با نزدیک شدن به تابستان، محافظت در برابر آفتاب، یکی از مهم ترین اقدامات مراقبت از پوست است. توصیه های زیادی درباره استفاده از کرم ضد آفتاب وجود دارد مانند کرم ضد آفتاب با SPF بالا، تجدید کرم ضد آفتاب بعد از 2 ساعت، استفاده از ضد آفتاب طیف گسترده اما برخی اعتقادات و افسانه ها درباره جنس پوست وجود دارند که حتی افراد باهوش را به شک می اندازند. پزشکان مهتاطب در این مقاله از مجله مهتاطب 5 مورد از باورهای غلطی که درباره کرم ضد آفتاب وجود دارد را بررسی میکنند و برای رد آنها دلایل منطقی و محکم می آورند، با ما همراه باشید.
باورهای اشتباه درباره کرم ضد آفتاب
1) اگر قصد دارم بیشتر روز را در خانه بگذرانم، نیازی به استفاده از کرم ضد آفتاب ندارم.”
پاسخ: دروغ محض!
حتی وقتی بیشتر وقت خود را در داخل می گذرانید، باید کرم ضد آفتاب را روی پوست خود بمالید، مخصوصاً اگر می خواهید وقت خود را کنار پنجره بگذرانید. دو نوع نور اشعه ماورای بنفش وجود دارد که به پوست شما آسیب میرساند و خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش می دهد: UVA و UVB.
شیشه پنجره اشعه UVB را مسدود می کند اما اشعه UVA را مسدود نمی کند. در حقیقت، مطالعات نشان داده اند که قرار گرفتن در معرض اشعه UVA به صورت مزمن از طریق پنجره ها ممکن است پیری پوست را برای پنج تا هفت سال تسریع کند و مهمتر اینکه خطر سرطان پوست را افزایش می دهد. علاوه بر این، استفاده روزانه از کرم ضد آفتاب، یک عادت بسیار سالم است و اگر بی برنامه از خانه خارج شوید، از پوست شما محافظت می شود.
2) “تا زمانی که پوست من نسوزد، برنزه شدن مشکلی ندارد و برنزه شدن سالم از آفتاب سوختگی جلوگیری میکند”
پاسخ: کاملا دروغ!
چیزی به نام “برنزه شدن سالم” ایمن وجود ندارد. اشعه ماورا بنفش یک ماده سرطان زای اثبات شده در انسان است و قرار گرفتن در معرض محافظت نشده در برابر این اشعه ها خطر ابتلا به سرطان پوست را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد. برنزه شدن، مانند آفتاب سوختگی در اثر آسیب دائمی DNA به پوست ایجاد می شود.
سیستم ایمنی بدن آنزیم های ترمیم کننده را به محل آسیب خورشید می فرستد و به عنوان بخشی از ترمیم ها، آنها دیواری از رنگدانه های تیره تر را برای جلوگیری از آفتاب سوختگی بیشتر می گذارند. اما ترمیم ها هرگز کامل نیستند و برخی از آسیب هایی که قبلاً ایجاد شده است می توانند جهش هایی در سلول های پوست ایجاد کنند. همراه با نقص آسیب قبلی، ممکن است پوست را زودرس پیر کرده و یک روز به سرطان پوست منجر شود.
3) ” SPF بالاتر به این معنی است که می توانم با خیال راحت زمان بیشتری را در آفتاب سپری کنم.”
پاسخ: این حرف درست خواهد بود اگر همه ما کرم ضد آفتاب را دقیقاً مطابق دستور استفاده کنیم که انجام آن بسیار سخت است! SPF که همان فاکتور محافظت در برابر آفتاب است، توانایی کرم ضدآفتاب در جلوگیری از آسیب اشعه UVB به پوست میباشد. به عنوان مثال، اگر 20 دقیقه طول میکشد تا پوست شما قرمز شود، یعنی شما باید از کرم ضد آفتابی استفاده کنید که SPF آن 15 است اما SPF در شرایط ایده آل در آزمایشگاه آزمایش می شود و در مورد چگونگی استفاده از کرم ضد آفتاب در اکثر افراد صحت ندارد!
