برندگان جایزه نوبل فیزیک امسال معرفی شدند. سه فیزیکدانی که فهم ما از جهان هستی و منظومه ها را به طور کلی متحول کرده و دریجه هایی جدید از علم را به روی ما گشودند. نیمی از جایزه 1.1 میلیون دلاری نوبل امسال به جیمز پیبلز، فیزیکدان آمریکایی-کانادایی برای اکتشافات نظری او در کیهانشناسی فیزیکی […]
برندگان جایزه نوبل فیزیک امسال معرفی شدند. سه فیزیکدانی که فهم ما از جهان هستی و منظومه ها را به طور کلی متحول کرده و دریجه هایی جدید از علم را به روی ما گشودند. نیمی از جایزه 1.1 میلیون دلاری نوبل امسال به جیمز پیبلز، فیزیکدان آمریکایی-کانادایی برای اکتشافات نظری او در کیهانشناسی فیزیکی اهدا شد و نیمی دیگر از این جایزه نیز بین میشل مایور و دیدیه کوئلوز، فیزیکدانان سوئیسی تقسیم میشود.
به گزارش سرویس اخبار علمی تک نیوز، میشل مایور و دیدیه کوئلوزسوئیسی، در سال 1995 موفق به کشف یک سیاره فراخورشیدی شدند که به دور ستارهای شبیه خورشید میچرخید. این کشف موجب شد تا تصورات سایر فیزیکدانان به این موضوع که سایر منظومه ها نیز شبیه منظومه شمسی هستند و به دور ستاره ای شبیه به خورشید می چرخند، دگرگون شود. از آن زمان تاکنون، بیش از ۴۰۰۰ سیارهی فراخورشیدی در کهکشان راه شیری کشف شدند؛ از جمله سیاراتی شبیه به زمین که در منطقه سکونتپذیر منظومههای خود قرار دارند. اولف دانیلسون، فیزیکدان نظری از دانشگاه اوپسالا در سوئد و عضو کمیته فیزیک نوبل، در این خصوص گفت: از طریق بررسی این سیارات فراخورشیدی بود که ما درک بهتری از نحوهی شکلگیری و تکامل سیارات پیدا کردیم و بینش جدیدی در مورد سیارهی خود به دست آوردیم. برندگان جایزه نوبل فیزیک امسال تصویری از جهان برای ما ترسیم کردهاند که از آنچه تصور میکردیم، غریبتر و شگفتانگیزتر است. از این جهت، نظرگاه ما در مورد جایگاهمان در جهان هیچوقت مانند سابق نخواهد بود.
جیمز پیبلز، فیزیکدان آمریکایی-کانادایی نیز به دانشمندان درک جدیدی از مواد تشکیل دهنده سیارات داد. به گفته او ماده تاریکی حدود ۹۵ درصد از کل جهان را تشکیل میدهد. در واقع، ما اکنون تنها حدود ۵ درصد مواد جهان خود را میشناسیم. جیمز پیبلز در تماس تلفنی در خلال کنفرانس خبری آکادمی نوبل در سوئد، گفت: اگرچه درک ما از ماهیت تکامل جهان بهصورت چشمگیری متحول شده، اما همچنان بسیاری از سوالات بیجواب باقی ماندهاند. جهت مشاهده دیگر خبرها به صفحه اخبار نجوم مراجعه کنید.