التهاب پوست؛ علت و درمان

التهاب پوست؛ علت و درمان

التهاب پوستی ممکن است به صورت لکه های قرمز، خارش، حساسیت، تورم و حرارت بالا ظاهر شوند.
یکی از عکس العمل هایی که بدن در برابر برخی از بیماری های خاص از خود نشان می دهد التهاب پوست است. این التهابات ممکن است به صورت لکه های قرمز، خارش، حساسیت، تورم و حرارت بالا ظاهر شوند.
محرک اصلی بروز این علائم، مشکلات حادی مانند عفونت پوستی مزمن، وجود بیماری خود ایمنی پوستی مانند پسوریازیس و یا موارد دیگر است. با توجه به این موضوع که علت به وجود آمدن التهاب پوستی چیست، روش های درمانی متفاوتی برای برطرف کردن آن وجود دارد.

دلایل بروز التهاب پوستی چیست؟
در ادامه مقاله به دلایل بروز این مشکل می پردازیم و روش های درمانی آن ها را با یکدیگر بررسی می کنیم. پس تا انتهای مطلب همراه مجله مهتاطب باشید.

1) عفونت:
عفونت پوستی زمانی ایجاد می شود که باکتری یا سایر آلودگی های خارجی به وسیله یک بریدگی و یا زخم وارد لایه هایی عمیق تر پوست شوند. این مشکل در افرادی با سیستم ایمنی ضعیف بیشتر دیده می شود.
اما دلایل دیگر عفونت و التهاب پوستی چیست؟ در جواب به این سؤال باید گفت، در بعضی مواقع ممکن است وجود بیماری های زمینه ای مانند دیابت، گردش خون ضعیف، کهولت سن و چاقی نیز باعث بروز عفونت شود. عفونت می تواند تکه های کوچک و یا بزرگ و عمیق پوست را درگیر کند که بسته به دلیل و نوع ایجاد بیماری، میزان درگیری و آسیب دیدن پوست بدن متفاوت است. در کل چهار نوع عفونت پوستی وجود دارد.

عفونت باکتریایی: دلیل اصلی بروز این نوع از عفونت، ورود باکتری های موجود بر روی پوست به لایه های داخلی آن است و انواع آن عبارتند از: سلولیت، امپتیگو و استافیلوکوک.

عفونت ویروسی: همان طور از نامش مشخص است ویروس ها باعث ایجاد این نوع از التهابات می شوند. آیا می دانستید در مشکلات پوستی مانند زگیل، علت اصلی التهاب پوستی چیست؟ دقیقا درست حدس زدید ویروس ها عامل تعیین کننده این مشکل در بدن انسان هستند.

عفونت قارچی: یکی دیگر از دلایل به وجود آمدن عفونت در بدن قارچ ها هستند. ناحیه آلوده شده مانند عفونت پای ورزشکاران، توسط این موجودات میکروسکوپی دچار التهاب، بوی بد و آزار دهنده می شود.

عفونت انگلی: آخرین دلیل بروز این مشکل در پوست انگل ها هستند. موجودات بسیار کوچکی مانند شپش و گال می توانند از دلایل اصلی به وجود آمدن عفونت در قسمت های مختلف بدن باشند.

2) اختلال عملکرد سیستم ایمنی:

در بعضی مواقع وجود یک بیماری خود ایمنی می تواند دلیل اصلی بروز مشکلات پوستی باشد. بیماری هایی از این نوع، زمانی بروز می کنند که سیستم ایمنی دچار اشکال شده و به سلول های سالم بدن حمله می کند.
ممکن است فکر کنید التهاب پوست اولین علامت بیماری هایی از این نوع است و در صورت بروز کوچکترین اختلال در ظاهر پوست نگران شوید که دلیل این التهاب پوستی چیست؟ آیا من هم دچار بیماری های خود ایمنی شده ام؟ خیر این طور نیست، یادتان باشد هر التهابی نشان دهنده وجود مشکل در قسمت دفاعی بدن نیست، بلکه در واقع دلیل بیماری های خاصی مانند سلیاک، پسوریازیس و لوپوس پوستی، نقص سیستم ایمنی بدن تشخیص داده شده است. بنابراین نباید هر مشکل پوستی را به اختلال عملکرد سیستم دفاعی بدن مرتبط کرد.

