انواع ترشحات واژینال در دوران بارداری و دلیل هر کدام

انواع ترشحات واژینال در دوران بارداری و دلیل هر کدام

به نقل از دیجیکالا:

ترشحات واژینال می‌تواند در طول دوران بارداری از نظر رنگ، بافت و حجم متفاوت باشد. در حالت طبیعی باید اغلب ترشحات سفید و شفاف یا سفید شیری باشند. اما گاهی این ترشحات به رنگ‌هایی غیر از این مشاهده می‌شوند که هر کدام می‌توانند نشانه‌ی یک تغییر یا مشکل باشد.

در این مطلب از دیجی‌کالا مگ قرار است انواع ترشحات واژینال در دوران بارداری و معنای آن‌ها را با هم بررسی کنیم.

ترشحات واژینال طبیعی به چه صورت است؟

وجود ترشحات طبیعی در دوران بارداری یا چرخه‌ی قاعدگی کاملا طبیعی است. ترشحات واژینال سالم به صورت رقیق، شفاف یا سفید است و بوی ملایمی دارد. هرچه بیشتر در مسیر بارداری پیش بروید حجم ترشحات در طول بارداری افزایش پیدا می‌کند و همین موضوع خطر ابتلا به عفونت‌های واژن و رحم را کاهش می‌دهد. ترشحات ممکن است در هفته‌های پایانی بارداری حاوی مخاط صورتی رنگ باشد. همچنین حالت چسبناک و ژله مانند دارد که نشان دهنده‌ی آماده شدن بدن برای زایمان است.

انواع ترشحات واژینال در دوران بارداری و معنای آن‌ها

انواع ترشحات واژینال در دوران بارداری و معنای آن‌ها را بشناسید

رنگ و دیگر نشانه‌هایی که در ترشحات واژینال وجود دارد می‌تواند درباره‌ی سلامتی شما موضوعات مهمی را بیان کند. در ادامه با این نشانه‌ها بر اساس رنگ ترشحات آشنا می‌شویم.

شفاف یا سفید شیری

این رنگ نشان‌دهنده‌ی ترشحات طبیعی و سالم است، مخصوصا اگر بوی ملایمی داشته باشد. با این حال هرگونه تغییر در میزان یا قوام آن می‌تواند نشانه‌ی وجود مشکل باشد. اگر خانم‌های باردار با ترشحات شفافی که به صورت مداوم نشت می‌کند، غلیظ است یا ژله مانند است مواجه می‌شوند باید حتما به پزشک مراجعه کنند. این تغییرات می‌تواند نشانه‌ی زایمان زودرس باشد.

سفید و توده‌ای

ترشحات واژینال به صورت توده‌ای و سفید یا مایل به سفید (با حالتی شبیه به پنیر) می‌تواند نشان‌دهنده‌ی عفونت قارچی باشد. عفونت‌های مخمری یا قارچی بسیار شایع هستند و بدن در دوران بارداری نسبت به آن بسیار حساس می‌شود. علائم دیگری که همراه با این ترشحات مشاهده می‌کنید خارش، سوزش، تکرر ادرار یا رابطه‌ی جنسی دردناک است.

سبز یا زرد

گاهی ممکن است ادرار به میزان کم با ترشحات زرد رنگ اشتباه گرفته شود.

ترشحات سبز یا زرد به هیچ‌وجه سالم نیست و نشان‌ی عفونت مقاربتی (STI) مثل کلامیدیا یا تریکومونیازیس است. سایر علائم احتمالی که هم‌زمان با این ترشحات مشاهده می‌کنید قرمزی یا تحریک اندام تناسلی است. این نکته را فراموش نکنید که بیماری‌های مقاربتی گاهی هیچ علائمی ایجاد نمی‌کنند.

طبق اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، بیماری‌های مقاربتی می‌تواند عوارض مختلفی در دوران بارداری ایجاد کنند که مادر و فرزند را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این عوارض گاهی تا سال‌ها بعد از تولد نوزاد ظاهر نمی‌شوند اما می‌توانند بر سیستم عصبی و رشد کودک تاثیر بگذارند. همچنین باعث ایجاد ناباروری در مادر می‌شود.

خاکستری

ترشحات واژینال به رنگ خاکستری ممکن است به دلیل عفونتی در واژن به نام واژینوز باکتریایی (BV) باشد؛ مخصوصا اگر بوی ماهی داشته باشد و بعد از رابطه‌ی جنسی تشدید شود. BV به دلیل عدم تعادل باکتریایی در واژن ایجاد می‌شود.

قهوه‌ای

این ترشحات به دلیل خروج خون قدیمی از بدن ایجاد می‌شود و می‌تواند از علائم اولیه‌ی بارداری باشد. ترشحات قهوه‌ای در دوران بارداری دلیلی برای نگرانی ایجاد نمی‌کند، اما بهتر است در صورت مشاهده با پزشک خود مشرت کنید.

