اینتل Core i3 در برابر i5 و i7؛ کدام CPU را باید بخرید؟

اینتل Core i3 در برابر i5 و i7؛ کدام CPU را باید بخرید؟

به نقل از دیجیکالا:

پردازنده (CPU) مغز کامپیوتر است و برای پردازش حجم عظیمی از داده‌ها، پردازنده باید قدرت بالایی داشته باشد. متاسفانه پردازنده‌های اینتل نام‌های گیج‌کننده‌ای دارند و پرفروش‌ترین CPUهای این شرکت با برندهای Core i3 و i5 و i7 به فروش می‌رسند. در این میان همچنان بسیاری از کاربران نمی‌دانند که کدام مدل بهتر است و آیا هرچقدر این عدد بالاتر باشد به معنای آن است که پردازنده موردنظر کیفیت بالاتری دارد یا نه؟

در این مطلب به طور مفصل به تفاوت پردازنده‌های اینتل می‌پردازیم و حتی ویژگی‌های اینتل Core i9 را هم مطرح می‌کنیم. در ادامه همراه ما باشید.

خرید پردازنده اینتل از دیجی‌کالا

مشاهده همه

تفاوت بین اینتل Core i3 و Core i5 و Core i7

به زبان بسیار ساده، اینتل Core i7 از i5 بهتر است و i5 هم طبیعتا از i3 توان بیشتری ارائه می‌کند. اما مشکل اصلی اینجاست که این بهتر بودن در کدام نسل و گروه اتفاق می‌افتد. برای توضیح دادن این وضعیت، باید توضیحات مفصل‌تری را مطرح کنیم.

اول از همه، برخلاف باور برخی کاربران، پردازنده‌های Core i7 دارای ۷ هسته نیستند بلکه این عدد صرفا بخشی از برند در نظر گرفته شده از طرف اینتل محسوب می‌شود. مدل‌های قدیمی اینتل Core i3 دارای فقط دو هسته بودند ولی مدل‌های جدید این پردازنده با دو یا ۴ هسته راهی بازار می‌شوند. همین نکته را برای پردازنده‌های Core i5 هم باید عنوان کنیم.

اینتل Core i3

نسل‌های قدیمی پردازنده i5 دارای ۲ و ۴ هسته بودند اما نسل‌های بعدی با ۴ یا حتی ۶ هسته پردازشی از راه رسیدند. همچنین هسته‌های استفاده شده در مدل‌های i5 معمولا سرعت کلاک بالاتری نسبت به i3 دارند. در نهایت باید خاطرنشان کنیم جدیدترین پردازنده‌های سری i5 حتی از ۱۴ هسته هم استفاده می‌کنند.

جدیدترین مدل‌های پردازنده‌های سری اینتل Core i7 با ۴، ۶، ۸ و ۱۶ هسته از راه رسیده‌اند. این پردازنده‌ها طبیعتا از مدل‌های i5 هم‌نسل خود سریع‌تر هستند و تفاوت سرعت بسیار زیادی با پردازنده‌های i3 هم‌نسل خود دارند. در مورد تعداد هسته‌ها هم در یک نسل مشابه، پردازنده‌های دارای هسته‌های بیشتر طبیعتا می‌توانند توان بالاتری ارائه کنند اما باید به کلیدواژه «نسل مشابه» دقت کنید که در این مورد در ادامه بیشتر توضیح می‌دهیم.

پردازنده مرکزی اینتل سری Comet Lake مدل Core i5-10400F

نسل‌های پردازنده‌های اینتل و مدل Core i9

اینتل معمولا هر سال نسل جدید پردازنده‌های خود را راهی بازار می‌کند. در حال حاضر پردازنده‌های نسل ۱۳، جدیدترین پردازنده‌های اینتل محسوب می‌شوند که اینتل برای این پردازنده‌ها از برند Raptor Lake هم استفاده می‌کند. در هرکدام از نسل‌های پردازنده‌های ساخت این شرکت، مدل‌های اینتل Core i3 و i5 و i7 قرار دارد. علاوه بر این مدل‌های همیشگی، در چند نسل اخیر شاهد ارائه‌ی مدل جدیدی تحت عنوان Core i9 هم بوده‌ایم.