در دنیای واقعی، اکثر مردم به اندازه کافی ضد آفتاب نمیزنند. (تقریباً دو قاشق غذاخوری برای کل بدن)، بنابراین، محافظتی که دریافت می کنید معمولاً بسیار کمتر از آنچه در محصول ذکر شده است. ضد آفتاب ها با مقادیر SPF 50+ می توانند برای افرادی که محافظت اضافی می خواهند، حاشیه ایمنی با ارزشی را فراهم کنند، مثلا افرادی که با خطر ابتلا به سرطان پوست مواجه هستند، افرادی که پوست بسیار روشن یا حساس که همیشه می سوزد و افرادی که پوست حساسی دارند، باید یک سطحی از SPF را انتخاب کنند، ضد آفتاب باید حداقل هر دو ساعت و بلافاصله پس از شنا یا تعریق دوباره استفاده شود.
حتما بخوانید : بهترین کرم ضد آفتاب کدام است؟
4) “ضد آفتاب مانع از دریافت ویتامین D بدن می شود.”
پاسخ: نادرست است.
ویتامین D برای همه ما ضروری است. این ویتامین رشد استخوان را تحریک می کند، از یک سیستم ایمنی سالم پشتیبانی می کند و می تواند به جلوگیری از تعدادی از بیماری ها از جمله پوکی استخوان کمک کند. درست است که تابش خورشید همراه با غذاها و مکمل های خاص یکی از منابع ویتامین D است، اما قرار گرفتن در معرض آفتاب بدون محافظت راه درستی برای به دست آوردن مقدار کافی این ویتامین نیست، هرچند که یک مطالعه اخیر نشان داد که کرم های ضد آفتاب مانع تولید ویتامین D نمی شوند. مهم نیست که چقدر ضد آفتاب استفاده می کنید یا SPF آن چقدر بالا است، برخی از اشعه ماورا بنفش خورشید هنوز به پوست شما می رسند.
بهتر است ویتامین D را از طریق مکمل ها و مواد معدنی به بدست آورید، نه اینکه خود را عمدا در معرض اشعه های مضر UV قرار دهید. ماهی های چرب، آب پرتقال غنی شده و شیر همه منابع خوبی هستند. غذاهایی مانند زرده تخم مرغ، جگر گاو و پنیر نیز مقادیر کمتری ویتامین D دارند. همچنین می توانید با پزشک خود در مورد مکمل ها صحبت کنید تا اطمینان حاصل کنید که ویتامین D کافی دریافت می کنید.
5) برخی از مواد ضد آفتاب مضر هستند. “
پاسخ: بیشتر سوالات مربوط به ایمنی ضد آفتاب مربوط به اکسی بنزون است. تمام مواد کرم ضد آفتاب که در حال حاضر مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا ( FDA) هستند، از جمله اکسی بنزون، سالهاست که در ایالات متحده استفاده می شود و هیچ مدرکی مبنی بر مضر بودن ضد آفتاب برای این انسان وجود ندارد.
انواع کرم ضد آفتاب دو نوع هستند: شیمیایی و فیزیکی. مواد شیمیایی مانند آووبنزون و اکسی بنزون با جذب اشعه UV و کاهش نفوذ آنها به پوست کار می کنند. مواد فیزیکی، مانند دی اکسید تیتانیوم و اکسید روی، به طور طبیعی از مواد معدنی هستند که در بالای پوست می مانند و اشعه ماورا بنفش را منحرف می کنند.
لازم به ذکر است که جذب اشعه های ماورای بنفش، مساوی مسمومیت پوستی نیست و برای درک معنای این امر، باید تحقیقات بیشتری انجام شود. افرادی که ممکن است نگران جذب ضد آفتاب باشند می توانند ضد آفتاب های فیزیکی را انتخاب کنند. به دلیل احتیاط فراوان، زنان باردار و پرستار بهتر است از ضد آفتاب های معدنی استفاده کنند.
حتما بخوانید: کرم ضد آفتاب مینرال بخرم یا شیمیایی؟
جمع بندی
در حالی که تحقیقات بیشتری باید روی کرم ضد آفتاب انجام گیرد، مهم این است که افراد همچنان به حفاظت کامل از آفتاب از جمله استفاده از ضد آفتاب ادامه دهند، زیرا در حال حاضر شواهد قابل توجهی وجود دارد که نشان می دهد قرار گرفتن در معرض UV مضر است و ضد آفتاب به کاهش خطر سرطان پوست کمک می کند.
برای اطمینان از ایمن و موثر بودن کرم ضد آفتاب به دنبال مهر توصیه های بنیاد سرطان پوست باشید. کرم های ضد آفتاب، کرم مرطوب کننده و دیگر محصولات دیگر در داروخانه آنلاین مهتاطب، تمام مجوزهای لازم را از وزارت بهداشت و سایر موسسه های مربوطه دارند. جهت خرید محصولات می توانید به داروخانه اینترنتی مهتاطب مراجعه کنید.
مقالات پیشنهادی: