ورود اتومبیل به خیابنهای پایتخت زندگی تهراننشینها را آسانتر کرد، اما استفاده از این وسیله نقلیه همواره با مخاطراتی همراه بوده و با گذشت زمان به خطر و تهدید بالقوه برای مردم بدل شده است.
همشهری آنلاین– حمیدرضا رسولی:آمار قربانیان تصادفات درونشهری گاهی اوقات اهالی تهران را شگفتزده میکند، اما بد نیست بدانید که خطر تصادف با وسایل نقلیه عمومی از همان نخستین روزهایی که اتومبیل به خیابانهای پایتخت راه پیدا کرد وجود داشته و افراد مشهور هم گاهی قربانی بیمبالاتی برخی رانندهها شدهاند.
قصههای خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید
گزارشهای ضدونقیضی درباره نخستین سانحه رانندگی تهران منتشر شده که مربوط به ۲ دوره تاریخی است. علیرضا زمانی، تهرانپژوه، درباره ماجرای نخستین سانحه رانندگی در تهران می گوید: «برخی منابع تاریخی مکتوب از غلامحسین درویش، معروف به درویشخان، موسیقیدان سرشناس دوره قاجار، بهعنوان نخستین قربانی سانحه رانندگی در دارالخلافه نام میبرند. طبق گزارشی که روزنامه وقایع اتفاقیه در سال ۱۳۰۵ منتشر کرده، درویشخان که عواید کنسرتهایش در گراند هتل را وقف نیازمندان کرده بود، بعد از پایان یکی از کنسرتها و در مسیر برگشت به خانهاش درشکهای کرایه میکند، اما هرگز به مقصد نمیرسد.»
درشکه حامل درویشخان در خیابان امیریه با اتومبیل فورد که از سمت مخالف میآمد تصادف میکند و درویشخان که از داخل درشکه به بیرون پرتاب شده بود به نظمیه تهران منتقل میشود، اما از این حادثه جان سالم به در نمیبرد. درویشخان به دلیل ضربه مغزی ۵ روز در نظمیه بستری بود، تلاش پزشکان افاقه نکرد و مشهورترین موسیقیدان ایران در دوره قاجار نخستین قربانی تصادف در تهران لقب گرفت.
همچنین، معدود جراید دوره پهلوی اول از برخورد خودرو حامل وزیر پست و تلگراف وقت با تیر چراغبرق بهعنوان یکی دیگر از نخستین تصادفهایی که در سال ۱۳۰۵ به وقوع پیوسته نام بردهاند. این تصادف در خیابان سرچشمه رخ داده و به دلیل محکم بودن بدنه اتومبیلهای آن دوره آسیبی به سرنشینها وارد نشده است.
زمانی معتقد است معمای نخستین سانحه رانندگی در تهران کمی پیچیده شده است: «کشف بریده یکی از جراید تهران قدیم معمای نخستین تصادف تهران را پیچیدهتر کرد. جریدهای که در اسفندماه ۱۳۰۶ گزارشی درباره نخستین تصادف تهران منتشر کرده و مدعی شده نخستین تصادف در ۱۲ آبان ۱۳۰۳ و آخرین ماههای حکومت قاجار در تهران رخ داده و به درگذشت فردی به نام عباسقلیخان باقرزاده که از روزنامهنگارهای معروف آن دوره بوده منجر شده است.»
ناصرالسلطنه دیبا، یکی از درباریهای دوره قاجار و نویسنده کتاب معروف سفرنامه ناصری، که بارها با نصرالدین شاه به فرنگ رفته بود در این ماجرا نقش اول را ایفا کرده و این تصادف در خیابن علاءالدوله سابق (فردوسی فعلی) مقابل سفارت انگلیس به وقوع پیوسته است.