صورتی

ترشحات صورتی در دوران بارداری هم می‌تواند طبیعی باشد و هم غیر طبیعی. اگر این ترشحات در اوایل بارداری یا در هفته‌های پایانی آن مشاهده شود به معنای آماده شدن برای بارداری و زایمان است. همچنین می‌تواند نشانه‌ی سقط جنین یا حاملگی خارج از رحم باشد. یکی دیگر از دلایل ایجاد لکه‌بینی صورتی رنگ به دلیل رابطه‌ی جنسی یا عفونت‌های واژن باشد.

قرمز

ترشحات واژینال به رنگ قرمز در دوران بارداری نشانه‌ی خطرناکی است و باید بلافاصله پس از مشاهده به پزشک مراجعه کنید. این موضوع وقتی خطرناک‌تر می‌شود که خونریزی شدید همراه با مشاهده‌ی لخته‌های خون داشته باشید یا گرفتگی و درد در شکم خود احساس کنید.

این علائم نشان دهنده‌ی سقط جنین یا حاملگی خارج از رحم است. باید بدانید که تقریبا ۱۰ تا ۱۵ درصد از بارداری‌ها به سقط جنین ختم می‌شود. مشاهده‌ی ترشحات قرمز رنگ در سه ماهه‌ی اول بارداری ممکن است به دلیل لانه‌گزینی جنین یا ایجاد عفونت باشد. ۷ تا ۲۴ درصد از خانم‌های باردار، خونریزی در ماه‌های اولیه‌ی بارداری را تجربه می‌کنند.

فراموش نکنید که خونریزی در دوران بارداری می‌تواند نشانه‌ی وجود مشکلات جدی در جنین یا بروز زایمان زودرس باشد. پس به هر میزان و هر شکلی که ترشحات قرمز را مشاهده کردید بلافاصله به پزشک یا اورژانس مراجعه کنید تا بتوانید مراقبت‌های فوری پزشکی دریافت کنید.

راه‌های جلوگیری از ایجاد ترشحات واژینال ناسالم

افزایش حجم ترشحات واژینال با بوی ملایم در دوران بارداری طبیعی است اما رنگ‌ها و بوهای غیرطبیعی معمولا خبر از ایجاد عفونت می‌دهد. پزشک برای درمان عفونت داروهای مناسب را تجویز می‌کند اما بهتر است موارد زیر را در دوران بارداری به دقت رعایت کنید تا بتوانید از ایجاد عفونت جلوگیری کنید:

  • از تامپون استفاده نکنید.
  • دوش واژینال را فراموش کنید.
  • محصولات مراقبت شخصی (نوار بهداشتی، دستمال توالت، صابون) بدون عطر استفاده کنید.
  • از پدهای نازک روزانه برای جذب ترشحات اضافی استفاده کنید.
  • برای خشک کردن ناحیه‌ی تناسلی دستمال را از جلو به عقب بکشید.
  • بعد از دوش گرفتن یا شنا اندام تناسلی را کاملا خشک کنید.
  • از لباس زیر با جنس پنبه و الیاف طبیعی استفده کنید.
  • شلوار جین تنگ و جوراب شلواری نایلونی نپوشید. این لباس‌ها احتمال ایجاد عفونت را افزایش می‌دهند.
  • یک رژیم غذایی سالم داشته باشید و از مصرف بیش از حد قند و شکر پرهیز کنید چون می‌تواند به رشد بیشتر عفونت‌های قارچی کمک کند.
  • از غذاهای پروبیوتیک و مکمل‌های مناسب برای دوران بارداری استفاده کنید تا تعادل باکتریایی واژن را حفظ کنید.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

با مشاهده‌ی هر میزان ترشحات غیرعادی حتما باید به پزشک مراجعه کنید. همچنین لازم است که درباره‌ی این موضوع به صورت کامل و با جزئیات با پزشک خود صحبت کنید چون ترشحات واژینال می‌تواند از عفونت واژینال خبر دهند و نیاز به درمان فوری داشته باشد. همچنین این ترشحات ممکن است از وجود مشکل در بارداری خبر دهد. پس حتما هر تغییری، حتی تغییرات ساده، را به پزشک خود اطلاع دهید. فراموش نکنید که ایجاد عفونت واژینال در دوران بارداری می‌تواند عوارض متعددی با خود به همراه داشته باشد.

مرور کلی

افزایش ترشحات واژینال در دوران بارداری طبیعی است اما ترشحات غیرعادی، بوهای شدید یا احساس ناراحتی در واژن یا شکم اغلب نشانه‌ی وجود یک مشکل سلامتی جدی است. همچنین اگر ترشحات سبز، زرد یا خاکستری مشاهده کردید، حتی اگر هیچ بویی هم نداشت، باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. اگر لکه‌بینی یا خونریزی شدید داشتید که بیشتر از یک روز ادامه داشت یا اگر لکه‌بینی و خونریزی شما با درد یا گرفتگی عضلات همراه بود بلافاصله به اورژانس مراجعه کنید تا مراقبت‌های فوری پزشکی دریافت کنید.

 

این مطلب صرفا جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: medicalnewstoday