در همه جای دنیا رسم است قبل از مصرف برنج آن را می پزند تا دانه های برنج نرم شده و خوردن و هضم آن راحت باشد، بدون شک برنج پخته خواص زیادی برای سلامتی دارد و جزو مواد غذایی ارزان، پر مصرف و انرژی بخش در سراسر دنیا محسوب می شود اما آیا برنج خام نیز همین طور است؟
برنج خام بر خلاف بسیاری از مواد غذایی که مصرف خام آن ها ممکن است مزیت های بیشتری برای سلامتی داشته باشد، نه تنها فایده ای برای بدن ندارد بلکه ممکن است مشکلاتی نیز برای سلامتی ایجاد کند.
برای آشنایی با خطرات و عوارض مصرف برنج خام در ادامه مطلب همراه باشید.
عوارض مصرف برنج خام چیست؟
برخی مضرات برنج خام عبارت است از:
1. مسمومیت غذایی
مصرف برنج خام یا نپخته به دلیل حضور باکتری های مضر مانند باسیلوس سرئوس ممکن است خطر بروز مسمومیت غذایی را افزایش دهد.
این نوع باکتری معمولا در خاک وجود دارد اما تحقیقات نشان داده حدود نیمی از برنج های تجاری حاوی این باکتری هستند. باسیلوس سرئوس ممکن است برنج را آلوده کرده و هاگ هایی در دانه های برنج ایجاد کند که به باکتری کمک می کنند حتی از پختن برنج هم جان سالم به در ببرد.
اگرچه این باکتری در برنج تازه پخته کمتر زنده می ماند زیرا حرارت بالا رشد آن را به حداقل ممکن می رساند اما دمای سرد رشد این باکتری در برنج خام و نپخته و برنجی که به طور صحیح نگهداری نمی شود را تا حد زیادی افزایش می دهد.
مسمومیت غذایی ناشی از باکتری باسیلوس سرئوس با علائمی همچون حالت تهوع، استفراغ، گرفتگی معده یا اسهال به مدت 15 تا 30 دقیقه بعد از مصرف ایجاد می شود.
2. مشکلات گوارشی
برنج خام حاوی ترکیبات خاصی است که می توانند باعث بروز مشکلات گوارشی در فرد شوند، از جمله این ترکیبات می توان به لکتین اشاره کرد.
لکتین نوعی پروتئین است که به عنوان حشره کش طبیعی عمل کرده و جزو آنتی مغذی ها محسوب می شود زیرا می تواند توانایی بدن در جذب مواد مغذی را کاهش دهد.
بدن انسان قادر به هضم لکتین نمی باشد بنابراین این ماده بدون تغییر از دستگاه گوارش عبور کرده و ممکن است به دیواره روده آسیب برساند، این مسئله ممکن است به علائمی همچون اسهال و استفراغ منجر شود.
لکتین در برنج خام وجود دارد و اغلب با پختن برنج در اثر گرما از بین می رود.
3. اختلال پیکا
در برخی موارد تمایل به خوردن برنج خام از نشانه های اختلال خوردن پیکا می باشد. اختلال پیکا به تمایل فرد در خوردن مواد غیر مغذی و غیر خوراکی گفته می شود که اگرچه رایج نیست اما در برخی گروه ها از جمله کودکان و زنان باردار دیده می شود.
این اختلال اغلب گذرا است اما گاهی برای درمان آن نیاز به مشاوره پزشکی است.
مصرف مقدار زیاد برنج خام به دلیل اختلال پیکا ممکن است با عوارض جانبی همچون خستگی، درد شکمی، ریزش مو، آسیب دندان ها و کم خونی ناشی از فقر آهن همراه باشد.
فواید برنج خام چیست؟
مصرف برنج خام نه تنها هیچ فایده خاصی ندارد بلکه همان طور که گفتیم مضرات متعددی همچون آسیب دیدن دندان ها، ریزش مو، درد معده و کم خونی ناشی از فقر آهن را نیز به دنبال خواهد داشت.
اگرچه مصرف غذاهای خام طی سال های اخیر محبوبیت زیادی پیدا کرده و بسیاری معتقدند مزایای خام خوردن این مواد بیشتر از پختن آن ها است اما برنج خام جزو این خوراکی ها محسوب نمی شود.
اگر عاشق برنج هستید و می خواهید از حداکثر مزایای آن بهره مند شوید سعی کنید انواع دیگر برنج مانند برنج قهوه ای، برنج سیاه، برنج قرمز یا برنج وحشی را جایگزین برنج سفید کنید زیرا در مقایسه با برنج سفید خاصیت آنتی اکسیدانی قوی تری داشته و دارای مواد معدنی و ویتامین ها به خصوص ویتامین های گروه B بیشتری می باشند.
منبع: healthline