به نقل از دیجیکالا:
بهترین انیمیشن در هر دههی تاریخ سینما بر اساس امتیاز لترباکسد
از قدیمیترین فیلمهای ساخته شده تا محبوبترین آثار جیبلی، در این مطلب نمادینترین فیلمهای انیمیشن ۱۰۰ سال گذشته را بر اساس امتیاز لترباکسد نام بردیم.
فیلمهای انیمیشن از زمانی که برای اولین بار یعنی حدود یک قرن پیش ساخته شدند، به شدت پیشرفت کردهاند. در کنار تکامل فناوری مورد استفاده برای ساخت آنها، جلوههای بصری نیز پیشرفت کرده است و همچنان هر ساله مخاطبان را شگفتزده میکند.
طرفداران لترباکسد درک چگونگی تغییر این ژانر را در طول زمان آسان کردهاند، چرا که فیلمهای انیمیشنی با بالاترین امتیاز در پلتفرم رسانههای اجتماعی نشان دهندهی بهترین فیلمهای هر دهه هستند. مخاطبانی که علاقهمند به دیدن فیلمهای انیمیشنی با ژانر تعریف شده و همتایان معاصر آنها هستند، نباید دیدن آنهایی که امتیاز بالایی را در لترباکسد دریافت کردهاند، از دست بدهند.
۱۰. ماجراهای شاهزاده احمد (The Adventures Of Prince Achmed)
- کارگردان: لات رینیگر
- صداپیشهها: هانا سیگولا، دانا دمپسی
- محصول: ۱۹۲۶
- امتیاز در لتر باکس: ۳.۹ از ۵
«ماجراهای شاهزاده احمد» عموما به عنوان اولین فیلم بلند انیمیشنی شناخته میشود که ساخت آن سه سال به طول انجامید. کارگردان لات رینیگر ساخت این شاهکار تاریخی را بر عهده داشت که از پسزمینههای رنگی و تصاویر بریده شده برای به تصویر کشیدن سایههایی از شخصیتهایش استفاده میکرد.
روایتهای واقعی این فیلم افسانهای از مجموعه داستانهای عامیانهی کتاب «هزار و یک شب» (که بیشتر بهعنوان «شبهای عربی» شتاخته میشود) الهام گرفته شده است. علیرغم اینکه شخصیتهایش هیچ حالتی را در چهرهی خود نشان نمیدهند و در واقع صورتشان معلوم نیست، رینیگر به طرز درخشانی از رنگ و تغییر اشکال استفاده میکند تا شخصیت و انگیزههای آنها را با دقت روی صفحه نمایش دهد. این فیلم بخش مهمی از تاریخ است که آغاز یک ژانر محبوب را نشان میدهد.
۹. افسانهی روباه (The Tale Of The Fox)
- کارگردان: لادیسداس استارویچ، ایرنه استراویس
- صداپیشهها: کلود دافین، سیلویا باتیل، لئون لارایو
- محصول: ۱۹۳۷
- امتیاز در لترباکس: ۳.۸ از ۵
مدتها قبل از فیلم «آقای فاکس شگفتانگیز» (Fantastic Mr. Fox) اثر وس اندرسون، کارگردانان ایرنه استراویس و لادیسداس استارویچ، «افسانهی روباه» را به مخاطبان هدیه دادند. این فیلم افسانهای به درستی در مقدمهی سرگرم کنندهی خود اشاره میکند که چگونه «انقلابی در تاریخ سینما» به پا کرده و «ده سال برای ساخت آن» زمان صرف شده است.
داستان این فیلم در قلمروی حیوانات میگذرد و شخصیتی آزار دهنده به نام روباه را به تصویر میکشد که از حقهبازی برای شخصیتهایی مانند گربه، گورکن و الاغ لذت میبرد. در نهایت، شیر، سلطان جنگل مجبور به تادیب او میشود. طرح سادهی فریبندهی آن در واقع پیچیدهتر از آن چیزی است که در ابتدا به نظر میرسد، زیرا این فیلم استاپ موشن از تفسیرهای سیاسی و اجتماعی جسورانه که به موضوعاتی مانند فساد و مذهب میپردازد، ابایی ندارد.
۸. فانتازیا (Fantasia)
- کارگردان: ساموئل آرمسترانگ
- صداپیشهها: لئوپولد استوکوفسکی، دیمز تیلور
- محصول: ۱۹۴۰
- امتیاز لترباکس: ۳.۹ از ۵
«فانتازیا» یک انیمیشن قدیمی محصول دیزنی است که حتی امروز هم ارزش دیدن دارد. این انیمیشن آنتولوژی که به دلیل مشارکتهای پیشگام خود در فناوری صدا شناخته شده است، چند بخش را شامل میشود که ماجراجویی صدها شخصیت را در جهانهای جادویی به تصویر میکشد.
