزمون خاک گرفته شود و کودهای مورد نیاز خاک در زمان قبل از کاشت و یا به اصطلاح زیر شخم براساس آزمون خاک تجویز و مصرف شود که عموما از کودهای اوره با پوشش گوگردی، فسفات ، پتاسیم ، گوگرد جامد و کودهای دامی پوسیده و یا کود مرغی و یا همچنین از کود های کامل گرانول استفاده می شود.
استفاده از هر نوع کود به هر میزان در برنامه تغذیه رعفران، فقط با توجه به آزمون خاک توصیه می شود، زیرا این احتمال وجود دارد که خاک شما بطور مثال اصلا نیاز به کود فسفات نداشته باشد و یا کمتر از میزان مصرف شما نیاز داشته باشد در حالی است که شما از یک طرف هزینه سنگینی برای مصرف آن کود پرداخت کرده اید و از طرف دیگر بجای تقویت خاک، باعث مسمویت خاک هم شده اید.
کود آب اول یا گل آب در بهترین کود زعفران:
گل آب از اواخر تابستان تا اوایل پاییز داده میشود. بهترین کود برای گل آب کود های محرک ریشه زایی هستند که ریشه را تقویت کند و جذب مواد غذایی را افزایش دهد. به طور کلی بهترین کود برای زعفران در آب اول کود 10-52-10 برای زعفران و یا 20-50-5 و یا کود بیورادیکانت برای زعفران میباشد که موجب تحریک ریشه میشود. در کنار این کود ها استفاده از هیومیک اسید به منظور اصلاح خاک و افزایش جذب عناصر غذایی و همچنین جلوگیری از ایجاد تنش های خاکی پیشنهاد میشود.
بهترین کود زعفران برای افزاش گلدهی:
یکی از مهمترین و بهترین کود ها برای زعفران کود مونو پتاسیم فسفات با درصد 34-52-0 میباشد که در افزایش گلدهی تاثیر بسیار زیادی دارد. کود مونو پتاسیم فسفات با درصد بالای فسفر و پتاسیمی که دارد علاوه بر اینکه موجب افزیاش ریشه زایی میشود به افزایش گلدهی نیز کمک میکند. دوز مصرفی کود مونو پتاسیم فسفات برای زعفران هکتاری 10 الی 15 کیلو میباشد که باید به صورت آبیاری استفاده کرد. کود سولوپتاس برای زعفران یکی دیگر از کود های مهم و ضروری برای افزایش گلدهی میباشد.
کود زاچ آب:
آبیاری دوم یا همان زاچ آب بعد از برداشت میباشد. تغذیه بعد از برداشت امری بسیار ضروری و مهم میباشد که موجب افزایش سایز پیاز ها میشود. کود هایی که ما در زاچ آب استفاده میکنیم نقش بسیار مهم و تایین کننده ای در افزایش سایز پیاز ما دارد. کود هیومیک اسید برای زعفران به همراه کود 10-52-10 برای زعفران و یا همچنین کود مونو پتاسیم فسفات در مرحله زاج آب میتواند استفاده شود.
بهترین کود زعفران برای محلول پاشی:
محلول پاشی کود های محرک رشد مانند جلبک دریایی و کود های ضد تنش مانند آمینو اسید ها به عنوان کود زعفران و همچنین تامین ریزمغذی ها به صورت محلول پاشی میتواند نقش بسیار موثری در افزایش گلدهی زعفران داشته باشد. علاوه بر این کود فسفیت پتاسیم یکی از کود هایی است که برای جلوگیری از ایجاد بیماری های قارچی و همچنین تقویت گیاه به صورت محلول پاشی میتواند استفاده شود.
علل مهم کم گل دادن زعفران:
گلدهی کم در زعفران علل بسیار مختلفی میتواند داشته باشد. در ادامه به بررسی مهمترین دلایل آن میپردازیم:
1. عمق کاشت نا مناسب:
عمق مناسب پیاز زعفران تا سطح خاک بین 15 تا 20 سانتی متر می باشد. اگر عمق پیاز بیشتر از 20 سانتی متر باشد احتمال اینکه گل در زیر خاک گیر کند و خارج نشود، بالا می رود. عمق کمتر از 15 سانتی متر نیز برای پیاز مناسب نیست. در این حالت پیاز تحت تاثیر شرایط نامساعد محیطی مثل گرما و سرمای شدید قرار گرفته و آسیب می بیند. هویجی شدن پیاز زعفران نیز یکی دیگر از پیامدهای عمق کم است.
2. عدم کنترل علف هرز:
علف های هرز در صورتیکه کنترل نشوند، برای آب و مواد غذایی با زعفران رقابت کرده و باعث کاهش عملکرد می شوند. بهترین روش برای مبارزه با علف های هرز مزارع زعفران، وجین می باشد. استفاده از علفکش جز موارد خاص توصیه نمی شود. مصرف علفکش خصوصا با دز بالا باعث کاهش چشمگیر گلدهی خواهد شد.
