شربت فروکتوز چیست؟
فروکتوز نوعی قند ساده است که در میوه ها، برخی سبزیجات و عسل به طور طبیعی یافت می شود. این قند توسط کبد به گلوکز تبدیل شده و به عنوان سوخت سلول ها مورد استفاده قرار می گیرد.
همچنین فروکتوز یکی از مواد اصلی تشکیل دهنده ی شیرین کننده های مختلف قندی مانند شربت ذرت با فروکتوز بالا و شربت آگاو می باشد.
شربت فروکتوز مانند شربت گلوکز یکی از شیرین کننده های طبیعی است که در صنایع غذایی و دارویی کاربرد زیادی دارد.
بعضی از افراد فروکتوز را جذب نمی کنند و همین باعث مشکلات گوارشی می شود که با ناراحتی معده و احتباس گاز در روده ها مشخص می شود.
بر خلاف گلوکز، فروکتوز باعث افزایش قند خون نمی شود بنابراین برخی از متخصصان بهداشت فروکتوز را به عنوان شیرین کننده ی بی خطر برای مبتلایان به دیابت نوع 2 توصیه می کنند. اما برخی متخصصان هم معتقدند که زیاده روی در مصرف فروکتوز ممکن است باعث اختلالات متابولیکی در بدن شود.
در ادامه همراه کوکا باشید تا با تمامی فواید و مضرات شربت فروکتوز برای سلامتی بدن و کاربرد های آن بیشتر آشنا شوید؛
فواید شربت فروکتوز
شربت فروکتوز یکی از بهترین جایگزین های شکر محسوب می شود.
شربت فروکتوز نیازی به شکسته شدن در بدن ندارد و مستقیم در روده جذب می شود.
عوارض و مضرات شربت فروکتوز
1. باعث چاقی و افزایش وزن می شود
زیاده روی در مصرف شربت فروکتوز باعث می شود که کبد فروکتوز را به چربی تبدیل کرده و در نتیجه باعث چاقی و افزایش وزن می شود.
همچنین شربت فروکتوز باعث مقاومت به انسولین می شود که خطر ابتلا به چاقی و اضافه وزن و همچنین دیابت نوع 2 را افزایش می دهد.
2. چربی خون را افزایش می دهد
فروکتوز ممکن است سطح کلسترول خون را افزایش داده و باعث تجمع چربی در اطراف اندام ها و بیماری های قلبی شود.
3. اسید اوریک خون را افزایش می دهد
مصرف شربت فروکتوز سطح اسید اوریک خون را افزایش داده و منجر به نقرس و فشار خون بالا می شود.
4. باعث کبد چرب می شود
زیاده روی در مصرف شربت فروکتوز باعث رسوب چربی در کبد شده و خطر ابتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی را افزایش می دهد.
طرز تهیه شربت فروکتوز
1. نشاسته ذرت را خالص سازی می کنند.
2. نشاسته ذرت با استفاده از آنزیم آمیلازی به دکستروز تبدیل می شود و در نهایت با عبور دکستروز از ستون هایی که حاوی آنزیم گلوکز ایزومراز هستند، شربت فروکتوز تولید می شود.
3. شربت فروکتوز بر اساس درصد فروکتوز موجود در آن به دو صورت 42 و 55 درصد عرضه می شود.
کاربرد های شربت فروکتوز
شربت فروکتوز را در صنایع غذایی برای تهیه انواع نوشیدنی ها مانند نوشابه و آب نبات به کار می برند.
شربت فروکتوز در صنایع دارویی استفاده می شود.
میوه ها و سبزیجاتی که به طور طبیعی فروکتوز دارند
میوه ها : آب سیب، سیب، انجیر خشک، عسل، ملاس، گلابی، آلو و ذرت
سبزیجات : مارچوبه، کاسنی، سیب زمینی ترش، تره فرنگی و پیاز
منابع : healthline – medicalnewstoday