اما راه درمان اختلال عملکرد سیستم ایمنی و التهاب پوستی چیست؟ متأسفانه بیماری های خود ایمنی قابل درمان نیستند، اما با استفاده از دارو و تغذیه مناسب می توان آن ها را کنترل کرد. به عنوان مثال با حذف گلوتن از رژیم غذایی می توان از بروز تاول های قرمز و خارش دار بیماری سلیاک جلوگیری کرد.
همچنین در موارد خفیف بیماری پسوریازیس، می توان با استفاده از کرم و پماد موضعی مشکل را مدیریت کرد، ولی اگر علائم در سراسر بدن بخش شد و یا با درد مفصلی و سوزش پوست همراه بود احتمالاً به درمان تهاجمی تری مانند استفاده از داروهای خاص نیاز است.
حذف گلوتن از رژیم غذایی می توان از بروز تاول های قرمز و خارش دار بیماری سلیاک جلوگیری کرد.

3) آلرژی:
به نظر شما اهمیت مواد آلرژی زا در التهاب پوستی چیست؟

مطمئنا مواد آلرژی زا می توانند تأثیر به سزایی در مشکلات پوستی به وجود آمده داشته باشند. پوست بدن ممکن است در برابر مواد غذایی، نوشیدنی های خاص و یا لمس مواد مختلف واکنش آلرژیک از خود نشان دهد که رایج ترین آن ها اگزما و کهیر است.
استفاده از مواد شوینده، دستکش های پلاستیکی، فلزات خاص و یا لمس بعضی از گیاهان می تواند عامل اصلی بروز آلرژی در بدن باشد.
بهترین راه درمان این نوع اختلال، دوری از موارد آلرژی زا و پاک کردن سریع آن ها از روی پوست است. به عنوان مثال اگر فکر می کنید لمس یک ماده خاص باعث ایجاد درماتیت تماسی در بدن شما شده است، محل مورد نظر را با آب و صابون به خوبی شستشو داده و از یک کرم مرطوب کننده مناسب برای کاهش خارش آن استفاده کنید. در این موارد پزشک ممکن است برای شما داروهای ضد حساسیت مانند آنتی هیستامین و یا پماد های موضعی تجویز کند.
تا زمانی که حساسیت به طور کامل بهبود پیدا نکرده، از قرار گیری در برابر نور خورشید خودداری کنید، زیرا اشعه ماوراء بنفش باعث تشدید این مشکل می شود.

بیشتر بخوانید: بهترین قرص های ضد حساسیت

4) حساسیت به نور خورشید:

احتمالاً برای شما هم پیش آمده که بعد از گذراندن یک روز طولانی در بیرون از منزل و فضای آزاد، متوجه بروز قرمزی در سطح پوست خود شوید؛ حالا سؤال این است علت این التهاب پوست چیست؟
جالب است بدانید سیستم ایمنی بدن بعضی از افراد، با قرار گرفتن در برابر نور خورشید واکنش خاصی نشان می دهد. بنابراین اگر شما هم به نور حساس هستید، یعنی بدن شما در حال دفاع از خود در برابر آن است. التهاب به وجود آمده در واقع یک پاسخ ایمنی نسبت به نور است.
حتی در بعضی موارد استفاده از داروهای خاص و یا محصولات مراقبت از پوست، نیز ممکن است بدن شما را نسبت به نور حساس کند.
عدم توجه به این نوع حساسیت، پیگیری نکردن آن و قرارگیری در برابر اشعه UV خورشید بدون استفاده از محصولات مراقبتی، در طولانی مدت احتمال بروز سرطان پوست را بیشتر می کند.
حتی قرار گرفتن در برابر نور خورشید به مدت کم، در طولانی مدت باعث آسیب دیدن پوست می شود. خشکی پوست، آفتاب سوختگی و کراتوز اکتینیک از عوارض مهم قرارگیری در نور خورشید بدون محافظ است.
حالا که متوجه شدیم بعد از یک روز کاری و یا تفریح در فضای آزاد دلیل التهاب پوستی چیست، چگونه باید از بروز این مشکلات جلوگیری کرد؟ در واقع درمان حساسیت خفیف ایجاد شده توسط نور خورشید خیلی مشکل نیست. برای بهبود این مشکل کافیست تا زمان فروکش کردن التهاب پوست خود را در معرض آفتاب قرار ندهید، از یک مرطوب کننده مناسب استفاده کرده و مایعات فراوان مصرف کنید.