3. آفت و بمیاری:
گلدهی در پیازهایی که به قارچ یا کنه آلوده باشند، شدیدا کاهش می یابد. هنگام خرید پیاز زعفران به سالم بودن پیازها توجه کنید. حتما قبل از کاشت، پیازهای زعفران را با استفاده از کنه کش و قارچ کش مناسب ضدعفونی کنید. بعد از کاشت نیز از مصرف کودهای دامی فراوری نشده یا ورود دام به مزرعه خودداری کنید. بهتر هست هر سال با نمونه برداری، سلامت پیازها را چک کنید و در صورت مشاهده آلودگی هر چه زودتر برای درمان اقدام کنید. استفاده از ترکیبات کود-سم مثل فسفیت پتاسیم در برنامه محلول پاشی زعفران برای پیشگیری از بیماری های قارچی بسیار موثر است.
4. خاک نا مناسب:
خاک هایی با بافت رسی و سنگین یا سفت، مانع از درشت شدن پیازها می شوند. این امر می تواند منجر به کاهش گلدهی شود. خاک سفت همچنین باعث گیر کردن گل و عدم خروج آن از خاک می شود. توجه داشته باشید که بعد از آبیاری اول (آب قبل از گل یا گل آب) حتما سطح خاک را با کمک تیلر نرم کنید تا گل ها بتوانند راحت سر از خاک بیرون آورند. بافت خاک اگر بیش از حد سبک باشد نیز منجر به شسته شدن مواد غذایی و خارج شدن آنها از دسترس گیاه می شود. یکی از بهترین راهکارها برای اصلاح بافت خاک استفاده از کودهای آلی می باشد.
5. پیاز های کوچک و ضعیف:
پیازهای کوچک و ضعیف توانایی تولید گل ندارند. پیاز زعفران برای گلدهی حداقل باید 8 گرم وزن داشته باشد. داشتن برنامه کودی اصولی به بزرگ شدن پیازها و گلدهی بیشتر آنها کمک خواهد کرد.
6. نداشتن برنامه تغذیه مناسب:
حاصلخیزی خاک یکی از مهمترین عوامل موثر در گلدهی زعفران می باشد. کوددهی درست و به موقع تحت نظر کارشناس خبره منجر به تولید گل بیشتر و باکیفیت تر خواهد شد. مصرف انواع کودهای آلی، معدنی و شیمیایی در طول دوره رشد زعفران تحت نظر کارشناس برای دستیابی به عملکرد بالا ضروری است. توجه داشته باشید که هر کودی باید در زمان درست و با حجم مشخصی مصرف شود تا اثرگذاری خوبی داشته باشد. برای مثال مصرف کودهای ازت بالا مانند کود اوره برای زعفران قبل از گلدهی منجر به کاهش گلدهی و افزایش برگدهی خواهد شد.
7. تراکم کشت نا مناسب:
تراکم بیش از اندازه پیاز زعفران در زمین باعث افزایش رقابت در برداشت آب و مواد غذایی و در نتیجه کاهش گلدهی خواهد شد. بهترین تراگم قابل قبول پیاز زعفران در هر هکتار بین 6 تا 10 تن می باشد.
8. از بین رفتن برگ های زعفران:
برگ های زعفران از طریق فتوسنتز و غذاسازی مواد غذایی را به پیازها می رسانند. چیدن برگ های زعفران تا قبل از اینکه زرد شوند باعث ریز ماندن پیازهای زعفران خواهد شد. اگر پیازها به اندازه کافی درشت نشوند به فاز گلدهی نمی روند.
9. درجه حرارت نا مناسب:
روزهای گرم و شب های سرد باعث تحریک پیاز زعفران برای ورود به فاز گلدهی می شوند. هنگامی که میانگین دمای صبح و شب به زیر 15 درجه سانتیگراد می رسد پیاز زعفران آماده ورود به فاز زایش و گلدهی خواهد شد.
10. پیر بودن مزرعه:
عمر زمین زعفران با توجه به تراکم کشت بین 4 تا 10 سال می باشد. خاک مزرعه ای که عمر آن زیاد باشد به دلیل تخلیه مواد غذایی ضعیف شده و بازدهی خوبی ندارد. در این شرایط لازم است پیازها را درآورده و در زمین جدیدی کاشت.
11. عدم کنترل علف هرز:
علف های هرز در صورتیکه کنترل نشوند، برای آب و مواد غذایی با زعفران رقابت کرده و باعث کاهش عملکرد می شوند. بهترین روش برای مبارزه با علف های هرز مزارع زعفران، وجین می باشد. استفاده از علفکش جز موارد خاص توصیه نمی شود. مصرف علفکش خصوصا با دز بالا باعث کاهش چشمگیر گلدهی خواهد شد.
کشاورزی ارکیده در خدمت شماست!