اغلب تصور می شود که مواد غذایی کنسرو شده نسبت به غذاهای تازه یا یخ زده از مواد مغذی کمتری برخوردار باشند.
برخی از افراد ادعا می کنند که غذا های کنسروی حاوی مواد مضر هستند و باید از مصرف آن ها اجتناب کرد. اما برخی دیگر معتقدند که این غذا ها مواد مغذی اساسی را تأمین کرده و می توانند در رژیم غذایی سالم جای گیرند.
در ادامه همراه باشید تا با تمامی ضرر های انواع غذا های کنسروی بیشتر آشنا شوید؛
چرا مواد غذایی را کنسرو می کنند؟
کنسرو کردن روشی است برای حفظ مواد غذایی به مدت طولانی. اولین بار در اواخر قرن 18 میلادی کنسرو کردن به عنوان روشی جهت تأمین یک منبع غذایی برای سربازان در جنگ گسترش یافت.
غذا های کنسروی معمولا شامل میوه ها، سبزیجات، لوبیا، سوپ، گوشت و غذا های دریایی می شوند.
نحوه کنسرو کردن غذا ها با توجه به نوع محصول می تواند کمی متفاوت باشد، اما سه مرحله اصلی در همه ی آن ها مشترک است؛
1. پردازش که در طی آن مواد غذایی پوست کنده، قطعه قطعه شده، خرد شده و پخته می شوند.
2. در مرحله ی بعد مواد غذایی فرآوری شده در قوطی هایی بسته بندی می شوند.
3. در مرحله ی آخر گرمایش قوطی ها برای از بین بردن باکتری های مضر صورت می گیرد. این مرحله باعث می شود تا مواد غذایی به مدت 5 سال یا بیشتر ایمن بمانند.
چگونه کنسرو کردن غذا بر میزان مواد مغذی آن تأثیر می گذارد؟
اغلب تصور می شود که کنسرو کردن غذا باعث کاهش مواد مغذی آن می شود اما تحقیقات نشان می دهد که همیشه این تصور درست نیست، در حقیقت در طی کنسرو کردن بیشتر مواد مغذی حفظ می شوند.
پروتئین، کربوهیدرات، چربی، بیشتر مواد معدنی و ویتامین های محلول در چربی مانند ویتامین های A ،D ،E و K نیز حفظ می شوند.
مطالعات نشان می دهد که غذا های پر از مواد مغذی خاص پس از کنسرو کردن سطح بالای مواد مغذی خود را حفظ می کنند.
با این حال از آنجایی که در طی کنسرو کردن مواد غذایی تحت گرمای زیادی قرار می گیرند ویتامین های محلول در آب مانند ویتامین های C و B آسیب می بینند. این ویتامین ها به طور کلی نسبت به گرما و هوا حساس هستند، بنابراین می توانند در طی مراحل پخت و پز و روش های ذخیره سازی از بین بروند.
با این حال در حالی که فرآیند کنسرو کردن ممکن است به ویتامین های خاصی آسیب برساند ممکن است مقادیر دیگر ترکیبات سالم را افزایش دهد. به عنوان مثال، گوجه فرنگی و ذرت هنگام گرم شدن آنتی اکسیدان های بیشتری را آزاد می کنند.
فایده غذا های کنسروی
غذاهای کنسروی مقرون به صرفه هستند و به راحتی خراب نمی شوند. دسترسی به مواد غذایی با کیفیت بالا در بسیاری از مناطق جهان وجود ندارد و استفاده از غذا های کنسروی یکی از بهترین راه ها برای استفاده از غذا های با کیفیت تر در این مناطق محسوب می شود.
ضرر غذا های کنسروی
1. حاوی بیسفنول ای هستند
BPA (بیسفنول ای) ماده شیمیایی است که اغلب در مواد غذایی بسته بندی شده یافت می شود. مطالعات نشان می دهد که BPA می تواند از ظرفی که برای کنسرو کردن مواد غذایی استفاده می شود به مواد غذایی درون آن نفوذ کند.
یک مطالعه نشان داده که بیش از 90٪ مواد غذایی کنسرو شده حاوی BPA هستند. علاوه بر این، تحقیقات نشان داده که خوردن غذا های کنسروی یکی از دلایل اصلی ورود بیسفنول ای به بدن می باشد.
مطالعات انسانی نشان می دهد که BPA خطر ابتلا به بیماری های قلبی، دیابت نوع 2 و اختلال عملکرد جنسی در مردان را افزایش می دهد.
2. ممکن است حاوی باکتری های کشنده باشند
غذا های کنسرو شده که به طور صحیح پردازش نشده اند، ممکن است حاوی باکتری های خطرناکی موسوم به Clostridium botulinum باشند. مصرف غذای آلوده می تواند باعث بوتولیسم شود، بیماری ایی که در صورت عدم درمان منجر به فلج و حتی مرگ می شود.
مهم است بدانید که هرگز از قوطی های کنسروی که باد کرده و ترک خوردگی یا نشتی دارند، استفاده نکنید.
3. به غذا های کنسروی نمک، قند یا مواد نگهدارنده اضافه شده است
گاهی نمک، شکر و مواد نگهدارنده در فرآیند کنسرو کردن به غذا ها اضافه می شوند؛
بعضی از غذا های کنسرو شده می توانند سرشار از نمک باشند. در حالی که این در بسیاری از افراد خطری برای سلامتی ایجاد نمی کند ممکن است برای افراد مبتلا به فشار خون بالا مشکل ساز باشد.
برخی کنسرو ها حاوی شکر اضافه شده می باشند که خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها از جمله چاقی، بیماری های قلبی و دیابت نوع 2 را افزایش می دهد.
چگونگی یک غذای کنسروی خوب انتخاب کنیم؟
مانند سایر غذا ها، خواندن برچسب و لیست مواد تشکیل دهنده اهمیت زیادی دارد.
توصیه می شود که بیشتر از کنسرو های “کم سدیم” استفاده کنید.
برای جلوگیری از مصرف قند اضافی، میوه هایی را که به جای شربت در آب کنسرو شده اند، انتخاب کنید.
بسیاری از غذا های کنسرو شده به هیچ وجه حاوی مواد افزودنی نیستند اما تنها راه برای اطمینان خواندن لیست مواد تشکیل دهنده است.
منبع : healthline