جدا از جلوههای بصری پیشرفتهای که با دست طراحی شدهاند، زمانبندی عالی موسیقی کلاسیک در هر یک از این بخشها بود که فیلم را برای تماشاگران آن زمان جذاب کرد. این انیمیشن یک محصول پیشگامانه در سینما بود که درهای خلاقیت و ایدهپردازی را باز کرد و الهامبخش فیلمهای انیمیشن آینده شد.
۷. رویای نیمهشب تابستان (A Midsummer Night’s Dream)
- کارگردان: یرژی ترونکا
- صداپیشهها: سیریل لاکهام، دونالد اکلس، استفنی بیدمید
- محصول: ۱۹۵۹
- امتیاز لترباکس: ۳.۷ از ۵
کارگردان یرژی ترونکا با فیلم شکسپیری درخشان خود، «رویای شبنیمه تابستان»، طرفداران را به یک فضای ماورایی سوق داد. این فیلم که در لترباکس به عنوان «نخستین کینسکوپ عروسکی در جهان» و «نقطهی عطفی در تاریخ» انیمیشن توصیف شده، این داستان کلاسیک شناخته شده را به شیوهای خلاقانه بازگو میکند.
تصور اینکه چقدر کار برای طراحی و ساخت عروسکهای چوبی دلربای این انیمیشن انجام شده است، بدون در نظر گرفتن مجموعههای استادانهای که برای فیلم استاپ موشن استفاده شده سخت است. شایان ذکر است که فیلم به نمایشنامهی اصلی شکسپیر وفادار نیست، که در نتیجه به محصول نهایی تاثیر جادویی و اسرارآمیزی میافزاید.
۶. بارون مونهاوزن شگفتانگیز (The Fabulous Baron Munchausen)
- کارگردان: کارل زیمن
- صداپیشهها: میلوش کاپکی، جنا برچووا، رادولف جلینک
- محصول: ۱۹۶۱
- امتاز لترباکس: ۴ از ۵
توصیف کامل فیلم صاحب سبک و به شدت ماجراجویانهی «بارون مونهاوزن شگفتانگیز» دشوار است. کارل زیمن کارگردان، داستان عجیبی از فضانوردان روی ماه، شاهزاده خانمی که دچار مشکل شده و کشتیها و اسبهای متعدد را به هم پیوند میزند.
این فیلم بازیگران لایو اکشن و دکورها را با عناصر انیمیشنی ترکیب میکند که تنها به حال و هوای مبهوت کنندهی کلی آن میافزاید. تغییر مداوم رنگها و پالت پاستلی، داستان شگفتانگیز و سرگرم کنندهی آن را تکمیل میکند، که همگی منجر به یک فیلم قابل توجه میشود که هنوز به اندازهی اولین بار ارزش دیدن دارد.
۵. مسابقهی بزرگ در پینچکلیف (The Pinchcliffe Grand Prix)
- کارگردان: ایوو کاپرینو
- صداپیشهها: فرانک رابرت، کاری سیمونسن، تورالو مورستاد
- محصول: ۱۹۷۵
- امتیاز لترباکس: ۴.۱ از ۵
«مسابقهی بزرگ پینچکلیف» که بین تماشاگران نروژی بسیار محبوب و در بین منتقدان بینالمللی شناخته شده است، یک فیلم استاپموشن مشهور به کارگردانی ایوو کاپرینو است. داستان در دهکدهی عجیب فلاکلیپا اتفاق میافتد و داستان تعمیرکار دوچرخهای به نام ریدور فلگن و دو همراهش را دنبال میکند که سریعترین ماشین مسابقهای را میسازند و تلاش میکنند تا قهرمانی جهان را به دست آورند.
شخصیتهای دوستداشتنی آن، که کمی عجیب به نظر میرسند، برای طرفدارانی که هر فصل کریسمس را به تماشای این انیمیشن محبوب با عزیزان خود گذراندهاند، آشنا هستند. «مسابقهی بزرگ پینچکلیف» هیچ چیز نوآورانهی خاصی را به ژانر اضافه نمیکند، اما ارزش نوستالژیک و فرهنگی آن غیر قابل انکار است.