مدل‌های Core i9 معمولا از نظر پردازشی عملکرد فوق‌العاده‌ای ارائه می‌کنند. به‌عنوان مثال می‌توانیم به بهره‌گیری از ۱۶ هسته‌ی قدرتمند اشاره کنیم که این هسته‌ها سرعت کلاک بسیار بالایی دارند. علاوه بر این نباید بهره‌گیری از ظرفیت حافظه کش بیشتر را از قلم بیندازیم که روی هم رفته نقش مهمی در عملکرد پردازنده ایفا می‌کند.

اینتل Core i3

در ضمن با نسل ۱۲ پردازنده‌های اینتل، چند معیار دیگر هم برای انتخاب از بین مدل‌های مختلف افزوده شد: عملکرد هیبریدی و هسته‌های کم‌مصرف. به طور مشخص باید یادآوری کنیم از نسل ۱۲، پردازنده‌های اینتل با یک سری هسته‌ی قدرتمند و چند هسته‌ی کم‌مصرف راهی بازار می‌شوند. هسته‌های قدرتمند برای پردازش‌های اصلی و مهم مورد استفاده قرار می‌گیرند و هسته‌های کم‌مصرف هم مشغول پردازش‌های پس‌زمینه می‌شوند. این یعنی اگر مثلا مشغول بازی کردن با سیستم هستید، هسته‌های اصلی پردازش‌های مربوط به بازی را انجام می‌دهند و هسته‌های کم‌مصرف پردازش‌های پس‌زمینه مانند برنامه استریمینگ را بر عهده می‌گیرند.

پردازنده‌های قدرتمند بیشتر مناسب پردازش‌های تک‌رشته‌ای مانند بازی‌ها هستند و برنامه‌هایی که می‌خواهند از چندین رشته پردازشی بهره ببرند، از هسته‌های کم‌مصرف استفاده می‌کنند. به لطف این رویکرد، کامپیوتر می‌تواند به بهترین شکل از تمام هسته‌ها بهره ببرد.

پردازنده مرکزی اینتل مدل Core i5 12400 Tray

چگونه نسل پردازنده‌های اینتل را تشخیص بدهیم؟

برای تشخیص این موضوع، باید به دو عدد یا یک عدد ابتدایی (برای مدل‌های قبل از نسل ۱۰) که پس از نام اصلی پردازنده می‌آیند، دقت کنید. به عنوان مثال پردازنده‌ی Core i7-11700K مربوط به نسل ۱۱ است زیرا بعد از i7 با عدد ۱۱ روبرو هستیم. برای مدت‌ها، سه عددی که بعد از عددهای مربوط به نسل پردازنده می‌آمدند، نشان‌دهنده‌ی قدرت پردازنده‌ی موردنظر در مقایسه با مدل‌های هم‌نسل خود بود. مثلا Core i3-8145U قوی‌تر از Core i3-8109U محسوب می‌شود زیرا عدد ۱۴۵ بزرگ‌تر از ۱۰۹ است.

اینتل Core i3

این قانون همچنان تا حدی پابرجا است ولی استفاده از آن بسیار پیچیده‌تر شده است. زیرا در حال حاضر روند اینتل نام‌گذاری پردازنده‌های خود را پیچیده‌تر کرده و همین موضوع، منجر به سردرگمی کاربران زیادی می‌شود. به دلیل همین تغییرات، برای مقایسه بر اساس نام‌گذاری، در بهترین حالت می‌توانید مدل‌های مربوط به یک نسل مشابه را مقایسه کنید و برای مقایسه پردازنده‌های ارائه شده در نسل‌های مختلف باید از روش‌های دیگری استفاده کنید.