همان طور که گفتیم مصرف بعضی از داروهای خاص ممکن است باعث افزایش حساسیت نسبت به نور شود که در این صورت یا با صلاح دید پزشک مصرف آن ها را متوقف کنید و یا در صورت استفاده، از قرارگیری مستقیم در برابر آفتاب جلوگیری کنید.

5) راش گرمایی :
در این قسمت از مقاله به این موضوع می پردازیم که رابطه بین گرما و التهاب پوستی چیست؟ یکی از دلایل بروز اختلال در پوست بدن، انسداد غدد تعریق بوده که علت اصلی این انسداد گرمای زیاد تشخیص داده شده است. اگر پوست بدن نتواند گرما را از طریق روزنه های موجود آزاد کند، دچار التهاب می شود.

این مشکل که بیشتر در کودکان شایع است ممکن است به دلایل زیر بروز کند:
✔️ ورزش شدید
✔️ قرار گرفتن زیاد در برابر آفتاب
✔️ استفاده از پماد یا محصولات پوستی که موجب انسداد غدد تعریق می شود.

در صورتی که التهابات ناشی از گرما خفیف باشد، به راحتی می توان آن را در منزل درمان کرد. برای این کار ابتدا ناحیه مورد نظر را با استفاده از یک پارچه مناسب تمیز کرده و با قرار دادن در برابر باد (باد پنکه ملایم یا بادبزن) خنک کنید. اگر کل بدن دچار التهاب شده بود، دوش گرفتن باعث خنکی بدن و کاهش ناراحتی می شود. استفاده از پمادهایی مانند هیدروکورتیزون که بدون نسخه نیز در داروخانه ها به فروش می رسد، در درمان این مورد بسیار کمک کننده است. در صورتی که بعد از رعایت تمام نکات گفته شده این مشکل بعد از چند روز برطرف نشد و نمی دانستید دلیل اصلی التهاب پوستی چیست، حتما به پزشک مراجعه کنید.

مشکلات پوستی اغلب ناراحت کننده بوده و ممکن است نشان دهنده یک مشکل بزرگتر در بدن ما باشد. بنابراین دانستن این موضوع که دلیل التهاب پوستی چیست و چگونه باید آن را درمان کنیم اهمیت زیادی دارد. بیشتر اختلالات پوستی به راحتی در منزل قابل درمان است، ولی بهبودی کامل برخی از آن ها نیاز به نظر تخصصی یک پزشک با تجربه و ماهر دارد.
در صورتی که احساس کردید مشکل پوستی شما بی دلیل ایجاد شده و به سرعت در حال پیشرفت است، سریعاً به پزشک مراجعه کنید، زیرا ممکن است با عفونت خاصی درگیر شده باشید. همچنین التهابات دردناک و یا خارش شدید هم باید توسط یک متخصص مورد بررسی قرار بگیرد. در موارد نادر مانند پسوریازیس، ممکن است نتوان مشکل را به طور کامل درمان کرد، ولی با مدیریت آن به راحتی می توان به زندگی طبیعی خود ادامه داد.

 

مقالات پیشنهادی:
تومور پوستی چیست؟
دلایل و درمان تغییر رنگ پوست
کنه پوستی چیست؟
علت آلرژی پوستی چیست؟
درمان قارچ پوستی
علت خشکی پوست در نوزادان
درمان خانگی خشکی پوست
آناتومی پوست
آبسه پوستی چیست؟
پماد سوختگی