۴. مدفن کرمهای ابریشم (Grave Of The Fireflies)
- کارگردان: ایسائو تاکاهاتا
- صداپیشهها: تسوتومو تاتسومی، آیانو شیرائیشی، یوشیکو شینوهارا
- محصول: ۱۹۸۸
- امتیاز لترباکس: ۴.۴ از ۵
ایسائو تاکاهاتا، داستان کوتاه آکییوکو نوساکا را در انیمشن «مدفن کرمهای ابریشم» زنده میکند. این انیمیشن زیبا بر محور داستان دو خواهر و برادر به نامهای سیتا و ستسوکو یوکوکاوا است که پس از حمله به خانهشان در تلاش برای پشت سر گذاشتن شرایط چالشبرانگیز خود هستند.
این انیمیشن به داشتن یکی از احساسیترین پایانها در میان فیلمهای جیبلی معروف است. طرفداران هرگز فراموش نخواهند کرد که چگونه رابطهی دلچسب بین قهرمانها تکامل مییابد و الهامبخش آنها برای غلبه بر هر موقعیت دشوار، تا پایان غمانگیز فیلم خواهد بود.
۳. آبی تمام عیار (Perfect Blue)
- کارگردان: ساتوشی کن
- صداپیشهها: جونکو ایوائو، ریکا ماتسوموتو، شیهو نیئاما
- محصول: ۱۹۹۷
- امتیاز لترباکس: ۴.۴ از ۵
«آبی تمام عیار» مخاطبان را با میما کریگوی نمادین آشنا میکند، که تصمیم میگیرد از گروه محبوب ژاپنیاش کنارهگیری کند تا رویای بازیگر شدنش را دنبال کند. زمانی که سر و کلهی یک مزاحم ظاهر میشود همه چیز رو به تاریکی میگذارد، چرا که هر کجا که میما میرود قتلهای مرموز او را تعقیب میکنند.
کارگردان ساتوشی کن وضعیت ذهنی میما را از طریق فیلم بررسی میکند، که نشان میدهد او به آرامی کنترل خود را بر واقعیت از دست میدهد. تماشاگران نمیتوانند چشم خود را از روی صفحه بردارند، زیرا منتظرند تا بفهمند دقیقا در این فیلم هیجانانگیز چه اتفاقی میافتد.
۲. شهر اشباح (Spirited Away)
- کارگردان: هایائو میازاکی
- صداپیشهها: رومی هیراگی، ماری ناتسوکی، میو ایرینو
- محصول: ۲۰۰۱
- امتیاز لترباکس: ۴.۵ از ۵
«شهر اشباح» فیلمی است که نیازی به معرفی ندارد، زیرا اغلب به عنوان یکی از بهترین آثار استودیو جیبلی شناخته میشود. این انیمیشن به کارگردانی هایائو میازاکی که از لحاظ بصری خیره کننده است، داستان جذاب چیهیرو اوگینو ۱۰ ساله را روایت میکند که خود را در دنیای جادویی و وحشتناک کامی (لقبی که ژاپنیها برای ارواح مقدس به کار میبرند) میبیند.
در طول این فیلم مورد تحسین منتقدان، چیهیرو باید برای نجات والدینش بر چالشهای غیرممکنی که در آن قلمرو بر سر او قرار میگیرد غلبه کند. بینندگان با شخصیتهایی مثل بی چهرهی عجیب و ترسناک و دیگر موجودات عجیب و غریبی که قهرمان داستان در طول مسیر با آنها ملاقات میکند آشنا میشوند.
۱. مرد عنکبوتی به درون دنیای عنکبوتی (Spider-Man: Into The Spider-Verse)
- کارگردان: باب پرسیچتی، پیتر رمزی، رودنی روثمن
- صداپیشهها: شامیک مور، لیو شرایبر، ماهرسالا علی
- محصول: ۲۰۱۸
- امتیاز لترباکس: ۴.۴ از ۵
کارگردانان رودنی روثمن، پیتر رمزی و باب پرسیچتی با انیمیشن برندهی اسکار، «مرد عنکبوتی به درون دنیای عنکبوتی»، دنیای چندگانه را شکستند. این فیلم ابرقهرمانی تجربیات مایلز مورالس را روایت میکند که با نسخههای دیگر مرد عنکبوتی ملاقات کرده و با آنها در تلاش برای از بین بردن کینگپین همکاری میکند.
این فیلم به دلیل سبک انیمیشن الهام گرفته از کامیک، با پالت رنگی چشمگیر و حرکات سریع آن تضمین کرده است که حتی بر روی معمولیترین طرفداران تاثیر ماندگاری بگذارد و از این روی بسیار مورد تحسین قرار گرفته است. اغراق آمیز نیست اگر بگوییم که این فیلم علاقه به فرنچایز و در کل فیلمهای ابرقهرمانی را دوباره تقویت کرد.
منبع: screen rant