پردازنده اینتل مدل Core i9 13900K Tray

رمزگشایی پسوند‌های پردازنده‌های اینتل

اینتل Core i3

پردازنده‌های اینتل در کنار عدد، معمولا از یک پسوند به شکل حرف هم بهره می‌برند. این پسوند‌ها بخشی از قابلیت‌های پردازنده را توصیف می‌کنند که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

  • U: کم‌مصرف برای موبایل. پسوند U صرفا برای پردازنده‌های موبایل استفاده می‌شود و در کل مدل‌های دارای این پسوند بسیار کم‌مصرف هستند.
  • Y: مصرف به‌شدت پایین. این نوع پردازنده‌ها برای گجت‌هایی ساخته می‌شوند که مصرف به‌شدت پایینی دارند. مثلا می‌توانیم به برخی گجت‌های هوشمند خانگی اشاره کنیم.
  • T: بهینه سازی شده برای مصرف انرژی پردازنده‌های دسکتاپ.
  • H: پردازنده‌های لپ‌تاپ قدرتمند. این پردازنده‌ها برای لپ‌تاپ‌ها عملکرد بالایی ارائه می‌کنند.
  • HK: پردازنده‌های لپ‌تاپ قدرتمند با قابلیت اورکلاک شدن.
  • HQ: پردازنده‌های لپ‌تاپ قدرتمند با ۴ هسته‌ی پردازشی.
  • G: بدون گرافیک یکپارچه.
  • K: دارای قابلیت اورکلاک.
  • KF: دارای قابلیت اورکلاک ولی بدون گرافیک یکپارچه.
  • S: مدل‌های خاص که برای سیستم‌های پیشرفته استفاده می‌شوند.

این حروف در کنار اعداد قرار گرفته، می‌توانند تا حد زیادی وضعیت و قابلیت‌های پردازنده موردنظر اینتل را توضیح دهند.

پردازنده اینتل مدل Core i5 13400 Tray

فناوری Hyper-Threading

اینتل Core i3

با وجود اینکه هسته‌های فیزیکی تا حد زیادی سرعت پردازنده را تعیین می‌کنند، اما در مدل‌های جدید پردازنده‌های اینتل، فناوری‌هایی مانند Hyper-Threading هم نقش مهمی در زمینه‌ی عملکرد ایفا می‌کنند. به زبان ساده، فناوری Hyper-Threading به یک هسته فیزیکی اجازه می‌دهد به‌عنوان دو هسته مجازی انجام وظیفه کند. این یعنی بدون اینکه نیازی به درگیر کردن هسته‌ی فیزیکی دوم باشد، فقط یک هسته از پس انجام کارهای زیادی برمی‌آید.

اگر دو هسته فعال باشند و از فناوری Hyper-Threading استفاده کنند، ۴ هسته‌ی مجازی قادر به ارائه‌ی سرعت بالاتری هستند. با این حال باید به این نکته هم توجه کنید که هسته‌های فیزیکی در نهایت سرعت بالاتری ارائه می‌کنند. بنابراین طبیعتا یک پردازنده با ۴ هسته‌ی فیزیکی، عملکرد بهتری نسبت به پردازنده با دو هسته‌ی فیزیکی با قابلیت Hyper-Threading در اختیار کاربر قرار می‌دهد.

برای مدت‌ها، فقط پردازنده‌های i7 از این قابلیت بهره می‌بردند و در این میان چند مدل اینتل Core i3 هم با این مشخصه ارائه شدند. اما خبری از ارائه‌ی این قابلیت برای مدل‌های i5 نبود. اما اینتل در نسل دهم، برای برخی از مدل‌های i5 هم این مشخصه را ارائه کرد. بنابراین قبل از خرید پردازنده اینتل، باید ببینید مدل موردنظر شما از این قابلیت پشتیبانی می‌کند یا نه.

پردازنده مرکزی اینتل مدل Core i9 12900KS

قابلیت Turbo Boost

قابلیت Turbo Boost

تمام پردازنده‌های اینتل که در سال‌های اخیر عرضه شده‌اند، از قابلیت Turbo Boost پشتیبانی می‌کنند. سال‌ها قبل مدل‌های اینتل Core i3 چنین قابلیتی نداشتند اما از Core i3-8130U، این قابلیت به این سری از پردازنده‌ها هم اضافه شده است. این قابلیت به زبان ساده به پردازنده اجازه می‌دهد سرعت هسته‌ها را در صورت نیاز سیستم، افزایش دهد. بنابراین اگر مشغول بازی کردن هستید و بازی موردنظر به توان پردازشی بالاتری نیاز دارد، این قابلیت به پردازنده اجازه می‌دهد سرعت بالاتری در اختیار سیستم قرار دهد.

این قابلیت برای گیمرها و افرادی که از برنامه‌های سنگین مانند برنامه‌های ادیت ویدیو استفاده می‌کنند، اهمیت زیادی دارد. اما اگر کارهای معمولی و رایج با سیستم انجام می‌دهید، بود و نبود این مشخصه اهمیت زیادی برای شما نخواهد داشت.

پردازنده مرکزی اینتل مدل i3-12100 Tray

ظرفیت حافظه کش

ظرفیت حافظه کش

در کنار Hyper-Threading و Turbo Boost، باید به اهمیت ظرفیت حافظه کش پردازنده هم اشاره کنیم. حافظه کش را می‌توانیم رم اختصاصی پردازنده در نظر بگیریم. استفاده از یک پردازنده با حافظه کش بزرگ‌تر، عملکرد سیستم را به طور قابل توجهی بهبود می‌بخشد.

مانند حافظه رم، ظرفیت کش هم هرچقدر بیشتر باشد، بهتر است. زیرا در صورتی که پردازنده به حافظه کش بزرگ‌تری دسترسی داشته باشد، نیاز کمتری به ارسال اطلاعات به رم پیدا می‌کند و در نتیجه پردازش داده‌ها با سرعت بیشتری صورت می‌گیرد. بنابراین قبل از خرید پردازنده اینتل، حتما به ظرفیت کش آن هم توجه کنید زیرا یک مشخصه بسیار مهم محسوب می‌شود.

گرافیک اینتل

از زمانی که گرافیک یکپارچه به پردازنده‌ها راه پیدا کرده، این مشخصه به معیار مهمی هنگام خرید پردازنده تبدیل شده است. اما مانند دیگر اقدامات اینتل، در این مورد هم این شرکت رویکرد پیچیده‌ای برای نام‌گذاری در پیش گرفته است.

گرافیک اینتل

اینتل برای پردازنده‌های خود از انواع مختلف گرافیک یکپارچه استفاده می‌کند و برای این گرافیک‌ها برندهای مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد. مطابق معمول همین تنوع در برندها، منجر به سردرگمی کاربران می‌شود. در ادامه به صورت مختصر و مفید به این گرافیک‌ها و قابلیت‌های آن‌ها می‌پردازیم.

  • Intel HD Graphics در سال ۲۰۱۰ به‌عنوان اولین نسل برای برند Intel Graphics معرفی شد ولی در واقع نسل پنجم گرافیک‌های یکپارچه اینتل محسوب می‌شود.
  • Intel Iris Graphics و Intel Iris Pro Graphics در سال ۲۰۱۳ معرفی شدند و نسل هفتم گرافیک‌های یکپارچه این شرکت به حساب می‌آیند. در آن زمان این گرافیک‌ها پیشرفت مهمی محسوب می‌شدند زیرا دارای DRAM اختصاصی بودند و به همین خاطر کاربران می‌توانستند از عملکرد بهتری بهره‌مند شوند.
  • Intel UHD Graphics همراه با نسل دهم پردازنده‌های اینتل معرفی شدند و فقط در برخی پردازنده‌های مختص لپ‌تاپ‌ها استفاده می‌شوند.
  • Intel Xe به لطف استفاده از معماری متفاوت، یک پیشرفت قابل توجه برای این حوزه به حساب می‌آید و در مقایسه با نسل‌های قبلی، عملکرد بسیار بهتری ارائه می‌کند. باید خاطرنشان کنیم در حال حاضر برخی از گرافیک‌های UHD اینتل هم از معماری Xe استفاده می‌کنند و همین موضوع بیش از پیش کاربران را سردرگم می‌کند.

با توجه به این پیچیدگی‌ها در مورد گرافیک پردازنده‌های اینتل، بهتر است هنگام خرید یک پردازنده، به برند استفاده شده برای گرافیک توجه نکنید و در عوض به بنچمارک‌ها و بررسی‌های صورت گرفته نگاهی بیندازید. زیرا در نهایت هرچقدر هم حرفه‌ای باشید، ممکن است به دلیل پیچیدگی برندهای استفاده شده توسط اینتل، مرتکب اشتباه شوید.

پردازنده اینتل مدل Core™ i7 13700K

اینتل Core i3 در برابر i5 و i7 و i9؛ کدام مدل را انتخاب کنیم؟

پردازنده

بعد از ارائه‌ی تمام این توضیحات، بین مدل‌های مختلف پردازنده‌های اینتل باید کدام را انتخاب کنیم؟

  • اینتل Core i3: این مدل پردازنده مناسب کاربران معمولی است که نمی‌خواهند فشار زیادی به سیستم وارد کنند. اگر کارهای ساده‌ای مانند وب‌گردی و تماشای فیلم و دیگر موارد این‌چنینی با سیستم انجام می‌دهید، پردازنده‌های سری Core i3 می‌توانند به خوبی نیازهای شما را برآورده کنند.
  • اینتل Core i5: این مدل برای کاربران نسبتا حرفه‌ای مناسب است. این نوع کاربران به دنبال پردازنده‌ای هستند که هم قیمت مناسبی دارد و هم می‌تواند نیازهای آن‌ها را جوابگو باشد. همچنین اگر یک کارت گرافیک مناسب را در کنار آن قرار دهید، می‌توانید برای گیمینگ هم از آن استفاده کنید.
  • اینتل Core i7: کاربران حرفه‌ای که تا حد زیادی به سیستم فشار وارد می‌کنند، معمولا سراغ مدل‌های i7 می‌روند.
  • اینتل Core i9: در نهایت باید i9 بپردازیم که مناسب افرادی است که می‌خواهند بهترین عملکرد ممکن را از پردازنده دریافت کنند.

سخن پایانی

در این مطلب تلاش کردیم به صورت مختصر و مفید به تفاوت‌های بین پردازنده‌های اینتل و برخی از قابلیت‌های آن‌ها بپردازیم. اما حالا بعد از مطالعه‌ی این مطلب اگر می‌خواهید یک پردازنده اینتل جدید خریداری کنید، توصیه می‌کنیم خود را بیش از حد درگیر نام‌ها نکنید. در عوض ابتدا بودجه‌ و نیازهای خود را مشخص کنید و پس از انتخاب پردازنده‌هایی که با بودجه‌ی شما سازگاری دارند، در سایت‌های بررسی پردازنده‌ها نگاهی به گزارش‌های منتشر شده بیندازید و مدل‌های مختلف را با هم مقایسه کنید. با این کار می‌توانید یک پردازنده را بر اساس عملکرد خریداری کنید نه نام و نشان.

خرید پردازنده اینتل از دیجی‌کالا

مشاهده همه

منبع: MakeUseOf

سوالات متداول
آیا نام‌گذاری پردازنده‌های اینتل گیج‌کننده است؟
متاسفانه اینتل برای نام‌گذاری پردازنده‌های خود رویکرد واضحی در پیش نگرفته و بنابراین قبل از خرید بهتر است نگاهی به بررسی‌های انجام شده بیندازید.
آیا تمام پردازنده‌های اینتل دارای گرافیک یکپارچه هستند؟
آیا تمام پردازنده‌های اینتل اورکلاک می‌شوند؟